Úterý 19. březen 2024 07:24
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster

Další uzavírka obchodů těžce dopadne na živnostníky a firmy. Z jejich zisků přitom stát žije a podporuje zaměstnanost

26.02.2021 09:29  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Tuzemští živnostníci trpí, a ještě více budou trpět při chystaném rozšíření uzavírky ekonomiky. O tom není pochyb. Jejich strádání ovšem není až tak dramatické, jak se médii či opozičními lavicemi ve Sněmovně mnohdy nese. V loňském roce jich totiž citelně přibylo. 

Ale popořadě. Jen letos v lednu své podnikatelské aktivity pozastavilo rekordních více než 25 500 živnostníků, což je o 50 procent víc než před rokem a nejvíce v historii ČR.  

Zvláště dramatický nárůst počtu pozastavení podnikání zaznamenává velkoobchod. Zatímco loni v lednu „zavřelo krám“ jen 68 velkoobchodníků, letos v lednu už to bylo 834. To je tedy více než dvanáctkrát tolik než loni. Mohutný nárůst v počtu pozastaveného velkoobchodního podnikání ilustruje fakt, že pandemickou krizí nejsou zasaženi jen ti „viditelní“, tedy například restaurace či hotely, ale také jejich „neviditelní“ velkoobchodní dodavatelé. Zavřené restaurace nebo hotelu si všimne každý. To, že velkoobchodní sklad na kraji města, který jim zboží dodává, zdaleka nejede na plné obrátky, už zaregistruje málokdo.   

I pokud bereme v potaz nejen provozy „viditelné“, ale i ty „neviditelné“, dostáváme ale stále jen kusý obrázek pandemického strádání živnostenského stavu. Je třeba jej rozšířit, zasazením do kontextu celkového a dlouhodobého vývoje. Takové zasazení vyznívá možná až překvapivě.  

Loni totiž počet živnostníků, resp. osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), citelně narostl. Ano, narostl. Navzdory pandemické situaci tedy nedošlo k úbytku podnikajících osob, ale naopak k nárůstu jejich počtu. Ten je dokonce v případě těch podnikajících v rámci své hlavní činnosti nejvýraznější za posledních minimálně deset let!   

Celkový počet OSVČ loni stoupl z více než 1,031 milionu takto podnikajících osob na více než 1,051 milionu osob, tedy o takřka 20 tisíc lidí. V procentuálním vyjádření se jedná o nárůst čítající 1,9 procenta. Přitom v období let 2011 až 2019 narůstal počet OSVČ průměrným ročním tempem 0,6 procenta, tedy ani ne třetinovým v porovnání s loňskem.  

Ještě výraznější je loňský nárůst počtu OSVČ podnikajících v rámci své hlavní činnosti. Počet takto podnikajících osob narostl během roku 2020 z úrovně mírně nad 598 tisíci na více než 611 tisíc lidí, tedy o více než 12 tisíc osob. V procentuálním vyjádření se jedná o nárůst čítající 2,2 procenta. Ten je suverénně nejvýraznější za celé období let 2011 až 2020. V letech 2011 až 2019 totiž v průměru docházelo dokonce k úbytku OSVČ působících v rámci hlavní činnosti. Průměrná procentuální změna početního stavu takto podnikajících osob v daném období totiž představuje minus 0,7 procenta.   

Důvodů toho, proč loni živnostníci nevymírali, ba naopak, je několik.  

Zaprvé, živnostníci, resp. OSVČ měli za předchozí léta prosperity, tedy za období zhruba ohraničené léty 2014 až 2019, nastřádány finanční rezervy, které jim v drtivé většině případů umožnily loňský rok „přežít“ i tehdy, náleží-li jejich živnost mezi ty zvláště tíživě zasažené. To jsou živnosti v oblasti turistického ruchu, gastronomie, ubytování, dopravy a obecně sféry služeb. Finanční rezerva navíc mnohým ze zasažených živnostníků umožnila „koupit si čas“, takže během takto „koupené“ doby se mohli adaptovat na nové, ztížené podmínky, případně přeorientovat na jiný druh produkční činnosti. Takže například mnohé restaurace nabídly možnost donášky nebo okénkového prodeje, salony šijící do té doby pánské obleky zase začaly šít roušky, případně zdravotnické pracovní oděvy atp.   

Zadruhé, živnostníkům pomohla vládní pomoc ekonomice, která loni výrazně přispěla k udržení míry nezaměstnanosti na poměrně nízké úrovni, nejnižší v rámci celé EU. Vládní pomoc pomáhala živnostníkům jak přímo, tak nepřímo. Přímou pomocí byla například ta v podobě kompenzačních bonusů. Nepřímo pak živnostníky podpořily i programy, jako je Antivirus. Ty zásadně přispívají k tomu, že nijak výrazně neklesá počet zaměstnanců v ekonomice. To zásadně přispívá k udržení celkové poptávky v jejím rámci, včetně té po zboží a službách, které produkují právě živnostníci, resp. OSVČ.   

Zatřetí, některé firmy zareagovaly na těžší ekonomickou situaci přechodem na „švarcsystém“, příp. jeho rozšířením. Takže vlastně přešly ze standardního vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec do vztahu dodavatelsko-odběratelského, který je pro řadu firem finančně úspornější, neboť figurují jako odběratelé výsledku produkční činnosti dodavatele, tedy fakturující OSVČ.   

Začtvrté, loňský nárůst míry nezaměstnanosti, byť poměrně slabý, zapříčinil, že někteří z propuštěných zakládali živnost, aby tak nahradili výpadek v příjmech. I to tedy přispělo k růstu počtu OSVČ.  

Sečteno, podtrženo, živnostníkům loni k „přežití“ pomohl hlavně jejich důvtip, nápaditost a schopnost improvizace a adaptace. Ale také dluh. Vládní dluh. Z něj se financují kompenzační programy nebo Antivirus. Ve finále tedy živnostníky zachraňuje daňový poplatník. Vláda sama žádné peníze nevydělává, jen rozděluje část hrubého zisku živnostníků a firem. Živnostníci tedy vlastně tak trochu zachraňují sami sebe. Své nynější přežití si zase pěkně zaplatí. Až budou opět moci vydělávat. A platit daně. Ty daně se zvýší, aby z nich mohl být splácen nyní enormně navýšený vládní, resp. veřejný dluh.  

Říká se tomu „vládní pomoc ekonomice“, což obzvláště před volbami zní hezky. Ve skutečnosti jde mnohem spíše o svépomoc. 

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Další úder Macronovi, rating Francie padá, a to poprvé v historii na úroveň Česka. Už jen pět z dvaceti zemí eurozóny má lepší rating než Česko
    Světově významná agentura Fitch zhoršila rating Francii, druhé největší ekonomice eurozóny. Zdůvodňuje to výší předpokládaných rozpočtových schodků Francie letos a v příštím roce. Tyto deficity už jsou až příliš výrazně nad úrovní prostřední hodnoty deficitů vykazovaných skupinou zemí, do níž agentura Fitch dosud řadila právě i ve Francii, tedy skupinou zemí s hodnocením „AA“. Proto nově Francii přisuzuje o stupeň horší hodnocení, „AA-“.
  • Další únik ropy z havarované lodi u Mauriciu je nejspíš zažehnán
    Většinu zbývající ropy z poškozeného japonského plavidla u korálového pobřeží blízko ostrovního státu Mauricius už se podařilo odčerpat. Oznámil to dnes premiér Mauricia Pravind Jugnauth. Asi 1000 tun ropy předtím uniklo do moře. Premiér také uvedl, že Mauricius bude požadovat náhradu škody po japonské společnosti Nagashiki Shipping, která loď vlastní. Uvedla to agentura Reuters.
  • Další úroveň bitcoinu jako klíčové zóny odporu
    Cena bitcoinu dosáhla na medvědím trhu fáze, kdy jsou obchodníci rozděleni mezi ty, kteří čekají úlevovou rally, pokračující pokles, a ty, kteří očekávají plnohodnotný bullrun.
  • Další úspěšná aukce státních dluhopisů
    Česká míra nezaměstnanosti v březnu setrvala na hodnotě 3,0 %, což je výsledek nacházející se hluboko pod naším i tržními odhady. Nezaměstnanost je tak v České republice nadále z historického pohledu extrémně nízká a stále se drží na nejnižší úrovni v rámci EU. Pro březen je zásluhou začátku sezónních prací v zemědělství a stavebnictví běžný pokles o 0,2-0,3 procentní body (odpovídá 14. - 20. tis. nezaměstnaných), který tentokrát podle očekávání nenastal. Již v březnu totiž vešla v platnost mnohá restriktivní opatření a firmy se tak potýkaly s existenčními problémy. Propouštění zaměstnanců tak bylo nasnadě, nenastalo však v takové míře, jak se obecně očekávalo. Lze však předpokládat, že nezaměstnanost v následujících měsících naroste. Vzhledem k nově nastalým skutečnostem jsme náš odhad nezaměstnanosti pro tento rok revidovali na 4,6 %. To je nárůst o téměř dva procentní body (120 tis. nezaměstnaných) v porovnání s loňskem. Jak moc v následujících měsících nezaměstnanost poroste, nyní závisí zejména na vládní podpoře zaměstnanosti.
  • Další úspěšná seance pro dolar. Pomohly i překvapivě dobré výsledky maloobchodu
    Po šesti dnech nepřetržitého růstu vše nasvědčuje tomu, že se dnes dluhopisovým výnosům konečně podaří umazat část obřího pohybu z minulých dnů. Výnosy v Evropě i v USA začínají pozvolna klesat a i když je korekce zatím jen relativně mírná, jedná se o další signál, že se trhy vracejí po amerických volbách zpět do zajetých kolejí. To signalizuje také situace na trhu s akciemi, kde dnes sice objemy zůstávají nadprůměrné, i navzdory zvýšeným objemům si však evropské indexy svou včerejší cenu více méně udržují a vyčkávají na nové impulsy.
  • Další úspěšný den pro korunu, eurodolar těsně pod 1,34
    Dnešek je úspěšný pro akcie, dluhopisy, euro i středoevropské měny. Naopak padá například ropa. Většina informací z...
  • Další úspěšný test CBDC. Parlament Spojeného království se vyslovil proti zavedení digitálních měn
    Bitcoin a ethereum se pohybují poblíž důležitých úrovní rezistence a stále není jasné, zda býčí odraz zaznamenaný na začátku tohoto týdne bude pokračovat. Uprostřed paniky z toho, že nedojde k dalšímu růstu, mohou obchodníci začít fixovat zisky, což pravděpodobně vyvolá další propad trhu s kryptoměnami. Než se však ponoříme do technické analýzy, rád bych nadhodil téma CBDC.
  • Další utahování měnových podmínek doma i v zahraničí
    Ve čtvrtek minulého týdne ČNB podle očekávání zvedla opět úrokové sazby a zveřejnila novou makroekonomickou prognózu. Poprvé od začátku kurzového závazku obsahuje i očekávaný vývoj kurzu koruny. Podle nové prognózy by se měla míra inflace pohybovat i po zbytek roku nad dvouprocentním cílem. Ze zveřejněné trajektorie vývoje tříměsíčního PRIBORu (těsně pod 1 %) však nelze vyvodit další zvýšení úrokových sazeb v tomto roce. Guvernér J. Rusnok ovšem oznámil, že druhé zvýšení sazeb je „vysoce pravděpodobné“. Zbytek utahování měnových podmínek tak proběhne podle centrální banky skrze rychlejší posilování koruny, než s jakým počítá naše prognóza i trh.
  • Další uvolňování od ECB?
    V průběhu předchozího týdne došlo k reportování několika důležitých informací, které se odrazily ve vývoji amerických akciových indexů a některých komodit.
  • Další uvolňování peněz jako příznak závislosti na růstu
    Obavy z obchodní války, poklesu celosvětového ekonomického růstu a slabé inflace způsobily očekávanou rétoriku Fedu, který sice v červnu nechal sazby na nezměněné úrovni, ale varoval, že pokud budou hrozby pokračovat, čeká nás jejich snížení.
  • Další várka nepříznivých údajů
    Velký propad amerických výrobních údajů představuje nepříznivý signál pro ekonomiku. Ovšem údaje, na kterých skutečně závisí výše HDP ve třetím čtvrtletí, jsou nadcházející nevýrobní ISM. Ty budou k dispozici ve čtvrtek.
  • Další varování pro českou ekonomiku. Podmínky v průmyslové výrobě v ČR se v dubnu prudce zhoršily, citelně zaostaly za očekáváním
    Provozní podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se v dubnu citelně zhoršily. S tak špatným výsledkem trh nepočítal.
  • Další velká banka podváděla
    „Neustále se zvyšující regulace na finančním trhu nejsou schopny zabránit velkým bankám, aby porušovaly pravidla hry,“ říká Senior Equity Trader BHS Jan Němeček.
  • Další velký den pro Velkou Británii, inflace v eurozóně pod pokličkou; analýza EUR/GBP
    Velká Británie dnes přišla s dalším úspěšným ekonomickým reportem. Míra nezaměstnanosti (za období od prosince do...
  • Další vlna koronaviru zřejmě na obzoru. Zasadí poslední úder globální ekonomice?
    Po tom, co svět doufal, že se situace kolem koronaviru postupně uklidňuje, státy začaly otevírat své ekonomiky a řešit dopady restrikcí k zabránění šíření pandemie. A není jich málo, některé podniky se dostaly do insolvencí, jiné zkrachovaly a bankrot dalších je možná jen otázkou času. Nezaměstnaných přibývá jako hub po dešti a centrální banky ve velkém řeší pobídky na podporu ekonomik. Jak však ukazují poslední dny, zdá se, že čeho se vlády a mnozí investoři obávali, se stává skutečností. Druhá vlna pandemie již pravděpodobně klepe na dveře. Počet nakažených po uvolnění opatření totiž stoupá rychleji a Peking hlásí nové ohnisko nákazy.
  • Další vlna výprodejů a S&P 500 jednou nohou v medvědím trhu
    Pondělní obchodování na hlavních trzích přináší prakticky plošné výprodeje. Akcie strmě padají a index S&P 500 je dole o 3,4 procenta. Pokud ztráty do závěru výrazně nezkoriguje, bude to formální potvrzení medvědího trhu. Nasdaq je na tom ale ještě hůř, když padá o více než 4 pct. Akcie v Evropě naopak vykazují o něco lepší výkony, ale červená barva jednoznačně vládne i zde.
  • Další vlna výprodejů zasáhla Spojené státy
    Středeční obchodování na americkém akciovém trhu bylo ve znamení výprodejů. Včera chyběly jasné negativní zprávy, které by za tímto poklesem mohly stát. Jedná se tak nejspíše o vygradování dlouhodobějšího napětí na trzích v důsledku přetrvávajících obchodních válek a dalších geopolitických událostí, jako například chystané vypovězení smlouvy na redukci jaderného arzenálu. Průmyslový Dow Jones oslabil o 2,4 % a vymazal tak veškeré své zisky od počátku roku. S&P 500 ztratil 3,1 % a technologický Nasdaq klesl dokonce o 4,4 %. Nejvíce se výprodeje dotkly telekomunikačních (-4,9 %) a technologických firem (-4,4 %). Téměř 10 % ze své hodnoty odepsaly společnosti jako mediální Netflix či výrobce grafických karet NVIDIA. Významnější zisky si připsaly firmy ze sektoru utilit, a to 2,3 %.
  • Další vlna zlevňování hypoték je tu, vyplatí se počkat. Moratorium skončilo a banky nekrvácí
    Největší tuzemská banka dle velikosti bilanční sumy, ČSOB, začátkem října zlevnila své hypotéky, načež na ní navázaly další banky, včetně České spořitelny a Raiffeisenbank. Další vlna zlevňování hypoték je tím pádem tu.
  • Další výborná data z USA. Důvodů ke korekci je stále minimum a výše se indexům zatím nechce
    Na akciové trhy se dnes vrací objemy, ale volatilitě to příliš nepomáhá. Akciové indexy v Evropě pokračují v líném bočním trendu a dál vyčkávají na nové impulsy, kterých ale tento týden příliš nepřinese. Německý DAX tak zůstává stabilně pod hranicí 11 600 euro a podobně stabilní je situace od začátku týdne také na ostatních indexech.
  • Další výplach akcií i dluhopisů. Recese, sazby, plyn
    Sledujeme další fenomenální den na finančních trzích, který nás nechává jen kroutit hlavou nad včerejším růstem. Propad hlavních akciových indexů se pohybuje kolem 3 procent, výnosy dluhopisů stoupají v Německu o 10 bazických bodů, ovšem v Itálii se drží na včerejší hladině. V USA jsou změny menší než v Evropě a pohyb na kratších splatnostech jde ve prospěch eurodolaru, který tak stoupá na 1,0480 i přes silné výprodeje rizika.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
Purple pivot points