Pátek 29. březen 2024 07:54
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Turecko ničí ekonomická krize

26.04.2021 15:59  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Turecké hospodářství je v obří krizi a tamní lira se výrazně propadá. Díky tomu si zahraniční turisté budou moci užít dovolenou v Turecku s výraznou slevou,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan prohlásil, že se jeho země nachází v „ekonomické válce“ proti „ďáblovu trojúhelníku“. Ten se skládá ze směnných kurzů, úrokových sazeb a inflace. Aktuální data naznačují, že Turecko svou válku prohrává na všech třech frontách.

Zatímco ještě 19. března platili Turci 8,63 liry za euro, neuběhlo ani 6 týdnů a již musí platit 10,04 liry za euro. To jasně dokládá, jak se kurz turecké měny dramaticky propadá. Momentálně lze dokonce říct, že si turecká lira vede nejhůř ze všech měn na rozvíjejících se trzích.

Situace se výrazně zhoršila, když se Sahap Kavcioglu stal novým guvernérem Turecké centrální banky. Po svém nástupu se totiž vymezil proti svému předchůdci, který bojoval s vysokou inflací. Naci Ağbal v rámci tohoto boje zvýšil úrokovou sazbu o 2 procentní body na 19 procent. To mu zlomilo vaz.

Vysoké úrokové sazby pochopitelně brání rozvoji ekonomiky, protože neúměrně prodražují úvěry. Jenže nedůvěra v tureckou liru poškozuje tamní ekonomiku ještě víc. Po odvolání guvernéra byly z Turecka staženy investice za 2,4 miliardy dolarů. Někteří investoři prostě již nebyli ochotni dál snášet inflaci převyšující 16 procent. V zemi navíc roste nezaměstnanost, která již přesáhla 13 procent.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Turecké riziko by časem měly zastínit znovu italské banky
    V pondělí se snesla na hlavu tureckého prezidenta Erdogana vlna kritiky za zneužití potlačeného puče ke koncentraci moci a k vyřizování účtů se starými nepřáteli. Trhy ale jednají cynicky a spíše ocenily rychlé zažehnání nového zdroje geopolitické nestability. I když se Turecko dál zjevně odklání od Evropské unie a západu, investoři to zatím nečtou jako zásadní hrozbu pro ostatní evropské ekonomiky.
  • Turecko balancuje nad propastí
    Turecko balancuje na pokraji finanční a ekonomické krize. Nakonec do ní ale podle našeho názoru nespadne. Vyhráno však ještě nemá. Inflace se podle naší prognózy v následujících měsících vyhoupne nad 20-25 %, turecká lira oslabí až na 8,0 USD/TRY, přičemž tureckou ekonomiku čeká výrazné zpomalení. Předpokládáme, že na čtvrtečním zasedání centrální banka zvýší všechny čtyři úrokové sazby o 300 bb. Zároveň začne bankám opět poskytovat likviditu za týdenní repo sazbu, která by měla být o 150 bb vyšší než jednodenní zápůjční sazba, za kterou si banky mohou půjčovat nyní.
  • Turecko bouří, trhy krvácejí
    V polovině května došlo ke zvýšení ratingu tureckých státních dluhopisů a následovalo období optimismu, kdy investoři nadšeně sledovali rychle rostoucí akciový trh. Tomu je však konec. Kvůli domácím i světovým událostem je Turecko trýzněno neklidem trhu a volatilitou akcií i vlastní měny. Ve středu byly hlavní turecké akciové indexy oproti svým maximům z poloviny května o více než 15 procent níže a měnový pár eura a turecké liry se zvýšil o 6 procent, a to zhruba na hodnotu 2,50, což bezmála představuje víceletá maxima.
  • Turecko čekají o víkendu volby, které jsou klíčové i pro další vývoj na TRY
    Každý, kdo obchoduje tureckou liru, by měl být v nadcházejících dnech ve střehu. Zemi totiž o víkendu čekají parlament...
  • Turecko chce být distribučním centrem ruského plynu pro Evropu, řekl Erdogan
    Turecko se chce stát distribučním centrem ruského plynu, který by proudil do Evropy. Ruské a turecké úřady dostaly zadání, aby na záměru spolupracovaly. Při návratu ze summitu v Kazachstánu to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který ve čtvrtek jednal v Astaně s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Informovala o tom dnes agentura AP.
  • Turecko chystá odvetná cla na Spojené státy
    Americký akciový trh zakončil včerejší obchodování v ziscích. Investoři využili levnějších cen akcií po výprodejích z minulých dnů a navyšovali své pozice, což tlačilo cenu titulů vzhůru. Dalším aspektem byla i korekce turecké liry po dvoudenním propadu. Turecko dnes ráno oznámilo, že jako odvetné opatření za zvýšení dovozních cel na tamní ocel a hliník do Spojených států, připravilo zvýšení dovozních cel na vybrané americké zboží. Týká se to především tabákových výrobků, aut a alkoholu. Současně také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že Turecko bude bojkotovat americkou elektroniku a stavební materiály. Průmyslový Dow Jones posílil o 0,5 %, index S&P 500 získal 0,6 % a technologický Nasdaq si připsal 0,7 % hodnoty. Dařilo se všem sektorům. Jejich zisky se pohybovaly v rozpětí od 0,2 % do 1 %. Nejlépe na tom byli výrobci luxusního zboží, naopak nejmenší zisky si připsala síťová odvětví.
  • Turecko intervenuje, meny V4 stabilné
    Pozornosť obchodníkov sa včera aj napriek výsledkom spoločnosti Apple sústreďovala na krajiny eme...
  • Turecko míří do finanční krize, ba i recese. Lira padá na historická minima a s ní slábne i česká koruna
    Turecká lira se dnes ráno během obchodování na asijských trzích propadla na rekordní minimum vůči dolaru, když se jednotka americké měny prodávala v jednu chvíli i za 7,24 liry. Turecká ekonomika míří do měnové a finanční krize, následně zřejmě i do recese.
  • Turecko na cestě do devalvačně-inflační spirály
    Katastrofická měnová politika potápí tureckou měnu stále níže. Lira přišla za poslední týden skoro o 10 % své hodnoty a od září poklesla o více než 40 %. Prezident Erdogan se zatím tváří, že mu propad měny nevadí, ačkoliv lira přichází o zbytky důvěry samotných Turků a zahraniční investoři nad ní už dávno zlomili hůl.
  • Turecko na hraně finanční krize
    Dvakrát do téže řeky nevstoupíš… Turecko pod vedením Erdoğana je bezpochyby jednou z mnoha výjimek z tohoto pravidla. Turecký prezident opět neodolal pokušení a výrazně zasáhl do chodu centrální banky, když před necelými dvěma týdny po pouhých pěti měsících vyměnil jejího guvernéra. Přitom na podzim to vypadalo nadějně. Na začátku listopadu Erdoğan odvolal svého zetě Albayraka z pozice ekonomického „superministra“ a vyměnil guvernéra centrální banky. Novým guvernérem se stal technokrat s dobrou pověstí Aqbal. Pod jeho vedením centrální banka implementovala ortodoxní politiku – přihlásila se rozhodně k režimu cílování inflace, zanechala intervencí na devizových trzích, uvolnila regulaci bank omezující likviditu trhu, a hlavně zvýšila úrokové sazby o 8,75 procentního bodu na 19 %. Právě tady patrně nový guvernér zasáhl neuralgický bod prezidenta Erdoğana. „Politické zvíře“ v něm považuje vysoké úrokové sazby za škodlivé pro ekonomický růst a tím pádem i pro podporu voličů. Jako muslim vnímá Erdoğan rozpor úrokových sazeb s většinovou tradicí islámského zvykového práva a možná i věří ve svou často opakovanou tezi o vysokých úrokových sazbách jako příčině vysoké inflace.
  • Turecko objevilo velké naleziště plynu v Černém moři
    Turecko objevilo v Černém moři své dosud největší naleziště zemního plynu. Oznámil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Dodal, že naleziště obsahuje 320 miliard metrů krychlových plynu. Poukázal navíc na možnost dalších nálezů v dané oblasti.
  • Turecko opět před summitem EU stáhlo do přístavu průzkumnou loď
    Turecká loď Oruç Reis, která provádí ve Středozemním moři ve vodách nárokovaných i Řeckem průzkum těžby, se vrátila do přístavu. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Stalo se tak necelé dva týdny před summitem Evropské unie, na němž hrozí přijetí sankcí vůči Turecku za jeho průzkum ve východním Středomoří. Podobná situace nastala i před říjnovým summitem, kdy Ankara rovněž loď Oruç Reis stáhla do přístavu, posléze ji ale poslala zpět na moře.
  • Turecko padá do měnové krize
    Světové finanční trhy svírá nová akutní hrozba. Turecko. Země nezadržitelně míří do měnové krize. Turecká lira dnes ráno oslabila na historické minimum vůči dolaru, poprvé v dějinách stál dolar více než šest lir. Jen včera turecká měna vůči dolaru znehodnotila o dalších pět procent. Za celý letošní rok už turecká měna oslabila proti dolaru o zhruba 32 procent. Včera jí nepomohl ani vládní příslib nového ekonomického plánu. Propad liry umocnil krach washingtonského jednání turecké delegace a amerických protějšků.
  • Turecko pokračuje v boji proti covidu a usiluje o důvěru investorů
    Poslední týdny a měsíce z Turecka přichází negativní zprávy. Země zažila měnové turbolence po březnovém odvolání guvernéra centrální banky Agbala a nyní se vypořádává s třetí vlnou covid-19, která ohrožuje oživení ekonomiky a rozběh klíčové turistické sezóny.
  • Turecko pokračuje ve výprodeji zlatých rezerv
    Nejnovější údaje Světové rady pro zlato (WGC) ukazují, že Turecká centrální banka minulý měsíc prodala 63 tun zlata, což už bylo malé množství ve srovnání s prodejem 100 tun v dubnu a březnu. Podle oficiálních údajů se zásoby zlata Turecka během jara snížily o 159 tun na 428 tun.
  • Turecko pokračuje v úspěšném boji o důvěru investorů
    Na svém dnešním zasedání turecká centrální banka ponechala svou klíčovou úrokovou sazbu na 17 %. V komentáři k rozhodnutí dále zdůraznila, že její prioritou nadále zůstává snížit vysokou inflaci. Ta v prosinci loňského roku dosáhla 14.9 % a v nejbližších měsících se bude dále zvyšovat. Centrální banka pokračuje v trendu zahájeném na začátku listopadu loňského roku, kdy došlo k prudkému obratu v hospodářské politice Turecka vynuceném prudkým oslabováním turecké měny. To spolu s odlivem investorů a poklesem devizových rezerv donutilo prezidenta Erdogana k dramatickým změnám, kdy odvolal guvernéra centrální banka a hlavního ekonomického ministra Albayraka, který je shodou okolností jeho zetěm. Od té doby centrální banka zvýšila úrokové sazby o 6.75 procentního bodu na aktuálních 17 % a zjednodušila způsob řízení měnové politiky. Do té doby řídila "cenu peněz" v ekonomice skrze kombinaci několika úrokových sazeb, dostupnosti likvidity a řady regulatorních nástrojů. Nyní její snahou je navrátit režim měnové politiky ke standardnímu cílování inflace, i když dosažení 7% cíle bude postupné a bude trvat několik let. Kromě toho ustoupila od strategie skrytých devizových intervencí skrze státem ovládané banky a akumulace devizových rezerv se stala prioritou pro letošní rok. Turecko dále zrušilo řadu regulatorních opatření schválených v době jarní krize, která znepříjemňovala život zahraničním investorům a motivovala domácí k banky k agresivnímu půjčování peněz.
  • Turecko ponecháva menovú politiku nezmenenú
    Centrálna banka Tureckej republiky ponechala svoju referenčnú úrokovú sadzbu nezmenenú na efektívnej spodnej hranici 19,00%. Výbor uviedol, že súčasná prísna menová politika bude udržiavaná, kým sa nedosiahne výrazný pokles inflácie smerom k prognózovanej hranici z konca apríla. Tvorcovia politík poznamenali, že silný ekonomický rast bol podporený solídnym zahraničným dopytom, a to aj napriek spomaleniu domáceho dopytu v druhom štvrťroku v dôsledku pandemických obmedzení a sprísnenia finančných podmienok.
  • Turecko prodlouží misi průzkumné lodě Oruç Reis až do listopadu
    Turecko prodlouží misi svých tří průzkumných lodí ve sporné oblasti východního Středomoří až do 4. listopadu. Oznámilo to podle agentury Reuters v noci na dnešek turecké námořnictvo. Průzkum od srpna výrazně zvýšil napětí zejména mezi Tureckem a Řeckem a znepokojil západoevropské mocnosti a Evropskou unii. Podle předchozího oznámení měla plavidla průzkum ukončit 27. října.
  • Turecko prodlouží spornou misi průzkumných lodí ve Středomoří
    Turecko prodlouží současnou misi svých průzkumných plavidel, která k nevoli Řecka a EU hledají nová ložiska ropy a zemního plynu ve sporné oblasti Středozemního moře. Informovala o tom agentura Reuters. Původně se měla tři průzkumná plavidla vrátit do přístavu dnes, nyní Ankara předpokládá, že to bude až 27. října.
  • Turecko: riziko stále vysoce nadprůměrné
    Turecká aktiva v čele s tureckou lirou letos prožívají jízdu jako na horské dráze. Důvodem je turecká měnová krize, jež byla způsobena přepáleným růstem HDP, velmi vysokým deficitem běžného účtu platební bilance, vysokou mírou inflace výrazně přestřelující 5% inflační cíl centrální banky a vysokou zadlužeností tureckého bankovního a korporátního sektoru v cizích měnách, zejména americkém dolaru.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani