Čtvrtek 28. březen 2024 13:00
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster

Ještě horší, než se čekalo: únorové hospodaření vlády dopadá nejhůře v historii, Maláčová přitom žádá vyšší nemocenskou. Schodek bude letos zřejmě hlubší než loni, hlubší než 400 miliard

01.03.2021 15:31  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Únorové plnění státního rozpočtu vykazuje schodek 86,1 miliardy korun a je tedy ještě horší, než se čekalo. Jedná se o nejhorší únorový výsledek v historii ČR. Dosud byl nejhorším únorovým výsledkem ten loňský, ještě předpandemický, kdy schodek činil 27,4 miliardy korun. Třetím nejhorším únorovým výsledkem je ten z roku 2011, kdy deficit po dvou měsících roku činil 22,8 miliardy korun. Tehdy se tuzemské veřejné financi ovšem stále potýkaly s dopady globální finanční krize, resp. probíhající evropské dluhové krize.  

Neutěšený stav plnění státního rozpočtu hned zkraje roku signalizuje, že letos státní rozpočet pravděpodobně vykáže ještě hlubší schodek než v roce 2020. Půjde tak o smutný rekord. Zatímco loni schodek nakonec nedosáhl úrovně 400 miliard, letos ji pravděpodobně překoná. Je třeba totiž také přihlédnout k faktu. V únorovém plnění se na rozdíl od letošního lednového projevuje dopad zrušení superhrubé mzdy a zvýšení slevy na poplatníka. Tyto dva faktory letos v dalších měsících citelně přispěji k rychlejšímu prohlubování schodku, než jaké by nastalo, pokud by tato opatření loni v rámci daňového balíčku schválena nebyla. Celkově veřejné rozpočty připraví o zhruba sto miliard korun.  

Právě kvůli dopadům daňového balíčku je třeba počítat schodkem až kolem úrovně 450 miliard. Pro letošek plánován schodek státního rozpočtu čítající 500 miliard korun, což je ale spíše maximální myslitelná úroveň. 

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová přitom právě dnes přišla s návrhem časově omezené stoprocentní nemocenské. V současné době přitom lidé v karanténě pobírají 60 procent výdělku. Alternativně ministryně navrhuje zvýšit karanténní bonus, takzvanou „izolačku“, z 370 na 500 korun denně. Oba návrhy by dále zatížily veřejné finance, nicméně mají své opodstatnění. Lidé by totiž byli finančně více motivovány, aby se do karantény uchylovali, případně aby ochotněji hlásili rizikové kontakty. Za poměrně „nízkou cenu“ z hlediska veřejných rozpočtů by se tak podařilo zvýšit účinnost boje s pandemií.  

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jestřábí prohlášení Raphaela Bostica zchladilo trhy
    Týden začal optimisticky, protože chuť riskovat prudce vzrostla, doprovázená oslabením dolaru. Je zřejmé, že investoři nadále nakupovali v očekávání pozastavení růstu úrokových sazeb po dalším 0,25% zvýšení v únoru. Nejnovější údaje o průměrných mzdách také ukázaly nižší hodnoty, než se očekávalo, protože účastníci trhu očekávají v prosincové zprávě o spotřebitelských cenách znatelný pokles.
  • Jestřábí rebelie v ČNB, 3 hlasy pro 25bb hike ovšem nestačily
    ČNB svým rozhodnutím nepřekvapila a podle očekávání rozhodla posedmé v řadě o stabilitě sazeb. Základní úroková sazba tak setrvává na 7 %, kam se po sérii zvýšení dostala v červnu 2022. Překvapil ovšem poměr hlasování, kdy tři členové bankovní rady zvedli ruku pro 25bb hike, na předchozím zasedání hlasoval pro zvýšení pouze jeden ze sedmi členů. Součástí rozhodnutí i nadále zůstává ochota České národní banky bránit nadměrným výkyvům koruny, byť od loňského podzimu intervence ve prospěch koruny nebyly třeba. Nová prognóza otevírá prostor pro snižování sazeb od druhé poloviny letošního roku, guvernér Michl ovšem její vyznění na tiskové konferenci mírnil, a i na příštím zasedání se podle něj bude rozhodovat o stabilitě nebo zvýšení sazeb.
  • Jestřábí rétorika centrálních bank zesiluje
    Rétorika centrálních bank zaznamenaná v tomto týdnu bezesporu překvapila svým jestřábí nastavením, které do značné míry ignorovalo fakt, že jsme svědky válečného konfliktu, který ekonomiky zásadně zpomalí. Každopádně jestřábí komunikace nelze ignorovat, a tak jsme nuceni sáhnout k okamžité revizi výhledu oficiálních úrokových sazeb u vybraných centrálních bank.
  • "Jestřábí" rétorika Fedu minulý týden podpořila americký dolar. Jaký vliv bude mít složitá inflace na tuto měnu?
    Americká měna je v rukou inflace, ale snaží se konsolidovat ve vzestupném trendu, což se jí ale nepodařilo. Touha této měny těžit z obtížné situace jí zajišťuje vedoucí postavení mezi ostatními měnami.
  • Jestřábí rozhodnutí se rovná medvědímu sentimentu
    Už v analýze eura jsem upozornil, že Evropská centrální banka se ve čtvrtek rozhodla zvýšit úrokové sazby o 25 bazických bodů. Pro někoho to možná bylo překvapením, ale stojí za zmínku, že možnost dalšího zpřísnění měnové politiky v září nikdo zcela nevyloučil. Byla zde jen možnost, že si banka dá pauzu. Několik členů Rady guvernérů začalo před dvěma měsíci diskutovat o možnosti pauzy, což vyvolalo mnoho spekulací o konci zpřísňování. Jak jsme se však dozvěděli, ti politici, kteří podpořili zvýšení sazeb, byli během hlasování v menšině. Během tiskové konference to oznámila prezidentka ECP Christine Lagardeová.
  • Jestřábi z Fedu chtějí konec QE, ale Powell se k nim nepřidal. Trhy to ocenily
    Pro evropské trhy byla většina dnešní seance nemastná, neslaná, ale odpoledne je už živěji a Amerika nastoupila pozitivním směrem. Pozornost na sebe strhává zejména plejáda komentářů z americké centrální banky, jimž nakonec - jak jinak - vévodí pozice předsedy Powella. Jestřábi dnes byli velmi aktivní, ale šéf Fedu se k nim nepřidal, zůstal u své obvyklé rétoriky a otupil tím obavy z rychlejšího utahování politiky.
  • Je stříbro „novým Bitcoinem”?
    Drahé kovy pokračují v pondělí v růstu. Zlato se dostalo na historicky nejvyšší úrovně (nad cenu z roku 2011 na úrovni 1912 dolarů). Nicméně ještě vyšší výkonnost předvádí v poslední době stříbro. Dnes roste o 6 %, za poslední týden přidalo 21 % a za měsíc je výše už o 36 %. Ruku v ruce s posilováním drahých kovů klesá americký dolar. Obchodníci očekávají zachování uvolněné měnové politiky na středečním zasedání FOMC (středa, 20:00).
  • Ještě bezpečnější transakce. Mastercard nasazuje umělou inteligenci pro nejvyšší ochranu spotřebitelů
    Ochrana a bezpečnost spotřebitelů i celé platební sítě bude ještě vyšší. Technologická a platební společnost Mastercard k tomu nasazuje prostředky generativní umělé inteligence (AI). Nová technologie Decision Intelligence Pro pracuje v reálném čase a zvyšuje úspěšnost detekce podvodů v některých případech až o 300 procent. Přestože je úroveň zabezpečení bezhotovostních transakcí už dnes na špičkové úrovni, podvodníci se stále častěji snaží obrátit moderní technologie proti bankám a jejich klientům.
  • Ještě horší, než se čekalo. Maloobchod se propadl nejvíce od začátku milénia, zvláště plakali prodejci oděvů, dařilo se prodeji potravin či zdravotnických pomůcek a také e-shopům
    Tuzemský maloobchod vykázal v březnu svůj nejhlubší meziroční propad minimálně od začátku tohoto tisíciletí, tedy za celé období od ledna 2001. Platí to jak pro maloobchod bez zahrnutí motoristického segmentu, tak pro ten, který jej zahrnuje. Propad je přitom v obou případech ještě hlubší, než s jakým analytici počítali. A opravdu to nebyly nikterak pozitivní předpoklady. V případě maloobchodu bez zahrnutí motoristického segmentu čekali analytici ve střední hodnotě svých odhadů dle Bloombergu pokles o 7,1 procenta, zatímco ve skutečnosti propad činí 8,9 procenta. V případě maloobchodu se zahrnutím motoristického segmentu zase počítali s poklesem čítajícím dvanáct procent, ve skutečnost propad činí 15,5 procenta.
  • Ještě horší, než se čekalo. Německo opět snižuje svůj odhad letošního ekonomického růstu, pro příští rok se spoléhá na Čínu
    Německá vláda dnes dle očekávání snížila svůj odhad růstu nejsilnější evropské ekonomiky. Německé hospodářství podle ní letos poroste pouze tempem 0,5 procenta. Jedná se o další citelné snížení odhadu růstu. V lednu německé ministerstvo hospodářství redukovalo svůj odhadu růstu ekonomiky v roce 2019 z podzimní úrovně 1,8 procenta na rovné procento. Rok starý odhad pak dokonce počítal s letošním růstem ve výši 2,1 procenta. Nyní tedy následuje další, již několikáté snížení odhadu.
  • Ještě jednou se vyspíme a rozhodnutí Fedu o sazbách bude konečně tady!
    Už zítra proběhne jedno z nejvíce očekávaných zasedání americké centrální banky (Fed) v historii. Poprvé od roku 2006 ...
  • Ještě jste se nezaregistrovali do investiční soutěže s BOSSA?
    Tento týden byla zahájena investiční soutěž, která dosud nemá v České republice obdoby! To, že čeští investoři soutěže milují, se potvrdilo již v prvních soutěžních dnech.
  • Ještě výraznější propad české ekonomiky
    Česká ekonomika dle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu poklesla mezikvartálně o 0,5 % a meziročně o 0,7 %. Byl tak překonán jak prvotní odhad, tak očekávání trhu. Tuzemské hospodářství se nachází v útlumu především ve spojitosti s nízkou spotřebou domácností. Oživení ve druhé polovině roku, které bylo napříč trhem očekáváno, nepřichází.
  • Je teď dobrá doba investovat do nemovitostí? Jejich cena poroste, zakolísání však vyloučit nelze
    Nemovitosti jsou stále i nyní, v době koronavirové krize, dobrou investicí. Zvláště ty v příhodných lokalitách typu širšího centra velkých měst. Dobrou investici momentálně mohou představovat i chaty či chalupy v atraktivních venkovských oblastech. Propad cen nemovitostí sice nelze vyloučit, ale po odeznění koronavirové krize dojde ke zotavení a během několika let budou ceny realit výše než před úderem viru. Kdo tedy do nemovitostí investuje s investičním horizontem pěti a více let, ten zpravidla slušně vydělá.
  • Je technologie 3D tisku konečně připravena růst?
    3D tisk, nazývaný také aditivní výroba, existuje už od konce 80. let a má za sebou už několik nepodařených startů. Mezi nejvíce medializované patří ten kolem roku 2013, kdy si průmyslové podniky i investoři mysleli, že brzy bude 3D tiskárna v každé domácnosti. Vývoj se ale vydal jiným směrem a odvětví si nakonec uvědomilo, že jeho budoucností je tzv. aditivní výroba lepších komponent pro průmyslové využití. Vzhledem ke standardizaci probíhající v posledních letech, k dostupnosti materiálů a k nižším nákladům předpovídají některé výzkumné agentury, že nyní přichází desetiletí rychlého růstu.
  • Je ten správný čas na nákup akcií AMZN?
    Spotřebitelé se před pandemií koronaviru stále více obraceli k elektronickému obchodování, avšak v roce 2021, kdy globální trh vzrostl na více než 4,9 bilionu dolarů, se tento trend ještě zvýšil. Zhruba stejně prudce rostly i světové výdaje na cloudovou infrastrukturu, které budou nejspíše pokračovat vzhledem k tomu, jak se bude zvyšovat míra akceptace a poptávka po datech.
  • Je tento dividendový král s výnosem 5,2 % poblíž 52týdenního minima vhodný ke koupi?
    Společnost 3M je obrovský konglomerát nabízející více než 60 000 průmyslových a spotřebních výrobků, například lepicí páska Scotch, poznámkové bloky Post-it a spoustu dalšího. Široká nabídka společnosti pomáhá delší dobou s podporou stabilního růstu dividend.
  • Je ‘the Merge’ propadákem?
    Hlavní kryptoměny, jako je bitcoin a ether, se minulý týden ocitly na nových minimech, když výprodeje řady významných aktiv, od zlata po akcie, tlačily dolů i trh s kryptoměnami.
  • Je to, co vidíme na trzích, nejlepší ukázkou jejich dlouhodobého zdraví?
    Trhy zaznamenaly v uplynulých dnech pokles. Mějme v tom ale jasno – v dlouhém období tohle není zvláštní zpráva. Přesto ve světě, kde je koncept "korekcí" téměř neznámý a kde byly akciové trhy po určitou dobu brány jako pokračující sázka na jistotu, je tato obyčejná komplikace velmi bolestivá. Nicméně to, co jsme viděli, je možná nejlepší ukázka skutečného zdraví na trzích za dlouhou dobu, píše James Bateman, Multi Asset CIO (investiční ředitel) ve společnosti Fidelity International.
  • JE TO HORŠÍ NEŽ JSME ČEKALI 😨 Indikátory recese sílí a trhy čeká velký propad 🔴 Technologické akcie
    Týdenní videokomentář: Forex, komodity, akcie, indexy a kryptoměny.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI