Pátek 29. březen 2024 09:09
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster

Úrok českých desetiletých vládních dluhopisů přeskočil úroveň dvou procent. Tuzemské vládě strmě zdražuje financování

17.03.2021 16:00  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Úrok na českém desetiletém vládním dluhu dnes poprvé od května 2019 překonal hladinu dvou procent. Tuzemské vládě se tak zvyšují náklady financování, což představuje vzhledem k enormně rostoucímu veřejnému zadlužení ČR stále závažnější výzvu.  

Investoři nyní za desetiletý dluhopis vlády ČR požadují 2,02 procenta ročně. Výnosy tuzemských dluhopisů rostou ruku v ruce s obdobným vývojem v zahraničí. Citelný růst dluhopisových výnosů je fenoménem prakticky celého ekonomicky vyspělého světa. Dluhopisoví investoři požadují za své půjčky vládám vyšší úroky, neboť vyhlížejí výrazné zrychlení inflace. Ta nahlodává kupní sílu peněz, tedy nahlodává také kupní sílu hotovostních toků, které ve formě úrokových plateb či závěrečné splátky jistiny držiteli vládního dluhopisu poplynou. Aby toto nahlodávání kupní síly kompenzovali, žádají investoři vyšší úrok.  

Zrychlení inflace je výsledkem jak příznivých, tak nepříznivých faktorů. Příznivým je vyhlídka ekonomického oživení, k němuž povede postupující vakcinace podstatné části světového obyvatelstva. Zotavení ekonomiky samo o sobě představuje inflační tlak. Růst inflačních očekávání ale plyne také z méně příznivého faktoru obavy z rostoucího, avšak nedostatečně produktivního zadlužení vlád, umožněného extrémní měnověpolitickou expanzí centrální bank, a z jen dýchavičného ekonomického růstu doprovázeného citelnou inflací. Jednalo by se o fenomén takzvané stagflace neboli stagnace spojené s citelným růstem cen.  

Kvůli pomalé vakcinaci v EU hrozí, že právě zejména převážnou část evropských zemí stagflace zasáhne. Zato například Spojené státy by se díky rychlejší vakcinaci mohly hospodářsky ozdravit rychleji. V USA tak za očekáváním vyšší inflace stojí spíše zmíněný příznivý faktor znatelného hospodářského oživení, v Evropě pak spíše faktor nepříznivý, tedy obava ze stagflace, která může být ještě hůře únosná kvůli enormnímu nárůstu zadlužení evropských vlád během covidové krize. 

Výnos na českém dluhu ovšem stoupá ještě citelněji než v řadě dalších evropských zemí. Například v porovnání s řeckým desetiletým dluhopisem je ten český v těchto dnech úročen nejméně výhodně od začátku roku 2005. Řecká vláda se na deset let financuje ani ne za jedno procento.  

Úrok na vládním dluhu řady evropských zemí stlačují probíhající programy odkupu vládních dluhopisů v podání Evropské centrální banky. Česká národní banka zatím k takovému opatření nepřistoupila. Ve svém repertoáru možných opatření jej ostatně ani trvale nemá, jen do konce letošního roku. Takzvané kvantitativní uvolňování přitom využívají nejen země eurozóny, ale například také země typu Maďarska či Rumunska, které jej v uplynulém týdne aplikovaly či rozšířily. Čeští poslanci budou o možnosti trvalého kvantitativního uvolňování pro Českou národní banku jednat opět, nejspíše příští týden. Už samotné schválení dané legislativy, novely zákona o ČNB, by mohlo přispět ke stlačení výnosů českých vládních dluhopisů.      

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Uranium Energy Corp s rekordními nalezišti uranu ve Wyomingu
    Uranium Energy Corp je v současnosti největším producentem uranu v USA. Ve Spojených státech se produkce strategické suroviny teprve obnovuje. USA dovážely obohacený uran z Ruska a východních zemí (Kazachstán, Uzbekistán), přestože mají obrovské přírodní zdroje. Dnes se však v zájmu energetické bezpečnosti situace mění:
  • Uran - odvětví s velkým potenciálem? 💎
    Světový trh s uranem je na pokraji potenciálně bezprecedentního rozmachu, který je způsoben rostoucí poptávkou po jaderné energii jako řešení obav ze změny klimatu. Ceny uranu se vyšplhaly na nejvyšší úroveň za poslední rok a investoři očekávají zlatou horečku v tomto kdysi zastíněném odvětví. Je však trh s uranem skutečně připraven na dlouhodobý boom, protože světová touha po čisté energii sílí?
  • Uranové akcie pro rok 2018
    Uran je materiál používaný především v jaderných elektrárnách pro generování energie. Od problémů jaderného reaktoru Fukushima je tento sektor poměrně hojně kritizován, své místo si nicméně stále drží.
  • Uranové akcie v roce 2021: 3 tipy na nejlepší akcie uranu
    Uran je materiál, bez kterého se neobejde žádná jaderná elektrárna. Právě narůstající počet jaderných elektráren může znamenat pro uranové akcie dobré časy. V tomto článku si představíme základní fakta o uranu a jak je to s jeho produkcí. Podíváme se, co ovlivňuje cenu uranu a jak se daří společnostem těžícím uran.
  • Uranové akcie – 2 nejlepší tituly v roce 2019
    Uran je materiál používaný především v jaderných elektrárnách pro generování energie. Od problémů jaderného reaktoru Fukushima je tento sektor poměrně hojně kritizován. Své místo si nicméně stále drží.
  • Uranové akcie – přinese investice do uranu boom v 2018?
    Po boomu lithiových akcií v minulém roce se investoři začínají poohlížet po dalších příležitostech s potenciálně vysokým zhodnocením. Uranové akcie patří mezi ty vůbec nejzajímavější v tomto ohledu.
  • Určení vhodného způsobu čištění odpadu
    Znalost vedení odpadního potrubí a kanalizace je základní předpoklad pro určení vhodného způsobu čištění odpadu, proto...
  • Úroda je letos solidní, obilnin se sklidí více, než odpovídá pětiletému průměru. Pečivo by proto mělo dále zlevnit, na tahu jsou řetězce
    Tuzemští zemědělci očekávají, že se jim letos podaří sklidit 7 930 tisíc tun základních obilovin. V letech 2020 až 2022 se jim vždy nakonec podařilo sklidit přes osm milionů tun obilovin. Meziročně by tedy letos šlo o pokles, ale pouze „kosmetický“. Navíc je možné, že i letos nakonec celková sklizeň hodnotu osm tisíc tun převýší.
  • Úroda v ČR je letos příznivější než v uplynulých letech. Markantní zdražování potravin nehrozí, zlevní cukr a brambory
    Podle odhadu sklizně k polovině letošního září se letos sklidí 7980 tisíc tun obilovin včetně kukuřice na zrno. To je nejvyšší finální odhad sklizně obilovin od roku 2016, kdy daný údaj naposledy překročil hodnotu osmi milionů tun. Pro srovnání, v krizovém roce 2018, poznamenaném extrémně suchým a teplým počasím, činil finální odhad sklizně obilovin pouze 6861 tisíc tun.
  • Úrodě kakaa se daří na Pobřeží slonoviny
    Minulý týden přišly lehké deště a mírný vítr do pěstitelské oblasti Pobřeží slonoviny a měla by se tak zvýšit kvalita a množství hlavní úrody, kakaa, to uvedli zemědělci v pondělí. Od listopadu do března se Pobřeží slonoviny nachází v období sucha, deště jsou v té době slabé.
  • Úrok – matka všetkého zla
    Výrok tureckého prezidenta, že úroky sú matkou všetkého zla, má možno svoj základ v moslimskom náboženstve. No jeho súčasné načasovanie nie je náhodné. Naopak, turecká líra oslabuje na historické minimá tempom 5% mesačne, čo zvyšuje infláciu a zhoršuje pozíciu vlády pred blížiacimi sa voľbami. Avšak kolaps domácej meny nie je výhradne problémom Turecka. Problém má celý svet.
  • Úrok na českém dluhu klesá nejníže za dva roky, díky balíčku i zvládnuté energetické krizi. Rozvrat veřejných financí se z pohledu mezinárodních investorů nekoná
    Cena českých vládních dluhopisů znatelně stoupá, což znamená, že úrok na nich klesá. To je příznivá zpráva pro Fialovu vládu, která si tak na mezinárodních trzích může půjčovat levněji, zaplatí méně za obsluhu státního dluhu a tím pádem ji zbude více peněz k umoření stávajícího dluhu, případně k uskutečnění dodatečných výdajů investičního nebo sociálního rázu.
  • Úrok na českých dluhopisech dnes klesl nejníže od loňského srpna. Vládě zlevňuje obsluha dluhu, rostou šance, že banky nakonec půjdou s úroky hypoték citelně dolů
    Výnos desetiletých vládních dluhopisů ČR dnes klesl nejníže od konce loňského srpna. Přechodně totiž vykazoval hodnotu 1,032 procenta, která je nejnižší nejen za celý letošní rok, ale právě také za všechny loňské dny následující po 28. srpnu.
  • Úrok na dluhu vlády ČR dnes vyskočil nejvýše za celou dobu, kdy je Babiš buď ministrem financí, nebo premiérem. Reformy Fialovy vlády tím pádem budou muset být ještě bolestivější
    Úrok na desetiletém dluhu vlády ČR dnes dopoledne překonal úroveň 2,3 procenta (viz graf níže). Stalo se tak poprvé od 28. ledna 2014, vyplývá z dat agentury Bloomberg. To znamená, že úrok je nejvyšší za celou dobu, kdy je Andrej Babiš buď ministrem financí, nebo premiérem. Od konce ledna 2014 úrok totiž nebyl nikdy tak vysoký jako dnes. Babiš do funkce ministra financí nastoupil 29. ledna 2014.
  • Úroková sazba se zvýší o 0,25 %, potvrdil Powell. Rusko zakázalo vyplácet dividendy zahraničním investorům
    Šéf Fedu Jerome Powell před americkým sněmovním výborem pro finanční služby uvedl, že již v březnu by mělo dojít ke zvýšení základní úrokové sazby o 25 bazických bodů. Podle Powella by se mělo jedna o adekvátní odpověď na vysokou inflaci a utažený trh práce. Také nevyloučil razantnější zvýšení úrokové sazby na některém z dalších měnověpolitických zasedáních.
  • Úroková sazba spotřebitelských úvěrů se v červenci po čtvrt roce klesání opět zvedla až na úroveň 6,44 %
    Průměrná výše úrokové sazby úvěrů na cokoli nabrala po čtvrt roce klesání opět směr vzhůru. Podle Broker Consulting Indexu spotřebitelských úvěrů dosáhla v červenci výše 6,44 %, a oproti předchozímu měsíci tak vzrostla o 0,77 procentních bodů.
  • Úrokové sazby ČNB navzdory očekáváním dále porostou
    Poslední dny českým trhem hýbe inverze výnosové křivky úrokových swapů. Ještě v říjnu trh očekával růst úrokových sazeb ČNB téměř až na 2,5 % v horizontu dvou let. V současnosti však už nepočítá ani s jedním a naopak očekává pokles sazeb. Tento pokles se promítl i do výnosů státních dluhopisů, jejichž výnosová křivka se v posledních dnech v kratších splatnostech také invertovala. Tato inverze je způsobena řadou faktorů, které se sešly v nejhorší chvíli. Poslední statistiky inflace se liší až o několik desetin procentního bodu od prognózy ČNB, což si trh vykládá jako důvod pro přerušení dalšího zvyšování úrokových sazeb. Zároveň poslední tiskové konference guvernéra J. Rusnoka nepřekypovaly jestřábím naladěním, což opět vysílá signály trhu, že další zvyšování sazeb už nepřijde. Navíc poslední zprávy z USA a Číny naznačují, že oba tyto motory globální ekonomiky zpomalují. A aby toho nebylo málo, tohle vše se odehrává na přelomu roku, kdy je pro trh typická nízká likvidita.
  • Úrokové sazby ČNB zůstávají beze změny
    Česká národní banka ponechala na dnešním zasedání úrokové sazby beze změny tak jak jsme čekali my i valná většina trhu. Klíčová dvoutýdenní reposazba setrvává na 2,0 %. Existovala malá šance na zvýšení sazeb, ale ta se nenaplnila.
  • Úrokové sazby ČNB zůstávají opět beze změny
    Česká národní banka v souladu s očekáváními ponechala na dnešním zasedání bankovní rady úrokové sazby beze změny. Základní repo sazba tak zůstává na 7 %, kam se dostala v červnu loňského roku. Svého prvního měnověpolitického jednání se dnes zúčastnili noví členové bankovní rady J. Kubíček a J. Procházka, kteří od 13. února ve vedení centrální banky nahradili M. Moru a O. Dědka.
  • Úrokové sazby ČNB zůstávají opět beze změny
    Česká národní banka v souladu s očekáváními ponechala úrokové sazby beze změny. Základní repo sazba tak zůstává na 7 %, kam se dostala v červnu loňského roku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova