Čtvrtek 28. březen 2024 18:10
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Bidenův plán zvýšit daně není pro trhy velkou hrozbou

23.04.2021 15:06  Autor: Purple Trading  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včerejší obchodní seance se nakonec ukázala jako velmi nervózní, když zpravodajská agentura Bloomberg přišla se zprávou, že Joe Biden navrhuje zvýšení daní z kapitálových výnosů pro občany s vyššími příjmy. Joe Biden hledá cesty, jak vrátit peníze do státní kasy, ale má tento plán šanci na úspěch a mají se trhy čeho obávat?
 

Dvojnásobně vyšší daně z kapitálových zisků

Joe Biden chce navrhnout zvýšení mezní sazby daně z příjmu z 37 % na 39,6 % a téměř zdvojnásobení daně z kapitálových zisků z 20 % na 39,6 % u lidí, kteří vydělají přes jeden milion dolarů ročně. Především u daně z kapitálových zisků jde o poměrně výrazný nárůst sazby, díky které se snaží Joe Biden vrátit peníze zpět do státní kasy. Od začátku pandemie totiž výrazně vzrost počet dolarových milionářů, kteří zbohatli právě na držení akcií nebo jiných finančních derivátech, což dává ministerstvu financí poměrně velký prostor pro naplnění státní kasy.

Na zveřejnění zprávy reagovaly negativně akciové trhy po celém světě, ale nervózní jsou především investoři ve Spojených státech. Zpráva částečně stála za propadem bitcoinu pod 50 000 dolarů. Nervózní sentiment se drží trhů zatím i dnes, ačkoliv vše naznačuje, že není třeba se nějak extrémně obávat.
 

Žádný důvod k panice

Nové daňové zatížení má totiž jen velmi malou šanci schválení americkým Kongresem. Investoři si ani nekladli během včerejšího obchodování příliš mnoho otázek a propad na trzích byl možná až příliš unáhlený. Případné prosazení zvýšení daní a jeho schválení zabere několik dalších měsíců a není třeba se ihned zbavovat svých aktiv. Šlo o krátkodobou davovou reakci, která v nejbližších dnech bude trhem zapomenuta a pokud nezačne daňový balíček dostává reálné obrysy, můžeme vidět rychlý návrat pozitivní nálady.

I v případě schválení růstu daní nelze očekávat, že by se něco měnilo na dlouhodobém trendu a že by se akcionáři začali zbavovat svých dlouhodobých pozic. Korekce tak znovu nabízí příležitost zapojit se do neúprosného trendu, který stále čeká na větší korekci. Tu však zpráva o vyšších daních nezpůsobí.
 

Graf: Denní graf indexu DOW Jones (zdroj: cTrader PurpleTrading)Denní graf indexu DOW Jones
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bidenovy plány důležitější než Trumpův impeachment. Akcie začaly den růstově
    Odcházející americký prezident se bude potýkat se žalobou, zatímco ten nastupující představí plán pro ekonomiku. Spuštění impeachmentu proti Donaldu Trumpovi podle očekávání prošlo Sněmovnou, a to i za přispění některých republikánů. Nebylo jich však moc. Senát, který bude mít v tomto případě rozhodující slovo, se záležitostí bude zabývat zřejmě až poté, co se vedení země změní. To je bezprecedentní a právně dost pochybné, navíc by musela podpora republikánů být opravdu silná, aby bylo dosaženo potřebné kvalifikované většiny. Zůstává tedy u toho, že Trumpovi hrozí především zákaz v budoucnu vykonávat vysoké veřejné funkce a osekání výhod exprezidenta.
  • Bidenovy šeky vystřelily spotřebu
    Dnes odpoledne byly ve Spojených státech zveřejněny maloobchodní prodeje za měsíc březen. Díky uvolnění dalšího fiskálního balíčku americkou vládou, který mimojiné obsahoval přímé šeky americkým občanům, šlo očekávat, že výsledek dopadne velmi dobře. Nicméně i ta nejpozitivnější očekávání byla nakonec překonána. S&P 500 se posunul na nová historická maxima, zatímco dolar nachytal obchodníky do medvědí pasti.
  • Biden pomohl bitcoinu k dalšímu rekordu. Kryptoměna prvně v historii atakuje metu 60 tisíc dolarů za kus, v korunách vyjde na více než 1,3 milionu
    Bitcoin, nejstarší a nejrozšířenější světová kryptoměna, dnes překonal svůj dosavadní cenový rekord. Prodává se nyní za více než 59 500 dolarů za kus. Dosavadní rekord, dosažený letos 21. února, přitom činil zhruba 59 350 dolarů. Rekordní cenu má bitcoin také v korunách. Poprvé se dnes prodává za více než 1,3 milionu korun. Na to, aby se člověk mohl počítat mezi korunové milionáře, tedy dnes už postačí to, když jeho majetek sestává výhradně jen ze zhruba 0,75 bitcoinu.
  • Biden prodloužil pozastavení cel na ocel a hliník z EU o dva roky
    Americký prezident Joe Biden prodloužil o dva roky, tedy do konce roku 2025, pozastavení cel na ocel a hliník z Evropské unie do stanovené kvóty. Vyplývá to z dnešního prezidentského prohlášení. Clo 25 procent na ocel a deset procent na hliník z EU zavedl v roce 2018 tehdejší americký prezident Donald Trump.
  • Biden ruší moratorium na těžbu ropy a zemního plynu. OPEC předpovídá pokles cen
    Americký prezident Joe Biden zrušil moratorium na těžbu ropy a zemního plynu na federálních pozemcích. Od tohoto týdne bude pronajímáno přibližně 144 000 akrů půdy, tedy o 80 % méně, než bylo oznámeno. Ministerstvo navíc zvýší sazby za nové pronájmy na 18,75 % a uchazeči budou muset dodržovat přísné ekologické normy. Frank Macchiarola, senior viceprezident Amerického ropného institutu, ale uvedl, že tyto nové podmínky by mohly zrazovat od investic do těžby ropy a zemního plynu na federálních pozemcích.
  • Biden se pustil do Číny jako nikdy: je to prý „tikající časovaná bomba“, v čele má samé „lumpy“. Z jeho výroků se dělá mdlo třeba i v centrále Volkswagenu
    Americký prezident Joe Biden se nevídaně ostře pustil do Číny, resp. její ekonomiky. Při včerejší sponzorské večeři v Utahu se však dopustil rovněž řady nepřesností, často i podstatných, které koriguje agentura Bloomberg.
  • Biden se spojenci rozjíždí „ropnou válku“ se Saúdskou Arábií, Ruskem a dalšími tradičními těžaři. Benzín a nafta v Česku proto nejspíše zlevní, ale jen mírně
    Americký prezident Joe Biden dnes rozhodl, že Spojené státy počínaje prosincem uvolní 50 milionů barelů ropy ze svých strategických rezerv. Jedná se součást mezinárodně koordinovaného kroku, k němuž se připojí další země, klíčoví světoví čistí dovozci suroviny Čína, Indie, Japonsko, Jižní Korea a Británie.
  • Biden schválil podporu infrastruktury v hodnotě 2,25 bil. USD. Zablokovanou loď v Suezském průplavu se podařilo uvolnit
    Americký prezident Joe Biden tento týden představit investiční plán v hodnotě 2,25 bil. USD, který se má zaměřit na výstavbu dopravní infrastruktury, telekomunikace a průmysl. Financování této podpory, včetně těch předešlých i budoucích, má být z vyšších korporátních daní, respektive ze zrušení úlev zavedených bývalým prezidentem Trumpem. Biden hodlá zvýšit daně pro firmy z 21 na 28 procent, v případě příjmů ze zahraničí ze 13 na 21 procent. Agresivní fiskálně-expanzivní politika nového prezidenta nemá historicky obdoby. Mnozí proto poukazují na to, že přichází zlomový moment, který může spustit výraznější inflaci v USA.
  • Biden tlačí na Rijád, aby těžil více ropy, Tokio se bojí delta mutace stále více. Ceny pohonných hmot v ČR budou i proto zlevňovat
    Cena benzinu v Česku v uplynulém týdnu stagnovala a nafta mírně zlevnila. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stál u čerpacích stanic ve středu v průměru 33,78 koruny za litr, což je stejně jako před týdnem. Nafta zlevnila o čtyři haléře na 31,62 koruny za litr.
  • Bidenův plán výdajů by mohl zvýšit inflaci
    Bidenův plán výdajů by mohl zvýšit inflaci. Uvedli to ekonomové na virtuálním semináři, který ve středu pořádala Národní asociace podnikové ekonomiky.
  • Bidenův stimul velikostí nepřekvapil, akcie na ústupu
    Neoficiální informace o velikosti fiskálního balíku nového prezidenta Bidena byly zhruba správně, respektive oznámených 1,9 bilionu USD je u horní hranice odhadů. Ani tak ale představení rozpočtových plánů další pozitivní vlnu na akciích nezvedlo, neboť na očekávání takového kroku už trhy letos stihly slušně vyrůst.
  • Bidenův záchranný balík udělal radost trhům
    „Další obří stimul na podporu americké ekonomiky je skvělou zprávou pro burzovní obchodníky. Lze totiž předpokládat, že podstatná část peněz, která bude vpravena do ekonomiky, nakonec skončí na kapitálových trzích. To by mohlo vést k dalšímu vzestupu cen akcií,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Bidenův zákaz ropovodu znamená ztrátu tisíců pracovních míst
    Rozhodnutí amerického prezidenta Joea Bidena zastavit výstavbu ropovodu Keystone XL znamená ztrátu tisíců pracovních míst, zejména ve Spojených státech. Biden rozhodnutí přijal okamžitě po nástupu do úřadu, navzdory tomu, že kanadští činitelé ho žádali o čas, aby mohli situaci vyhodnotit. to americký server Politico. Keystone XL měl v délce téměř 2000 kilometrů přivádět ropu ze západní Kanady do USA.
  • Biden už nyní pokořil minimálně Trumpovo „ego“
    Zatímco Trump se soustředil na „předčasné“ prohlášení se za vítěze amerických prezidentských voleb a vyjádření, že v případě jiného scénáře napadne výsledky voleb, Biden si bez velkých slov dokázal ukradnout většinu srdcí Američanů. Během čtvrtečního odpoledne vedl podle Associated Press počtem sčítaných hlasů nad Trumpem 264:214. Na to, aby dosáhl vytouženého vítězství potřebuje kandidát na nového amerického prezidenta aspoň 270 hlasů.
  • Biden v Bílém domě zdraží českým řidičům benzín i naftu. U nafty však bude zdražení mírnější, protože už se projevuje letošní snížení spotřební daně na ni
    Ropa Brent v tomto týdnu zdražila na své jedenáctiměsíční maximum, když se jeden její barel prodával za více než 57 dolarů. Tak drahá nebyla nikdy od propuknutí pandemie onemocnění covid-19. Čeští řidiči se tak musí v příštích týdnech připravit na zdražení pohonných hmot. Ty v uplynulém týdnu cenově stagnovaly, ba zlevnily. Benzín Natural 95 stojí stejně jako přes týdnem, když jeden jeho litr vyjde na 27,92 koruny, zatímco cena nafty se snížila o devět haléřů a činí nyní 27,23 koruny.
  • Biden versus Trump: 62 ku 38
    Příprava na prezidentské volby ve Spojených státech, které mají proběhnout 3. listopadu, je v plném proudu. Volební průzkumy favorizují Demokrata Joe Bidena vůči stávajícímu prezidentovi Donaldu Trumpovi. Obdobně i náš odhad dává Bidenovi šanci na vítězství 62:38. Vítězství Trumpa je obecně považováno za pozitivnější pro ekonomický růst (vzhledem k jeho preferenci nízkých daní) a americká riziková aktiva. Vyšší pravděpodobnost dalšího rozšíření obchodních válek, a s tím spojená nejistota, by pak pravděpodobně svědčila dolaru. Ten by tak oslabil méně, než v případě vítězství Bidena. Nevypočitatelnost kroků Donalda Trumpa by také znamenala větší poptávku po jistotě, tedy zlatu. Biden by zase mohl zmírnit sankce na Irán a Venezuelu, což by se projevilo v nižších cenách ropy. Vítězství Trumpa pak považujeme za plus pro akciové trhy, vítězství Bidena pro trh korporátních dluhopisů. Obecně nadcházející volby mohou znamenat větší volatilitu na trzích. Ta by ale ihned po vyhlášení vítěze měla opadnout.
  • Biden: „Voľby sa skončia až keď sa spočítajú všetky hlasy.“ Republikáni si zaistili ďalšie kreslo v Senáte
    Joseph Biden v stredu skoro ráno vyhlásil, že je „na ceste k víťazstvu v týchto voľbách“, vyzval však na trpezlivosť pri sčítavaní hlasov.
  • Biden vyhral v Colorade
    Sociálne siete naznačujú, že Biden vyhráva v Colorade. Medzitým po spočítaní 80% hlasov Biden stále vedie v Severnej Karolíne. V Texase majú obaja kandidáti zatiaľ rovnaký počet hlasov. Trump vedie v Georgii. Existujú tiež prvé predpovede väčšej demokratickej výhody v Snemovni reprezentantov a možného prevzatia Senátu.
  • Biden vyhráva v Minnesote
    Agentúra AP prisudzuje Bidenovi výhru v Minnesote - nie je to prekvapenie. Biden má teda stále nádej na výťazstvo. Čo je ešte zaujímavejšie, portál realclearpolitics prvýkrát za niekoľko hodín hodnotí Bidenove šance vyššie - na rozdiel od predchádzajúcich očakávaní, v Georgii a Severnej Karolíne ešte neprehral.
  • Biden získá na inauguraci méně peněz než Trump, i tak jeho uvedení do úřadu vyjde na tři miliardy korun. V posledním půlstoletí inaugurační sponzorské částky vzrostly skoro třicetinásobně
    Inaugurace amerického prezidenta vůbec není laciná záležitost. Náklady na inauguraci končícího šéfa domu Donalda Trumpa se v roce 2017 pohybovaly kolem 190 milionů dolarů, tedy v přepočtu dle nynějšího kursu na více než čtyři miliardy korun.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader