Čtvrtek 28. březen 2024 16:59
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster srovnani

V hlavní roli inflace. Trhy přešlapují na prahu změny

11.03.2021 09:36  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Posledním deseti letům kralovaly růstové akcie technologických firem. Nyní se ale o slovo hlásí hodnotové akcie, které byly v uplynulé dekádě upozaděny. Sledujeme krátkodobý výkyv, nebo jsme na prahu rozsáhlejší změny? O tom, kterým odvětvím se bude v příštích letech dařit, bude z velké míry rozhodovat vývoj inflace.

Od finanční krize v letech 2008/2009 začalo pokulhávat hodnotové investování, kdy hledáte pro investici životaschopné firmy, jejichž akcie vlivem různých okolností klesly a jsou za výhodnou cenu.  Důvodem jsou nízké úrokové sazby a tisknutí nových peněz. Nabídka peněz nyní dosáhla skutečně enormních úrovní, a prostředky pro financování provozu jsou extrémně levné. Toto prostředí umožňuje přežívání „zombie firem“, protože nefunguje přirozená kreativní destrukce. Je to stejné jako v přírodě. Když má některý druh dostatek potravy, přežijí i slabší jedinci. To samé se děje i s firmami, protože nad sebou nemají bič v podobě vyšších nákladů financování.

Druhým důležitým faktem je, že celou dekádu panovala nízká inflace. V takovém prostředí se daří technologickým firmám, korporátním dluhopisům nebo odvětvím se základním spotřebním zbožím. Nejvíce těží z tohoto prostředí technologické firmy, protože diskontované budoucí cash flow, které investoři v budoucnosti od těchto firem očekávají, je vysoké právě díky prostředí nízké inflace a nízkých úrokových sazeb. Podíváme-li se na poměr mezi hodnotovými akciemi a růstovými akciemi, vidíme, že od roku 2007 až do zlomu v polovině loňského roku tento poměr klesal. Znamená to, že do loňska růstové akcie posilovaly více než akcie hodnotové.


Obrázek č. 1 – poměr mezi Russell 1000 value ETF a Russell 1000 growth ETF

Krátkodobý výkyv, nebo změna trendu?

Zásadní otázkou je, zda nyní pozorujeme jen krátkodobý výkyv, nebo půjde o změnu dlouhodobého trendu. Nic na akciových trzích netrvá věčně a to, že minulá dekáda patřila technologiím neznamená, že tomu tak bude i v tomto desetiletí. Samozřejmě, že taková „dekádová změna“ nepřichází ze dne na den, ale probíhá po několik kvartálů. Klíčové je v těchto prvních fázích tuto změnu identifikovat a přizpůsobit jí investiční rozhodnutí a portfolio. Jestliže opravdu dochází k dekádové změně, tak vítězem v následujících deseti letech mohou být základní komodity, banky, průmyslové konglomeráty či farmaceutické firmy. Jde zejména o sektory, které mají vybudovanou výrobní základnu a zavedené know-how a své zboží mohou prodávat za vyšší ceny a zvyšovat tak svou marži.

Pro to, zda vstupujeme do dekády, kdy začnou hodnotové akcie překonávat akcie technologické, bude zásadní vývoj inflace. V době pandemie koronaviru jsme se inflace zatím příliš nedočkaly. Důvodem je, že pokles příjmů v sektoru služeb zvýšil nezaměstnanost, lidé začali méně utrácet, což se projevilo i v ostatních sektorech a tlačilo inflaci dolů. Proto se také nejvíce v uplynulých měsících dařilo technologickým firmám, které překonávaly historická maxima a jsou prozatím vítězem korona krize.

Co hraje inflaci do karet

Pokles v příjmech se snaží centrální banky a vlády vyvážit tiskem peněz a různými stimulačními balíčky. Můžeme se dostat do situace, kdy lidé budou chtít peníze utrácet, ale „nebudou mít za co“, protože se nepodaří nastartovat zatím stále částečně paralyzovanou výrobu či nabídku služeb. Když více peněz „honí“ stejný nebo menší objem zboží, dostavuje se učebnicový příklad inflace.

Centrální banky nad inflací zatím přivírají oči, protože se hodí pro rychlejší umazávání vzniklých dluhů a pro inflaci mluví i pokulhávající globalizace. Po krizi let 2008/09 globalizace akcelerovala, světoví lídři deklarovali, že budou táhnout za jeden provaz, Čína se více otevřela a nabídla světu půl miliardy pracujících, kteří pobírali nízké mzdy typické pro rozvojový trh. Z Číny tak proudilo stále levné zboží a inflační scénář se nenaplnil. Dnes jsme v trochu jiné situaci. Globalizace je v krizi a na ústupu. Kvůli pandemii má mezinárodní obchod trhliny. Mnoho států se snaží převést výrobu zpátky domů. Mezinárodní spolupráce je na nižší úrovni, což mívá zpravidla za následek inflační tlaky.

Domnívám se proto, že jsme na začátku dekádové změny ve prospěch inflačního prostředí a trhy to svými cenami začínají signalizovat. Jakmile začnou ceny akcií firem a sektorů citlivých na inflaci mít relativní sílu vůči trhu jako celku, resp. vůči deflačním titulům a sektorům, je zde jasný signál, že dochází ke změně paradigmatu. Pokud tento signál potvrdí i nárůst cen základních komodit a pozvolný růst dlouhodobých úrokových sazeb, znamená to, že se mění investiční prostředí.

Ke změně nedojde ze dne na den, ale myslím, že je čas začít přeskupovat investiční portfolio do proinflačně vhodných sektorů.

Michal Valentík, člen investičního výboru společnosti Broker Trust

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ve výběru 10 nejlepších akcií v Evropě dominuje finanční sektor
    Finanční sektor vzrostl v Evropě o 2,1 %, přičemž nárůst celého indexu činí  5,5 %. Sedm z deseti nejlepších akcií naš...
  • Ve výraznějším poklesu inflace se projevily levnější potraviny a energie
    Česká inflace v meziročním vyjádření v září klesla na 6,9 % ze srpnových 8,5 %. To byl oproti očekávání výraznější pokles, když náš odhad činil 7,2 % a tržní konsensus 7,5 %. Centrální banka stejně jako my čekala 7,2 % y/y.
  • Ve výrobním sektoru nadále převažuje pokles cen
    Tuzemské ceny průmyslových výrobců v listopadu pokračovaly v poklesu. Meziměsíčně byly nižší o 0,4 % po říjnovém snížení o 0,1 %. Tržní konsensus přitom předpokládal meziměsíční stagnaci průmyslových cen. V meziročním vyjádření došlo ke zrychlení růstu z 0,2 % na 0,8 %.
  • Ve výrobním sektoru pokračuje pokles cen
    Ceny průmyslových výrobců v květnu klesaly již čtvrtý měsíc v řadě. Meziměsíčně byly nižší o 0,8 %, což byl oproti očekávání mírně hlubší pokles (tržní konsensus činil -0,6 % m/m). Od února do května se ceny v průmyslu snížily v souhrnu o 3,3 %. Ke zlevňování nadále docházelo především u elektřiny. V květnu její cena klesla meziměsíčně o 1,7 % a oproti začátku letošního roku byla nižší o 11,5 %.
  • Ve výsledku PMI se těžko najdou pozitiva
    Index nákupních manažerů pro výrobní sektor v únoru překvapil trh ztrátou z 44,6 na 44,3 bodů. Medián trhu byl na rovných 45 bodech. PMI report hlásí další zhoršení provozních podmínek a pokles objemu výroby.
  • Ve vysloužilém elektru se skrývá množství drahocenných druhotných surovin. Mohou pomoci zachránit ekonomiku oslabenou koronavirem
    Kvůli pandemii COVID-19 může světová ekonomika dle odhadů přijít o biliony amerických dolarů – rané předpovědi hovoří asi o 4 bilionech USD. Pošramoceným ekonomikám může v budoucnu významně pomoci uplatnění principů cirkulární ekonomiky, zejména pak využití takzvaného urban miningu, tedy využívání odpadů jako zdroje druhotných surovin. Jen extrakce vzácných kovů ze starého elektra může přinést desítky miliard ročně, nemluvě o pozitivních ekologických vlivech. Skvělým příkladem recyklačního projektu jsou například medaile pro olympijské hry v Tokiu, které byly kompletně vyrobeny z kovů získaných z elektroodpadu.
  • Vezeme se na vlně optimismu. Tuzemské firmy plánují další investice
    Hospodářská komora každý půlrok vydává průzkum českých firem nazvaný Komorový barometr. Z něj vyplývá, že se v Česku zlepšuje podnikatelská nálada a firmy plánují další investice do strojů, zaměstnanců a energií.
  • Ve 2. kole zátěžových testů neobstálo 8 evropských bank, nejvýznamnější řecká ATE Bank
    Rakouská Erste Bank úspěšně prošla zátěžovými testy evropské asociace bank a ani v negativním scénáři by ...
  • Ve 3. čtvrtletí se žádné Muskovo kouzlo nekonalo
    „Zisk společnosti Tesla překonal očekávání a dosáhl 1,05 dolaru na akcii, zatímco odhady hovořily o 1,01 dolaru, ale tím dobré zprávy končí.
  • V globálních řetězcích by se mohly projevit sankce proti hliníku z Ruska
    Hliník je nejaktuálnější globální problém, jelikož ceny klesají v důsledku dumpingu hliníku z Ruska, který snižuje poptávky.
  • V hledáčku investorů CPI USA a zítřejší zasedání RBNZ; denní přehled událostí
    Situace na finančních trzích by se dnes mohla podle všeho stabilizovat a oddechnout si od geopolitického napětí. Proruští separatisté na Ukrajině včera odevzdali 2 černé skřínky sestřeleného civilního letadla do rukou malajsijských vyšetřovatelů. Zastupitelé Ruska si stále stojí za svým názorem, že letadlo nebylo sestřeleno povstalci a volají po mezinárodním vyšetřovacím týmu. Nyní se zraky opírají na lídry eurozóny, jež mají dnes projednávat další potenciální sankce vůči Rusku. Britský premiér David Cameron včera uvedl, že dosavadní důkazy poukazují na to, že malajsijské letadlo bylo zničeno proruskými separatisty. Proto vyzval Evropu, aby konala v případě, že se tato teorie a podpora povstalců Ruskem potvrdí. K situaci se včera vyjádřil i americký prezident Barack Obama. Ten však volil svá slova velmi pečlivě s cílem nezvýšit již tak vysoké globální napětí.
  • V hledáčku trhů dnes Janet Yellen
    Pozornost finančních trhů dnes bude směřovat do Jackson Hole, kde přednese svůj projev šéfka americké centrální banky Janet Yellen. Její vystoupení však rozluštění hádanky, zda Fed letos zvýší sazby či nikoli, zřejmě nepřinese. I tak ale na trhu může po celý den panovat zvýšená nervozita. V regionu je kalendář událostí prázdný.
  • V Hongkongu v roce 2023 nejspíš zvýší počet IPO, přispěje k tomu i Čína
    Bankéři a analytici předpokládají oživení v tomto asijském finančním centru kvůli Číně, která pokračuje v plánech na znovuotevření trhu.
  • V Chorvatsku může kvůli tamnímu přijetí eura Čechům výrazně zdražit, až o desítky procent
    Chorvatsko včera dosáhlo klíčového milníku na své cestě za eurem, stejně jako Bulharsko. Obě země byly přijaty do „předpokoje eura“, jejich národní měny nyní tedy budou minimálně po dobu dvou letu podléhat režimu směnného kursu ERM 2. To znamená, že jak chorvatská kuna, tak bulharský lev se budou pohybovat ve stanoveném pásmu vůči euru a vlády obou zemí nemohou přistoupit k jejich devalvaci. V praxi to znamená jedno: obě měny mohou nyní citelně zpevňovat vůči české koruně, což by třeba již příští rok mohlo tuzemským turistům rapidně zdražit dovolenou v těchto vyhledávaných zájezdových destinacích.
  • Viac dôvodov na optimizmus?
    Medzitým máme v oblasti dát dnes pozitívne prekvapenia: austrálsky maloobchodný predaj prekonal očakávania a oveľa lepšie údaje boli zverejnené z ázijského sektora služieb. V prvom rade obrovské pozitívne prekvapenie v sektore služieb v Indii, kde si pandémia stále vyberá svoju daň.
  • Viaceré indikátory z US trhu práce ukazujú silný september. Potvrdia to aj payrollsy?
    Prvý týždeň v mesiaci je týždňom plným čísel z amerického trhu práce. Zaujímavé je len jedno – piatkové payrollsy. Tie...
  • Viac otázok ako odpovedí
    Včerajšou hlavnou udalosťou bolo stretnutie ministrov financií eurozóny, ktoré skončilo veľmi podo...
  • Vianočný prídel ekonomického kalendára
    Posledný deň pred Vianocami prináša plný makroekonomický kalendár: 9:00 maďarská obchodná bilancia... 10:...
  • Vianočný týždeň v znamení nižšej volatility, priniesol však zastavenie poklesu ropy
    Vianočný týždeň nerpiniesol na trhy veľa volatility. Významnejšie dáta počas neho prichádzali takmer výhradne z druhej...
  • Viasat se propadá o 30 %, protože nový satelit měl poruchu
    Viasat je americká komunikační společnost, která poskytuje své služby pomocí satelitů. Společnost uvedla, že při nasazování reflektoru nové družice Viasat-3, kterou v dubnu vynesla raketa Falcon společnosti SpaceX, došlo k neočekávané události. Generální ředitel společnosti Mark Dankberg v prohlášení uvedl, že problém může mít podstatný vliv na výkon satelitu, ale společnost pracuje na řešení.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI