Čtvrtek 28. březen 2024 15:51
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new

Ranní komentář: Indexy si své ziky drží, slabší dolar pomáhá zlatu

10.02.2021 07:33  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Máme za sebou klidnou seanci, která na trhy žádné větší změny nepřinesla. Většina akciových indexů si své pozice držela a stejné platilo také pro většinu komodit. Na FX se pod mírný tlak dostal americký dolar, který tak dál postupně umazává zisky, které dříve na většině měnových párů nabral. Slabší dolar pak mírně pomáhá drahým kovům včele se zlatem. Po divoké jízdě z posledních dnů se pak stabilizovala také situace na kryptu, kde se bitcoin drží v okolí 46 tis. USD, zatímco ethereum osciluje mírně pod hranicí 1 800 dolarů.

Včerejší seance byla bez důležitého makra. Ta dnešní bude o něco zajímavější, když vedle výsledků americké inflace přinese například i potenciálně zajímavý projev šéfa Fedu J. Powella.

Dnešní fundamenty:

  • 08:00 Tempo růstu CPI v Německu (malý dopad)
  • 14:30 Tempo růstu CPI v USA (střední dopad)
  • 16:30 Americké zásoby ropy (střední dopad)
  • 20:00 Projev šéfa Fedu J. Powella (střední dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Indexy přešlapují na místě, krypto začíná znovu ztrácet
    Začátek týdne na finanční trhy žádné větší změny nepřinesl. Akcie si své pozice držely a i fundamentů bylo relativně málo. Index S&P 500 tak včera klesl o 0.08 %, zatímco Nasdaq rostl o 0.49 %. Výnosy z desetiletých amerických dluhopisů zůstávají pod 1.6 %, což pomáhá hlavně růstovým a vysoko oceněným akciím držet si své ceny. K tomu přispívá i velmi nízká úroveň rizikových přirážek, reprezentovaná nízkou úrovní VIX indexu.
  • Ranní komentář: Indexy přešlapují na místě, výnosy i komodity pokračují v růstu
    Nový týden začal kvůli velikonočním svátkům v klidu a zatímco v Evropě se neobchodovalo, v USA si indexy připisovaly jen nepatrné zisky. Nálada na trzích je stále spíše nervózní. Indexy přešlapují na místě a válka na Ukrajině dál žene výše ceny potravin a energií. To zvyšuje inflační tlaky a obavy z agresivnějšího zvyšování úrokových sazeb.
  • Ranní komentář: Indexy rostou díky energiím, dolar mírně ztrácí
    Nový týden začal na finančních trzích optimisticky. Akcie včera rostly, přičemž jen v Evropě v některých případech (DAX) přidávaly indexy více než tři procenta. Solidní zisky si ale indexy připsaly i v USA, kde rostl S&P500 o 1,61 %.
  • Ranní komentář: Indexy rostou díky mírným sankcím na Rusko
    Akciové trhy na pondělní oznámení Vladimíra Putina reagovaly nakonec docela klidně, a to hlavně díky mírným sankcím západu, které následovaly. Včera sice indexy mírně ztrácely, dnes už ale opět rostou, i když jen o několik desetin procenta. Situace však zůstává napjatá a zůstává bude fundamentem číslo jedna i do nadcházejících dnů.
  • Ranní komentář: Indexy se lekly historického maxima, reorganizace v Googlu a námluvy WBD a Paramountu
    Akciové trhy včera začaly klesat. Korekce přišla už ve večerních hodinách a bez zjevného fundamentu. Indexy v USA tak nakonec ztratily kolem procenta a půl, ale už dnes ráno se situace na trzích opět stabilizuje. Stabilní jsou také výnosy, které po pádu z minulých týdnů na nižších úrovních setrvávají i dnes. Za pozornost včera stálo nové makro, které naznačovalo, že se situace v americké ekonomice začíná zlepšovat. Tématem byly také informace o tom, že údajně šéfové WBD a Paramount jednají o možném spojení.
  • Ranní komentář: Indexy se vracejí k růstu, libra prolomila důležitou resistenci 1,30 GBPUSD
    Včera se na finanční trhy konečně znovu vrátila dobrá nálada. Hodně tomu pomohl článek agentury Bloomberg, podle které jednání mezi Čínou a USA mohou vést k podpisu dohody ještě do 15. prosince, a to bez ohledu na nedávné vyjádření Donalda Trumpa. Co více, zdroje, které Bloomberg nejmenoval uvedly, že americké zákony na podporu Hong Kongu a muslimských menšin na průběh jednání žádný větší dopad nemají.
  • Ranní komentář: Indexy si drží vysoké ocenění navzdory obavám z druhé vlny, pomáhá vidina vakcíny
    Včerejší seance se na finančních trzích nesla v optimistickém duchu, když pozitivní sentiment podepřely hlavně zprávy o vývoji vakcíny od společnosti Moderna. Ta údajně zatím u všech testovaných osob vedla k vytvoření protilátek, přičemž už koncem července by mělo začít testování na více než 30 tis. osobách. Zprávy tohoto typu tak dál efektivně zmírňují obavy, které na druhou stranu vyvolává pokračující nárůst v počtu nakažených, který jen v USA každý den převyšuje 60 tis. osob.
  • Ranní komentář: Indexy si po nedávném rally své pozice drží, ohlédnutí za výsledkovou sezónou
    Akciové trhy si po středečním růstu daly včera pauzu a své pozice více méně podržely. Pod tlak se dostaly hlavně technologické a růstové akcie, které ve středu prudce rostly a na které včera mírně dolehl opětovný růst dluhopisových výnosů.
  • Ranní komentář: Indexy si své pozice drží, S&P500 jen necelých 5 % pod ATH
    Akciové trhy včera dokázaly mírně růst a pokračovaly v pozvolné likvidaci dřívějších ztrát. Index S&P 500 se nyní nachází jen necelých pět procent pod svým all-time high, a to navzdory stále velmi napjaté situaci na Ukrajině, nebo vysokým úrokovým sazbám. Oba tyto fundamenty zůstávají klíčovým faktorem pro další vývoj nejen na indexech, ale i na měnách a komoditách.
  • Ranní komentář: Indexy si své pozice drží, zlato poprvé v historii nad 2 tis. USD
    Akciové indexy si v Evropě i v USA znovu připisovaly mírné zisky. Sentimentu pomáhaly zprávy z USA, kde údajně republikáni i demokraté udělali několik ústupků v jednání o dalším stimulačním balíčku, i když jsou obě strany ve svých návrzích stále velmi vzdáleny. Zástupci republikánů i demokratů se ale shodli na tom, že by rádi dosáhli dohodu do konce tohoto týdne.
  • Ranní komentář: Indexy stabilní i pod tíhou obav ze zpomalující ekonomiky, začala výsledková sezóna
    Akciové trhy zakončily minulý týden ve ztrátě. Ta ale nebyla tak vysoká vzhledem k úspěšné páteční seanci, která dokázala akciím výrazně pomoci. Dařilo se přitom hlavně bankám, které reagovaly na solidní výsledky Citigroup, jejíž akcie rostly v pátek o více než 13 %.
  • Ranní komentář: Indexy stabilní navzdory výplachu na ViacomCBS a Discovery. Suezský průplav konečně odblokován
    Závěr minulého týdne se na akciových trzích nesl v pozitivním duchu a ty dokázaly růst jak v Evropě, tak v USA. S&P 500 v pátek rostl o 1.66 %, zatímco Nasdaq přidal 1.24 %, i když obchodníci tentokrát mnohem více než trh samotný sledovali kolaps dvou mediálních akcií ViacomCBS a Discovery, které odepsaly téměř 30 % poté, co se na trhu objevily obří bloky akcií, které prodávaly americké investiční banky za některého ze svých klientů. Více k tomuto tématu v dnešním videu.
  • Ranní komentář: Indexy stabilní, Nvidia po výsledcích +9 %, Apple a jeho Gen Z dominance
    Index S&P 500 klesal už čtvrtým dnem v řadě, i když tentokrát byla korekce jen minimální a dnes ráno už futures na americké indexy své včerejší ztráty likvidují. Nálada na trzích je zatím docela stabilizovaná a stabilní jsou také dluhopisové výnosy, které se v USA u desetiletých splatností drží nad 3.9 %. Včerejší minutes ze zasedání Fedu jen utvrdily investory v názoru, že Fed bude dál zvyšovat úrokové sazby. Dnešní seance přinese americké HDP a několik zajímavých korporátních čísel, v čele s výsledky společností Alibaba, Block, Moderna, nebo Carvana.
  • Ranní komentář: Indexy stále na maximech, krypto po víkendovém výplachu opatrně roste
    Akciové trhy za sebou mají další silný týden, během kterého dokázaly opět navyšovat svá historická maxima. K tomu jim pomohlo jak velmi silné americké makro, tak možná trochu překvapivý pád výnosů, který u desetiletých splatností v USA zamířil zpět pod hranici 1.6 %. Slibně se přitom rozjela také výsledková sezóna, která nabídla silná čísla z amerického finančního sektoru.
  • Ranní komentář: Indexy stále nervózní, ale pozice drží. Pomáhá výsledková sezóna
    Americké akcie sice včerejší seanci zahájily korekcí, díky večernímu obchodování se ale dokázaly dostat do zelených čísel a na jejich večerní růst dnes pozitivně ráno reaguje také Asie a futures na indexy v Evropě. Zatímco koronavirus zůstává klíčovou hrozbou, ostatní fundamenty jsou velmi dobré. Makro signalizuje pokračující zotavení světové ekonomiky a výsledková sezóna nabízí jedno překonání konsenzu za druhým, když naposledy včera rostly akcie Amazonu po zveřejnění výsledků v after-market hodinách o více než 9 %.
  • Ranní komentář: Indexy své pozice udržují, země zveřejňují plány na postupné otevírání ekonomik
    Nálada na finančních trzích byla i včera stabilizovaná. Zatímco S&P 500 během středeční seance odepsal 0,7 %, technologický Nasdaq přidal půl procenta a indexy tak dál více méně pokračují v bočním trendu poté, co zlikvidovaly zhruba polovinu pandemií zaviněných výprodejů.
  • Ranní komentář: Indexy už vymazaly pondělní výprodej, pomáhají hlavně nízké výnosy
    Včerejší seance přinesla na akciové indexy výrazné zisky, když jen v USA a v Evropě rostly některé z burz i o více než dvě procenta. To mělo za následek kompletní likvidaci vysokých ztrát ze začátku tohoto týdne, a to přesto, že se celá politická situace zatím výrazněji nehla z místa a pouze se přestala zhoršovat. K růstu rizikových aktiv podle našeho názoru pomáhá hlavně výrazný pád dluhopisových výnosů a velká změna v očekávání ohledně dalšího vývoje úrokových sazeb. Například jen v případě Fedu si je trh nyní jistý zářijovým snížením sazeb a dokonce existuje 31 % šance, že by mohl snížit sazby hned o 50bp.
  • Ranní komentář: Indexy v zelených číslech, pomáhají reopening akcie i zmírnění napětí na Ukrajině
    Americké i evropské indexy zakončily včerejší seanci v zelených číslech. Ke zlepšení nálady přispělo vyjádření ruského prezidenta, který je údajně připraven i nadále vyjednávat. Dařilo se pak včera i akciím aerolinek a společnostem v cestovním ruchu. Těm pomáhají spekulace na postupné zotavování ekonomiky a návratu turismu o kterém vypovídá i rychlý růst nově bookovaných letenek, nebo včera zveřejněné výsledky Airbnb, která dala silný guidance ro roku 2022.
  • Ranní komentář: Indexy začaly týden růstem, dnes americká inflace
    Akciové trhy zahájily týden růstem a kompletně vymazaly páteční korekci. Většina akcií v indexech rostla, i když se našlo pár výjimek, jako například Tesla, která včera odepsala přes 6 %. Nálada na trzích je mírně pozitivní, ale investoři vyčkávají především na dnešní výsledky americké inflace. Ty mohou výrazně ovlivnit dění na akciích, bondech i na FX. Trh čeká další zpomalení inflace z listopadových 7.7 % na 7.3 %.
  • Ranní komentář: Indexy zahájily nový kvartál korekcí, dnes americké žádosti o podporu v nezaměstnanosti
    Začátek nového měsíce a nového kvartálu proběhl na finančních trzích nervózně. Akciové indexy byly znovu pod tlakem, když jen v USA klesly o více než 4 %. Dnes ráno se situace částečně stabilizuje a futures na americké indexy rostou. Nervozita je ale i nadále všudypřítomná a obavy z opětovného otestování březnových low jsou rozhodně přítomny. Obzvláště pak v situaci, kdy stále není jisté, jak velký a jak dlouhý bude dopad koronaviru na globální ekonomiku. Nervózní obchodování proto pravděpodobně bude pokračovat i dnes.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova