Pátek 29. březen 2024 06:25
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani

Zvuk zvonu dnes oficiálně zahájil obchodování akcií SAB Finance a.s.

28.01.2021 11:17  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk


Na pražské burze se dnes rozezněl zvon a její ředitel Petr Koblic spolu s Radomírem Lapčíkem, zakladatelem společnosti SAB Finance, zahájili obchodování akcií devizového lídra trhu na Burze cenných papírů Praha. Rituál zahájení obchodování zazvoněním na burzovní zvon, Opening Bell Ceremony, tak nechyběl při první emisi akcií roku 2021, jež od 28. ledna 2021 zpestřuje kapitálový trh. V obchodním systému Xetra mají akcie SAB Finance ticker emise SABFG. Obchodování na regulovaném trhu Standard Market bylo zahájeno na ceně 10 560 Kč za akcii.

Po znovuprobuzení zájmu o český kapitálový trh loni na podzim jsme již v lednu uvítali novou emisi na našem trhu. To považuji za velký úspěch a doufám, že se společnosti SAB Finance bude dařit minimálně tak dobře, jako se jí dařilo minulých dvacet jedna let,“ uvedl při zahájení obchodování Petr Koblic, generální ředitel BCPP.

Dnešní zvuk zvonu pražské burzy je pro SAB Finance významným milníkem. Burza cenných papírů Praha s historií od roku 1871 je nejvýznamnějším středobodem finančního trhu v České republice. Díky solidnímu zájmu se naplno rozjel prodej akcií SAB Finance a již vidíme na nižší stovky milionů. To ukazuje, že dlouhodobá plánovaná dividendová strategie SAB Finance vyplácet dividendu dvakrát ročně ve výši 5 % p.a. z tržní ceny akcií při přijetí k obchodování je pro investory zajímavá zejména díky aktuálnímu přetlaku peněz ve společnosti,“ uvedl k zahájení emise Radomír Lapčík, zakladatel SAB Finance.

Krátce před zahájením obchodování evidoval SAB Finance a.s. výrazný nárůst zájmu ještě v rámci veřejné nabídky akcií po tom, co oznámil finanční výsledky za rok 2020 auditované společností KPMG. Výrok auditora potvrdil zisk za rok 2020 přesahující 144 milionů korun před zdaněním. Jedná se o meziroční nárůst zisku o více jak 58 % oproti vykázanému zisku 91 milionů korun za rok 2019. Stejný meziroční nárůst, tedy přes 58 %, vykazuje SAB Finance a.s. i v rámci čistého zisku po zdanění. Ten za rok 2020 přesáhl 116 milionů korun. Z toho se v rámci dividendy plánuje vyplatit 100 milionů korun, zbývající část zůstane jako nerozdělený zisk v podobě rezervy pro budoucí vyplácení dividendy akcionářům.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zvládne ekonomika nový dlh?
    Na našom včerajšom webinári sme hovorili o zásadných trendoch, ktoré budú pokračovať aj v tomto roku. Medzi nimi bol rastúci dlh a vplyv fiškálnej politiky. Hneď v prvých dňoch sa začali oba potvrdzovať.
  • Zvládne Fed hladké přistání?
    Fed v tomto týdnu odstartoval cyklus zvyšování úrokových sazeb a finanční trhy začínají čím dál intenzivněji řešit otázku, zda bude americká centrální banka schopna dosáhnout tzv. hladkého přistání (soft landing). Tím se myslí scénář, kdy růst sazeb zchladí ekonomiku jen do té míry, že dojde ke zpomalení ekonomického růstu, nikoli však recesi. A přestože historie napovídá, že dosáhnout hladkého přistání je velmi obtížné, šéf Fedu Powell zůstává i nadále přesvědčen, že americká ekonomika v nejbližších letech do recese nezamíří.
  • Zvládnou veřejné finance výdaje 3 % HDP na obranu?
    Domácí ekonomika a její veřejné finance mají za sebou turbulentní roky. Dříve myslitelné deficity v řádech desítek miliard korun nahradily schodky o řád vyšší. V loňském roce, který již z mého pohledu rozhodně nebyl ekonomicky extrémně výjimečný, dosáhnul schodek rozpočtu 288 mld. Kč (asi 3,5 % HDP). Letos to má být zhruba kolem 250 mld. Kč (dalších 2,2 % HDP). Výdaje resortu obrany dosáhnou rekordních 159,8 mld. Kč a poprvé tak od roku 2007 směřují blízko cíle, ke kterému jsme se v rámci NATO kdysi zavázali. Bohužel aktuální hrozba pádu Ukrajiny v minulých týdnech zesílila, v EU tak začínají padat rozumné návrhy na růst výdajů v poměru k rozpočtu až na úroveň 3 %. Musíme si tedy zároveň položit důležitou otázku, zda na to ekonomicky vlastně máme a případně za jakých podmínek.
  • Zvláštní nabídky a bonusy na Finanční konferenci ShowFx World v Bratislavě
    Všichni čeští a slovenští obchodníci a ti, kdo se zajímají o obchod a investice, jsou 8. září zváni do NH Hotelu Gate One Bratislava k účasti na Finanční konferenci ShowFx World v Bratislavě.
  • Zvláštní report: Ve Francii volební průzkumy většinou nelžou – vyhrát by měl Macron
    V neděli 7. května čeká Francii druhé kolo prezidentských voleb. Podle volebních průzkumů by měl prezidentské křeslo získat Emmanuel Macron. V odhadování výsledků druhého kola prezidentských voleb zatím průzkumy ve Francii nikdy nezklamaly. K vítězství Marine Le Pen by bylo třeba, aby účast jejich voličů dosáhla nejméně 90 % a Macronových naopak poklesla pod 56 %. To je však velmi nepravděpodobné. Ani tak by vítězství Le Pen zřejmě neznamenalo Frexit. Její úspěch by však byl dostatečně velkým šokem na to, aby ve Francii dokázal spustit recesi a výprodeje na globálních trzích.
  • Zvolení Pavla prezidentem otevírá Fialově vládě „okno příležitosti“ k uskutečnění politicky nepopulárních reforem. A to za účelem ozdravení veřejných financí
    Česko je jediná země EU, které v uplynulém roce narostlo veřejné zadlužení v poměru k hrubému domácímu produktu. To se snad nikdy v historii nestalo. Po včerejším zvolení Petra Pavla prezidentem se Fialově vládě otevírá časové okno příležitosti k provedení politicky nepopulárních, bolestivých kroků k ozdravení veřejných financí. Následující měsíce ji v tomto ohledu plně otestují.
  • Zvolna k dalším ziskům... týdenní zpráva o koruně
    Pohyb koruny byl tento týden v podstatě jednosměrný. Česká měna pozvolna posilovala proti euru a usazuje se na hladi...
  • Zvrátí zápis z jednání ČNB posilující trend na koruně?
    Česká koruna včera atakovala své nejsilnější úrovně od počátku června. Během čtvrteční seance si totiž vůči euru polepšila o více než čtvrt procenta. Zatímco ranní zahajovací kurz činil 25,60 CZK/EUR, po poledni se na mezibankovním trhu uskutečnil obchod za 25,53 CZK/EUR. Takto silná byla česká měna naposledy před čtyřmi měsíci. K silnějším úrovním tlačí hráči na trhu korunu postupně v průběhu celého týdne poté, co v minulém týdnu ČNB oproti očekávání některých hráčů na trhu nerozhodla o použití přímých intervencí. Silnější koruně též pomáhá vývoj na eurodolarovém trhu. Padající dolar se odráží i v síle české měny. Proti dolaru včera koruna posílila pod 18,80 CZK/USD. Takto levný byl dolar naposledy v únoru.
  • Zvrat na trhu dluhopisů: Polsko si poprvé půjčuje v eurech levněji než ČR .Výnos v aukci SPP ale výrazně klesl
    Polsko si vůbec poprvé půjčuje v eurech levněji než Česká republika. Investoři patrně oceňují snahu polsk...
  • Zvrat ve vývoji na Wall Street: Měli by se čeští investoři obávat zpomalujících amerických akcií?
    První polovina roku 2023 byla na finančních trzích ve znamení řady zajímavých událostí. Zatímco americké trhy vykazovaly v prvních měsících sílu, existují obavy, že tato dynamika může slábnout. V tomto článku se budeme zabývat tím, zda by se investoři měli obávat oslabení amerických trhů, a prozkoumáme možné ukazatele této ztráty dynamiky.
  • ZVÝŠENÁ CHUŤ RISKOVAT NA REKORDNÍM MAXIMU DOW JONES
    Asijské akcie prodloužily ve středu ziskovou sérii, následujíce rekordní uzavření Wall Street. Průměrný průmyslový in...
  • ZVÝŠENÁ CHUŤ RISKOVAT PŘI VÝSLEDCÍCH DOW JONES
    Asijské akcie prodloužily ve středu následkem výsledků po zavření Wall Street sérii zisků. Industrial average index, D...
  • Zvýšená ochrana účtu pro iPhone uživatele
    Poté, co jsme v minulém měsíci představili široké možnosti pro dodatečné zabezpečení účtu, se objevila zajímavá novinka pro uživatele iPhone a telefonů Android – aplikace IB Smartphone Digital Security App (sDSA). Aplikace slouží jako SLS (Secure Login System) prvek, který zajišťuje bezpečné přihlášení pomocí dvou na sobě nezávislých prvků. Hlavní výhodou, kterou klienti Lynx ocení, je možnost neomezeného pohybu kapitálu díky posílenému bezpečnostnímu systému.
  • Zvýšená volatilita na DAX30 CFD. Dosáhne německý index 13 600 bodů před koncem roku?
    Blížíme k týdennímu závěru a poslednímu obchodnímu dni v roce, který nese realistickou šanci, že před začátkem svátkového období dojde ke zvýšené volatilitě (harmonogram obchodování na období vánočních a novoročních svátků 2019). Proto se chceme znovu podívat na DAX30 CFD.
  • Zvýšená volatilita na DAX30 CFD. Dosáhne německý index 13 600 bodů před koncem roku?
    Zdroj: Ekonomický kalendář 20. prosince 2019 - Admiral Markets Forex KalendářBlížíme k týdennímu závěru a poslednímu o...
  • Zvýšení cen elektřiny v Bulharsku, na které ČEZ spoléhal, nebude
    Zvýšení cen elektřiny v Bulharsku v červenci, od kterého si ČEZ sliboval kompenzaci březnového snížení a tím také návrat k dřívější ziskovosti z faktury, neproběhne. Energetický regulátor DKEVR uvedl, že ke zvýšení koncových účtů za elektřinu, které mu stávající zákon umožňuje právě jednou ročně a probíhá v polovině roku, nepřistoupí.
  • Zvýšení cen mědi posunulo dlouhé pozice ropy na maxima, krátké pozice padají
    Hedgeové fondy v posledních pěti týdnech téměř ztrojnásobily své sázky na komodity. Všechny tři sektory – zemědělské produkty, energie a kovy – zažívají v tomto období obnovenou poptávku vyvolanou oslabením amerického dolaru. Krátké pozice zlata a ropy jsou opět stlačeny, zatímco nedávné zvýšení cen mědi spustilo rekordní dlouhé pozice. Nákup surové ropy a kovů více než vyvažuje snížení pozic u klíčových plodin.
  • Zvýšení daně z nemovitosti rozevře příjmové nůžky mezi bohatými a chudšími, mezi vlastníky nemovitostí a nájemníky. Pokud už zvyšovat, ať peníze zůstanou obcím
    Už od příštího roku se v Česku podle všeho zvedne daň z nemovitosti. S myšlenkou jejího zvýšení si vážně pohrává ministerstvo financí. Někteří politici vládní pětikoalice pak přibližují, že by se mohla zvýšit na dvojnásobek stávající úrovně. Česko by i tak patřilo mezi ty země OECD, které nemovitosti zdaňují vůbec nejméně.
  • Zvýšení daní pro firmy a změny ve výhodách pro rodiny: Co nás čeká v novém roce 2024
    Vstupujeme do roku 2024, který bude rokem řady daňových změn. Od zvýšení sazby daně z příjmů právnických osob až po omezení daňových výhod pro rodiny a zaměstnance - tyto a další změny budou mít rozsáhlý dopad na ekonomický život v České republice. Jaké jsou podle odborníků poradenské skupiny Moore Czech Republic ty nejzásadnější změny a jaký bude jejich dopad?
  • Zvýšení dohledu nad kryptoměnami
    Gary Gensler, předseda Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), nedávno přislíbil zesílit regulaci a zlepšit ochranu investorů. Zaměřil se přitom na trh s kryptoměnami v hodnotě 2 bilionů dolarů. Zdůraznil, že krypto průmysl je plný inovací, ale i zbytečného povyku. Mnoho projektů tudíž může selhat.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova