Úterý 19. březen 2024 06:29
reklama
Purple pivot points
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
Instaforex ebook

Ceny v primárních okruzích rostou

15.03.2021 10:03  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Únor byl nejenom ve znamení zhoršující se pandemické situace a utahování lockdownu, ale i zvyšování cen v primárních okruzích. Oproti lednu rostly významně ceny zemědělských výrobců (o 1,7 % m/m), průmyslových producentů (+0,7 %), tržních služeb pro podniky (+0,7 %) a nepatrně i u stavebních prací (+0,1 %).

Na vzestup cen průmyslové produkce ukazovala celá řada předstihových indikátorů jako PMI či konjunkturální průzkum. Kvůli pandemii narušené výrobní řetězce či omezená dostupnost pracovní síly v situaci nadále solidní, zejména zahraniční poptávky se projevuje v tlacích za vzestup cen. Výstupy během února též zvedla dražší ropa, chemické látky či kovy a kovodělné výrobky. Z meziročního pohledu byly ceny průmyslových producentů v únoru výše o 1,4 %, v lednu přitom ještě stagnovaly na hodnotě před rokem.

Ceny zemědělských výrobců zmírňují meziroční pokles, z lednových -2,8 % na únorových -1,6 %. Aktuální meziměsíční dynamika (+1,7 %) ukazuje, že ceny v zemědělství opět nabírají na tempu. Zdražuje zejména zemědělská produkce, ceny ovoce se za jediný měsíc zvedly o 16,1 %, u zeleniny o 15,5 %. Oproti loňskému únoru byly ceny v rostlinné výrobě vyšší o 5,1 %. Naopak v živočišné výrobě pokračuje meziroční pokles cen (-8,1 % v únoru). Za samotný druhý měsíc letošního roku zlevnily prasata o 3,1 %, drůbež dokonce o 10,6 %. Ve srovnání s loňským únorem jsou prasata levnější o 31 %.

Přes přetrvávající recesi ve stavebním sektoru zde ceny rostou, meziročně byly v únoru o 1,8 % vyšší. Ještě vyšší dynamika je patrná u vstupů do tohoto odvětví – ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly v únoru meziročně vyšší o 3,2 %.

Celkově dnešní data potvrzují, že navzdory ekonomickému útlumu silná desinflace či dokonce deflace nehrozí, spíše naopak. Data podle nás potvrzují, že ČNB bude jedna z prvních bank na světě, která začne s normalizací měnové politiky. První zvýšení úrokových sazeb nadále čekáme ještě letos, konkrétně na listopadovém zasedání.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ceny v českém zemědělství rostou nejvýrazněji za více než deset let, letos i proto rekordně zdraží potraviny. Půjde o klíčový sociální problém letošního roku
    V prosinci stouply ceny zemědělských producentů v ČR meziročně o 18,8 procenta. Jde o nejvýraznější meziroční zdražení v zemědělství za posledních více než deset let, za celé období od srpna 2011. Citelně zdražují například obiloviny. Letos je tak třeba počítat s enormním zdražením potravin v obchodech. Ceny zemědělců zvedá růst cen energií, obecná inflace, ale také vzestup výdělků spojený s nedostatkem pracovní síly, včetně zahraniční.
  • Ceny v českém zemědělství teď rostou nejvíce v dějinách. Zákaz vývozu pšenice z Indie zdraží chleba i v Česku, celkově o další desítky procent
    Výrobní ceny v tuzemském zemědělství letos v dubnu rostly nejvýrazněji v dějinách České republiky a současně v celé historii měření od roku 1992. Oproti loňskému dubnu se totiž zvýšily o 35,3 procenta.
  • Ceny v Česku padají nejvýrazněji v celé EU, zlevňování je fakticky nejrychlejší za posledních 22 let. Zlevňují dovolené, potraviny, energie
    Česko již prakticky zkrotilo inflaci. Potvrzují to i dnes zveřejněná data Eurostatu. Meziročně sice inflace v září podle statistiků EU stoupala o 8,3 procenta, ale tento výsledek je dán z drtivé většiny ještě zdražováním v loňském roce a na přelomu loňska a letoška. Od letošní druhé poloviny ledna do konce září je celková inflace v ČR pouze na úrovni 1,1 procenta, vyplývá z dat ČSÚ, tedy citelně nižší než dvouprocentní, tudíž výrazně pod úrovní inflačního cíle České národní banky.
  • Ceny v Česku padají prakticky nejvíce za 17 let, zlevňují dovolené, potraviny, energie. Inflace je již vlastně zkrocena, takže koruna výrazně slábne, na více než roční minimum
    Česko již prakticky zkrotilo inflaci. Meziročně sice inflace v září stoupala o 6,9 procenta, ale tento výsledek je dán z drtivé většiny ještě zdražováním v loňském roce a na přelomu loňska a letoška. Od letošního ledna do září je celková inflace v ČR méně než dvouprocentní, tedy pod úrovní inflačního cíle České národní banky. Poměrně nízká zářijová inflace ovšem nepotěší držitele státních protiinflačních dluhopisů. Signalizuje jim totiž, že výnos na jejich dluhopisech může být nižší, než se obecně předpokládalo, a že nemusí dosahovat ani úrovně sedmi procent. Výnos držitelů těchto dluhopisů by tak mohl být ani ne poloviční v porovnání s loňskem.
  • Ceny v Česku rostou nejpomaleji od roku 2018, mohou však opět vystřelit
    Růst cen v Česku zvolňuje. V únoru vykázala inflace své nejpomalejší meziroční tempo od roku 2018. Činila 2,1 procenta. Trh ve střední hodnotě odhadů analytiků oslovených agenturou Bloomberg očekával setrvání míry inflace na lednové úrovni 2,2 procenta. Česká národní banka však ve své aktuální prognóze předpokládá pro únor inflaci dokonce výrazně nižší, na úrovni 1,7 procenta.
  • Ceny v Česku rostou opět rychleji, než se čekalo – skoro nejrychleji v EU. Zdražují vejce i uzeniny, alkohol i tabák
    Inflace v Česku v červenci zrychlila, meziročně vykázala tempo 3,4 procenta. Trh většinově očekával pokles tempa růstu cenové hladiny, a to k úrovni 3,1 procenta.
  • Ceny v Česku začínají padat, a to nečekaně výrazně. Z měsíce na měsíc ceny výrazněji klesaly naposledy před 14 lety
    Zářijová inflace nečekaně zpomalila. A to ze srpnové meziroční úrovně 3,3 procenta na hodnotu 3,2 procenta. Analytici přitom ve střední hodnotě svých odhadů počítali s jejím zrychlením až na 3,5 procenta. Zářijová inflace poměrně výrazně zaostala také za prognózou České národní banky, která pro devátý měsíc v roce počítala s tempem růstu hladiny spotřebitelských cen ve výši dokonce 3,6 procenta. Meziměsíčně došlo k cenovému poklesu, který je navíc nejvýraznější od loňského září, když čítá 0,6 procenta. Výrazněji než letos v září a než v loni v září meziměsíčně ceny klesaly naposledy před 14 lety, v roce 2006.
  • Ceny ve stavebnictví dál rostou, v zemědělství výrazně klesají
    „Na realitním trhu můžeme být svědky zajímavé situace. Ceny domů se zahradami v okolí větších měst zřejmě porostou na ceně, ale hotely a byty určené na krátkodobé pronájmy v centrech měst na ceně zřejmě ztratí. Cenové pohyby jsou vyvolávány nepříjemnými restrikcemi proti koronaviru, častějšími možnostmi práce na home office i absencí zahraničních turistů,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ceny většiny komodit díky vzácným kovům rostly
    Většina komodit v uplynulém týdnu posílila. To se týkalo hlavně sektoru vzácných kovů, kde se z velmi výrazných zisků těšily zlato a stříbro. Tyto kovy...
  • Ceny ve výrobní sféře v prosinci zrychlily
    Meziroční růst cen průmyslových výrobců v prosinci zrychlil na 2,1 %, v meziměsíčním srovnání se ceny průmyslových výrobců v prosinci zvýšily o 0,1 %. V obou případech tak byl jejich růst o desetinu vyšší než očekávání trhu. Stejně jako v předchozích měsících k tomuto růstu přispívají zejména ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry, které vzrostly o 8,8 %, značně se zvyšovaly i ceny v oblasti potravinářství (o 4,2 %). Vyšší ceny ropy na světových trzích pak vymazaly propad cen v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů, který jsme pozorovali v předešlých měsících.
  • Ceny v primárních okruzích rozhodně nerostou
    Zatímco vývoj spotřebitelských cen centrální banku netěší, inflace se nachází nad tolerančním pásmem a její jádrová složka byla v červnu dokonce nejvyšší v historii časové řady, ceny v produkční sféře již indikují desinflační tendence. Cenová dynamika u průmyslových výrobců skončila pod tržním očekáváním, když ceny poklesly o 0,3 % oproti loňskému červnu. Meziročně nižší byly i ceny zemědělských producentů (o 4,4 %). Naopak meziroční růst zůstává realitou u cen stavebních prací (+4,3 %) a v tržních službách pro podniky (2,1 %). Data potvrzují náš předpoklad zpomalení spotřebitelské inflace ve druhé polovině roku směrem k inflačnímu cíli centrální banky.
  • Ceny v průmyslové výrobě v ČR rostou nejrychleji od vzniku samostatné republiky v roce 1993. ČNB bude muset opět výrazně utáhnout šrouby
    Ceny v tuzemské průmyslové výrobě rostou historicky rekordním tempem. Průmyslová výroba zdražila v listopadu meziročně o 13,5 procenta, tedy nejvýrazněji od ledna 1992.
  • Ceny v průmyslu brzdí růst, čeká nás další zpomalení
    Meziročně vzrostly ceny v průmyslu o 20,1 %, tedy pomaleji než v listopadu, kdy ceny meziročně vzrostly ještě o 21,3 %. Zdá se přitom, že v průmyslu už máme vrchol inflace za sebou a že nyní už jen doznívá růst cen z předešlých měsíců. To je vidět zejména v energiích a potravinách. Ceny elektřiny a plynu se zvýšily o 53,5 % a ceny potravinářských výrobků o 25,5 %. Pokud bychom tedy počítali ceny průmyslových výrobců bez energií, dostali bychom se k růstu jen o 13,5 %. To ukazuje, jak podstatný je růste cen energií pro cenovou hladinu v ekonomice.
  • Ceny v průmyslu inflaci nepřiživují
    Ceny průmyslových výrobců v meziměsíčním srovnání poklesly v říjnu o jednu desetinu a meziročně stouply pouze o 0,2 %, což je lepší výsledek, než který predikoval trh včetně nás. Ceny v zemědělství tentokrát meziměsíčně vzrostly o 4,2 %, ale meziročně dál padají ač pomalejším tempem než v předchozích měsících. Oproti říjnu loňského roku poklesly o téměř 10 %, kdy za tímto poklesem stojí téměř rovnoměrně rostlinná (-10,0 %) i živočišná (-9,4 %) výroba. Zpomalování růstu cen potravin by tak mělo i nadále pokračovat, což se zároveň bude projevovat na nižší inflaci. V případě cen stavebních prací došlo opět k meziměsíčnímu nárůstu o 0,2 % a v meziročním o 3,6 %. Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně zvýšily o 0,3 % a meziročně o 5,3 %.
  • Ceny v průmyslu i zemědělství klesají
    „Vývoj cen průmyslových výrobců potvrzuje odeznívání inflačních tlaků v české ekonomice. V lednu ceny v průmyslu klesly poprvé od listopadu 2020 a klesající trend byl potvrzen i v únoru, kdy byly ceny meziročně nižší o 0,9 %. Vliv na to má mimo jiné utlumená poptávka po průmyslové produkci, s níž se výrobci musí vyrovnat. Hodnota nových průmyslových zakázek se podle posledních dostupných údajů v lednu meziročně snížila o 2,7 %. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně snížily o 2,5 % a domácí klesly o 3,1 %.
  • Ceny v průmyslu klesají
    Ceny průmyslových výrobců v ČR v listopadu oproti říjnu klesly o 0,5 % a jejich předchozí meziroční nepatrný růst se opět stočil do záporu, kde se nacházel po většinu roku. Meziroční pokles v listopadu činil 0,1 %, zatímco trh počítal v mediánu s růstem 0,5 % a náš odhad činil 0,6 %.
  • Ceny v průmyslu klesly
    Výrobní ceny v říjnu klesly na 8 % meziročně oproti revidovaným 8,4 % v září. Trhy očekávaly pokles na 8,3 % meziročně. Rovněž jádrový index cen v průmyslu klesl na 6,7 % meziročně oproti 7,2 %. Trhy očekávaly stagnaci na zářijových hodnotách.
  • Ceny v průmyslu klesly
    Výrobní ceny v listopadu klesly na 7,4 % meziročně oproti revidovaným 8,1 % v říjnu, přičemž trhy očekávaly pokles na 7,2 % meziročně. Jádrový index cen v průmyslu klesl v listopadu na 6,2 % meziročně oproti revidovaným 6,8 % v říjnu. Trhy očekávaly pokles na 5,9 % meziročně.
  • Ceny v průmyslu klesly
    Index cen v průmyslu v srpnu klesl na 8,7 % meziročně oproti 9,8 % v červenci. Trhy očekávaly pokles na 8,8 % meziročně.
  • Ceny v průmyslu letos poprvé klesly
    Cenové tlaky v klíčových cenových okruzích začínají polevovat. Stejně jako u spotřebitelských cen zaznamenaly statistiky z průmyslového sektoru ve srovnání s tržním konsensem nižší dynamiky. Zatímco v první polovině roku cenový vývoj analytiky překvapoval svou razancí, letní měsíce již znamenaly změnu, od června ceny v průmyslu končí pod tržním konsensem.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new