Pátek 29. březen 2024 09:24
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei SwiftTrader

Dle PMI rostla výroba solidním tempem

01.04.2021 10:54  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Český PMI index více než dohnal únorový pokles, když vystoupal na hodnotu 58 bodů a převýšil tím lednových 57 bodů. Oproti konjunkturálnímu průzkumu od ČSÚ, který poukázal na zhoršení nálady ve výrobním sektoru, vykresluje PMI optimističtější obrázek. Poptávka zesílila a nové zakázky rostly rychlejším tempem, což se odrazilo ve vyšším tempu výrobu. Na druhé straně se prohloubily komplikace v dodavatelských řetězcích a ceny vstupů opět zesílily.

PMI ve výrobě

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

v bodech

58,0

56,5

56,8

58,0

Zdroj: Raiffeisenbank, IHS Markit, Bloomberg



Tempo výroby bylo dle průzkumu jedno z nejvyšších za poslední tři roky. Napomohla tomu dobrá zákaznická poptávka, především ta zahraniční. Zlepšily se také provozní podmínky výrobních podniků. To celkově vedlo k povzbuzení podnikatelské důvěry. A to navzdory tomu, že od začátku března začala platit přísnější protipandemická opatření, která komplikují výrobu. Lepšící se podmínky jsou pro nás tak příjemným překvapením.

Nicméně tento pozitivní výhled překrývají dva problémy. Jeden se týká výrobní aktivity a druhý cenového vývoje. PMI indexy již od začátku roku ukazují na komplikace v dodavatelsko-odběratelských řetězcích, které v březnu opět zesílily. Pro výrobce, nejen v tuzemsku, je nadále překážkou získat včas potřebný materiál pro výrobu. Dle PMI se navyšuje doba trvání dodávek materiálů. Navíc některých klíčových materiálů je nedostatek, což některé firmy již přinutilo je snížení objemu výroby. Postižen byl doposud zejména automobilový průmysl, kde chybějící součástky jako čipy a polovodiče zdražují či v některých případech znemožňují výrobu. Reakcí mnoha firem je snaha předzásobit se pro případ přetrvávání či zhoršení situace v dodavatelských řetězcích, což aktuální problém dále prohlubuje.

Na straně vývoje vstupních cen se projevují vyšší ceny energií, jež se zdvihají po propadu ze začátku minulého roku. Problémy v dodavatelských řetězcích zdražování cen vstupů jen přiživují. A dle březnového PMI tlaky na růst cen opět zesílily. Vyšší ceny vstupů se do cen výrobků prolínají se zpožděním i několika měsíců. Nicméně v poslední době přetrvával trend nižších marží, což by v kombinaci s postupným otevíráním ekonomik tento proces mohlo urychlit. Jisté zdražování cen produktů je již patrné z výsledku PMI, který udává, že firmy část vyšších nákladů předaly na zákazníky.

Pro vývoj spotřebitelských cen to představuje riziko se strany nákladové inflace. Ta bude ovšem na druhé straně tlumena slabší mzdovou dynamikou a celkovým zefektivněním výroby po rozvolnění opatření působící ve směru nižších výrobních nákladů. Nepředpokládáme tak nikterak silný dopad do inflace. Pro tento rok očekáváme, že dosáhne v průměru 2,3 % a od průmyslu si slibujeme i po pomalejším startu v začátku roku růst okolo 7 %.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Divoký pátek odeznívá, akcie i výnosy se zvedají
    Také na začátku týdne se na finančních trzích dál řeší koronavirus a jeho nová podoba omikron. Na rozdíl od téměř paniky, kterou jsme sledovali v pátek, je však dnešní dění o poznání klidnější. Zpráv, které dodávají investorům ztracenou kuráž, je víc: Podle jihoafrických vědců jsou příznaky u pacientů nakažených novou variantou prozatím mírné. Výrobci vakcín pak oznamují, že se pouštějí do vývoje jejich upravených verzí. Jde o BioNTech a Modernu, podle níž by upravená vakcína mohla být k dispozici začátkem příštího roku.
  • Divoký týden končí akciové burzy se ztrátou
    Akciové trhy páteční seanci opět zažívají pod výprodejními tlaky. Tentokrát za poklesem cen akcií stojí dva faktory. Americká administrativa odložila licenční rozhodnutí pro americké společnosti v obnovení obchodu se společností Huawei Technologies a v Itálii politická situace míří k předčasným volbám. Evropský Stoxx 600 tak klesá o 0,6 % a v celém týdnu odepisuje 1,6 %. Americký S&P 500 poslední seanci týdne otevřel rovněž propadem o 0,6 %. Oproti závěrečnému kurzu z minulého pátku se aktuálně nachází o zhruba třetinu procenta níže.
  • Divoký závěr roku pro americké akcie
    Sezóna zveřejňování firemních výsledků za třetí kvartál bude podle nás zklamáním. Přinese to výrazné výkyvy na akciových trzích ve čtvrtém kvartálu. Růst na akciových trzích v uplynulých týdnech prudce zpomalil. Na trhu jsou sice investoři, kteří očekávají pozitivní výsledek obchodních jednání mezi USA a Čínou, navíc u příležitosti 70. výročí založení Čínské lidové republiky, což by se mohlo projevit i na akciových trzích. Celkově je však náš krátkodobý výhled na americké akcie negativní. Trh podle nás postrádá přesvědčivý katalyzátor.
  • DIW (nemecký ekonomický inštitút)
    Znižujeme odhad rastu nemeckej ekonomiky z 2,1% na 1,7% pre tento rok. Ešte na začiatku roka tu boli pritom slová plné optimizmu a odhady rastu sa zvyšovali....
  • DJIA po čtyřech dnech v plusu
    Úterní obchodování na zámořských trzích poprvé v týdnu zamířilo do zeleného pásma, když nejsilnějším indexem byl průmyslový Dow Jones Industrial Average, který přidával více jak 300 b. Nicméně v závěru obchodování těžce získané zisky z úvodu akcie neudržely. K nejsilnějším sektorům se včera přiřadil zdravotní, který posílil o 0,6 % (Pfizer +0,40 %, Moderna -2,19 %). Naopak sektor informačních technologií v průběhu seance marně bojoval s prolomením zeleného pásma a zakončil obchodní den ve ztrátě 1,5 % (Microsoft -1,67 %, Nvidia -0,72 %). Jednotlivé indexy uzavřely následovně: Index Dow Jones Industrial Average posílil o 0,1 % (29.239 b.), S&P 500 oslabil o 0,7 % (3.58 b.) a technologický Nasdaq Composite umazal o 1,1 % (10.426 b.).
  • DJIA přerušil sérii šesti poklesů v řadě
    Americké akciové trhy se včera dokázaly výrazně nadechnout, když solidní makrodata snížila obavy z možné recese. Index S&P 500 a Nasdaq 100 rostly o více než 1 %, zatímco DJIA posílil o 0,6 %. Poslední jmenovaný z těchto tří hlavních indexů tak přerušil sérii šesti propadů v řadě. Z nedávných poklesů se včera oklepávaly technologické tituly, když akcie Nvidia, AMD nebo Meta rostly přibližně o 3 %. Na druhé straně spektra stály akcie společnosti Walgreen Boots Alliance, které odepsaly kolem 10 %. Mezi nejúspěšnějšími tituly v rámci indexu DJIA byly včera akcie společnosti Nike.
  • DJ30, H4 | Potenciální býčí obrat
    DJ30 momentálně zakouší medvědí momentum, protože je pod cloudem Ichimoku. Teoreticky může stoupat k první rezistenci a pak klesnout k prvnímu supportu. První úroveň supportu na úrovni 31 408 je silná, následuje support na swingovém minimu na úrovni 31 018. První rezistence je naopak na úrovni 32 497, která odpovídá úrovní Fibonacciho retracementu 38,20 %, zatímco druhá rezistence je na úrovni 32 961, která je zároveň overlap rezistencí.
  • Dle Fedu je zvyšování úroků nutností
    Americká centrální banka bude nucena zvýšit úrokové sazby na příštím zasedání. Janet Yellenová, šéfka Fedu, to řekla na svém prvním vystoupení v Kongresu od nástupu prezidenta Donalda Trumpa. Přiznala, že existuje značná nejistota ohledně nové ekonomické politiky nové vlády. Kvůli dalšímu zvyšování napětí na trhu práce a očekávání růstu inflace bude nutné zvyšování sazeb.
  • Dle IGC bude přebytek pšenice
    Nejnovější zpráva Mezinárodní rady pro obiloviny (IGC) naznačuje, že svět v roce 2018 míří do výrazného přebytku pšenice, a to i přes nedávné ohrožení sklizně způsobené povětrnostními podmínkami. V letošním roce by měla celosvětová produkce pšenice dosáhnout 767 milionů tun, což je vyšší úroveň, než počáteční odhad 757 milionů tun díky vyšší produkci v Rusku. Očekává se, že produkce pšenice v Kanadě bude vyšší než odhad. Předpokládá se, že spotřeba bude 739 milionů tun, což posunuje rezervní zásoby na nové maximum úroveň 273 milionů tun.
  • Dle očekávání ČNB sazby nezměnila, ale zdůraznila vysoká rizika
    V souladu s očekáváním ponechala Česká národní banka na dnešním zasedání nastavení měnové politiky beze změny. Poslední vývoj ekonomiky se od srpnové prognózy ČNB téměř neliší. Oslabeni koruny bylo opět nazváno stabilizátorem. Čekáme, že úrokové sazby ČNB zůstanou bez změny do Q1 2022. V případě potřeby by měnová politika pravděpodobně byla uvolněna oslabením koruny.
  • Dle PMI výrobní kapacitu snižují problémy v nabídce
    Český PMI index v dubnu vzrostl na 58,9 z 58,0 bodů a skončil tak prakticky v souladu s konsensem trhu. Index byl částečně podpořen zhoršením výkonu dodavatelů, které metodika indexu vyhodnocuje jako růstový signál. Dobrou zprávou ale je, že jsou viditelné známky zlepšení celkového postavení průmyslu. Přísun nových zakázek pokračoval, i když nižším tempem než v březnu, a došlo také k tvorbě nových pracovních míst (nejrychlejším tempem od února 2018).
  • Dlh amerických domácností je najvyšší v histórii. Prichádzajú problémy?
    Včera zaplavili médiá správy o tom, že dlh amerických domácností v prvom kvartáli prekonal historické maximum z roku 2...
  • Dlhá séria rastu zásob ropy v USA sa skončila. Ťažba stagnuje už mesiac.
    Hoci sa na ropných trhoch aktuálne rieši primárne OPEC (ktorý presunul svoje rozhodnutie na zajtra, vyzerá to, že sa čaká na to, čo povie Putin), tak pred chvíľou dorazila správa, ktorá môže mať dopad na ropu, keď efekt dopadu rozhodnutia OPECu vyprchá. V USA sa po desiatich týždňoch skončila séria prudkého rastu zásob. Tie klesli v minulom týždni o 7,3 mil. (čakal sa pokles o 1,3 mil.). V praxi to znamená najsilnejší pokles od leta.
  • Dlhodobá analýza EURUSD
    Aj napriek tomu, že na reálnych fundamentoch sa skoro nič nezmenilo odkedy sa EURUSD obchodoval pod 1.20, nasledujúci prudký nárast na hor o viac ako 15 figúr mnohých prekvapil. Môžeme hovoriť o tom, že trh sa zobudil a konečne si uvedomil, že USA čaká ďalšie kvantitatívne uvoľňovanie alebo to, že ekonomický rast bude pomalší ako sa očakávalo (o tom píšeme v komentári „Zlé NFP a znižujú odhad rastu“). Ale len ťažko by sme mohli byť naivnejší a myslieť si, že kvantitatívne uvoľňovanie v USA neznamená to isté aj v Eurozóne alebo, že nižší americký rast a slabší dolár neprivodí recesiu následne aj u nás.
  • Dlhodobý výhľad EURUSD
    EURUSD sa pravdepodobne dostáva k zaujímavému z...
  • Dlhodobý výhľad na euro
        Včerajší dramatick&yacute...
  • Dlho očakávaná konferencia v Jackson Hole sa nezadržateľne blíži
    Tento týždeň bude pre budúcnosť finančných trhov veľmi dôležitý. Vo štvrtok totiž začína stretnutie centrálnych bankárov vo Wyomingu – Jackson Hole. Téma tohto sympózia bude o pokračujúcej globálnej obnove a solídnom raste, avšak aj o stále slabej inflácii, ktorú sa zatiaľ nepodarilo dostať nad 2%, ani v USA, ani v EU.
  • Dlhopisové trhy ukončenie QE neriešia. Výnosy z európskych dlhopisov klesajú.
    Viac ako tri roky sme od niektorých jednotlivcov počúvali, že ECB kvantiatívnym uvoľňovaním (ďalej budem používať QE) zachraňuje problémové krajiny eurozóny. Od ohlásenia jeho konca (ku ktorému by malo dôjsť v decembri) už prešiel mesiac. Trhy by teda podľa tejto logiky mali panikáriť a zbavovať sa dlhopisov viac zadlžených krajín. Nestalo sa tak. Naopak, výnosy z dlhopisov medzičasom klesli. Vo Francúzsku, Taliansku a Španielsku (čo sú už krajiny, ktoré sa do eurovalu nezmestia), to bolo dokonca viac než v bezpečnom Nemecku.
  • Dlhopisové trhy v USA už započítavajú riziko technického bankrotu
    Prirážka šesťmesačných amerických dlhopisov k trojmesačným sa v posledných dňoch úplne zavrela a dokonca je mierne negatívna. To sa stalo po prvý krát od roku 2008, kedy krachoval americký finančný systém. Keďže sa nestalo nič také, čo by malo výrazne zhoršiť ekonomickú situáciu v USA (klesajúce výnosové krivky sú znakom očakávania recesie), tak je primárny dôvod treba hľadať inde – v obavách o technický bankrot.
  • Dlhopisový trh v eurozóne znova horí
    Vidíme nové historické maximá rizikových prirážok španielskych, talianskych a írskych dlhopisov v...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani