Pátek 29. březen 2024 16:29
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new

PMČR: Poslední den obchodování s právem na dividendu

06.04.2021 09:50  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnes (úterý 6. dubna 2021) je poslední den obchodování s akciemi společnosti Philip Morris ČR (PMČR) s právem na dividendu ze zisku minulého roku.

Vedení společnosti navrhlo dividendu ve výši 1 260 CZKna jednu akcii. To naznačuje hrubý dividendový výnos 8 %. Rozhodný den, kdy musí mít investoři akcie na účtě, aby měli právo na tuto dividendu, je 8. dubna. To při standardním vypořádání (T+2) znamená, že se akcie naposledy obchodují s právem na tuto dividendu právě dnes. Od zítřka se tedy akcie PMČR budou obchodovat tzv. bez dividendy (ex-dividend), a je obvyklé, že v tento den akcie oslabí právě o hodnotu dividendy.

Dividendu musí schválit akcionáři na valné hromadě. Tento rok se místo fyzické VH bude hlasovat distančně (per rollam). Hlasování začíná 15. dubna a končí 21. května. Výsledky hlasování budou zveřejněny 28. května. Výplata by měla začít 21. června 2021.

Očekáváme, že akcionáři návrh dividendy schválí.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Plzeňský Prazdroj vykázal loni čistý zisk 4,48 mld. Kč, tržby činily 16,3 mld.
    Plzeňský Prazdroj vykázal loni čistý zisk 4,48 miliardy korun, tržby činily 16,3 miliardy Kč. Ve srovnání s posledním předcovidovým rokem 2019 byl zisk nižší o šest procent a tržby klesly o čtyři procenta. Inflace přitom za roky 2020 a 2021 přesáhla kumulativně sedm procent. Největší pivovar v ČR loni prodal doma i ve světě 11,1 milionu hektolitrů piva, meziročně o 0,3 procenta méně. Podnik to dnes uvedl v tiskové zprávě. Za rok 2020 měl čistý zisk 3,8 miliardy a tržby necelých 16 miliard Kč.
  • PMČR: Akcionáři schválili dividendu 1 310 CZK
    Na dnešní (28. dubna 2023) valné hromadě schválili akcionáři dividendu ze zisku roku 2022 ve výši 1 310 CZK.
  • PMČR: Celoroční výsledky nabídnou slušnou dividendu
    Očekávané výsledky hospodaření: Philip Morris ČR (PMČR) pravděpodobně potvrdí trend posledních kvartálů v podobě poklesu podílu na trhu klasických cigaret. Nicméně aspoň do jisté míry by to mohl kompenzovat prodej nových technologií, respektive zahřívaných náplní. V tomto případě předvídáme další nárůst tržního podílu. Je pravděpodobné, že PMČR zveřejní návrh dividendy ze zisku minulého roku. Odhadujeme výplatu ve výši 1 330 CZK na akcii.
  • PMČR: Dnes se již obchodují akcie PMČR bez práva na dividendu, cena akcie klesne
    Dnes (středa 7. dubna 2021)se budou obchodovat akcie společnosti Philip Morris ČR (PMČR) bez práva na dividendu ze zisku minulého roku. Je obvyklé, že cena akcie první den obchodování bez dividendy klesne cca o výši dividendy.
  • PMČR (Koupit, 12m cíl = 16 512 CZK) nabízí nadprůměrný dividendový vývos, potvrzujeme doporučení Koupit
    Investiční doporučení: Opakujeme doporučení Koupit pro akcie Philip Morris ČR. Cílovou cenu jsme nově upravili na 16 512 CZK na jednu akcii PMČR. Společnost je lídrem na trhu tradičních cigaret a také na rychle se rozvíjejícím trhu s novými technologiemi (zahřívaným tabákem), a to jak v České republice, tak na Slovensku. Tradičně má společnost velmi silný finanční profil, je bez dluhů a vyplácí velmi atraktivní dividendu. Rizikem pro tento sektor je zejména zpřísnování legislativy, regulace prodeje cigaret a kouření a růst spotřebních daní. To by mohlo vést k vysokému růstu cen cigaret a s tím pravděpodobně související nižší poptávce.
  • PMČR (Koupit, 12m cíl = 17 041 CZK): Slušná dividenda, zvyšujeme doporučení na Koupit a upravujeme cílovou cenu
    Investiční doporučení: Zvyšujeme doporučení pro akcie společnosti Philip Morris ČR na Koupit s upravenou cílovou cenou 17 041 CZK. Předchozí doporučení a cílová cena byly Držet a 18 349 CZK. Tradičním poznávacím znakem PMČR je jednak velmi silná bilance bez dluhů, jednak dividendová politika na výplatu celého čistého zisku. Na druhou stranu je podnikání v tomto sektoru svázáno řadou regulací týkající se například kouření či prodeje cigaret. V našich projekcích samozřejmě počítáme s růstem spotřebních daní na tradiční cigarety a zejména na bezdýmné produkty. To by mohlo vést k růstu cen výrobků PMČR s možným dopadem na poptávku.
  • PMČR: Meziročně nižší výsledky za první pololetí zaostaly za našimi odhady
    Philip Morris ČR (PMČR) reportoval za první polovinu tohoto roku meziroční pokles tržeb o 1 % na 9,7 mld. CZK. Klesl celkový prodaný objem výrobků. Vzhledem k inflaci nákladů je provozní zisk meziročně slabší o 13,8 % na 1,8 mld. CZK. Čistý zisk je 1,7 mld. CZK (-9,7 % y/y). Oznámená čísla jsou pod našimi odhady.
  • PMČR: Očekáváme meziroční růst hospodaření a návrh dividendy 1 310 CZK
    Očekávané výsledky hospodaření: Předpokládáme, že bude pokračovat trend poklesu spotřeby klasických cigaret, který bude částečně kompenzovat nárůst prodaných zahřívaných náplní. Hospodaření stále trpí poklesem prodejů zejména v příhraničních oblastech. Předpokládáme, že spolu s výsledky za druhou polovinu loňského roku, respektive za celý rok 2021 dojde k návrhu dividendy. Tu očekáváme ve výši 1 310 CZK na akcii.
  • PMČR: Očekávané snížení objemu prodaných výrobků, dividenda 1 260 CZK
    Výsledky hospodaření: Potvrdil se trend, který jsme viděli v první polovině roku. Philip Morris ČR dosáhlza celý rok 2020 růstu konsolidovaných tržeb o 4,6 % na 17,9 mld. CZK. Provozní a čistý zisk ale klesly o 11,1 % na 4,5 mld. CZK respektive o 12,3 % na 3,5 mld. CZK, a to hlavně v důsledku nižšího objemu prodaných výrobků. Společnost navrhuje vyplatit dividendu 1 260 na akcii. Výsledky jsou prakticky ve shodě s našimi odhady.
  • PMČR: Odhady výsledků: Přes negativní vliv krize výhled na stále vysokou dividendu
    Očekáváné výsledky hospodaření: Hospodaření společnostiPhilip Morris ČR bohužel i v druhém pololetí minulého roku ovlivnila nákaza covid-19 a s ní spojené restriktivní opatření. Tržby bude ale brzdit propad prodejů v pohraničí, který souvisí se zmíněnými restrikcemi. Ale na druhou stranu bude podle našich očekávání i nadále mít na výsledky pozitivní vliv růst prodejů zahřívaných produktů(HEETS). Celkově by tak mělo dojít k růstu tržeb PMČR ve druhém semestru minulého roku o 2,9 % na 9,2 mld. CZK. Bohužel podobně jako v prvním pololetí budou i ve druhém vyšší náklady na distribuci, tento na výsledky negativní jev je opět spojen s protikrizovými opatřeními. Provozní zisk v meziročním srovnání klesne o 11,2 % na 2,2 mld. CZK a čistý zisk dosáhne 1,8 mld. CZK(-12,1 % y/y).
  • PMČR: První den obchodování bez práva na dividendu ve výši 1 310 CZK
    Dnes, úterý 9. května 2023, je první den obchodování s akciemi Philip Morris ČR bez práva na výplatu dividendy ze zisku minulého roku.
  • PMČR: Skok spotřební daně na cigarety, mírné tempo u zahřívaných náplní
    Ministerstvo financí plánuje zvýšit spotřební daň na cigarety. Informace o návrhu z dílny ministerstva přinesl denní tisk. Rozumíme tomu tak, že v následujících čtyřech letech by měla spotřební daň na klasické cigarety plošně zvýšit, a to o 10 % v roce 2024 a o další 5 % každý další rok. Co se týká nových technologií (zahřívané náplně), má se odvod z jedné krabičky zvýšit o 2 CZK v příštím roce a o 1 CZK dalších letech.
  • PMČR: Stabilní hospodaření, návrh dividendy ve výši 1 310 CZK
    Výsledky hospodaření: Společnost Philip Morris ČR reportovala dnes ráno výsledky za druhou polovinu minulého roku a respektive celý rok 2021. Celkové tržby vloni vzrostly v meziročním srovnání o 5,5 %, čistý zisk zůstal meziročně téměř beze změny. Pokles prodeje klasických výrobků částečně kompenzoval nárůst zahřívaných náplní a příznivý cenový vývoj. Vedení PMČR navrhuje dividendu ve výši 1 310 CZK na akcii. Výsledky jsou víceméně podle našich představ včetně návrhu dividendy. Máme za to, že trh počítal s nižší výplatou a je to pro něj pozitivní překvapení.
  • PMČR: Výsledky ve shodě s odhady, dividenda 1 310 CZK
    Philip Morris ČR (PMČR) dnes oznámil hospodářské výsledky za druhé pololetí minulého roku a za celý rok 2022. Celoroční tržby vzrostly o +11,0 % na 21 mld. CZK. Pozitivně se projevil prodej tabákových náplní a příznivý cenový vývoj. Čistý zisk je vyšší o +3,4 % díky lepšímu finančnímu výsledku a dosáhl 3,6 mld. CZK. Vedení PMČR navrhuje dividendu ve výši 1 310 CZK (hrubý výnos 7,4 %). Oznámená čísla jsou ve shodě s naším odhadem.
  • PMČR: Za meziročním růstem stojí přechod na nové technologie
    Očekávané výsledky hospodaření: Výrobce tabákových produktů společnost Philip Morris ČR (PMČR) by podle našich projekcí za první polovinu tohoto roku měla zveřejnit v meziročním srovnání růst celkových tržeb o +10,3 % na 10,8 mld. CZK. Předpokládáme, že za růstem bude vyšší prodej zahřívaných náplní v kombinaci s vyššími cenami klasických produktů. Čistý zisk by pak měl být lehce vyšší a dosáhnout 1,9 mld. CZK (+1,1 % y/y).
  • PMI a IFO ukážu ECB cestu
    Akciám na Wall Street sa v piatok podarilo slušne vzrásť zo 6-týždenných miním a to vďaka lepším korporá...
  • PMI: čekání na světlo na konci tunelu
    Na konci měsíce se ekonomika měří pomocí indikátorů důvěry PMI. Tento ukazatel se v Evropě již několik měsíců pohybuje v červených číslech. Od července se celkový index aktivity S&P Global EMU PMI pohybuje pod hranicí 50, která označuje hranici mezi růstem a poklesem.
  • PMI dále hlásí solidní tempo výroby
    Po setrvání na 57,0 bodech v lednu, index nákupních manažerů ve výrobním sektoru v únoru mírně korigoval a klesl na úroveň 56,5. Došlo tak k opačnému vývoji, než se kterým počítal trh (58,4 bodů) i my (58,2 bodů). Český PMI tak odbočil od vývoje německého indexu a přidal se k zemím regionu, Polsku a Maďarsku. V Polsku PMI sice mírně vzrostl, skončil však pod očekáváním, přičemž v Maďarsku dokonce poklesl až pod 50ti bodovou hranici značící expanzi.
  • PMI hlásí další úpadek objednávek
    PMI pro zpracovatelský sektor se po nepatrné korekci v dubnu (o 0,3 bodu) během května propadl z 55,4 na 52,3 bodu, výrazně pod tržní odhady. Tempo výroby zvolnilo. Zatímco po otevření ekonomik z pandemických uzavírek výrobce omezovaly problémy na nabídkové straně, v aktuálním prostředí vysokých cen a nejistoty odvíjející se od války na Ukrajině, se čím dál více přidává i upadající poptávka.
  • PMI index poprvé od srpna 2020 pod padesátkou
    Index nákupních manažerů v tuzemském zpracovatelském průmyslu se poprvé po téměř dvou letech propadl pod padesátibodovou hranici dělící fázi expanze od kontrakce. Dle průzkumu mezi nákupními manažery v průmyslových podnicích v červenci došlo k prudkému poklesu výroby, které bylo nejsilnější od května 2020. Index výstupu poklesl z květnových 50,4 bodů na velmi slabých 46,3 bodu. Tržní konsensus přitom počítal pouze s mírným zhoršením z květnových 52,3 bodu na 51,0 bodu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster