Pátek 29. březen 2024 08:34
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani

Akcie Boeingu padají, ačkoli problémová letadla 737 MAX mohou do vzduchu už i v Česku a EU. Výrobce letadel má totiž čelí nevětší ztrátě své století historie

27.01.2021 18:17  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akcie Boeingu padají, ačkoli problémová letadla 737 MAX mohou do vzduchu už i v Česku a EU. Výrobce letadel má totiž čelí nevětší ztrátě své století historie

Akcie výrobce letadel Boeing se dnes citelně propadají pod úroveň 200 dolarů za kus, poprvé od loňska. Odepisují 3,3 procenta. Důvodem je oznámená nejvyšší ztráta ve více než stoleté historii firmy. V přepočtu do české měny činí za loňský roku takřka 260 miliard korun. 

Pádu akcií nezabránilo ani oznámení Evropská agentury pro bezpečnost letectví, že donedávna problémová letadla 737 MAX mohou i v EU do vzduchu. Toto rozhodnutí znamená, že mohou létat i v Česku.

Letadla Boeing 737 MAX se vracejí do vzduchu i jinde. V Kanadě tamní ministerstvo dopravy minulý týden po dlouhé revizi schválilo provoz letadel Boeing 737 MAX. Povolení kanadského ministerstva znamená, že daný model letadla může být v kanadském vzdušném prostoru využíván jak místními dopravci, tak zahraničními, například pro přelet.  

Již dříve příslušné úřady rozhodly, že letadla mohou zpět do vzduch v Brazílii, USA či Mexiku. Poprvé po uzemnění vzlétly už loni v první polovině prosince v Brazílii.

Návrat uvedených letadel do vzduchu znamená, že pro Boeing končí temná kapitola jeho historie. Tak rozsáhlé a dlouhé uzemnění svých letadel společnost ve své více než stoletých dějinách nepamatuje. Návrat letadel do vzduchu znamená, že se postupně zlepšují vyhlídky stran ziskovosti firmy.

Nicméně zotavení budou trvat ještě dlouho, neboť společnost současně poškozují dopady celosvětové pandemie koronaviru, která způsobila největší omezení letecké dopravy v jejích dějinách.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie Biogenu zastavily obchodování v reakci na schválení léku proti Alzheimerově nemoci
    Obchodování s akciemi společnosti Biogen (BIIB.US) bylo zastaveno v reakci na schválení kontroverzního léku Aducanumab ze strany FDA, která využila zrychlený schvalovací proces. Jedná se o první lék proti této zákeřné nemoci, který byl schválen za posledních 18 let. Biogen si stále musí projít klinickým testováním. FDA upozornila, že schválení může být zrušeno, pokud klinické testy nepotvrdí účinnost léku.
  • Akcie Biontech se pokouší zastavit pohyb dolů
    Německá společnost Biontech (BNTX.US) vyvíjela mRNA vakcínu ve spolupráci s americkým gigantem Pfizer a byla jedním z největších výherců pandemie koronaviru. Farmaceutické akcie jsou však nyní na ústupu, jelikož pandemie pomalu ustupuje:
  • Akcie BioNTech vzrostly díky silné prognóze prodejů
    Akcie BioNTech (BNTX.US) vymazaly rané ztráty a v pondělí vzrostly o více než 1 %, a to i přesto, že biotechnologická společnost vykázala 43% pokles tržeb ve 3. čtvrtletí oproti předchozímu roku a 44% pokles čistého zisku.
  • Akcie BlackBerry vystřelily vzhůru v reakci na prodej patentů za $600 mil.
    Akciím Blackberry (BB.US) se podařilo smazat ztrátu z počátku obchodování a jejich následný růst překonal desetinu v reakci na zprávy, že telekomunikační softwarová společnost souhlasila s prodejem zbytných patentů za $600 mil. společnosti Catapult IP innovations. Tento SPAC byl speciálně vytvořen na nákup těchto patentů. Prodané patenty se týkají primárně mobilních zařízení, posílání zpráv a bezdrátových sítí. Společnost dodala, že transakce nebude mít dopad na zákazníky společnosti, kteří si v minulosti koupili jakýkoliv Blackberry produkt, řešení, nebo službu.
  • Akcie BlackRock zaznamenali v premarkete nárast aj napriek zmiešaným výsledkom za 1. štvrťrok
    Akcie BlackRock (BLK.US) vzrasti v predobchodnej fáze o 0,30 % po tom, čo najväčší svetový správca aktív oznámil pozitívne zisky za Q1 vďaka rastúcemu dopytu po rôznych fondoch. Na druhej strane, údaje o príjmoch nenaplnili odhady analytikov.
  • Akcie Blackstone a Airbnb po vstupu do indexu SP500 prudce vzrostly!
    Společnosti Blackstone (BXMT.US) a Airbnb (ABNB.US) v úterý prudce vzrostly poté, co bylo oznámeno, že obě společnosti se od 18. září stanou součástí indexu S&P 500. Akcie společnosti Blackstone, která nahradí Lincoln National, vzrostly až o 5,0 %, zatímco Airbnb, která nahradí Newell Brands, se těšila až 8,3% růstu.
  • Akcie Block padají o 19 % po zveřejnění reportu Hindenburg Research📉
    Investiční fond Hindenburg Research zveřejnil speciální report nabízející negativní pohled na fintech business Block (SQ.US), který vede Jack Dorsey (spoluzakladatel Twitteru a fanouška bitcoinů). Akcie dnes ztrácí více než 19 %. Dříve se Hindenburg pustil do indické Adani Group, což vedlo k pádu jejích akcií ve 4. čtvrtletí 2022. Tehdy poukázal na kreativní účetnictví a různé nesrovnalosti, které pomohly Adani vydělat jmění na trzích komodit a surovin. Jaká odhalení sdíleli analytici Hindenburg Research s trhem tentokrát?
  • Akcie Boeing blízko historických maxim
    Další americký bluechip z představované série akcií z indexu Dow Jones je Boeing. Celosvětově známá společnost Boeing nemá jenom spokojené zákazníky ve více než 150 zemích, ale také spokojené dlouhodobé investory. Po hlubokém pádu o více než 70 % v letech 2007 a 2008 trvalo akciím Boeing 5 let, než se jim podařilo vrátit zpátky nad úroveň $100. Od počátku svého dna z počátku roku 2009 akcie Boeing téměř zpětinásobily svou hodnotu. Od počátku roku 2013 se nachází v rostoucím trendu.
  • Akcie Boeing: Firma přišla o důležité dodávky titanu z Ruska
    Akcie Boeing (BA) díky předešlému vývoji prožívají další vcelku dramatické období. Díky geopolitickým událostem je Boeing v ohrožení kvůli přerušeným dodávkám surovin z Ruska. A aby toho nebylo málo, v Čínské lidové republice měl nehodu dopravní letoun jejich výroby, což zase rozvířilo debaty kolem provozuschopnosti jimi vyrobených letadel. Nesmíme ale zapomínat na to, že Boeing patří i mezi zbrojní tituly a nedávno se povedlo získat zakázku na cvičné systémy pro protiponorkový a protilodní boj.
  • Akcie Boeingu kvůli snížení výroby letounů řady 737 oslabují
    Akcie americké strojírenské společnosti Boeing dnes oslabují zhruba o tři procenta, čímž reagují na rozhodnutí snížit výrobu letounů řady 737. Rozhodnutí firmy má negativní dopad i na akcie jejích dodavatelů. Informuje o tom agentura Reuters.
  • Akcie Boeingu padají, ale zatím ne fatálně. Pomáhá jim postoj amerického Úřadu pro letectví a do jisté míry také samotného prezidenta Trumpa
    Akcie výrobce letadel Boeing dosáhly svého historického cenového maxima letos 1. března, kdy obchodování uzavřely na cenové úrovni více než 440 dolarů za akcii. Od té doby se propadají, v letošním týdnu pak zvláště znatelně. Včera uzavíraly na cenové úrovni zhruba 375 dolarů za akcii. To ale je stále více, než kolik akcie Boeingu stála prakticky po celá dlouhá desetiletí, po něž se s titulem na burze obchoduje.
  • Akcie Boeingu padají. Pro firmu nemohlo přijít zřícení letadla v Číně v horší dobu
    Akcie amerického výrobce letadel Boeing se dnes během obchodování před otevřením burzy citelně propadají, o 6,8 procenta.
  • Akcie Boeingu po havárii jeho letadla ztrácejí 11 procent
    Akcie amerického výrobce letecké techniky Boeing dnes výrazně ztrácejí, ještě před zahájením oficiálního obchodování odepisovaly kolem 11 procent. Reagují tak na havárii nového stroje Boeing 737 MAX 8 a hlavně na zprávu, že Etiopie, Indonésie a Čína leteckým společnostem nařídily, aby provoz letadel tohoto typu pozastavily. Jde o druhou havárii tohoto modelu za méně než půl roku.
  • Akcie Boeingu rostou navzdory změnám ve vedení firmy ✈️
    Předseda a generální ředitel Boeingu (BA.US) Dave Calhoun plánuje odstoupit z funkce generálního ředitele na konci roku 2024, oznámila společnost dnes před zahájením zasedání na Wall Street. A co víc, Stan Deal, prezident a generální ředitel Boeing Commercial Airplanes, odejde s okamžitou platností (dnes). Tím však změny na manažerské a výkonné úrovni nekončí. Současný generální ředitel Larry Kellner také rezignuje a opustí představenstvo na výročním zasedání Boeingu v květnu.
  • Akcie Boeingu rychle rostou. Kanada jako čtvrtá země totiž schválila návrat modelu 737 MAX do vzduchu a v EU se tak stane příští týden
    Akcie výrobce letadel Boeing dnes znatelně posilují. Na newyorské burze, kde se před chvílí začalo obchodovat v rámci úterní seance, zhodnocují o až takřka o tři procenta. Důvodem růstu jejich ceny je to, že v Kanadě a v Evropské unii se do vzduchu vrací, resp. vrátí donedávna problémové stroje Boeing 737 MAX. Ty byly uzemněny od března roku 2019 v důsledku dvou tragických nehod, avšak od konce loňského roku se postupně vrací do provozu, zatím létají v Brazílii, Mexiku a v USA.
  • Akcie Boeingu se propadají po neuspokojivých čtvrtletních výsledcích
    Akcie Boeingu (BA.US) ve středu klesly o více než 3 % poté, co výrobce letadel vykázal nečekanou čtvrtletní ztrátu 3,3 miliardy dolarů a tržby, které klesly pod odhady analytiků. Společnost nicméně zachovala svou prognózu generování hotovosti v letošním roce navzdory potížím se zvýšením výroby komerčních tryskových letadel.
  • Akcie Boeingu zaznamenali v predobchodnej fáze mierny nárast napriek výraznejšej strate v Q3 ako sa očakávalo
    Akcie Boeingu (BA.US) vzrástli v predobchodnej fáze o 0,50 % po tom, čo letecká spoločnosť oznámila upravenú štvrťročnú stratu 60 centov na akciu, zatiaľ čo analytici očakávali stratu 20 centov na akciu. Tržby vzrástli oproti minulému roku o 8,2 % na 15,3 miliardy USD, čo bolo výrazne pod očakávaniami trhu vo výške 16,3 miliardy USD. Boeing hlásil lepší voľný peňažný tok než sa očakávalo, varoval však, že poplatky spojené s jeho oneskoreným 787 Dreamliner môžu dosiahnuť 1 miliardu dolárov.
  • Akcie Boeingu zůstávají pod tlakem kvůli nehodám letounů 737 MAX
    Akcie americké strojírenské společnosti Boeing zůstávají pod tlakem kvůli dvěma nehodám letounů 737 MAX. Na newyorské burze dnes ztrácejí více než dvě procenta.
  • Akcie Boeing vyskočily až o 5 % po navýšení objednávky 737 Max ze strany United Airlines
    Akcie Boeing (BA.US) vzrostly na počátku seance až o 5 % poté, co společnost United Airlines (UAL.US) zveřejnila plány na koupi dalších 25 letadel Boeing 737 MAX. Celková objednávka se tak již vyšplhala na 180 letadel. Rozhodnutí o koupi je pro Boeing velmi důležité po 20 měsíčním období, kdy letadla 737 Max strávila na zemi. Letečtí regulátoři v USA, Kanadě, Brazílii a EU již schválili obnovený provoz letounů. Čínský regulátor v pondělí oznámil, že problémy 737 Max ještě musí být důkladně vyšetřeny. Čína je pro Boeing hlavním trhem. Společnost očekává, že Čína bude v následujících 2 dekádách potřebovat dalších 8 600 letadel za přibližně $1,4 bilionu dolarů.
  • Akcie Boeing – Vystoupá cena akcie Boeing opět do výšin?
    Od minulého příspěvku na akcie Tesla se přesuneme k jinému sektoru, neboť nyní v rámci technické a fundamentální analýzy budeme rozebírat výrobce dopravních letadel Boeing.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani