Úterý 19. březen 2024 11:33
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex krypto ebook

Technologické akcie: 5 nejlepších akcií roku 2021, které musíte znát!

27.01.2021 07:30  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Technologickým akciím se za poslední rok dařilo. V minulém roce společnosti jako Apple, Amazon, Google a Spotify dokázaly posílit americké indexy, přestože byl daný rok silně ovlivněn pandemií koronaviru. Po neuvěřitelném růstu cen a rekordních maximech v roce 2020 jsou investice do technologických akcií i nadále velmi atraktivní. Ale do jakých akcií investovat?

V tomto článku vám představíme nejlepší akcie technologických firem pro rok 2021. Přiblížíme vám, čím se dané společnosti zabývají a ukážeme vám také graf vývoje ceny technologických akcií.

Získejte tak lepší přehled o tom, do jakých akcií je v roce 2021 možné investovat.

V následujícím článku se dočtete:

  1. Historie technologie
  2. Dot-com bublina – finanční krize v roce 2000
  3. Technologické akcie a jejich ohromující růst v roce 2020
  4. 5 nejzajímavějších technologických akcií v roce 2021
  5. Technologické akcie FAANG + M
  6. Obchodování technologických akcií u LYNX

Průmyslová revoluce

Historie technologie

První parní stroje se začaly používat na začátku 18. století. Právě se zavedením parního stroje bylo možné využívat velké množství energie, což odstartovalo průmyslovou revoluci.

Termín technologie však poprvé použil až v roce 1772 německý filozof, ekonom, historik a profesor na univerzitě v Göttingenu Johann Beckmann. Původně tento termín zahrnoval zejména nové stroje a vynálezy, které byly využívány v zemědělství, obchodu a průmyslu.

Mezi lety 1850 a 1900 technologické znalosti rostly raketovým tempem a bylo nutné zavést specializace v oblasti technologického vzdělání. Na scéně se tak objevili například strojní inženýři, chemici nebo agronomové.

Stále však neexistoval žádný strukturovaný vědecký přístup, který by posunul vývoj vpřed. Během tohoto období byl vynalezen telegraf a lidé se naučili ovládat elektřinu. První velká města byla elektricky osvětlena a navedena na kanalizace a vodovodní potrubí. Elektrifikovaná veřejná doprava se také začala pomalu stávat součástí každodenního života.

Mimořádně důležité vynálezy byly učiněny v letech 1900 až 1950. Bratři Wrightové provedli první úspěšný let letadlem a Henry Ford vymyslel montážní linku.

Auta a letadla začaly být produkovány bleskovou rychlostí zejména v důsledku 1. a 2. světové války a výrazně tak přispěly k dynamice vývoje nových technologií. V obývácích běžných lidí se objevily první televize.

Čtete také >>Cena ropy v roce 2021: Vše, co musíte o černém zlatu vědět!

Teprve v tomto období se dostáváme k vysoce kvalitním technologiím, jak je známe dnes. Zejména evoluce procesorů a čipů je důležitá pro vývoj „high-tech“.

Zavedení softwaru pro provoz počítačů a později pro integraci s hardwarem vedla ke stále novým technologickým inovacím. Software také usnadňuje implementaci mnoha funkcí do jednoduchého, a tudíž dostupného hardwaru.

Dot-com bublina

 

Dot-com bublina – finanční krize v roce 2000

Internet prorazil v roce 1991. Internetová revoluce se ukázala jako velmi důležitá pro naši současnou komunikaci a způsob života. Celosvětové propojení a posílání pošty přes email nám umožnilo doposud nevídaně rychlou výměnu informací na celosvětové úrovni.

V důsledku raketového vzestupu internetu vzniklo mezi lety 1997 a 2000 obrovské množství nových internetových společností. Ceny jejích akcií rychle vzrostly do bezprecedentních výšek. Vznikla investiční bublina, která byla zapříčiněna rychle rostoucími cenami, spekulacemi na akciových trzích a snadno dostupným investičním kapitálem.

Na konci 90. let panovala na burze euforická nálada. Výsledkem bylo, že společnosti, které často nebyly ziskové, dosáhly mimořádně vysokého ocenění. Mnoho společností samozřejmě nedokázalo naplnit očekávání investorů, takže tato bublina v roce 2000 praskla.

V letech 2000 až 2002 ztratil NASDAQ (americká technologická burza) zhruba 83 % své hodnoty. S&P 500 ve stejném období přišel asi o 50 % své hodnoty. To vedlo k mírné ekonomické recesi na celém světě.

[E-book ZDARMA]: 11 strategií největších investičních guru

Objevte jaká kritéria při výběru akcií jednotliví guru sledují a zjistěte jaké zhodnocení popsané strategie dosahují a naučte se 6 investičních zásad, které posunou Vaše investování dále.

Technologické akcie a jejich ohromující růst v roce 2020

Technologickému sektoru se v minulém roce dařilo a stal se také tahounem indexu S&P 500.

Pro lepší představu přinášíme srovnání indexu S&P 500 s technologickým sektorem, který je na grafu prezentován pomocí ETF Technology Select Sector SPDR Fund (XLK).

Týdenní graf  (období březen 2019 až leden 2021) srovnávající vývoj indexu S&P 500 a technologického sektoru reprezentovaného pomocí ETF Technology Select Sector SPDR Fund (XLK). Zdroj: LYNX Trading. 

LYNX TIP: O tom, jak fungují akcie blíž, se můžete dočíst v našem akciovém průvodci.

Z grafu je patrné, že technologický sektor za poslední rok překonal samotný S&P 500 a vzrostl o více než 37 % .  Pandemie koronaviru tomuto růstu jistě přispěla. V mnoha zemích panovala přísná opatření a lidé i firmy byli nuceni více využívat technologie k pracovním činnostem i udržování kontaktů.

Ačkoliv je tento růst impozantní, panují obavy, jak dlouho můžou technologické akcie ve svém růstu pokračovat.

Čtete také >>Burzovní indexy: 10 nejdůležitějších akciových indexů

5 nejzajímavějších technologických akcií v roce 2021

Zde vám přinášíme 5 našich tipů na akcie technologických společností, které za poslední roky dosáhly zajímavého růstu. Seznámíme vás, s čím se daná společnost zaobírá a jak se jí v posledních letech daří.

Také vám nabídneme graf vývoje ceny těchto technologických akcií. O některých z těchto společností jste již jistě slyšeli, některé mohou být zajímavou novinkou a inspirací.

Lattice Semiconductor (LSCC)

Lattice Semiconductor je poměrně malá společnost s tržní kapitalizací $ 6,2 miliardy.  Tato firma si však v posledních měsících získala pozornost mnoha investorů.

Soustředí se na výrobu vysoce výkonných programovatelných polovodičů, které se používají v různých elektronických zařízeních.

V roce 2018 společnost převzal bývalý generální ředitel AMD Jim Anderson. Od té doby akcie této technologické firmy vzrostly až o 500 %.

Čtete také >>21 nejlepších světových akcií pro rok 2021!

Za zmínku stojí i skutečnost že tato společnost v roce 2020 získala ocenění za nejrespektovanější společnost pro výrobu polovodičů (Most Respected Semiconductor Company Award), což je vzhledem ke konkurenci významný úspěch.

Cena akcií společnosti rostla i během koronavirové krize. Zdá se, že býčí trend i nadále pokračuje. Pokud tedy uvažujete o investici do technologií, akcie této společnosti jistě stojí za pozornost.

Týdenní graf  LSCC od června 2015 do ledna 2021. Zdroj: LYNX Trading. 

LYNX Webinář: Výběr akcií s velkým potenciálem

DocuSign (DOCU)

DocuSign je americká společnost se sídlem v Kalifornii. Tato společnost se soustředí na elektronické podpisy. To umožňuje snadné podepisování dokumentů, aniž by musely být tisknuty či scanovány.

Společnost uvádí, že má více než 500 000 zákazníků. Stovky milionů uživatelů využívá jejich služeb ve více než 180 zemích.

Celkový výnos za poslední roky roste. Za 3. čtvrtletí roku 2020 DocuSign zaznamenal nárůst tržeb o 38 % ve srovnání za stejné období v předešlém roce. To bylo způsobeno nárůstem počtu platících uživatelů. Vliv na nárůst zákazníků měla zřejmě také pandemie koronaviru.

LYNX TIP: Sledujte pravidelné akciové analýzy ve vzdělávací a zpravodajské sekci zaměřené na akcie

V posledním čtvrtletí se počet zákazníků meziročně zvýšil o 39 % a počet firem, které využívají těchto služeb, se zvýšil až o 55 %. Přestože výnosy i nadále rostou, společnost doposud ještě nenaznamenala čistý zisk.

Snížení výdajů společně s rostoucími výnosy ale mohou tuto situaci brzy změnit. Společnost hodně investovala do zdokonalení technologií pro komplexní řešení digitálních smluv.

Firma také odkoupila společnost Liveoak Technologies, aby do svých služeb mohla započítat i videokonference a další služby, které urychlí elektronický podpis a notářský proces.

Týdenní graf  DOCU od května 2018 do ledna 2021. Zdroj: LYNX Trading. 

Nvidia (NVDA)

Nvidia se v posledních letech stala lídrem zejména na poli grafických procesorů. Mezi roky 2016 až 2018 se společnosti mimořádně dařilo zejména v souvislosti s rostoucí popularitou kryptoměn.

Pro těžení bitcoinu je dobrá grafická karta téměř nutností. Rostoucí zájem o těžbu této kryptoměny tak vedl i k rostoucímu zájmu o produkty této technologické společnosti. Když ale kurz bitcoinu v roce 2018 zaznamenal prudký pád, cena akcií se propadla o více než 50 %.

Čtete také >> Bitcoin: Poznejte těžkou váhu kryptoměn a naučte se, jak do něj správně zainvestovat!

Společnost se však z tohoto propadu vzpamatovala. Zejména díky hernímu průmyslu a datovým centrům. Celkový meziroční výnos se za poslední čtvrtletí navýšil o 57 %. Výnosy z oblasti herního průmyslu za 3. čtvrtletí roku 2020 vzrostly o 37 % oproti stejnému období za předchozí rok.

Nvidia se navíc odhodlala ke koupi společnosti ARM za více než $ 40 miliard. Je to další krok k získání zásadního vlivu ve světě technologií a umělé inteligence.

K tomu všemu ještě bitcoin poslední dobou zaznamenal nová historická maxima a opět se dostal do hledáčku mnoha investorů.

Pokud tedy hledáte nejlepší akcie technologických firem, Nvidia by jistě mohla být zajímavá volba.

Týdenní graf  NVDA od června 2015 do ledna 2021. Zdroj: LYNX Trading. 

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

GoDaddy (GDDY)

Svět elektronického obchodování se každým rokem exponenciálně rozšiřuje a pandemie koronaviru tomuto trendu ještě více napomohla.

Nové společnosti a elektronické obchody pro svou existenci ale potřebují doménu a webové stránky. A zde právě přichází společnost GoDaddy. Tato firma nabízí jednotlivcům i společnostem možnost registrace domén, hostování i tvorbu webových stránek.

Jen za rok 2020 firma zaznamenala až 1 milión nových zákazníků, což byl největší nárůst za 23 let fungování společnosti. Celkový výnos za 3.čtrvtletí roku 2020 vzrostl o 11 % oproti stejnému období za předešlý rok. Free cash flow vzrostlo o 17 %.

S rostoucím zájmem o internetové služby a nákupy lze očekávat, že tyto technologické akcie by mohly i nadále zajímavě růst.

Týdenní graf  GDDY od června 2015 do ledna 2021. Zdroj: LYNX Trading. 

Salesforce.com (CRM)

Salesforce je softwarová společnost, která se specializuje na řízení vztahů se zákazníky (CRM). Služby Salesforce umožňují podnikům využívat cloudovou technologii k lepšímu spojení se zákazníky, partnery a potenciálními klienty. Umožňuje podnikům monitorovat aktivitu klientů a nabízet mnoho dalších služeb.

Čtete také >>Investice do zlata: 4 nejlepší akcie těžařů zlata v roce 2021!

Salesforce za posledních pět let dosáhl průměrného ročního růstu tržeb o 28 %. Společnost se stále rozrůstá, a právě akvizice jsou klíčem k úspěchu společnosti.

Skupováním menších softwarových společností je tato technologická firma proslulá. Například v roce 2019 odkoupila společnost Tableau za více než $ 15 miliard.

Za 3. čtvrtletí roku 2020 se výnos zvýšil o 20 % oproti stejnému období za předchozí rok. Pohled na cenový graf ukazuje působivý růst ceny akcie za posledních pár let. Proto i Salesforce řadíme mezi technologické akcie, které je dobré sledovat i v roce 2021.

Týdenní graf  CRM od června 2015 do ledna 2021. Zdroj: LYNX Trading. 

Technologické akcie FAANG + M

Kromě výše zmíněných akcií samozřejmě nelze opomenout ani technologické akcie ze skupiny FAANG + M.   Zkratku FANG poprvé použil Jim Cramer na zpravodajském kanálu CNBC k označení 4 nejpopulárnějších a nejrychleji rostoucích technologických akcií.

Zpočátku se jednalo o akcie Facebooku, Amazonu, Netflixu a Google (zkratka je složena z 1. písmen v názvů společností). Termín FANG se rychle stal velmi populární a postupně byl různě modifikován.

Například FAANG + M označuje šest nejznámějších akcií: Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google a Microsoft.

Tyto společnosti si postupem času vybudovaly silnou neochvějnou pozici na trhu a o jejich technologické akcie je ze strany investorů velký zájem. Akcie se vyznačují velkou likviditou a pokud se zajímáte o investice do technologií, tyto společnosti rozhodně stojí za pozornost.

Obchodování technologických akcií u LYNX

LYNX nabízí obchodování s technologickými akciemi přímo na domácích burzách. To našim klientům garantuje vysoký objem obchodování a úzký spread. Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi , CFD, či forexem za příznivé poplatky.

U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím našich profesionálních platforem. Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme profesionální vzdělávací webináře. Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme analýzy trhu a novinky ze světa investic v rámci našeho LYNX zpravodajského a vzdělávacího portálu.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn. V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Zaujala vás možnost investice do akcií?

Obchodujte na více než 100 burzách po celém světě s kompletní nabídkou všech amerických, německých a dalších akcií s extrémně nízkými poplatky bez skrytých nákladů.

Objevte více o investování do akcií

21 nejlepších světových akcií pro rok 2021!

08. ledna 2021 | Akcie

✅ Jak je na tom trh s akciemi? Kterému sektoru se teď daří? Jaké akcie koupit? Extra tipy na nejlepší akcie, které nesmí chybět ve vašem portfoliu! ✅

Číst dále

Hledání podhodnocených akcií – Jak funguje screening akcií

06. listopadu 2020 | Akcie

Poměry, predikovaný růst nebo dividendy. Podle čeho hledat podhodnocené akcie s vyhlídkou vysokého zhodnocení?

Číst dále
Investice do solární energie

Investice do solární energie – slibný zdroj alternativní energie budoucnosti

23. října 2020 | Akcie

Jaký je potenciál solární energie? Jaké jsou nejlepší akcie solární energetiky? Zjistěte, jak profitovat z růstu obliby obnovitelných zdrojů.

Číst dále
Klíčová slova: Převodník měn | Obchodovat s akciemi | Nasdaq | Breakout | Microsoft | Obchodník | Akcie Facebooku | Intradenní obchodník | Breakout Trader | DOT | Růst ceny | Výběr akcií | Hledání podhodnocených akcií | Jak funguje screening akcií | Screening akcií | Solární energie | Investice do solární energie | Softwarová společnost | Nvidia | Podhodnocené akcie | Akcie těžařů | Salesforce.com (CRM) | Salesforce.com | Technologické společnosti | Ceny | Ocenění | Technologické firmy | Akcie FAANG | Býčí trend | Salesforce | Umělé inteligence | Auta | FANG | Války | Vzdělávací webináře | Potenciál | Koronavirové krize | Růst | Přísná opatření | Historie | Profitovat | Videokonference | Guru | Vývoj | Americká společnost | Free cash flow | Obchody | Pandemie | Pandemie koronaviru | Počet zákazníků | Google | Komunikace | Zemědělství | Netflix | Nejlepší akcie | Dot-com | Evoluce | Prohlášení | Nálada | Na burze | Technologický sektor | Miliardy | Amazon | Generální ředitel | Firma | Objem | Čistý zisk | Obchodujte | Investiční bublina | Akcie a ETF | NVDA | Objem obchodování | FAANG | Technologické akcie | Graf vývoje | Očekávání investorů | LYNX webinář | Elektronické obchody | Jak fungují akcie | LYNX Trading | Očekávání | Výnosy | Vývoj indexu S&P 500 | Krize | Poplatky | Historická maxima | Americké indexy | S&P | Kryptoměny | Investice do technologií | Firmy | Přehled | Energie | Úspěch | Burze | 1 milion | Vzdělání | ROCE | CNBC | Webináře | Webinář | Trh s akciemi | Trh | Ropy | Kurz bitcoinu | Investování do akcií | Investiční | Investice do zlata | Investice do akcií | Graf | Eura | Cena akcií | Cena | Burzovní indexy | Analýzy | Ceny akcií | LYNX | Facebook | Investovat | Obchodovat | Zisk | Cenový graf | Ekonom | Indexy | Cena ropy | Finanční krize | Obchodování | Výnos | Trigger | Trend | Trading | Trader | Spread | S&P 500 | Kurz | Investování | Investor | Investice | High | Futures | Cash flow | CFD | Burza | Zhodnocení | Akvizice | Akcie | Daně | Dividendy | ETF | Apple | Bitcoin |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Technika pro dnešní den: Zlato, GBP/AUD, GBP/USD, NZD/JPY
    Zlato po silném výprodeji konsoliduje ve formaci trojúhelníku, jejíž opuštění by mohlo znamenat dosažení n...
  • 💵Technologická ETF zaznamenávají vysoký příliv kapitálu!
    Euforie na akciovém trhu, kterou podpořila technologie umělé inteligence a vyhlídka na brzké ukončení zvyšování úrokových sazeb v USA, způsobila, že kapitál investorů začal velmi rychle proudit do technologických ETF. Tržní býci vzhlížejí především k indexu Nasdaq 100, který byl v loňském roce silně přeprodaný, a existuje velká šance, že první polovina letošního roku bude z hlediska pozitivních změn na tomto indexu patřit k těm rekordním. Kapitalizace sedmi největších amerických technologických společností se od začátku roku zvýšila o rekordních téměř 3,8 bilionu dolarů. V květnu se mezi společnosti s hodnotou vyšší než 1 bilion dolarů zařadila společnost Nvidia, která vedla zběsilý růst akcií výrobce polovodičů. Kyvadlo akciového trhu je opět v pohybu - od paniky a obav z opakování výprodeje "dot-com" bubliny jsme plynule přešli k extrémní euforii. Uprostřed ní už akcie Applu nebo Microsoftu dosáhly nových historických maxim a technologické ETF fondy už dlouho nezaznamenaly tak obrovský příliv peněz. Čím jsou způsobeny?
  • Technologická skupina SatoshiLabs vytvořila odvětví a standardy pro celý svět, nyní bilancuje 10 let. Zabodovala i s novými modely od Trezoru
    Letos je to 10 let od vzniku nejznámější a největší české kryptospolečnosti, skupiny SatoshiLabs. Spolu s první kryptopeněženkou Trezor ale v SatoshiLabs vytvořili také bezpečnostní standardy, které tvoří základ pro naprostou většinu současných hardwarových peněženek na světě. Na svém kontě má skupina zároveň desítky dalších prvenství v kryptoprůmyslu a její výrobky a služby používají miliony uživatelů. A s novinkami nekončí. Vedle Trezoru má být následující rok bohatý na novinky také v dceřiných společnostech Tropic Square, Invity a Vexl. Skupina je jednou z poměrově nejziskovějších firem Česka. Její tržby činily za rok 2021 přes 1,2 miliardy korun, zisk EBITDA 720 milionů korun.
  • Technologické akcie a bezpečné dluhopisy dnes rostou. Ropa ze zisků slevila
    Asijské akcie otevřely týden ztrátově, evropské indexy si následně drží skromné zisky a na Wall Street po otevření slušně roste IT sektor, zatímco zbytek žádné velké výkony také nepředvádí. Mezitím výnosy dluhopisů v USA a jádru eurozóny mírně klesají, přičemž na periferii mají naopak tendenci růst. Ropa od rána slevila ze svých zisků, ale stále je zhruba o procento nahoře.
  • 🔻🔻Technologické akcie klesajú, ropa rastie
    Zdá sa, že inflačné tlaky sa budú zvyšovať. Keďže ceny energií na celom svete rastú, kríza sa rozšírila aj na ropný trh. Ropa môže byť aj zdrojom energie, ale očividne dodatočný dopyt z tohto segmentu bez úpravy ponuky vyvíja silný tlak na rast cien. Z tohto dôvodu trhy dúfali, že OPEC+ ponúkne pomocnú ruku, ale zdá sa, že tomu tak nie je.
  • Technologické akcie klesaly nejvíc od roku 2014
    Aféra společnosti Cambridge Analytica minulý týden odstartovala výprodej akcií Facebooku. Nedůvěra investorů se ale od...
  • Technologické akcie míří vzhůru, dolar klesá
    Evropské akcie se po počátečních ztrátách drží lehce nad včerejším závěrem. To ale nestačí na to, aby se evropský blue chip index vyhnul svému nejhoršímu roku od roku 2018. Na druhé straně Atlantiku se akcie obchodují výše poté, co počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti k minulému týdnu mírně vzrostl. Stále ale zůstává blízko historických minim. Výnosy státních dluhopisů klesly a kurz dolaru prodloužil svůj pokles. Z akcií se daří zejména technologickému sektoru, kde rostou giganti jako Tesla, Apple, Amazon a Microsoft.
  • Technologické akcie nakonec vysoké zisky neudržely
    Americké akcie si včera připsaly zhruba půl procenta. Nejziskovějším odvětvím se staly telekomunikace, které přidaly 1,8 %. Přes jedno procento se přehouply ještě akcie energetických společností a těžařů a zpracovatelů komodit. Slušné zisky z počátku seance vykazovaly i informační technologie po výsledcích Alphabetu, nicméně poté začali investoři vybírat zisky. Technologický Nasdaq tak nakonec uzavřel včerejší obchodování na nule. Nejvíce tomuto vývoji přispěly akcie Microsoftu, Netflixu a Tesly.
  • Technologické akcie sílí. Ropa je na dvouletých maximech
    Začátek zkráceného obchodního týdne se nesl ve znamení zisků. Všechny hlavní americké akciové indexy přidávaly na síle a vytvořily nová rekordní maxima.
  • Technologické akcie zahájily rok výrazným poklesem
    Letošní rok nezačal pro akcie vůbec dobře. Odstartoval totiž výraznou korekci v růstovém sektoru, který táhly dolů zejména technologické společnosti. Indexy Nasdaq 100 a Goldman Sachs non profitable technology index odepsaly přes 12 procent a dostaly se do tzv. medvědího trhu. Poklesu ale zřejmě nemusí být konec vzhledem k očekávanému zvyšování úrokových sazeb.
  • Technologické giganty Google i Amazon ničí rostoucí úroky. Bezos přišel jen od začátku září o tolik peněz, kolik mají Kellner s Babišem dohromady
    Když byly ještě úrokové sazby v USA nízko, technologičtí giganti Google či Amazon zažívaly nefalšovanou ziskovou jízdu. Zakladatele Amazonu Jeffa Bezose dokonce letos v červenci tahle jízda dovezla na pozici nejbohatšího člověka novodobých dějin.
  • Technologické giganty ztrácejí. Dolů je táhne koronavirus
    Technologické giganty ztrácejí. Dolů je táhne koronavirus Situace na trzích momentálně nevypadá ideální. A přestože po dosavadních výprodejích většina odborníků předpokládá, že akciové trhy již mají dno za sebou – až vývoj v nejbližším období ukáže, zda je to skutečně tak. Momentálně je totiž propad způsoben především v důsledku paniky kolem COVID -19, ale další by mohl přijít po zveřejnění hospodářských výsledků jednotlivých firem. Obrovské propady neobešli ani největší technologické společnosti jako Amazon, Apple a Microsoft. Od svých posledních vrcholů, které dosahovaly v únoru se akcie obou společností propadly v řádu desítek procent.
  • Technologické hvězdy stahují trh do propasti
    Známé technologické společnosti se zdály být v loňském roce neporazitelné a každý, kdo do nich neinvestoval, byl považován minimálně za neprozíravého, ne-li přímo za amatéra. Jenže ejhle, z “expertů” se velmi rychle stali amatéři a naopak. Loňští šampioni si nejenže nevedou moc dobře, ale díky své předchozí velké popularitě a velké tržní kapitalizaci stahují celý trh ke dnu. Při většině poklesů skupina populárních technologických akcií FAANG celkem spolehlivě klesá více než průměrný trh, měřeno například indexem S&P 500 nebo Nasdaq 100. Nic nenasvědčuje tomu, že by se v horizontu nejbližších týdnů na tomto negativním výhledu mělo něco zásadně změnit. Ba naopak, negativní nálada na trzích se s každým dalším poklesem spíše utvrzuje.
  • Technologické IPO Mongo DB
    MongoDB, databázová softwarová společnost se sídlem v New Yorku, podala návrh na veřejný úpis akcií (IPO) u Komise pro cenné papíry a burzu. Hlavním důvodem, tak jako u jiných technologických firem, nebo jinak řečeno kapitálově lehkých společností, je kapitalizace firmy a optimalizace CF, protože když Mongo neustále zvyšuje svůj obrat i čistý zisk, není schopna z vlastních zdrojů financovat další růst firmy a další vývoj, a to i přes fakt, že se její tržby téměř zdvojnásobily (y/y).
  • Technologické odvětví stouplo o 50 % oproti minimům z minulého roku
    Akcie čipů patřily v roce 2022 k těm, které si vedly nejhůře, přičemž iShares Semiconductor ETF ztratil přes 35 % své hodnoty. Sektor ale tyto ztráty v tichosti dostává zpět a index od svých říjnových minim stoupl skoro o polovinu, čímž překonal hlavní americké indexy.
  • Technologické tituly: bublina, nebo podložený růst?
    Akciový trh od prudkého propadu v únoru a v březnu zaznamenává v posledních dnech svá historická maxima. Jde však o podložený růst nebo se jedná o "bublinu"? Jeden z hlavních indexů S & P 500, který sdružuje výkonnost 500 největších společností ve Spojených státech, se nachází v blízkosti svých historických maxim.
  • Technologické tituly tlačí indexy směrem dolů
    Technologické akcie včera táhly index S&P 500 níže. Obchodníci zůstali opatrní před týdnem, který přinese rozhodnutí Federálního rezervního systému o úrokových sazbách a výsledky velkých technologických společností, včetně společností Alphabet a Meta Platforms. Ztráty indexu S&P 500 přesáhly 1 %. Technologický index Nasdaq 100 klesl o téměř 2 %. Oba indexy klesaly pod tíhou společností Microsoft, Apple, Nvidia a Tesla.
  • Technologické tituly včera vedly
    Včerejší obchodní seance ve Spojených státech byla na začátku ve znamení lehké nervozity. Sentiment se však nakonec rychle otočil a většina hlavních indexů nakonec skončily mírně v kladných přírůstcích. Nejlépe si včera vedly technologické tituly a především výrobci čipů. Například Nvidia rostla nakonec téměř o tři procenta, když se ještě hned po otevření obchodovala o 2,5 % níže oproti závěru z předchozího dne.
  • Technologický Nasdaq koriguje, daří se energetice
    Americký technologický index Nasdaq dnes koriguje rally z konce minulého týdne, když klesá o 0,8 %. Za poslední 3 dny je ale stále 8,5 % nahoře. Index S&P 500 je taktéž v červeném teritoriu, ovšem pouze kosmetických 0,2 %. Dow Jones Industrial Average je dnes dokonce 0,1 % v kladných hodnotách, ten ovšem nezažil tak rapidní nárůst a od čtvrtka posílil pouze o 3,9 %.
  • Technologický Nasdaq opět na novém vrcholu
    Hlavní americké akciové indexy včera společnou cestu nenašly. Zatímco technologický Nasdaq si včera polepšil o 0,2 % a opětovně vylepšil svoje historické maximum, průmyslový Dow Jones přišel o půl procenta a S&P 500 uzavřel s červenou nulou. Důvodem růstu technologických firem byly lepší než očekávané výsledky Microsoftu a Facebooku. Naopak americký průmyslový konglomerát 3M nepotěšil, a tak propad jeho akcií o 13 % se nejvíce podepsal pod pokles indexu Dow Jones.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024