Pátek 29. březen 2024 15:07
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Akcie ropy v roce 2021: 5 tipů na nejlepší ropné akcie!

03.03.2021 08:20  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nejlepší ropné akcie v roce 2019

Akcie ropy si prošly složitým rokem. Kurz ropy počátkem roku 2020 zaznamenal rychlý propad. Dokonce nastala i situace, kdy se cena ropy dostala do záporných hodnot. To samozřejmě mělo dopad i na ropné společnosti.

Černé zlato se ale dokázalo vzpamatovat a jeho cena poslední měsíce opět roste. Je tedy čas se opět podívat na zajímavé akcie ropných společností. Které z nich by po minulém roce mohly vyjít posíleny?

V článku si představíme 3 hlavní odvětví ropného průmyslu a podíváme se na nedávný i aktuální vývoj ceny ropy. Nakonec si představíme 5 zajímavých akcií ropy, které by mohly v roce 2021 zazářit.

 

Nejlepší ropné akcie

 

V následujícím článku se dočtete:

  1. Kurz ropy: Aktuální cena ropy na burze
  2. Ropa a její druhy
  3. 3 hlavní odvětví ropného průmyslu
  4. Ropa v roce 2020: Co ovlivnilo vývoj ceny?
  5. Dlouhodobě dobré vyhlídky na cenu ropy
  6. Výhody investice do akcií ropy
  7. 5 tipů na akcie ropy v roce 2021
  8. Obchodujte akcie ropy u LYNX

Kurz ropy: Aktuální cena ropy na burze

Cena ropy začátkem roku 2020 zažila prudký pád, ale zejména v posledních měsících se kurz ropy dostal do býčího trendu. Díky tomuto nárustu se tak cena ropy dostala téměř na hodnoty, na kterých se nacházela před koronavirovou krizí.

Od druhé poloviny dubna 2020 až do 25. 2. 2021 cena ropy vzrostla o více než 116 %. Během posledních 3 dnů ale kurz ropy zaznamenal pokles o více než 6,5 %. V současné chvíli se obchoduje kolem hodnoty $ 60.

Aktuální cena ropyDenní graf ropy vyjádřený dubnovým futures kontraktem CL . Zdroj: LYNX Trading. 

Pokles ceny ropy v předchozích dnech je často spojován s blížícím se zasedáním OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu), které se uskuteční již zítra. Zejména díky dobrovolným šktrům ze strany Saudské Arábie byla v únoru 2021 těžba ropy snížena.

Na zítřejším zasedání se ale očekávají hlasy, kterou budou volat po opětovném otevření kohoutků s tímto černým zlatem a zvýšení produkce ropy

Ropa a její dva druhy

Existují 2 typy komoditní ropy, které se na finančních trzích obchodují. Nejoblíbenější a také nejobchodovanější je americká ropa zvaná WTI. Další známou variantou je ropa Brent. Cena u těchto dvou typů je odlišná.

West Texas Intermediate (WTI)

Lehká sladká ropa – Light Sweet Crude Oil (WTI) se široce používá v amerických rafinériích a je považována za důležité měřítko cen ropy. Jedná se o lehkou ropu s vysokou hustotou API a nízkým obsahem síry.

Ropa tohoto typu se nachází zejména v Oklahomě (Cushing). Jde o důležitý uzel ropného průmyslu. Odtud se ropa přepravuje do všech oblastí USA.Tato ropa se většinou obchoduje pomocí futures a nutno dodat, že se jedná o jeden z nejobchodovanějších futures kontraktů na světě.

Ropa Brent

Název této ropy je odvozen od ropné oblasti Brent v Severním moři. Svého času to bylo jedno z nejproduktivnějších ropných polí Velké Británie. Je ve vlastnictví ropné společnosti Royal Dutch Shell, ale většina vrtů je již mimo provoz.

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

3 hlavní odvětví ropného průmyslu

U akcií ropy každého hned napadnou společnosti, které se zabývají produkcí ropy. Tyto ropné společnosti jsou často těmi nejznámějšími hráči daného odvětví.

Ropný průmysl je ale pochopitelně složen z mnohem více firem. Ropa se netočí jen kolem těžby samotné.  Existují například společnosti, které dodávají potřebné technické vybavení. Také firmy, které se soustředí na přepravu a distribuci ropných produktů.

Čtěte také: Vývoj ceny zlata v roce 2021– dočkáme se rekordního růstu?

Různé činnosti v ropném a plynárenském průmyslu jsou obecně rozděleny do 3 hlavních odvětví: upstreammidstream a downstream.

Upstream: průzkum a produkce ropy

Společnosti působící v tomto odvětví se zabývají alokací a těžbou ropy a zemního plynu. Analýzou výsledků geologických a seismických průzkumů určují, kde se nacházejí podzemní ložiska ropy a zemního plynu.

Specializované společnosti, například Fugro & Petroleum Geo-Services, se zabývají pouze hledáním vhodných míst pro otevření nových vrtů. Tyto společnosti shromažďují údaje z mořského a zemského povrchu a na základě toho poskytují data o poloze nových ložisek.

Čtěte také: Cena ropy v roce 2021: Vše, co musíte o černém zlatu vědět!

Po alokaci nového ložiska ropy nebo zemního plynu se v časovém horizontu několika měsíců až let surovina v dané lokalitě začne těžit. Mnoho ropných společností, jako je Saudi Aramco, Royal Dutch Shell a Sinopec těží ropu z půdy vrtáním a následným čerpáním kapaliny.

Ropné ložiska se nacházejí jak na souši, tak ve vodě. Dalším typem je břidlicová ropa, která se extrahuje z břidlice, což je druh jílového kamene.

V tomto odvětví jsou však také společnosti, které poskytují pouze technické vybavení a služby pro těžbu ropy a zemního plynu. Příklady ropných společností v tomto odvětví jsou: Schlumberger, Baker Hughes a Halliburton Company.

Midstream: doprava a skladování

Midstream se zabývá zpracováním, přepravou a skladováním ropy a zemního plynu po těžbě. Toto odvětví tvoří důležité spojení mezi předcházejícím a navazujícím sektorem.

Společnosti působící v této oblasti sbírají surový materiál a dopravují ho do rafinérií prostřednictvím potrubí, kamionů, nákladních lodí, tankerů a nákladních vlaků.

Příklady společností, které jsou v tomto procesu aktivní, jsou Scorpio Tankers & Enbridge Inc.

Downstream: příprava a použití

Následné odvětví se zaměřuje na rafinaci ropy a zpracování a čištění zemního plynu. Do tohoto odvětví spadají také společnosti, které se zabývají prodejem a distribucí různých konečných produktů.

Mezi konečné produkty patří například benzín, nafta, letecký benzín, petrolej, plasty, maziva, asfalt a podobně. Příklady společností v tomto odvětví jsou Marathon Petroleum, Valero Energy, Exxon Mobil & Phillips 66.

Integrovaná ropná společnost

Existují také společnosti, které se zabývají téměř všemi aspekty ropného a plynárenského průmyslu. Tyto ropné společnosti pokrývají téměř celý řetězec od alokace až po distribuci ropy a zemního plynu.

Příkladem jsou BP, ExxonMobil nebo Royal Dutch Shell.

Koronavirus ohrožuje Čínu

Ropa v roce 2020: Co ovlivnilo vývoj ceny?

O ropě je známo, že její cena je často ovlivněna světovými událostmi. Před tím, než se podíváme na zajímavé akcie ropy, pojďme si připomenout některé zásadní události z nedávné doby, které měly vliv na kurz ropy.

Jmenujme například obchodní spory mezi USA a Čínou v době administrativy prezidenta Donalda Trumpa. Napětí mezi USA a Íránem důvěru investorům také nepřidalo.

Zcela zásadním se však pro ropu stal rok 2020. Hned z počátku roku došlo k dohodě o snížení emisí v mezinárodních vodách. Námořní odvětví bude muset snížit emise síry o více než 80 % přechodem na paliva s nižším obsahem síry.

Čtěte také: Cena stříbra v roce 2021: Bude rostoucí trend nadále pokračovat?

Toto odvětví je odpovědné za polovinu světové poptávky po topném oleji, který se vyrábí z ropy. To má silný vliv na dostupnost a cenu těchto paliv.

Na cenu ropy však samozřejmě měla největší vliv pandemie koronaviru. Jen v Číně v důsledku uzavření některých měst klesla poptávka po černém zlatě skoro o 20 %. Čína je navíc jedním z největších spotřebitelů ropy.

V pondělí 9. března 2020 došlo až k 30% poklesu ceny ropy. V dubnu 2020 pak nastala nevídaná situace způsobená přeplněnými skladovacími kapacitami.

Futures kontrakty na ropu WTI se dostaly do záporných hodnot. Na trhu panovaly obavy z nedostatečné poptávky v globální ekonomice. Od konce dubna 2020 se ale cena ropy vzpamatovala a nastal býčí trend, který trvá až do současnosti.

Dlouhodobě dobré vyhlídky na cenu ropy

Celkově by poptávka po ropě měla v následujících letech vzrůst. Jak už bylo řečeno, během minulého roku cena ropy prošla bouřlivými fázemi. Postupné zotavení je zřejmě důsledkem opětovné vzrůstající poptávky zejména v Číně. Poptávka vzrůstá i v Evropě a v USA.

Především rostoucí průmyslové státy jako Čína, Indie nebo Brazílie jsou zodpovědné za rostoucí poptávku po černém zlatě. Ropa v nejbližších letech zůstane bezesporu nejvýznamnější komoditou na světovém trhu.

Nejen vysoké ceny ropy zvyšují zisk ropných společností. Ropné společnosti často také profitují ze snížených výrobních nákladů. K tomu byli nuceni přistoupit v důsledku poklesu ceny ropy v posledních letech.

Čtěte také: Kurz EUR/USD: Velký přehled a prognóza pro rok 2021!

Podle společnosti Morgan Stanley pět největších ropných společností Exxon Mobil, Chevron, BP, Shell a Total snížilo kapitálové výdaje o 40 % a snížilo provozní náklady v průměru o 20 %.

Za zmínku také stojí hodnota dolaru. Dolar poslední dobou oslabuje. Stále se však jedná o hlavní měnu v mezinárodním obchodu.

Americký dolarový index (symbol DX) ztratil téměř 12,77 % od března 2020 do února 2021. DX je klíčový údaj, který měří hodnotu amerického dolaru vůči vybranému koši šesti měn (EUR, JPY, GBP, CAD, SEK, CHF).

Americký dolarový index DXTýdenní graf  DX od ledna 2020 až do konce února 2021. Zdroj: LYNX Trading.com.

V takové době se většinou daří vybraným komoditám, které se obchodují zejména v dolarech. Klesající dolar má vliv na zvyšující se poptávku po dané komoditě, která se tak stává dostupnější.

Výhody investice do akcií ropy

Do ropy se samozřejmě dá investovat i jinými způsoby – například skrze futures. Nicméně investice do akcií silných ropných společností, které často vyplácejí vysoké dividendy, je velmi vhodným způsobem.

Čtěte takéCL | Futures kontrakt na ropu

Akcie ropy vám navíc dávají možnost výběru. Jednotlivé akcie můžete podrobit důkladné analýze a rozhodnout se, do které části ropného průmyslu investovat.

Můžete si například vybrat producenty ropy, nebo dát přednost společnosti, která zajišťuje přepravu ropy a zemního plynu. Možností je i diverzifikace mezi více společností napříč odvětvími.

5 tipů na akcie ropy v roce 2021

U ropných akcií prosím mějte na paměti, že jsou často závislé na cenových pohybech ropy samotné. Ropa je vysoce volatilní, a proto je u podobných investic opatrnost na místě.

Čtěte také: 21 nejlepších světových akcií pro rok 2021!

Rok 2020 nám opět ukázal, že překvapení není nikdy dost a že cena ropy může v důsledku nejrůznějších událostí rychle poklesnout.  Přesto vám přinášíme 5 ropných akcií, které by mohly být zajímavou inspirací pro vaše investiční portfolio.

LYNX TIP: O tom, jak fungují akcie blíž, se můžete dočíst v našem akciovém průvodci.

Akcie ConocoPhillips (COP)

Společnost je jednou z největších ropných společností ve Spojených státech. Operuje ve více než dvanácti zemích. ConocoPhillips se zaměřuje na různé druhy těžby ropy. Ať už jde o hlubinné vrty nebo získávání ropy z břidlic.

Společnost ConocoPhillips nedávno posílila své aktivity akvizicí společnosti Concho Resources. Ta působí v Texasu a Novém Mexiku, kde se soustředí právě na těžbu břidlicové ropy.

akcie ropy COPTýdenní graf COP od října 2016 až do března 2021. Zdroj: LYNX Trading.com.

Propad cen ropy v roce 2014 donutil ConocoPhillips snížit náklady.  Právě drastické snížení nákladů a dividend byly jediným způsobem, jak byla společnost schopná v krátkodobém horizontu přežít.

Úsporná opatření mezitím ale přinesla své ovoce. V dnešní době se výrobní náklady na barel ropy pohybují pod $ 40. Díky tomu společnost dokáže profitovat i při nižších cenách ropy. Současný dividendový výnos je 3,24 %.

Cena této akcie ropy navíc nedávno prorazila významnou rezistenci kolem $ 50. Uvidíme, zda se nad touto hranicí dokáže nadále udržet.

Akcie Phillips 66 (PSX)

Phillips 66 je jednou z největších rafinérských společností. Společnost má několik poboček v Evropě a ve Spojených státech. Kromě produkce ropy se tato americká firma soustředí i na přepravu a skladování ropy. Investuje i do chemického průmyslu.

Společnost se také zaměřila na výrobu vysoce kvalitních produktů, jako je nafta s ultra nízkým obsahem síry. To by mohlo společnosti nahrávat zejména při rostoucích snahách omezit obsah síry v ropných produktech. Společnost je také jednou s nejnižšími výrobními náklady v ropném sektoru a jistě se tak řadí mezi zajímavé akcie ropy.

Akcie ropy PSXTýdenní graf PSX od října 2016 až do března 2021. Zdroj: LYNX Trading.com.

V současné době se cena akcie pohybuje kolem $ 85. Bude zajímavé sledovat, jak si cena poradí s dlouhodobou rezistencí na úrovni kolem $ 90.

Akcie Scorpio Tankers (STNG)

Společnost Scorpio Tankers je aktivní v midstream odvětví a vlastní lodě pro přepravu ropných produktů. Má také dokonce největší a nejmodernější flotilu tankerů na světě.

V posledních letech lodní doprava nezažívala nejlepší časy, nicméně se samozřejmě nabízí velký prostor pro zotavení.

Čtěte také: Investice do zlata: 4 nejlepší akcie těžařů zlata v roce 2021!

Světová námořní flotila lodí, které přepravují ropu, stárne. Mnoho lodí bude muset být nahrazeno novými. Navíc již zmíněné nařízení o snížení emisí v námořním odvětví může způsobit, že některé lodě se již nevyplatí provozovat a udržovat.

Zde by moderní flotila společnosti Scorpio Tankers mohla získat náskok před konkurencí. Současně stále roste poptávka po přepravě prostřednictvím tankerů, zejména kvůli většímu vývozu z USA. Z tohoto důvodu patří mezi zajímavé akcie ropy.

Akcie ropy STNG

Týdenní graf STNG od října 2016 až do března 2021. Zdroj: LYNX Trading.com.

Rok 2020 byl ve znamení poklesu této akcie. Nicméně ke konci roku cena začala opět růst. Dokonce překonala hranici $ 15, což byla významná rezistence.

Pokud se cena od této hranice odrazí směrem vzhůru, můžeme tuto oblast považovat za významný support.

 Akcie Enbridge (ENB)

Enbridge se soustředí na transport a distribuci ropy. Provozuje rozsáhlou síť, která přepravuje ropu a zemní plyn na území USA a Kanady. Enbridge vlastní nejdelší přepravní systém ropy v Severní Americe.

Jelikož většina zisků společnosti pramení z přepravní sítě, nemá změna ceny ropy na společnost zas takový dopad jako například u těžařských společností (zejména v krátkodobém měřítku).

Společnost přepravuje také zemní plyn, což diverzifikuje riziko. Ten dle odborníků zůstane v příštích desetiletích důležitým zdrojem energie. Proto by i tato firma mohla být pro zájemce o akcie ropy zajímavá.

Akcie ropy ENB

Týdenní graf ENB od října 2016 až do března 2021. Zdroj: LYNX Trading.com.

Enbridge předpokládá navýšení přepravní kapacity zemního plynu, zejména v severovýchodních oblastech USA. Kromě toho má Enbridge malé portfolio obnovitelných zdrojů energie, které plánuje v průběhu času rozšiřovat.

Současný dividendový výnos činí 7,52 %. Enbridge se podařilo za posledních 22 let dividendu neustále zvyšovat. Cena této akcie ropy se v současné chvíli pohybuje kolem $ 35.

Akcie Chevron (CVX)

Chevron je skutečný gigant v ropném průmyslu. Existuje již více než 140 let. Atraktivní je rozvaha společnosti. Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu je přibližně 0,26. Toto je nejnižší hodnocení v ropném průmyslu. Společnost má velmi dobrou rezervu pro těžké časy.

O tyto akcie ropy se začal zajímat i světoznámý investiční fond Berkshire Hathaway, za kterým stojí samotný Warren Buffett.

Ten je známý tím, že vyhledává perspektivní společnosti v sektorech, kterým se v současné chvíli zrovna moc nedaří. Případně si vybírá společnosti, které z nějakého důvodu krátkodobě upadly v nemilost investorů.

Čtěte také: Zajímavé akcie 2021: Přinášíme 19 skvělých tipů pro vaše portfolio!

Daný fond 16. února 2021 oznámil, že převzal podíl ve společnosti Chevron v hodnotě $ 48,5 miliónu. Zejména počátek roku byl i pro Chevron ve znamení silného propadu ceny akcií. Od ledna 2020 do března 2020 se tyto akcie ropy propadly o více než 57 % až k ceně kolem $ 52.

Ke konci minulého roku ale cena začala růst. V současné době se pohybuje kolem $ 103 za akcii. Z hlediska technické analýzy bude zajímavé sledovat, zda si cena poradí s dlouhodobou rezistencí na úrovni přibližně kolem $ 105.

Akcie ropy CVXTýdenní graf CVX od října 2016 až do března 2021. Zdroj: LYNX Trading.com.

Obchodovujte akcie ropy u LYNX

LYNX nabízí obchodování s ropnými akciemi přímo na domácích burzách. Můžete těžit z vysokého objemu obchodování a z úzkého spreadu.

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi či forexem za příznivé poplatky.

U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím našich profesionálních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn.

Obchodujte akcie s LYNX

S LYNX je jednoduché vytvořit si diverzifikované portfolio. Pomůže Vám k tomu přístup na více než 100 burz ve 30 zemích světa. Zároveň máte možnost sledovat aktuální akciové tipy od LYNX , které mohou sloužit jako inspirace pro Vaše portfolio.

Investujte do akcií s LYNX
Investiční produkty

Cena stříbra v roce 2021: Bude rostoucí trend nadále pokračovat?

04. února 2021 | Komodity

✅Co hýbe cenou stříbra v roce 2021? Bude kurz stříbra růst? Technická analýza grafu stříbra jen pro vás! Zjistěte vše potřebné. ✅

Číst dále

Vývoj ceny zlata v roce 2021– dočkáme se rekordního růstu?

13. ledna 2021 | Burzovní průvodce

Co hýbe cenou zlata v roce 2021? Co nám napoví technická a fundamentální analýza? Aktuální graf ceny zlata, vývoj kurzu i sezónnost. Vše co musíte vědět! ✅

Číst dále
Republikani vs demokrate

Prezidentské volby USA 2020 – jaký lze očakávat dopad na vývoj trhů?

21. října 2020 | Akcie

Jak budou reagovat trhy na výsledky voleb? Které firmy budou profitovat z Trumpovo vítězství? Zjistěte, na co vše působí prezidenstké volby v USA.

Číst dále

The post Akcie ropy v roce 2021: 5 tipů na nejlepší ropné akcie! appeared first on LYNX Czech Republic: https://www.lynxbroker.cz/vzdelavani/nejlepsi-ropne-akcie/

Klíčová slova: ConocoPhillips (COP) | Akcie ConocoPhillips (COP) | PSX | Phillips 66 (PSX) | Akcie Phillips 66 (PSX) | Akcie Phillips 66 | Akcie Scorpio Tankers (STNG) | Akcie Enbridge (ENB) | Akcie ropy v roce 2021 | Akcie 2021 | Zajímavé akcie | Vývoj ceny zlata v roce 2021 | Praktické tipy | Klesající dolar | Výsledky voleb | CVX | Nařízení | Volby USA 2020 | Volby USA | Concho | Marathon | Marathon Petroleum | Snížit emise | Snížení emisí | Inspirace | Prezidentské volby USA | Akcie těžařů | Ceny | Snížení nákladů | Rostoucí trend | Propad cen | Býčí trend | JDE | CL | Skladování ropy | Shell | Břidlicové ropy | Kontrakty na ropu WTI | Kontrakty na ropu | Cushing | Ropný průmysl | Údaje | Organizace | Růst | Texas | Profitovat | WP | Vývoj | Organizace zemí vyvážejících ropu | West Texas Intermediate | BP | Výdaje | Pandemie | Pandemie koronaviru | Situace | Pokles | Akcie s LYNX | Obchodujte akcie | Enbridge (ENB) | ENB | Enbridge | Akcie Enbridge | ConocoPhillips | Akcie ConocoPhillips | STNG | Scorpio Tankers (STNG) | Scorpio Tankers | Akcie Scorpio Tankers | Integrovaná ropná společnost | Downstream | Midstream | Upstream | Nejlepší ropné akcie | Trhy | Komunikace | Sezónnost | Napětí mezi USA a Íránem | Nejlepší akcie | Investujte | Prohlášení | Kontrakty | Plyn | Total | NAFTA | Na burze | Průmysl | Vyhlídky | Vysoké ceny ropy | Vývoj trhu | Hlediska technické analýzy | Technické analýzy | Firma | Obchodujte | Obchodní spory | Cena akcie | Jak se stát lepším investorem | Investujte do akcií | Pokles ceny ropy | Poptávka po ropě | Denní graf | Saudi Aramco | Kapitálové výdaje | Burzovní průvodce | Ropné akcie | Obchodovat s akciemi | Propad cen ropy | Americký dolarový index | Royal Dutch Shell | Pokles ceny | Jak fungují akcie | LYNX Trading | Sladká ropa | Aktuální cena | ExxonMobil | Graf ropy | Průzkum | Chevron | Exxon | Poplatky | Sinopec | Ropná společnost | Ropné společnosti | Propad | Akcie ropných společností | Halliburton | Aktuální vývoj | Firmy | Futures kontrakty | Volby v USA | Přehled | Příprava | Energie | Sweet Crude Oil | Brazílie | Kurz EUR/USD | Baker Hughes | Aramco | Burze | Volby | Kontrakt | Černé zlato | West Texas Intermediate (WTI) | ROCE | Intermediate | Indie | Buffett | Benzín | Zemní plyn | WTI | Vývoj kurzu | Vývoj ceny zlata | Vývoj ceny ropy | Řízení rizika | Ropy | Převodník měn | Prognóza | Prezidentské volby | Management | Kurz stříbra | Kurz ropy | Kurz EUR | Komoditní | Investiční portfolio | Investiční | Investice do zlata | Investice do akcií | Hodnota dolaru | Graf ceny zlata | Graf | Eura | Dolar | Ceny zlata | Cena stříbra | Cena | Brent | Barel ropy | Analýzy | Aktuální vývoj ceny ropy | Aktuální cena ropy | Akcie ropy | Volatilní | Index | Vzdělávání | Ceny akcií | LYNX | Výrobní náklady | Investovat | Obchodovat | Výsledky | Futures kontrakt | Těžba ropy | Berkshire Hathaway | Zisk | Vývoj ceny | Exxon Mobil | Fond | Produkce ropy | Ceny ropy | Obchodní deník | OPEC | Británie | USA | EUR/USD | Čína | Fundamentální analýza | Money management | Technická analýza | Cena ropy | Morgan Stanley | Obchodování | GBP | CAD | CHF | JPY | USD | EUR | Zlato | Warren Buffett | Výnos | VaR | Trigger | Trend | Trading | Support | Ropa | Riziko | Rezistence | Portfolio | Obchodník | Margin | Kurz | Komodity | Investování | Investor | Investiční fond | Investice | Intradenní obchodník | Futures | Emise | Dolarový index | Dividendový výnos | Diverzifikace | Analýza | Alokace | Akcie | Rizika | Akciové tipy | Daně | Poptávka | Dividendy | ETF | Ropa Brent |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie Rivian se propadají o více než 7,5 %
    Akcie Rivian Automotive (RIVN.US) ztrácejí před otevřením burzy více než 7,5 %, protože se výrobce elektromobilů rozhodl stáhnout 13 000 vozů, protože spojovací prvek na předním čepu řízení „možná nebyl dostatečně utažen“, když byla vozidla vyrobena.
  • Akcie Rivianu rostou o 8.0% v premarketu
    Akcie společnosti Rivian Automotive Inc (RIVN.US) v premarketu prudce vzrostly poté, co konkurent Tesly vyrobil ve třetím čtvrtletí 7 363 vozů, což je 67% nárůst ve srovnání s předchozím čtvrtletím a zachoval si celoroční výrobní plán na 25 000 vozů.
  • Akcie Robinhood po IPO spíše nestálé
    29. července 2021 měla společnost Robinhood Markets Inc. IPO. Přestože akcie startovaly velmi obtížně, když ceny krátce klesly pod cenu IPO (asi 38 USD za akcii), uzavírací cena 9. srpna byla 56,83 USD za akcii.
  • Akcie Robinhood prudko rastú po tom, čo spoločnosť predĺžila obchodné hodiny
    Akcie spoločnosti Robinhood Markets (HOOD.US) vzrástli o 26,0 % počas dnešnej seansy po tom, čo prevádzkovateľ obchodnej platformy oznámil, že predlžuje svoje obchodné hodiny. Používatelia teraz môžu na platforme obchodovať od 7:00 do 20:00 ET. "Naši zákazníci nám často hovoria, že pracujú alebo sú zaneprázdnení počas bežných trhových hodín, čo obmedzuje ich schopnosť investovať podľa vlastného plánu alebo vyhodnocovať a reagovať na dôležité správy z trhu," uviedol Robinhood v utorok na blogu.
  • 📈 Akcie Robinhoodu vystřelily o 65 %❗
    Robinhood dnes patří mezi nejvíce obchodované společnosti. Její akcie vystřelily o 65 % do blízkosti $77. Robinhood si tak napravuje reputaci po nepříliš úspěšném debutu na Nasdaqu v minulém týdnu. Obchodování akcie bylo již několikrát zastaveno kvůli vysoké volatilitě. Rostoucí pohyb začal včera poté, co známá investorka Cathie Wood oznámila nákup dalších 89 622 akcií do svého ARK Innovation ETF. Celkový počet akcií Robinhooodu v držení tohoto fondu se již vyšplhal na 682 031 kusů. Býčí momentum je podporováno také vzedmutím zájmu retailových investorů. Dle WallStreetBets tracker Swaggy Stocks se v chatu Redditu objevily zmínky o Robinhoodu více než 700x.
  • Akcie Robolox po zveřejnění výsledků klesají
    Akcie společnosti Roblox (RBLX.US), která nabízí spoustu populárních her, ztrácejí po otevření trhu téměř 15 %. Výsledky za Q4 dopadly pod očekávání analytiků oslovených agenturou Bloomberg News.
  • Akcie Roche se propadají, protože nový lék na Alzheimerovu chorobu přinesl neuspokojivé výsledky
    Akcie společnosti Roche Holding AG (ROG.CH) v pondělí klesly o více než 3 % poté, co švýcarský výrobce léků oznámil, že se nepodařilo jednoznačně prokázat, že jeho kandidát na lék proti Alzheimerově chorobě s názvem gantenerumab zpomaluje progresi demence. Ve srovnání s placebem lék nevykázal ve dvou studiích žádný statisticky významný účinek, uvedla společnost.
  • Akcie Roku klesly o 25 % kvůli slabým ziskům a finančnímu výhledu
    Akcie Roku (ROKU.US) se během páteční seance propadly o 25 % poté, co společnost zabývající se streamingem ohlásila vyšší ztrátu, než se původně odhadovalo, a zveřejnilo slabý finanční výhled kvůli slábnoucímu trhu s reklamou.
  • Akcie Roku ztrácejí 25 % po zveřejnění hospodářských výsledků
    Akcie společnosti Roku klesají během páteční seance o 25 % po zveřejnění hospodářských výsledků. Přestože streamovací gigant zveřejnil solidní zisk, tak výše tržeb zklamala a společnost navíc vydala profit warning pro letošní rok.
  • Akcie, ropa, euro před zasedáním ECB posilují, analýza ropy
    Ropě se dnes podařilo otočit kormidlo a severomořská ropa Brent se vrátila nad hodnotu 40 USD za barel. Investoři doufají, že největší...
  • Akcie ropy v roce 2022: 6 tipů na nejlepší ropné akcie
    Akcie ropy jsou v důsledku růstu ceny ropy v posledních dnech opět v hledáčku investorů. Konflikt na Ukrajině nadále pokračuje a některé země zavádějí embargo na dovoz ropy a plynu z Ruska. Mnozí investoři se ptají, jaké to bude mít reálné dopady na cenu ropy a zda může tento růst nadále pokračovat.
  • Akcie rostou
    Americký akciový trh si v průběhu včerejšího obchodování polepšil. Index S&P 500 vzrostl o jedno procento, kterému pomohl i začátek výsledkové sezóny, v rámci níž firmy jako například JPMorgan nebo UnitedHealth reportovaly lepší než očekávané výsledky. Farmaceutické společnosti tak v rámci indexu S&P 500 rostly nejvíce, když si celý sektor připsal 1,8 %. Technologický Nasdaq vzrostl o 1,2 %, průmyslový Dow Jones pak s 0,9 % mírně zaostával. Pozitivním impulsem bylo i jednání mezi zástupci Spojeného království a Evropské unie, které přiblížilo dohodu o brexitu.
  • 📈Akcie rostou díky nové vakcíně
    Akciové trhy si opět procházejí pozitivním impulsem, zlato naopak klesá. Za pohyby jsou zprávy o výborných výsledcích analýzy 3 fáze vývoje vakcíny společnosti Moderna, které ukázaly účinnost 94,5 %. Je tedy vyšší než 90 % účinnost vakcíny společností Pfizer/BioNTech, která byla představena na počátku minulého týdne. Analýza splnila požadovaná statistická kritéria. Navíc vakcína Moderny může být skladována delší dobu, takže logistika by měla být snadnější. Společnost plánuje podat žádost o nouzové použití vakcíny v USA v nadcházejících týdnech.
  • Akcie rostou díky ziskům cyklických společností a společností s malou tržní kapitalizací
    Americké akcie v úterý rostly díky ziskům cyklických společností a společností s malou tržní kapitalizací, což signalizovalo zlepšení důvěry investorů v podmínkách zpřísňování měnové politiky. Index S&P 500 rostl díky finančnímu a komoditnímu sektoru, zatímco technologický Nasdaq 100 rostl díky společnostem Apple, Microsoft a Amazon. Akcie společnosti Pfizer se však propadly poté, co její výhled tržeb na rok 2022 zaostal za odhady.
  • Akcie rostou, finanční trhy vyčkávají na zasedání Fedu
    Na finančních trzích dnes panovala o poznání uvolněnější nálada. Akciové trhy v USA i v Evropě po předchozích propadech dnes výrazně rostly. Hlavním tématem kromě stále více sledované geopolitické situace ve vztahu k Ukrajině bude dnešní zasedání americké centrální banky.
  • Akcie rostou na americké investici do infrastruktury, ropa odmazává ztráty
    Evropské akciové trhy po nepřesvědčivém úvodu týdne dnes zamířily opatrně vzhůru. Panevropský index Stoxx 600 v odpoledním obchodování přidával 0,4 procenta, rostly také indexy v Německu, Francii a Británii. Dařilo se především cestovnímu ruchu, naopak evropské bankovní tituly mírně oslabily. Lehce pozitivní náladu trhů nezkazila ani data o německém ekonomickém sentimentu, která výrazně zaostala za očekáváními.
  • Akcie rostou po zprávách, že Ukrajina netrvá na členství v NATO
    Večer jsme svědky silné korekce na akciových trzích. Investoři se vrhli na nákup akcií po zveřejnění informací, že Ukrajina nebude trvat na členství v NATO. Taková deklarace je důležitým krokem směrem k vyjednávání s Ruskem. Konec války to však neznamená a je otázkou zda se obě strany konfliktu dohodnou na zastavení bojů.
  • Akcie: Rozhodnutie ECB rozvírilo obchodovanie na akciových trhoch
    Včerajšie obchodovanie na akciových trhoch v USA sa nieslo v duchu červených čísel. Index Dow Jones zatvoril na bodovej hodnote 11997 bodov a odpísal si -1,63 %, index S&P 500 poklesol o 2,11 % (1234 bodov). Nedarilo sa ani technologickému indexu NASDAQ, ten si odpísal zo svojej hodnoty -1,99 % a uzatvoril na hladine 2596 bodov.
  • Akcie ruských firem po sankcích prudce klesají, Rusal až o 50 pct
    Ruské akcie dnes oslabují, například hliníkárenský gigant Rusal během obchodování na burze v Hongkongu odepsal téměř 50 procent. Firma se totiž ocitla na novém sankčním seznamu Spojených států, který je reakcí na údajné vměšování Moskvy do předloňských amerických voleb. Na ruském trhu byl propad akcií o něco mírnější.
  • Akcie Salesforce v premarketu propadají
    Akcie společnosti Salesforce (CRM.US) jsou dnes v premarketu pod tlakem. Ztrácejí více než 6 % po zveřejnění kvartálních výsledků. Softwarový gigant vydělal $1,27 na akcii při očekávání $0,92 na akcii (+27 % YoY). Tržby vyšplhaly na $6,86 mld. při očekávání $6,80 mld. Přes pozitivní čísla mohou akcie reagovat na zhoršený výhled dalšího vývoje. Kvůli zvýšené konkurenci na trhu cloudového a podnikatelského software společnost čeká v tomto kvartálu tlak na zisk i tržby. Salesforce čeká pokles zisku na akcii do rozmezí $0,72 a $0,73. Navíc se firma rozhodla jmenovat spoluředitele Breta Taylora k aktuálnímu CEO Marcu Benioffovi.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader