Úterý 19. březen 2024 11:02
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex Dakar

Výnosy brání dalšímu růstu komodit, ropa dosáhla maxima

16.03.2021 15:18  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Měsíc trvající růst cen komodit dál brzdí zvýšená volatilita trhu s cennými papíry. Ta totiž přinesla nový vzestup výnosů z amerických dluhopisů a s ním spojenou averzi k riziku a posílení dolaru. Díky tomuto vývoji zůstává Bloomberg Commodity Index téměř beze změny poblíž dvouapůlletého maxima, což ve spojení s rekordními dlouhými pozicemi fondů způsobilo, že je sektor navzdory silným fundamentálním ukazatelům nadále vystaven riziku konsolidace.

Cena většiny kovů se měnila v závislosti na výnosech z dluhopisů a kurzu dolaru. Americké stimuly pomohly zvýšit cenu mědi, a to navzdory faktu, že už jí patrně nebude takový nedostatek. Zejména na čínském trhu totiž začaly znovu narůstat zásoby v burzami sledovaných skladech. Před tímto sezónním vzestupem však byly na několikaletém minimu, což dále přispělo k růstu ceny. Cena platiny začala stoupat, když Světová investiční rada pro platinu oznámila, že loňský rok skončil dosud největším zaznamenaným deficitem a že očekává deficit i v roce 2021 – tedy již potřetí za sebou. 

Železná ruda zažila v tomto týdnu propad poté, co čínská vláda zahájila tažení proti znečišťovatelům. Zaměřila se zejména na ocelářskou metropoli Tchang-šan, která patří mezi nejznečištěnější města v celé Číně. Vláda oznámila závazek přibrzdit výrobu oceli, protože celá země vyráží na cestu k uhlíkové neutralitě, jíž chce dosáhnout do roku 2060.


Když už mluvíme o znečištění, největším světovým programem pro obchodování s emisemi jsou evropské uhlíkové povolenky, jejichž cena stoupla o dalších 7 %, a dosáhla tak rekordní výše 42,6 €/tunu. Za touto poslední etapou letošního 31% růstu stojí kromě neúnavného vzestupu ropy také výpadky dodávek plynu z Norska, které zvýšily poptávku výrobců energií po špinavějších alternativách, pro které samozřejmě potřebují víc emisních povolenek.

Obiloviny a olejniny:V Číně se znovu objevil africký mor prasat, který způsobil pokles cen kukuřice na zdejším trhu na dosud nejnižší letošní úroveň. Pokud se jej nepovede zastavit, může se propad cen rozšířit i na zámořské trhy, kde zasáhne zejména obilné a olejninové futures na Chicagské burze. To ve spojení s vyšší nabídkou kukuřice a sójových bobů, kterou očekává americká vláda, pomohlo tento týden stlačit Bloomberg Grains Index o něco níž. Ztráty, jimž vévodila kukuřice, byly zatím poměrně nízké, ale zpomalení, které může přijít z Číny, by mohlo způsobit zranitelnost celého sektoru vůči poklesu poptávky. S tím je spojeno také riziko, že se začnou fondy, které mají větší pozice v kukuřičných a sojových futures, těchto komodit zbavovat. Za propad cen pšenice může hlavně počasí, protože americké pláně zalil tolik potřebný déšť.

Americké ceny obilí dosáhly v poslední době několikaletého maxima a Global Food Price Index Organizace pro výživu a zemědělství roste nejrychleji od roku 2014. Proto se začne pozornost trhu brzy upírat na nástup vegetačního období na severní polokouli. Plocha, kterou američtí zemědělci vyčlení pro výsev kukuřice, pšenice a sojových bobů, může výrazně ovlivnit pohyb cen v nadcházejících měsících. A tak budou obchodníci přímo viset na rtech americkému ministerstvu zemědělství, které má 31. března vydat zprávu o předpokládané velikosti osetých ploch.

Zlato (XAUUSD) a stříbro (XAGUSD) byly i nadále pod tlakem a jejich směřování diktoval vývoj dolaru a výnosů z amerických dluhopisů, které znovu vzrostly v reakci na schválení stimulačního balíčku o objemu 1,9 bilionu dolarů. Ten sice podpoří další růst, ale zároveň s sebou nese riziko inflace. Z nízkých údajů CPI zveřejněných počátkem týdne je však jasné, že toto riziko zatím není v dostupných údajích zohledněno.

My těmto kovům dál věříme, protože máme za to, že inflace nakonec překoná současná tržní očekávání. Do té doby však může další růst výnosů desetiletých poukázek ze současných 1,6 % někam ke 2 % způsobit jejich opětovný pokles. U zlata prozatím přetrvává sestupný trend. Klíčovou úrovní podpory je významná oblast mezi 1670 a 1690 dolary. Potenciální kupci přitom nezačnou ve velkém vstupovat do dlouhých pozic, dokud se žlutý kov nevrátí zpět na 1765 dolarů za unci. Právě propad pod tuto úroveň přitom pomohl spustit poslední oslabení.

Zdroj: Saxo Group

Ropa se v posledním týdnu obchodovala takřka beze změny, protože trh dosud neví, kterým směrem se pohnout. Počátkem týdne vyhnal nezdařený útok na saúdské ropné zařízení ropu Brent nad 70 dolarů za barel, ale následná 7% korekce ukazuje, že se trh patrně přiblížil k naplnění svého současného potenciálu. Navzdory podpoře, kterou přinesl americký zákon o stimulech, a známkám opětovného oživení spotřeby pohonných hmot po celém světě, trh stále čeká na trvalejší zvýšení globální poptávky, které by mohlo odůvodnit současné ceny ropy. 

Americká vládní agentura EIA ve své týdenní zprávě oznámila další výrazný pokles zásob benzínu díky rostoucí poptávce ze strany motoristů. Narušení provozu rafinerií způsobené mrazy, které před pár týdny udeřily v Texasu, pomohlo během 14 dnů zvýšit americké zásoby ropy o 35,3 milionů barelů, zatímco zásoby benzínu a dalších ropných destilátů se o více než 40 milionů barelů ztenčily. S očekávaným nástupem letní automobilové sezóny a rozvolněním lockdownů mají před sebou rafinerie několik rušných měsíců, a ceny benzínu tak nejspíš po tuto dobu zůstanou zvýšené.

Přetrvávající pozitivní tržní sentiment byl částečně vyvážen novým růstem výnosů a dolaru, ale i varovným tónem měsíční zprávy o ropných trzích organizace OPEC. Podle té se dál snížila očekávaná poptávka po ropě zemí OPEC v následujících šesti měsících. Důvodem není jen pokles celkové očekávané poptávky, ale i zvýšený růst nabídky ze zemí mimo OPEC. Což bude od producentů skupiny OPEC+ vyžadovat dlouhodobou produkční disciplínu a zdrženlivost. 17. března vydá svou zprávu z ropných trhů také Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Zdroj: Saxo Group

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Výnosová křivka stále udává akciím směr
    Americký akciový trh dále prohloubil svoje ztráty. Index S&P 500 přišel o dalších 0,7 %, technologický Nasdaq o 0,8 % a průmyslový Dow Jones odevzdal 0,9 %. Při pohledu na sektory jsou patrné ztráty všude. Nejvíce včera ztratily utility, realitní společnosti a komunikace, jejichž akcie odepsaly více jak jedno procento. Hlavním tématem je vývoj na americkém dluhopisovém trhu, když výnosová křivka míří ke stále více inverznímu sklonu. Rozdíl mezi 3měsíční sazbou a 10letým výnosem včera spadl na nejnižší úroveň od roku 2007. Tento pohyb může být předzvěstí přicházející recese ve Spojených státech, což vyvolává obavy mezi investory i ohledně jejích dopadů na hospodářské výsledky firem.
  • Výnosová křivka zplošťuje a americké akcie obracejí dolů
    Vstup hlavních evropských trhů do nového týdne byl většinou solidní, ale Amerika po otevření zavelela k poklesu. Londýn byl už ráno velmi opatrný a držel se mimo rostoucí skupinu trhů na kontinentě. V tomto případě jde hlavně o obavy z omikronu, který se hrozí v zemi rychle rozšířit. Premiér Johnson nevyloučil další opatření proti viru, což je záležitost, které se trhy obávají.
  • Výnosový diferenciál vs. USD/CZK
    Vztah diference výnosů dvojletých dluhopisů a vývoje měnového páru USD/CZK   Determinace vývoje měnových párů na ...
  • Výnos portugalského 10letého vládního dluhopisu se poprvé dostal do záporu
    Výnos do doby splatnosti portugalského 10letého vládního dluhopisu se poprvé dostal do záporu a aktuálně se pohybuje na úrovni -0,006 %. Záporný dluhopisový výnos do doby splatnosti přitom znamená, že investor, který si dluhopis za tento výnos koupí a bude ho držet až do jeho splatnosti, s jistotou realizuje ztrátu.
  • Výnos přes 18 %, bez daně. Takové „terno“ udělali lidé, kteří si pořídili státní protiinflační dluhopisy, plyne z nových údajů ministerstva financí
    Nové údaje ministerstva financí potvrzují, že investice do spořících státních dluhopisů, představuje jeden z nejlepších způsobů, jak se chránit před inflací. Lidé, kteří pořídili Dluhopisy Republiky v protiinflační variantě s datem emise 1. října loňského roku, se totiž letos dočkávají ročního výnosu 17,5 procenta. Ti, kteří si je pořídili už o rok dříve, s datem emise, 1. října 2020, se mohou těšit na roční výnos dokonce mírně přes 18 procent.
  • Výnos v aukci 10letého dluhu stoupl o 22 %, příští rok si chce ČR půjčit 226 miliard korun
    S růstem výnosu o 22 procent na 3,864 procenta se smířila dnešní aukce ...
  • Výnosy a drahé kovy poskočily vzhůru spolu s inflačními očekáváními
    V rámci akciových trhů se dnes v Evropě slušně daří Londýnu (+0,7 pct), případně Madridu a Milánu. Drobné zisky si drží Frankfurt a Paříž, mírně pak ztrácí Amsterdam. Amerika se obchoduje lehce v červeném, ale stihla už vymazat většinu ztrát z úvodu obchodování.
  • Výnosy amerických dluhopisů podpořeny relativně jestřábí rétorikou rychle rostou
    Pokračující růst averze k riziku tažený primárně růstem amerických výnosů nahrává silnějšímu dolaru. Americké měně se ovšem daří, navzdory tomu spory okolo navýšení dluhového limitu v Kongresu neutuchají a levicová část demokratické strany dala na srozuměnou, že nepodpoří re-nominaci současného šéfa Fedu Powella. Trh zjevně stále silněji akceptuje rostoucí inflační tlaky a k tomu doprovodnou jestřábí rétoriku. Naproti tomu je rétorika ECB v drtivé většině holubičí s tím, že vysoká inflace je stále brána za dočasnou. Tak konec konců vyznívá i většina příspěvků na právě probíhajícím sympoziu o měnové politice pod hlavičkou ECB v Portugalsku (i dnes vystoupí řada centrálních bankéřů včetně např. hlavního ekonoma P. Lana).
  • Výnosy amerických dluhopisů po prodlouženém víkendu v poklesu
    Výnosy amerických státních dluhopisů klesly během pozdního evropského obchodování poté, co se investoři vrátili z dlouhého víkendu. Tento pokles byl na základě obav z globálního hospodářského růstu, resp. z jeho zpomalení poté, co Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil odhady globálního růstu. V letošním roce předpokládal tempo růstu na celém světě 3,5 %, pro rok 2020 pak 3,6 procenta.
  • Výnosy amerických státních dluhopisů podporují dolar. Přehled USD, CAD, JPY
    Nejnovější údaje z USA se ukázaly být mnohem slabší, než se očekávalo. Index spotřebitelské důvěry Conference Board poprvé za poslední čtyři měsíce klesl na 106,7 b. (očekávala se hodnota 115 b.) z lednové revidované hodnoty 110,9 b. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby se v lednu snížily o více než 6 % a zdá se, že na nízké úrovni jsou také podnikatelské investice. Očekávání oživení amerického průmyslového sektoru se nenaplňují; nyní se všichni soustředí na čtvrteční zprávu ISM.
  • Výnosy ČEZu (CEZ1.CZ) za Q3 nenaplnily očekávání
    Skupina ČEZ dnes reportovala výsledky za třetí kvartál. Zklamání z nižších než očekávaných výnosů dokázala vynahradit očekávanými celoročními výnosy i čistým ziskem na horní hranici odhadu. Akcie společnosti ČEZ (CEZ1.CZ) krátce po otevření rostly.
  • Výnosy dál klesají, sází se na Fed. Dobrá nálada na akciích však vyprchává
    Sázky na snížení sazeb Fedu rostou a jsou dál klíčovým tématem na hlavních trzích. Dnes vystoupilo několik zástupců centrální banky, kteří sice nemluvili přímo o tom, že se mají snížit sazby, ale naznačovali ochotu se bavit o nastavení politiky vzhledem ke zvýšeným rizikům. To je ovšem z tržního pohledu prakticky totéž. Momentálně se už sází na červencový termín.
  • Výnosy dál rostou, akcie beze směru. Šéf Fedu bude večer tlumit napětí
    V pátek dolů, v pondělí zpátky, dnes zatím do strany. Hlavní akciové indexy dopoledne nemají jasný směr a vykazují většinou jen malý odstup od včerejších hodnot. To platí jak pro evropské trhy, tak pro americké futures, kde ovšem přece jen převládá pokles.
  • Výnosy dluhopisů klesají, ECB možná odloží růst sazeb. Euro překvapivě odolalo
    Evropská centrální banka podle očekávání nechala nastavení měnové politiky beze změny. Taktéž zůstala u výhledu, že se úrokové sazby začnou zvyšovat po létě letošního roku a že bilance bude skrze reinvestice udržována na stávající úrovni ještě nějaký čas po růstu sazeb. Mario Draghi věří ve směřování inflace k cíli a staví hlavně na silnějších mzdách.
  • Výnosy dluhopisů příští rok porostou, náklady na dluh stoupnou
    Výnosy českých státních dluhopisů v příštím roce porostou, což zvýší náklady na financování státního dluhu. Například výnosy dluhopisů s desetiletou splatností by měly překonat dvě procenta. Vyplývá to z vyjádření analytiků pro ČTK. Zároveň již podle nich nelze očekávat záporné výnosy u krátkodobých dluhopisů, které byly charakteristické s blížícím se koncem devizových intervencí České národní banky. Ty centrální banka nakonec ukončila v dubnu.
  • Výnosy dluhopisů se před Fedem vydaly dolů, akcie či koruna z toho těží jen částečně
    Na evropských akciových trzích odpoledne stále najdeme klesající indexy a směr tedy není jednotný. DAX je ale +0,9 pct, CAC 40 roste o půl procenta a AEX aspoň balancuje kolem nuly. Mezi klesajícími najdeme FTSE 100 ztrácející 0,2 pct. Amerika se ale shoduje na růstu, S&P 500 přidává 0,4 pct a Nasdaq 0,3 procenta.
  • Výnosy dluhopisů stoupají, eurodolar klesl až na 1,21
    Americkým dluhopisům se odpoledne nedaří. Výnosy stoupají na 10Y už o více než 3 bazické body, čímž zatím jen korigují předchozí propad a na jejich sestupné tendenci to mnoho nemění. Na trhy to ale vliv má. V Evropě jsou výnosy většinou dole a americký náskok ze včerejška se tím částečně srovnává.
  • Výnosy dluhopisů v Německu dále klesají
    Výnos desetiletého německého vládního dluhopisu se dostal zpět pod 2 %. Naposledy byly německé výnosy takto nízko před rokem.
  • Výnosy dnes znovu zkoušejí růst, akcie či eurodolar však jen drží pozice
    Americké výnosy svůj včerejší intradenní růst neudržely a zamířily dolů. Následně to zkoušejí zpět vzhůru a velmi neochotně se přidávají také výnosy v eurozóně. Akcie v Evropě začaly celkem dobře, jenže své drobné zisky už stihly odevzdat a následně už jen balancují kolem nuly. Eurodolar zůstává v klidu lehce nad 1,1300. Relativně klidná je také britská libra.
  • Výnosy jsou podle Fedu nízko, ECB je však pozorná. Komodity dál rostou
    Komodity zůstávají v centru zájmu při pokračujících sázkách na oživení a nárůst inflace. Ropa dnes stoupla o 2,5 procenta, měď přes procento. Dluhopisy však dál dolů tlačeny nejsou - dnes se jim naopak dařilo. Německý 10Y výnos klesl o 4 bazické body, americký aspoň vymazal denní nárůst.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
Purple MT4 platforma nova