Pátek 29. březen 2024 05:49
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Zámořské indexy opět přepisovaly rekordní hodnoty

12.03.2021 17:48  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Tento týden bylo více pozitivních seancí než negativních. 

Klíčovou událostí tohoto týdne bylo zasedání ECB. Sazby se podle očekávání neměnily, ale pozitivní byl následný komentář, kdy ECB zvýší objem vykupovaných aktiv pro nadcházející čtvrtletí.

Americký trh měřený širokopásmovým indexem S&P500 ve čtvrtek dosáhl nových historických maxim. Stejně vylepšil maxima průmyslový index Dow Jones.

V pátek otvírají zámořské trhy slabší s výjimkou Dow Jonesu, který, pokud bude tímto tempem pokračovat, opět přepíše rekordy.

Za celý týden to vypadá docela pěkně, S&P500 zhodnotí o cca +2,1 %.

Evropské akciové trhy (index Stoxx Europe 600) v pátek oslaboval o asi čtyři desetinky. Pátek ale byl jediný den, kdy index klesal, ve zbylých dnech rostl a za celý týden si tak připíše 3,4 %.

Pražská burza 

Hlavní index pražské burzy PX dnes (pátek 12.3.2021) lehce posílil (+0,34 %, 1 077,30 b.).To kontrastovalo s ostatními evropskými burzami, které většinou několik desetinek odevzdaly.

Pokud se na PX podíváme z pohledu celého pracovního týdne, pak se jeho hodnota zvýšila na 1 077,30 bodů, což odpovídá růstu o +0,91 %.

V samotný pátek bylo obchodování smíšené bez jasného trendu. Hvězdou byl Stock se ziskem +2,56 % (84,1 CZK), slušný výkon předvedla rostoucí Erste (+1,92 %, 743,8 CZK), pojišťovna VIG (+0,67, 602 CZK) a O2 (+0,78 %, 260 CZK).

Oslabily ČEZ (-0,37 %, 541 CZK), Moneta (-0,25 %, 78,8 CZK) a Avast (-0,88 %, 140,2 CZK).

Za celý týden byl nejlepší ČEZ s růstem +4,04 % na 541 CZK. Je to pravděpodobně reakce na to, že se nebude podílet na financování nového jádra (viz níže). Bez podstatných zpráv posílila Česká zbrojovka o slušných +3,83 %(380 CZK) a Kofola (+2,33 %, 264 CZK). Naopak nejvíce za týden oslabila Komerční banka (-0,72 %, 688 CZK) a Avast (-0,14 %, 140,2 CZK).

Z důležitých korporátních zpráv

V úterý reportovala čtvrtletní výsledky za 4Q20 pojišťovna VIG. Výsledky to nebyly nic moc,reportovaná čísla byla pod odhady trhu, nižší než očekávaný je i návrh dividendy. Jediné co je lepší, než čeká trh, je výhled na tento rok. Investoři to ocenili výprodejem a akcie VIG v úterý oslabily o 5,57 %.

Co se týká ČEZu, tak vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl uvedl, že nový jaderný blok bude

plně financovat stát. To je z našeho pohled velmi pozitivní zpráva. Temný mrak, který visel na ČEZem a dusil cenu jeho akcií, je tak definitivně pryč. Pokud by se měl ČEZ na financování případného nového jádra podílet, s největší pravděpodobností by to ohrozilo výplatu dividendy a zvýšilo zadlužení společnosti.

Příští úterý (16. 3. 2021) bude ČEZ reportovat výsledky za 4Q20. Očekáváme, že splní své celoroční cílea představí svá očekávání na tento rok. Je možné, že zazní také informace k dividenděza minulý rok, kdy ke standardní výplatě (čekáme 42 CZK, hrubý výnos téměř 8 %)by mohl ČEZ vyplatit také část prostředků za prodaná aktivav Bulharsku a zejména Rumunsku.

Ve čtvrtek 11. 3. 2021 se bohužel naposledy obchodovalo s emisí PFNonwovens (dřívější Pegas). Majoritní akcionář vykoupil minority a stáhl společnost z burzy.

Co se dá čekat příští týden?

Příští týden budeme čekat na rozhodnutí americké centrální banky Fed o nastavení sazeb. Změna se nečeká, ale důležitý bude následný komentář guvernéra J. Powella.

Výsledková sezóna v zámoří prakticky skončila. Zbývá opravdu jen pár jmen, např. Nike, FedEx, Accenture.

V Evropě pak budou k dispozici reporty společností Fortum, RWE, Volkswagen nebo např. Enel.

Ale stále je zde covid a situace z něj vyplývající. To bude jistě dalším hybatelem akciových trhů. Očekávám spíše pozitivní zprávy týkající se progresu ve vakcinaci, rozvolňování restrikci a obnovování normálního života. 

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Za mikulášskou nadílku a kostýmy Češi letos utratí přes půl miliardy. Zhruba setinu toho, co na Vánoce
    V pondělí se ulice i vsi zase jednou zaplní čerty i anděly. Mikuláš je z hlediska obchodníků 8. nejvýnosnější událost v roce (viz tabulka níže). Češi během něj ve zvýšené míře utrácí zejména za sladkosti, půjčení či koupi kostýmu nebo kostýmových doplňků typu mikulášského plnovousu či čepice, drobnější dekorativní předměty a menší dárky. Mikuláš totiž v některých rodinách představuje „zahřívací kolo“ před Vánoci.
  • Za mise v Afganistánu vydalo Česko během šestnácti let tolik, o kolik se letos vláda zadlužuje každých čtrnáct dní. Celkem 16,4 miliardy korun
    Za vojenské mise v Afghánistánu vydal český stát v letech 2004 až 2020 celkem 16,44 miliardy korun. Vyplývá to z údajů v jednotlivých příslušných sněmovních tiscích každoročně vyhodnocujících nasazení sil ministerstva obrany na zahraničních misích.
  • Zámoří je v závěru roku klidné
    Závěr roku je typicky spojený s malou obchodní aktivitou na akciových trzích. Je tomu tak i letos, kdy americké indexy míří k závěru roku poblíž historických maxim. Včera byl nejúspěšnější index Dow Jones Industrial Average, který přidal 0,2 %, ale v rámci dne stanovil nové maximum na hodnotě 36 571,55 bodů.
  • Zámoří už v lepší náladě, dolar drží zisky
    O negativní vývoj evropských akciových trhů během dnešního dne se zasloužily nejvíc včerejší americké události. Fed a jeho skepse o oživení v druhém pololetí strhly dolů Wall Street a poté i další trhy.
  • Zámoří ve víru výsledkové sezony
    Technologický index Nasdaq včera přidal 0,5 %, za čímž můžeme vidět především dobrou náladu vyvolanou rapidní povýsledkovou reakcí společnosti Microsoft. Tomu se podařilo překonat očekávání trhu ohledně výnosů i ziskovosti, zároveň představil solidní výhled a investoři tuto sadu čísel ocenily růstem o 7,2 %. Mateřská společnost vyhledávače Google Alphabet ujistila akcionáře, že masivně investuje do nových technologií, v jejím prohlášení ovšem chybělo cokoli konkrétního. I proto byla reakce trhu spíše vlažná a Alphabet ztratil 0,1 %. Solidní čísla z cloudové divize Microsoftu pomohla i ostatním společnostem s tímto zaměřením (Amazon +2,4 %, Snowflake 8,5 %).
  • Zámoří v lehce pozitivní náladě
    Zámořské trhy včera pokračovaly v postupných nárůstech, když index S&P 500 přidal 0,5 % a technologický Nasdaq 0,9 %. Rozporuplné výsledky dorazily od retailových řetězců. Na jedné straně společnost Best Buy narostla o 1,5 % díky nižšímu poklesu tržeb ve čtvrtém kvartálu a současně pozitivnímu překvapení na úrovni ziskovosti. Naopak akcie společnost Bath & Body Works ztratily 5,5 % kvůli zhoršenému výhledu, kdy společnost očekává menší zájem o svou produkci v následujícím roce. Z technologických společností na pozitivní notu zahrála společnost Salesforce, jejíž akcie přidaly 3,1 %. Kyberbezpečnostní společnost Okta přidala 22,9 %. Naopak pod odhady analytiků skončily výsledky cloudové společnosti Snowflake, které propadly o 18,1 %.
  • Zámoří zavřelo v zelené
    Nejvíce si připsal technologický Nasdaq se ziskem 1,3 %. Na Nasdaqu se obchoduje v očekávání výsledků největších společností, které by měly přijít tento týden. Konkrétně se bude jednat o společnosti Meta, Alphabet, Apple, Microsoft a Amazon. Přes 3 % ztratil energetický sektor, který srážela do červených hodnot cena ropy, oslabující o 2,9 %. Twitter pokračuje v námluvách s Elonem Muskem, který přišel s nabídkou 54,20 USD za akcii Twitteru, což znamená stále prémii téměř 5 % k aktuální ceně (a to včera Twitter o 5,6 % zpevnil). Tato nabídka je již definitivní od Twitteru potvrzená.
  • Zámořské akcie předvedly solidní rally
    Zámořské akcie včera předvedly solidní rally, taženou především technologickými tituly. Podporu pro technologické tituly přinesly výsledky hospodaření automobilky Tesla, která kladně hodnotila svůj tah se snížením ceny automobilů, čímž dle očekávání zvýšila poptávku po nich a její akcie tak včera přidaly 11 %. Provozovatel kasin Las Vegas Sands narostl o 6 % díky vyšším výnosům a optimistickému výhledu. Ropař Chevron přidal 4,8 % reportoval rekordní zisky, které hodlá redistribuovat akcionářům programem zpětného odkupu akcií v hodnotě 75 miliard USD. Akcie Servicenow narostly o 5,7 %. Společnost Mastercard poklesla o 1,4 %.
  • Zámořské indexy drobně posilovaly
    Hlavní americké indexy uzavřely čtvrteční obchodní seanci v zelených číslech. Oproti středečnímu dni byl růst o poznání menší a S&P 500 posilovalo zhruba o 0,6 %. O něco slabší byly včera technologické tituly, kde index Nasdaq 100 uzavřel okolo 0,2 % v zisku. Bylo to vidět i na konkrétních titulech, kde velká část velkých technologických jmen končila den se ztrátou. Po delší době je tak vítězem index Dow Jones, který přidal přes 0,9 %. Vítězem společností z indexu S&P 500 je poměrně málo známá společnost Zebra Technologies (ZBRA), která připsala za včerejšek přes 10 %. Poraženým z indexu S&P 500 je společnost West Pharmaceutical Services (WST), která odepsala přes 16 %. Hlavní akciové indexy uzavřely včerejší den následovně: S&P 500 +0,58 %, Nasdaq 100 +0,21 % a Dow Jones +0,91 %.
  • Zámořské indexy na historických maximech
    Indexy S&P 500 i Nasdaq včera překonaly historická maxima. Akcie společnosti Kroger prudce narostly (+9,9 %) díky reportu výsledků, kdy prodeje prudce předčily očekávání analytiků. Společnost Victoria’s Secret naopak kvůli nízkému výhledu propadla o 29,7 %. Spotřebitelé podle managementu začali dávat přednost levnějším variantám produktů. Jako na houpačce pokračují reporty výsledků kyber bezpečnostních společností. Dnes je to 23,1% nárůst akcií společnosti OneSpan. New York Community Bancorp pokračuje v odrazu po miliardové injekci. Včera přidala 5,6 % a dohromady se včerejším nárůstem již je na 13,5 %.
  • Zámořské indexy solidně posilovaly
    Hlavní americké indexy v úterý prudce posilovaly. Solidně se dařilo zejména technologiím, kdy aktuálně asi nejskloňovanější Nvidia připsala přes 7 %. V pozadí ale nezůstala ani další jména jako například konkurent AMD, který přidal 2,2 %, Meta +3,34 % a Amazon +1,99 %. V poslední době poměrně ostře sledovaný Apple včera postával na místě a přidal pouze 0,28 %. Nadále tak testuje podporu 170 USD a včera uzavřel na hodnotě 173 USD. Po růstové sérii si vzal pauzu Bitcoin, který odepisuje zhruba 1 % a obchoduje se na úrovni 71 200 USD za jednu minci. Společnost Microstrategy včera uzavřela na hodnotě 1591 USD, přidala tedy 7,35 %. Hlavní akciové indexy uzavřely včerejší den následovně: S&P 500 +1,12 %, Nasdaq 100 +1,49 % a Dow Jones +0,61 %.
  • Zámořské indexy v pátek posilovaly
    Hlavní zámořské indexy uzavřely minulý týden růstem. Impozantní vývoj zaznamenaly akcie AMD a Nvidia, které přidaly 4,5 % a 3,7 %. Vítězem pátečního dne byla společnost NetApp (NTAP), která připsala přes 19 %. Společnost prezentovala své výsledky a výhled, přičemž zejména výhled společnosti investory překvapil. Společnost ve svém ročním výhledu představila odhad upraveného EPS v rozmezí 6,4 až 6,5 USD, trh očekával 6,14 USD. Překvapení se konalo i ve výsledcích společnosti, kde prezentovala za třetí účetní čtvrtletí upravené EPS ve výši 1,94 USD, trh očekával 1,68 USD a čisté tržby ve výši 1,61 mld. USD, trh očekával 1,59 mld. USD. Hlavní akciové indexy uzavřely páteční den následovně: S&P 500 +0,80 %, Nasdaq 100 +1,44 % a Dow Jones +0,23 %.
  • Zámořské indexy v plusu
    Nejširší index S&P 500 hned první den v květnu ukázal letošní minimum, v průběhu včerejší obchodní seance se mu ale přeci jenom podařilo odrazit se od minim a zakonči obchodní den 0,6 % v plusu. I další indexy předvedly v rámci včerejšího obchodování otočku, konkrétně Dow Jones přidal 0,3 % a technologický Nasdaq dokonce 1,6 %. Amazon poté, co v minulém týdnu odreportoval neuspokojivý výhled včera pokračoval v lehkém propadu, ve všeobecně dobré náladě nakonec přidal alespoň kosmetických 0,2 %.
  • Zámořské trhy včera propadly
    Zámořské trhy první obchodní den nového týdne propadly. Výrazně se včera nedařilo technologickým gigantům. Nejhůře z této skupiny skončily akcie Meta Platforms, které ztratily 6,1 %, za poslední tři dny se již ale propadly o necelých 30 %. Sektorově se dnes dařilo pouze energetickým společnostem (Chevron +0,6 %). Z indexu S&P 500 prozatím odreportovala čtvrtletní výsledky zhruba polovina společností. Průměrný růst výnosů byl revidován lehce níže na 4 % z původně očekávaných 4,1 %. Společnost Global Payments propadla po představení horšího ročního výhledu o 8,8 %.
  • Zámořský svátek znamenal klidnější obchodování i v Praze
    Dnešní svátek v USA poznamenal i obchodování na pražské burze. Aktivita byla o poznání nižší, než je dlouhodobý průměr.
  • Zamyšlení ke změně klimatu u příležitosti COP27
    Letošní konference o změně klimatu COP27 v Egyptě, která navazuje na podněty z konference COP26, nabízí příležitost realizovat loňské závazky a řešit problémy, jako například zabezpečení potravin, které vyvstaly v souvislosti s nedávnými klimatickými pohromami a vojenským konfliktem na Ukrajině.
  • Za nákup Bitcoinu prostřednictvím služby EasyCoin půjde zaplatit na terminálech Sazky a pobočkách České pošty – téměř 8000 platebních míst!
    Od středy 21. 1. 2015 budou mít možnost zájemci o obchodování s virtuálními měnami pohodlně nakoupit Bitcoiny prostřednictvím služby EasyCoin a za nákup jednoduše zaplatit na terminálech Sazky nebo na přepážkách České pošty.
  • Za necelou hodinu budou zveřejněny statistiky z amerického trhu práce NFP!
    Důležitý makroekonomický report z amerického trhu práce NFP bude zveřejněn ve 14:30. Tržní konsenzus očekává růst o 145 tisíc nových pracovních míst, což by vzhledem k posledním fundamentům bylo považováno za dobrý výsledek. V posledních dnech byly totiž zveřejněny indexy ISM, jejichž subindexy mapující trh práce nedopadly zrovna pozitivně. Pokud se dočkáme horšího než očekávaného výsledku, tak se jistě zvýší pravděpodobnost snížení úrokových sazeb Fedu již na říjnovém zasedání. Americký dolar i index S&P 500 před zveřejněním fundamentu klesají.
  • Za nedostatku kurzotvorných zpráv akcie přidávají na ziscích
    Akciové trhy se vezou dále na vlně optimismu. Evropský Stoxx 600 v posledních desítkách minut obchodování roste o třetinu procenta. Trhy však postrádají nové impulsy, když nebyly zveřejněny žádné makroekonomické statistiky ani hospodářské výsledky větších firem. Investoři vyčkávají na další jednání ohledně celních bariér mezi Spojenými státy a Čínou a rovněž páteční vystoupení šéfa Fedu Jeroma Powella. V rámci sektorů si nejvyšší zisky připisují energetické tituly (+0,9 %). Jediným sektorem, který se nachází v červeném, jsou maloobchodní řetězce se ztrátou 0,3 %.
  • Za nedostatku nových zpráv evropské akcie mírně vzrostly
    Obchodování s akciemi v Evropě navázalo na úspěšnou seanci v Asii a indexy si připisují zisky. Přesto je jejich výše výrazně nižší než u asijských titulů. Akciový index Stoxx 600 přidává více jak hodinu před svým závěrem zhruba čtvrt procenta. Daří se především komunikačním společnostem s růstem o 0,9 % a informačním technologiím (+0,6 %), naproti tomu mírné ztráty počítají akcionáři v průmyslových podnicích a energetických společnostech (-0,1 %). Obchodování postrádalo nový impuls, když nebyly zveřejněny žádné nové makroekonomické ukazatele a pouze minimum společností reportovalo své výsledky. Ve Spojených státech jsou dnes trhy kvůli Dnu prezidentů zavřeny.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank