Úterý 19. březen 2024 04:08
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new

Ranní okénko - Ceny výrobců si patrně udrží svižné tempo i v nejbližších měsících

21.04.2021 09:22  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


25,91

USD/CZK

21,54

EUR/USD

 

1,203

USD/PLN

3,781

Ropa Brent

USD/barel

66,28

Zlato

USD/unce

1787

Aktualizováno

8:59

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po včerejším překvapivě vysokým růstem cen výrobců v Německu (o 3,7 % r/r), a ještě překvapivějším, i když mírnějším, v Česku (o 3,3 % r/r), je dnes se zveřejněním na řadě Polsko. I v jeho případě by měl být potvrzen relativně svižný růst cen (konsensus odhadu 3,6 % r/r). Současně můžeme tento cenový vývoj pozorovat téměř ve všech regionech, i za oceánem. V USA ceny v průmyslu v březnu meziměsíčně rostly dvakrát rychleji, než trh odhadoval, a meziročně dosáhly na 4,2 %. Podíváme-li se na druhou stranu cenového spektra, tedy na ceny spotřebitelské, pozorujeme obdobný vývoj, i když nutno podotknout, že meziměsíční rozdíly v tempu růstu a také odchylky od tržních odhadů jsou výrazně menší. Jedno vysvětlení tu je. Zatímco ceny spotřebitelské i ve výrobě jsou aktuálně ovlivňovány zdražováním ropy, která má za sebou značný pokles po úderu pandemie, dochází na straně výrobních cen navíc k dalším cenovým tlakům vlivem narušených dodavatelských řetězců, jejichž síla se nesnadno odhaduje. Poslední průzkumy mezi nákupními manažery ve výrobní sféře hlásí prodlužování lhůt dodávek výrobního materiálu, či dokonce jeho nedostatek, zatímco zakázkové knihy se výrobním firmám nadále plní. Výsledkem takové situace je zdražování vstupů. Další aktualizaci o stavu v dodavatelských řetězcích poskytne koncem týdne další vydání PMI ve zpracovatelském sektoru pro eurozónu a USA. Na tuzemský PMI si budeme muset počkat déle. Lze ale předpokládat, že komplikace nepolevily, jelikož omezení spojená se snahou potlačit pandemii na mnoha místech Evropy přetrvávají. Navíc nízká srovnávací základna bude citelná i v nejbližších měsících, a tak můžeme, nejen v tuzemsku, počítat se svižnějším růstem cen ve výrobě. 

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podrobněji jsme se březnové statistice cen českých výrobců věnovali v komentáři. Ceny výrobců v průmyslu meziměsíčně přidaly 1,4 %, oproti předchozím 0,7 %, čímž se meziročně dostaly na 3,3 %, po minulých 1,4 %. Za celé první čtvrtletí si v průměru připsaly +1,6 % r/r. Kromě vyšších cen energií (+5,6 % r/r), přispělo k celkovému březnovému růstu průmyslových cen také zdražení meziproduktů (+5,4 % r/r). Vývoj tak reflektuje růst cen komodit zejména ropy či například kovů, jež vede k vyšším nákladům. K růstu cen došlo i v ostatních kategoriích – ve stavebních pracích o 1,9 % r/r (v únoru o 1,8 %) a v zemědělství o 0,4 % r/r (v únoru ještě pokles o 1,6 %). Ke zvolnění meziroční dynamiky cen došlo pouze ve službách v podnikatelské sféře, z 1,4 % na 0,7 %.

Korunu nechalo zveřejnění cen průmyslových výrobců chladnou a během dne se pohybovala víceméně v tandemu s eurodolarem a den zakončila poblíž EUR/CZK 25,93.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČT: EUR měnověpolitické zasedání ECB, EUR spotřebitelská důvěra, USA týdenní počet žád. o podp. v nezam.
PÁ: SRN indexy nákupních manažerů (PMI), EUR indexy nákupních manažerů (PMI), USA indexy nákupních manažerů (PMI)

Autor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Vít Hradil, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Ceny průmyslových výrobců v eurozóně se rychle blíží k 20 %
    Ceny výrobců v eurozóně by měly za říjen vykázat další svižný růst. V meziročním srovnání se dostanou do blízkosti 19 %, aktuálně jsou na 16 %, již tak rekordní úrovni. Z eurozóny a posléze i z USA dorazí informace z trhu práce – v eurozóně se dozvíme míru nezaměstnanosti za říjnové období a na druhé straně oceánu vyjde týdenní statistika o počtu nových a pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Finanční trh se od prvních zpráv o nové variantě Covidu v závěru minulého týdne již zklidnil. Česká koruna již stihla oproti euru sestoupit ze slabší úrovně okolo 25,70, kam ji obavy ze zhoršení pandemie vyhnaly. Aktuálně se obchoduje za 25,46 za euro, zhruba stejně jako v polovině uplynulého týdne. V posilování pokračovaly i měny regionu – polský zlotý a maďarský forint.
  • Ranní okénko - Ceny průmyslových výrobců v eurozóně zůstávají utlumené
    Dnešek nenabízí z české ekonomiky žádné události, dochází ovšem k posunu tabulky PES na třetí stupeň, což mimo jiné znamená otevření obchodů a služeb. Naši pozornost tak obrátíme k dění v eurozóně a USA.
  • Ranní okénko - Ceny ve výrobě v USA dokreslí pohled na inflační tlaky
    Dnes bude zveřejněn zápis z posledního zasedání ECB a ceny průmyslových výrobců v USA, které doplní včera zveřejněnou statistiku cen spotřebitelských. Očekávané vzedmutí inflace dorazilo v plné síle a nárůstem o 0,8 % m/m překonalo tržní odhad (0,2 % m/m). Akciové trhy reagovaly korekcí dolů, výnosy amerických dluhopisů vzrostly a dolar posílil vůči euru i koruně. Průmyslová výroba v eurozóně zaostala za očekáváními.
  • Ranní okénko - Ceny v Německu klesají
    Dnes patrně nejzajímavější údaj dorazí z Německa, kde vychází výsledek listopadové inflace. Očekáván je pokles nejen v meziroční míře, ale i celkově v cenové hladině, kdy meziměsíčně by ceny měly poklesnout o 0,3 %. První příchozí data ze spolkových států naznačují, že výsledek za celé Německo bude pravděpodobně blízko tomuto odhadu. V meziročním srovnání by harmonizovaná míra inflace měla poklesnout z 3,0 % na 2,7 % (respektive z 3,8 % na 3,5 % u indexu CPI).
  • Ranní okénko - Ceny v průmyslu zamíří do záporných čísel
    Již za několik málo minut dorazí z Česka statistika cen ve výrobě, kde u průmyslových výrobců docházelo již v průběhu roku 2023 k postupné normalizaci, která by měla pokračovat i v rámci letošního roku. Meziměsíčně sice očekáváme nárůst okolo 3 % (medián: +2,2 %), ten bude ale daný zejména vývojem cen energií, jako je například nárůst regulované složky u ceny elektřiny. Vzhledem k vyšší srovnávací základně a postupnému poklesu cen během loňského roku by se meziroční dynamika měla i tak dostat do záporných čísel. Pokud se tento odhad potvrdí, půjde o první meziroční pokles od konce roku 2020.
  • Ranní okénko - Ceny výrobců jako na houpačce
    Ekonomický kalendář pro tento týden otevřely ceny českých průmyslových výrobců. Jejich vývoj je jako na houpačce. Po zpomalení meziměsíčního tempa na 0,3 % v červenci a dokonce poklesu o 0,1 % v srpnu se oproti navázání na předchozí dva měsíce dostavilo nečekané zvýšení o 1,2 %. Stejné tempo se očekává i od německých výrobních cen, s tím rozdílem, že ty během srpna již vykázala velmi svižný růst o 7,9 % meziměsíčně. Dále nás v tomto týdnu čekají výsledky průzkumů – v Evropě ZEW index a spotřebitelská důvěra, v USA Empire State a Philly Fed Index. Indikátory patrně potvrdí slabou důvěru v ekonomiku a současně pochmurnější výhled v Evropě. V USA se s „tvrdými“ daty z reálné ekonomiky ohlédneme i o měsíc zpět, konkrétně na vývoj zářijové průmyslové výroby, která byla dle odhadů blízko stagnace (3-měsíční průměrný meziměsíční růst činí 0,1 %). Na zhruba stagnaci poukazuje i ISM index pro průmysl na 50,6 bodech. Celkově tak očekáváný vývoj ekonomických dat pro tento týden nepřipravuje pro náladu na finančním trhu úlevu. Na druhé straně by se ale neměla dostavit žádná pro investory dosud neznámá informace.
  • Ranní okénko - Ceny výrobců klesají i v Německu
    Ani dnešek není nabitý ekonomickými údaji, a tak se dozvíme pouze dílčí výsledek z nemovitostního trhu ve Spojených státech amerických, a to konkrétně o prodeji existujících domů. Meziměsíčně se očekává, že v červenci bylo prodáno podobné množství již existujících domů jako v červnu (4,15 mil.), ale oproti červenci předchozího roku by mělo dojít k poklesu o více než 600 tis. Výsledek napoví, v jaké kondici se nachází tamní nemovitostní trh, který společně s trhem práce táhnul inflaci do této doby nahoru.
  • Ranní okénko - Ceny výrobců nabírají tempo
    Jedinou významnější makroekonomickou událostí dnešního dne bude zveřejnění březnového údaje o vývoji cen průmyslových výrobců v tuzemsku. Ty budou podle nás taženy hlavně cenami produktů navázaných na zdražující ropu a svou roli sehrají i zádrhely v dodavatelských řetězcích. Po ještě relativně umírněné cenové dynamice z února (1,4 % meziročně), tak očekáváme svižné zrychlení až na 2,8 %, což by v meziměsíčním srovnání odpovídalo 0,9 %. Se svým odhadem se tak nacházíme mírně nad konsenzem trhu, ovšem dnes ráno zveřejněný údaj z Německa, který právě tržní odhady citelně předčil, naznačuje, že bychom se překvapivě svižné cenové dynamiky mohli dočkat i u nás.
  • Ranní okénko - Ceny výrobců pod tlakem zdražujících energií
    Dnes se podíváme na inflaci z jiného úhlu pohledu. V Německu dnes ráno vyšla březnová statistika cen průmyslových výrobců a za několik málo minut následuje zveřejnění tuzemských cen. Výrazně silnější meziměsíční zdražení německých výrobců (o 4,9 % namísto očekávaných 2,7 %) je varováním, že podobné překvapení se může objevit i ve zprávě ČSÚ. Mezi hlavními důvody březnového zdražení u německých výrobců je nárůst cen energií (+10,4 % m/m), především pak dovozních cen zemního plynu.
  • Ranní okénko - Ceny výrobců rostou o více než 21 %, první ukazatele projeví vliv války na Ukrajině
    Ekonomický kalendář dnes v 9 odstartovaly české ceny průmyslových výrobců, které meziročně ukázaly opět pádivé hodnoty okolo 20 %. Německý ZEW index, měřící sentiment u aktérů na finančním trhu, bude jedním z prvních měkkých ukazatelů reflektujících válku na Ukrajině a čeká ho tak s největší pravděpodobností strmý pád. Lednový průmysl z eurozóny ještě „postižený“ válkou nebude a proti prosinci by měl víceméně stagnovat.
  • Ranní okénko - Ceny výrobců v Německu opět výrazně poklesnou
    Tento týden uzavřou ceny výrobců v Německu za září. Po výrazném meziročním poklesu v srpnu (-12,6 %) se očekává ještě razantnější pokles (-14,1 %), který by byl vůbec tím největším v historii našeho západního souseda. V meziměsíčním vyjádření je predikován růst o 0,4 %, což je podobné tempo jako v srpnu (0,3 %). Byl by to třetí meziměsíční nárůst v tomto roce, ve zbývajících měsících jsme evidovali deflaci u cen výrobců. Rovněž bude zveřejněna statistika nově zaregistrovaných aut v Evropské unii, což nám přinese dílčí informaci o výkonu ekonomiky. Dosavadní tempo registrací nových aut v tomto roce bylo v meziročním vyjádření dvouciferné i vzhledem k dodavatelským problémům v minulém roce v návaznosti na energetickou krizi, ale i na pandemickou krizi.
  • Ranní okénko - Ceny výrobců v Německu zvolnily tempo
    Dnes se podíváme na inflaci skrz výrobní stranu ekonomiky. Červnové výsledky byly ráno zveřejněny v Německu. Následují pro Česko a Polsko. Ceny německých výrobců se v červnu zvýšily výrazně méně, než trh předpokládal – po meziměsíčním růstu cen o 1,6 % v květnu následoval růst o 0,6 % (medián očekávání 1,5 %). Včera se na trh dostala zpráva, že ECB bude na čtvrtečním zasedání zvažovat rovnou dvojité zvýšení sazeb, tedy o půl namísto avizovaného čtvrt procentního bodu.
  • Ranní okénko - Ceny výrobců zůstávají zvýšené, trh vyčkává měsíční statistiku z amerického trhu práce
    Po včerejším slabém růstu zaměstnanosti v USA – report ADP skončil výrazně pod odhady – je dnes na řadě další údaj z tamního trhu práce. Tentokrát dorazí týdenní statistika počtu nových a pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Trh očekává nepatrné zlepšení. Jedná se ale o relativně volatilní ukazatel, a tak by případné překvapení nemělo mít výraznější odezvu na finančním trhu. K citelnějšímu poklesu počtu žádostí by mohlo dojít v druhé polovině září, protože přestane platit řada pandemických podpůrných programů pro nezaměstnané. Otázkou je, zda následně uvidíme také klesající trend volných pracovních míst.
  • Ranní okénko - Ceny v zemědělství klesají, jaký dopad to bude mít na ceny potravin?
    Dnešní den přinese zajímavější údaje pouze z USA, kde vyjdou nejnovější údaje o počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kdy se očekává mírný pokles oproti předchozímu týdnu. Pokud se výsledek výrazně neodchýlí od mediánu trhu a předchozí hodnotě, tak reakce trhu by měla být střízlivá. Zveřejněn bude rovněž výsledek tzv. Leadingu indexu, pomocí kterého lze odhalit signály obratu ve vývoji ekonomického cyklu. Predikce červencového výsledku ukazuje mírné zlepšení ve srovnání s červnem, ale zásadní rozdíl v dosavadním směřování americké ekonomiky by neměl přijít.
  • Ranní okénko - Co čekat od červnové inflace?
    Nastávající týden bude bohatý zejména na data z USA. Kromě údajů o inflaci dorazí sentiment v průmyslu a před kongresem vystoupí šéf Fedu Powell. Ekonomických údajů z eurozóny bude poskrovnu. Z toho mála bude dominovat průmyslová výroba, která podle už dostupných informací z některých členských států zvolnila v květnu tempo. Z českého pohledu bude důležité především zítřejší zveřejnění červnové inflace.
  • Ranní okénko - Co čekat od dnešního zveřejnění americké inflace?
    Makroekonomické dění se dnes bude soustředit zejména na USA. Vyjde zářijová inflace a Fed zveřejní zápis z posledního zasedání. Důležité události se ale odehrají i v Evropě. Ve Vídni vydá OPEC, seskupení států vyvážejících ropu, měsíční zprávu o situaci na trhu. Ta bude pro investory s ohledem na růst cen ropy a dalších komodit, včetně zdražování energií, zajímavější než za normálních okolností. Jak se růst nákladů a celkově napjatá situace v dodavatelských řetězcích odráží na objemu výroby, nastíní dnes dopoledne údaj o průmyslové výrobě v eurozóně.
  • Ranní okénko - Částečné rozvolnění restrikcí podpoří indikátory sentimentu
    Týden odstartujeme jediným údajem v českém ekonomickém kalendáři. Statistický úřad zveřejní květnový konjunkturální průzkum. Všechny jeho subindikátory v dubnu zaznamenaly zlepšení a s další vlnou optimismu lze díky částečnému rozvolnění vládních nařízení počítat i v květnové edici průzkumu. Největší potenciál ke zlepšení má index v sektoru služeb, které byly vlivem uzavírek zasaženy nejsilněji. Po zbytek týdne nás čeká řada měkkých indikátorů v čele s německým Ifo indexem. V Německu a USA bude zveřejněn zpřesněný odhad HDP v Q1.
  • Ranní okénko - Čekají německou ekonomiku lepší časy?
    Dnes vyjde jediný tuzemský údaj tohoto týdne, kdy Český statistický úřad zveřejní, jak se v prosinci vyvíjely ceny výrobců. Stejně jako trh očekáváme, že v průmyslu meziměsíčně v prosinci poklesly o 0,2 %, což by v meziročním srovnání znamenalo růst do 2 %. Zajímavý bude rovněž vývoj v zemědělském sektoru, který nám naznačí další možný vývoj v cenách potravin.
  • Ranní okénko - Čeká nás den nabitý informacemi
    Dnes se dozvíme údaj o českém indexu nákupních manažerů ze zpracovatelského sektoru. Na rozdíl od mnoha jiných evropských zemí se v tuzemsku po jarní vlně pandemie dosud nepodařilo překročit padesátibodovou hranici oddělujícího útlum od expanze. Trh věří, že k jejímu prolomení dojde právě dnes, když vyhlíží nárůst ze srpnových 49,1 na 51 bodů.
  • Ranní okénko - Čeká nás hlavně americký týden
    Prvním významnějším makroekonomickým ukazatelem tohoto týdne bude úterní spotřebitelská inflace v USA. Ta v červenci dosáhla meziročně 5,4 % a po dlouhém období zvyšování tak konečně stagnovala. Tentokrát si trh od cenové dynamiky slibuje dokonce mírný pokles, když vyhlíží 5,3 %. Skutečný údaj bude tentokrát trhem velmi bedlivě sledovaný, jelikož pokud by skutečně začala inflace – byť mírně – slábnout, jednalo by se o podpůrný argument pro pozici, kterou hájí americká centrální banka. Ta dosud nepřistoupila ani k náznakům blížícího se tlumení monetární podpory, jelikož právě momentálně zvýšenou inflaci považuje za přechodnou, a tedy nevyžadující reakci.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Exness
TFIFX
GCI Financial
reklama
CapXmaster