Pátek 29. březen 2024 10:28
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Americký dolar klesl na měsíční minimum

19.04.2021 17:00  Autor: Admiral Markets  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Fundamentální analýza

Minulý týden americký dolar pokračoval v oslabování a index rezervní měny klesl na měsíční minimum. Vysoké rizika převládající na finančních trzích a nová historická maxima akciových indexů povzbuzují investory, aby si zvolili rizikovější měny.

USD

Údaje z USA byly velmi pozitivní a naznačily rychlé zotavení. Maloobchodní tržby v zemi v březnu vzrostly až o 28% oproti stejnému měsíci předchozího roku. Během března loňského roku byla ekonomika kvůli pandemii odstavena a v březnu letošního roku začali obyvatelé dostávat pobídkové statní kontroly, což vedlo k vyšším výdajům a nakonec k působivému růstu. Benchmark bude nepravděpodobněji příznivý také v dubnu, jelikož v roce 2020 dosáhl ročního zpomalení ekonomiky v důsledku pandemie až -20%. Inflace v březnu dosáhla 2.6% a překonala jak 2.5% očekávání, tak 1.7% z minulého měsíce. Průmyslové objemy byly v březnu o 1% vyšší než před rokem. Počet nových žádostí o zaměstnání klesl z 0.74 na 0.58 milionu týdně.

Pandemická situace ve světě poukázala na rostoucí počet nových případů, které vzrostly ze 638 na 743 tisíc denně. Situace v USA se nadále mírně zhoršovala, protože týdenní průměr vzrostl ze 68 na 71 tisíc denně. Počet vakcín aplikovaných v zemi vzrostl ze 179 milionů na 202 milionů, což je změna o 23 milionů a ještě rychlejší nárůst oproti předchozímu týdnu. Celkově vzrostl počet lidí očkovaných alespoň jednou dávkou v USA z 34.5% na 39.0% populace a za týden se zvýšil o 4.5%. Celosvětově vzrostl počet lidí, kteří dostávali alespoň jednu dávku. V Anglii ze 48% na 49%, zatímco v Litvě toto číslo vzrostlo ze 16.6% na 20.1%, což činí jeden z nejlepších týdnů v zemi.

EUR

Hlavní měnový pár EUR/USD vzrostl na úroveň 1.199, což bylo způsobeno poptávkou po vysoce rizikových trzích. Mezi ekonomické údaje na starém kontinentu patřili maloobchodní tržby v únoru, které byly o 2.9% nižší než před rokem, ale o 3.0% vyšší než minulý měsíc. Index ekonomického sentimentu ZEW v Evropě činil 66.3 bodu a v Německu 70.7 bodu, a vykazoval pozitivní sentiment mezi podnikateli. Evropská průmyslová produkce byla v únoru o 1.6% nižší než před rokem. Pár EUR/USD uzavřel týden v zisku 0.7%.

JPY

Klíčový asijský pár USD/JPY celý týden stabilně oslaboval a dosáhl 108.8 bodu. Nebyly zveřejněny žádné relevantní ekonomické údaje. USD/JPY ukončil týden ve ztrátě -0.8%.

GBP

Dvojice GBP/USD rovněž vykázala konzistentní trend a během minulého týdne vzrostla na úroveň 1.384. Mezi důležité ekonomické data patřily objemy průmyslové produkce v únoru, které klesly o -3.5% ročně. GBP./USD ukončilo týdenní ve ztrátě -0.9%.

Ekonomické události

Tento týden začneme s údaji o japonském vývozu a mezinárodním obchodu, jakož i o průmyslové produkci země. Údaje o anglickém trhu práce budou očekávány v úterý a míra inflace v Británii ve středu. Ve čtvrtek se očekává zasedání Evropské centrální banky a rozhodnutí o další měnové politice, také budou zveřejněné údaje o aktivitě sekundárního trhu s nemovitostmi v USA. V pátek se pozornost zaměří na předběžné indexy PMI, stejně jako na inflaci v Japonsku z března a údaje o maloobchodním prodeji v Británii.

Podle údajů o sentimentu na trhu Admiral Markets drží 28% investorů dlouhé pozice v páru EUR/USD (nárůst z minulého týdne o 2 procentní body). V hlavním asijském páru USD/JPY drží 46% investorů dlouhé pozice (zvýšeno o 9 procentních bodů). Růst GBP/USD očekává 22% účastníků (pokles o 46 procentních bodů). Taková tržní data jsou interpretována jako kontraindikační, proto se očekává nárůst EUR / USD, GBP / USD a USD / JPY. Analýza údajů o poloze musí být kombinována se základními projekcemi a technickou analýzou.

Zdroje: bloomberg.com, reuters.com, Admiral Markets MT4 Supreme Edition, investing.com


INFORMACE O ANALYTICKÝCH MATERIÁLECH:

Uvedená data poskytují další informace týkající se všech analýz, odhadů, prognóz, předpovědí, recenzí trhu, týdenních výhledů nebo jiných podobných hodnocení nebo informací (dále jen „Analýza“) zveřejněných na webových stránkách investičních společností Admiral Markets působících pod ochrannou známkou Admiral Markets (dále „Admirálské trhy“) Před jakýmkoli investičním rozhodnutím věnujte prosím pozornost následujícímu:

  1. Toto je marketingová komunikace. Obsah je publikován pouze pro informativní účely a v žádném případě ho nelze vykládat jako investiční radu nebo doporučení. Nebyl vypracován v souladu s právními požadavky určenými na podporu nezávislosti investičního výzkumu a nepodléhá žádnému zákazu jednání před šířením investičního výzkumu.
  2. Investiční rozhodnutí činí každý klient sám, zatímco Admiral Markets nenese odpovědnost za žádné ztráty nebo škody vyplývající z jakéhokoli takového rozhodnutí, ať už na základě obsahu či nikoli.
  3. Za účelem ochrany zájmů našich klientů a objektivity analýzy zavedla společnost Admiral Markets příslušné interní postupy pro prevenci a řešení střetu zájmů.
  4. Analýzu připravuje nezávislý analytik Skirmantas Paulavicius (analytik) (dále jen „autor“) na základě svých osobních odhadů.
  5. I když je vynaloženo veškeré přiměřené úsilí k zajištění toho, aby všechny zdroje obsahu byly spolehlivé a aby všechny informace byly poskytovány v maximální možné míře srozumitelným, včasným, přesným a úplným způsobem, Admiral Markets nezaručuje přesnost ani úplnost informace obsažené v Analýze.
  6. Jakákoli minulá nebo modelovaná výkonnost finančních nástrojů uvedená v obsahu by neměla být považována za výslovný nebo předpokládaný příslib, záruku nebo implikaci společnosti Admiral Markets pro jakékoli budoucí výkony. Hodnota finančního nástroje se může zvyšovat i snižovat a zachování hodnoty aktiv není zaručeno.
  7. Pákové produkty (včetně rozdílových smluv) mají spekulativní povahu a mohou vést ke ztrátám nebo zisku. Než začnete obchodovat, ujistěte se, že plně chápete související rizika.
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americký dolar hledá podporu k opětovnému růstu
    Americký dolar zahájil nový týden více směrnou dynamikou. Zůstává mezi dvěma protichůdnými kroky. V takové situaci je podle expertů těžké pro americkou měnu růst, ale také není důvod pro pokles.
  • Americký dolar hledá svůj další směr
    Minulý týden se u světové rezervní měny projevily rozdílné nálady. V prvních dnech posilovala a dosáhla nejvyšší hodnoty od začátku dubna, později však poměrně výrazně oslabila a ztratila výsledek z celého týdne a skončila v červených číslech. Silné ekonomické údaje z celého světa vybízejí investory k udržování rizikovějších pozic, které za současných podmínek slibují lepší výnosy než bezpečné aktiva.
  • Americký dolar i nadále vede
    Spousta sankcí, které byly uvaleny na Rusko jsou velmi silné, jelikož jsou založeny na americkém dolaru, jakožto nejpoužívanější měnou na finančních trzích ve světě, obchodu a v rezervách centrálních bank. Někteří lidé však varují, že takto ozbrojená zelená měna by mohla narušovat její dominanci a vzbudit obavy, že menší měny, jako třeba čínský renminbi, by na mezinárodní scéně získali větší roli.
  • Americký dolar je i nadále silný a jeho růst dnes může znovu pokračovat
    Akciovému trhu ve Spojených státech nadále dominuje očekávání růstu nákladů na půjčky, což negativně ovlivňuje akcie technologických společností, ale i společností s významnými finančními dluhy, které se objevily během akutní fáze pandemie koronaviru. Tradičně rostoucí úrokové sazby negativně ovlivňují dynamiku akciového trhu, ale ne všech akcií. Za těchto podmínek dostávají cenné papíry společností v bankovním sektoru dobrou podporu, protože zvýšení úrokových sazeb má příznivý vliv na atraktivitu bankovních vkladů a tím i na příjmy těchto finančních organizací.
  • Americký dolar je před zveřejněním maloobchodních prodejů v USA stabilní
    Americký dolar zůstává před zveřejněním maloobchodních prodejů na páru s eurem stabilní (14:30). Lednový report z maloobchodu by měl ukázat nezměněný růst na úrovni prosincového výsledku +0,3 % m/m. Jádrový ukazatel by měl dle odhadů také růst o 0,3 % m/m. Pár EURUSD se obchoduje v blízkosti tříletých minim, nicméně zkouší prorazit nad hladinu 1,0850.
  • Americký dolar je zpátky ve hře
      John J. Hardy, ředitel oddělení FX Strategy Saxo Bank Obchodně vážený index amerického dolaru se v průběhu uplynuléh...
  • Americký dolar je zpátky ve hře
    Obchodně vážený index amerického dolaru se v průběhu uplynulého týdne opět obchodoval na dvouměsíčním ma...
  • Americký dolar klesá, australský také.
    Přestože jsou obě ekonomiky v rozdílné kondici, převažují obavy investorů na australském dolaru, neboť příští...
  • Americký dolar klesá níže – obavy z recese se zvyšují
    V ranním evropském obchodování americký dolar klesl a pokračoval tak v nedávném výprodeji poté, co slabé údaje z americké ekonomiky naznačily, že se blíží recese a poskytly FEDu další argumenty pro zpomalení agresivního zvyšování úrokových sazeb.
  • Americký dolar klesl na lednová minima
    Trend oslabování amerického dolaru pokračoval minulý týden a byl to již 5. negativní týden z posledních sedmi. Globální rezervní měna během páteční obchodní seance klesla na nejnižší bod od ledna 2021. Tyto trendy jsou poháněny pozitivními ekonomickými údaji a vysokou chutí riskovat mezi investory.
  • Americký dolar konsoliduje zisky, euro nad 1,065 a japonský jen posílil
    Americký dolar minulý týden těžil z atmosféry na trzích a překonal své hlavní konkurenty. Vypadá to, že koncem minulého týdne se nálada na trhu trochu zlepšila, a to americkému dolaru ztížilo navázání na rally.
  • Americký dolar koriguje na měsíční minima
    Minulý týden americký dolar konečně podlehl pozitivnímu sentimentu na finančních trzích a korigoval na jednoměsíční minima. Investoři se rozhodli pro rizikovější měny, zatímco akciové indexy si udržely nebo testovaly nová historická maxima a komoditní index CRB zaznamenal nové maximum cyklu. Na trzích nadále převládá pozitivní nálada a investoři si vybírají rizikovější nástroje, které odrážejí dobrou ekonomickou situaci.
  • Americký dolar musí být podpořen silnou ekonomikou
    Americká ekonomika musí zůstat silná, aby si dolar udržel svou dominanci na trzích. Přestože USD index získal za rok přes 12 %, díky vysokým úrokovým sazbám v USA a tomu, že jsou bezpečným přístavem, na udržení hegemonie nestačí.
  • Americký dolar může sesadit z forexového trůnu odložení daňové reformy v USA
    Americký dolar drží pevně opratě měnového trhu. Měna Spojených států se totiž stále pohybuje v blízkosti čtyřměsíčních maxim ke koši hlavních světových měn a zatím nehodlá oslabit. A to i přes, měřeno středoevropským časem, ranní výkyvy kvůli čínským datům o vývozu a dovozu. Vývoj dolaru na forexovém trhu je ovlivněn očekáváním investorů ohledně nových informací o osudu daňové reformy v USA.
  • Americký dolar může v roce 2024 oslabit
    Prosincový holubičí obrat Fedu zvýšil pravděpodobnost dalšího oslabování amerického dolaru v roce 2024. Síla americké ekonomiky nicméně může tento pokles omezit.
  • Americký dolar nadále klesá
    Minulý týden byl devizový trh optimistický, stejně jako ostatní segmenty finančních trhů, což přimělo investory odstoupit od bezpečnějších měn a americký dolar se tak znehodnocoval. Páteční obchodní seanci uzavřel pod 50denním klouzavým průměrem.
  • Americký dolar nadále oslabuje, oči se upírají k údajům o HDP Spojeného království
    Americký dolar pokračoval v poklesu vůči britské libře a euru, neboť investoři a obchodníci se soustředí na zveřejnění údajů o inflaci v USA, které má být zveřejněno ve čtvrtek 12. ledna. Index amerického dolaru (DXY) zůstává pod tlakem směrem ke kulaté hodnotě 103,00, což je sotva více než nejnižší úroveň zaznamenaná za posledních sedm měsíců.
  • Americký dolar nadále přešlapuje na místě uprostřed korekce na americkém akciovém trhu
    Vzhledem k tomu, že americký akciový trh pokračuje ve své korekci směrem dolů uprostřed očekávání prvního zvýšení úrokových sazeb Fedu v březnu 2022, evropský a asijsko-pacifický trh vykázaly oživení hlavních akciových indexů v návaznosti na výsledky obchodování ve středu a dnes ráno.
  • Americký dolar na dvouměsíčních maximech
    Hlavní měnový pár EUR/USD mírně posílil na 1.175. Ekonomické data z Evropy byly pozitivní, index PMI ve zpracovatelském průmyslu činil 53.7 bodu a v Německu vzrostl na 56.4 bodu. Evropská předběžná inflace činí -0.3%, což je méně, než se očekávalo.
  • Americký dolar narazil na jestřábí motivy Fedu, ale došlo k pokroku
    Obavy účastníků trhu jsou spojeny s "jestřábími" náladami regulátora, které mohou zesílit po znovuzvolení J. Powella do jeho vedení. Mnoho ekonomů je přesvědčeno, že jeho nominace na druhé funkční období je prvním krokem ke zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech v roce 2022. Analytici se zároveň domnívají, že vedení J. Powella se v současné politice centrální banky změní jen velmi málo a trhy tak nepřekvapí.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova