Čtvrtek 28. březen 2024 13:37
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster srovnani

Moneta Money Bank: Skupina PPF plánuje ovládnout Monetu

25.01.2021 15:27  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V pátek 22. ledna po zavření trhu oznámila Moneta, že dostala od skupiny PPF návrh na získání akcií Monety do výše 20 %od jejích akcionářů (dobrovolný veřejný návrh). Dále PPF plánuje začít jednat o akvizici a následné fúzi Monety s Air Banka dalších finanční společností skupiny PPF. Touto fúzí by PPF získala dalších 39,7 % akcií Monety. Současný podíl PPF v Monetě je 0,6279 %.

Dobrovolná veřejná nabídka

V rámci dobrovolného veřejného návrhu nabízí PPF akcionářům Monety 80 CZK za jednu její akcii. PPF by ráda získala 20 % akcií Monety s právem navýšit objem na 29 %.Při nabytí více jak 10 % Monety musí PPF získat souhlas regulátora, kterým je ČNB.

Návrh na odkup akcií Monety bude trvat od 8. února 2021 do 26. února 2021s možností prodloužení do 5. března 2021.

Nabízená cena 80 CZK nabízí prémii 19,2 %k páteční zavírací ceně (67,1 CZK). Předpokládáme, že cena akcií na burze by se měla přiblížit této hraniciminimálně po dobu trvání nabídky PPF.

Akvizice a následná fúze

Kromě popsaného dobrovolného návrhu na odkup akcií Monety, PPF plánuje zahájit jednání o možné akvizici Air Banka dalších společností a následné fúzi. Moneta by tak získala 100 % podíly v Air Bank a.s., Home Credit a.s., Benxy s.r.o. a Home Credit Slovakia, a.s.. Akvizice by se realizovala formou výměny akcií ve směnném poměru 60,3 % (hodnota Monety) ku 39,7 % (hodnota Air Bank). PPF by tímto krokem získala dalších 39,7 % akcií Monety.Moneta by za tímto účelem vydala nové akcie, které by získala PPF za 100 % akcií Air Bank. Počet akcií Monety by se tím zvýšil z 511 mil. ks na 847,4 mil. ks.S největší pravděpodobností by po této transakci musela PPF učinit zbylým akcionářům Monety povinnou nabídku převzetí. A dá se čekat, že cena by byla stejná jako v případě dobrovolného odkupu, tedy 80 CZK.

Moneta se k možné transakci vyjádří do 5 dnů (pátek 29. ledna 2021). Připomínáme také, že o fúzi by museli rozhodnout akcionáři na valné hromadě.

Moneta bude s PPF o akvizici jednatZmíněný poměr 60,3 % ku 39,7 % při páteční zavírací ceně Monety (67,1 CZK) oceňuje aktiva PPF na cenu 22,6 mld. CZK. Připomínáme, že na podzim 2018 se o akvizici Air Bank Moneta neúspěšně pokusila. Tenkrát nabízela 19,75 mld. CZKza100 %. Současná cena Air Bank je tedy o více než 14 % vyšší. Poměr ceny k účetní hodnotě (P/BV) je u Monety 1,3x (páteční cena) zatímco u Air Bank bude pravděpodobně desetinky nad 2x. Z tohoto pohledu se nám jeví aktiva PPF drahá. Připomínáme také, že naše cílová cena pro akcie Monety je 97 CZK, což kontrastuje s cenou nabídky 80 CZK. 

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • MONETA (MONET.CZ) nabídla opět s přehledem nejvyšší objemy na BCPP
    Na akciových trzích dnes převažuje mírný optimismus. Dobré náladě pomohl guvernér Fedu Jerome Powell, který řekl, že hospodářské oživení v USA stále není dostatečně silné na to, aby mohlo začít utahování měnové politiky. Většina evropských indexů se krátce před závěrem obchoduje v mírném zisku. Hlavní index pražské burzy PX (CZKCASH) uzavřel v zisku 0,39 % na úrovni 1 159,05 bodů. Nejvyšší růst zaznamenala defenzivní akcie Philip Morris (TABAK.CZ;+1,97 % na 14 520 Kč) a v silném růstu dnes pokračovala za vysokého objemu 116,2 mil. banka MONETA (MONET.CZ;+1,52 % na 86,90 Kč). Spekuluje se o navyšování pozic velkých hráčů. Dařilo se také zbytku bankovního pole – Komerční bance (KOMB.CZ;+0,58 % na 774 Kč) a Erste Bank (RBAG.CZ;+0,40 % na 797 Kč). Z blue chips se nedařilo pouze akciím České zbrojovky (CZG.CZ;-0,24 % na 420 Kč).
  • Moneta Money Bank: Akcionáři schválili na valné hromadě dividendu 7 CZK na akcii
    Na dnešní valné hromadě schválili akcionáři Monety, mimo jiné, i návrh dividendy ze zisku minulého roku.
  • Moneta Money Bank: Akvizice Skupiny Air Bank se neuskuteční
    Moneta oznámila, že se dohodla s PPF a podepsala dohodu o ukončení akvizice Air Bank a českého a slovenského Home Creditu.
  • Moneta Money Bank: ČNB souhlasí s navrženou dividendou
    Moneta oznámila, že dostala souhlas regulátora (ČNB) k návrhu výplaty dividendy za minulý rok.
  • Moneta Money Bank: Dnes se akcie obchodují bez nároku na dividendu
    Dnes, pátek 29. dubna 2022, se první den obchodují akcie Monety bez nároku na dividendu (tzv. ex-dividend) ze zisku minulého roku.
  • Moneta Money Bank: Meziroční pokles čistého zisku vzhledem absenci mimořádných položek
    Očekávané výsledky hospodaření: Předpokládáme meziroční pokles čistého zisku o 24,6 %. Za tímto propadem vidíme absenci výnosů z prodeje dluhopisů, které se letos neopakovaly. Vyšší jsou rovněž provozní náklady.
  • Moneta Money Bank: Překonání celoročních cílů, lepší výhled
    Moneta Money Bank dnes ráno oznámila výsledky za čtvrté čtvrtletí minulého roku, které jsou nad tržním konsensem i naším odhadem. V meziročním srovnání jsou oznámená čísla nad loňskými výsledky. Je to zejména kvůli lepším výnosům, nižším nákladům na riziko a přísné nákladové disciplíně. Celoroční výsledky překonaly původní cíle. Moneta navíc zvýšila očekávání na další roky.
  • Moneta Money Bank: Růst hospodaření podpoří vyšší sazby a rozpouštění opravných položek
    Očekávané výsledky hospodaření: V meziročním srovnání budou výsledky Monety výrazně lepší. Podle našich odhadů by to mělo být dáno lepšími výnosy, nákladovou disciplínou a nižšími náklady na riziko. Předpokládáme také, že dojde k potvrzení celoročních cílů. Jejich případnou úpravu (ať už zvýšení nebo snížení) bychom čekali dále v průběhu roku. Zveřejněny mohou být také informace týkající se vyrovnání akvizice skupiny Air Bank (načasování vydání nových akcií, případně povinná nabídka PPF).
  • Moneta Money Bank: Růst úrokových sazeb, nižší náklady na riziko, překonání celoročních cílů
    Očekávané výsledky hospodaření: V našich projekcích odhadujeme, že výsledky za Q4 21 budou lepší v meziročním srovnání. Čekáme, že banka předvede standardní nákladovou disciplínu, dále budou nižší náklady na riziko a nezanedbatelný je prudký růst úrokových sazeb, ze kterého Moneta jasně profituje. Moneta překoná své celoroční cíle. Dále se budeme zajímat o výhled na tento rok a samozřejmě o další kroky ve schválené fúzi se skupinou Air Bank (vydání nových akcií, případná povinná nabídka od PPF).
  • MONETA Money Bank schválila návrh pololetní dividendy
    Rozdělení zisku (tzv. „pololetní dividenda“) ve výši téměř 1,7 mld. CZK, neboli 3,3 CZK na akcii před zdaněním. Posledním dnem obchodování s právem na tuto dividendu je čtvrtek 28. listopadu 2019. Její splatnost je stanovena k 17. prosinci 2019.
  • Moneta Money Bank: Valná hromada schválila akvizici skupiny Air Bank, navýšení kapitálu a dividendu
    Na dnešní valné hromadě schválili akcionáři Monety akvizici Air Bank a českého a slovenského Home Creditu. Schválili také navýšení kapitálu prostřednictvím emise nových akcií na financování kupní ceny zmíněných aktiv. Na této valné hromadě došlo také k odsouhlasení návrhu dividendy ve výši 3 CZK na jednu akcii.
  • Moneta Money Bank: Virová infekce ovlivní již výsledky za Q1 20
    Očekávané výsledky hospodaření: Pandemie COVID-19 bude mít vliv na reportované výsledky za první kvartál tohoto roku. A to navzdory tomu, že restriktivní opatření s tím související začala platit zhruba v polovině března.
  • Moneta Money Bank: Výsledky nad odhady, růst výnosů, stagnace nákladů
    Moneta Money Bank zveřejnila dnes ráno výsledky hospodaření za první čtvrtletí tohoto roku. Výsledky jsou lepší než očekávání trhu. Vzrostly všechny hlavní výnosové položky, zatímco náklady zůstaly více méně stabilní. Podstatně narostly opravné položky v souvislosti s nákazou covid-19, což vytvořilo tlak na čistý zisk. Vedení banky stanovilo novou celoroční prognózu, která již zahrnuje akvizici společností Wüstenrot a taky očekávaný dopad nákazy covid-19.
  • Moneta Money Bank: Výsledky za Q3 20 překonaly tržní očekávání
    Moneta Money Bank zveřejnila dnes ráno výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí tohoto roku. Reportovaná čísla překonala tržní konsensus, když v meziročním srovnání vzrostly všechny hlavní výnosové položky. Pozitivním překvapením jsou nižší opravné položky, které souvisí se současnou krizovou situací. Vzrostly také provozní náklady, nicméně vyšší výnosy a zejména zmíněné nižší opravné položky to více jak kompenzovaly. Moneta tak reportovala čistý zisk, který překonal veškeré tržní odhady.
  • Moneta Money Bank: Výsledky za Q4 20 nad odhady, silná kapitálová přiměřenost
    Moneta Money Bank oznámila dnes ráno výsledky za poslední čtvrtletí minulého roku. Celkové výnosy a čistý zisk překonaly očekávání. Hlavní položka výnosů, čistý úrokový výnos, překonal naše očekávání o 5,7 %, čistý zisk je o více něž 7 % nad konsensem. Vzrostly ale i náklady na riziko na 174 bb kvůli opravným položkám na riziko plynoucím ze zhoršené makroekonomické situace vzhledem k nákaze covid-19.Za celý rok 2020 překonala Moneta své cíle jak na celkové výnosy, tak na čistý zisk. Moneta má silnou kapitálovou přiměřenost. Samotná čísla hodnotíme pozitivně, nicméně jejich vliv na kurz akcií bude zanedbatelný. Tím rozhodujícím faktorem je dobrovolná nabídka na odkup akcií Monety ze strany skupiny PPF ve výši 80 CZK na akcii.
  • Moneta Money Bank: Vyšší úrokový výnos, rozpouštění opravných položek, úpis nových akcií v červnu
    Moneta Money Bank dnes ráno oznámila výsledky za první čtvrtletí tohoto roku. Výsledky jsou v meziročním srovnání podstatně lepší, ale na provozní úrovni v souladu s odhady trhu. Vzhledem k rozpouštění opravných položek ale překonaly na čistém zisku konsensus. Moneta své potvrdila celoroční cíle. K zahájení úpisu nových akcií k vyrovnání transakce se skupinou Air Bank by mělo dojít červnu.
  • Moneta: Návrh PPF na odkoupení pětiny banky je v zájmu akcionářů
    Představenstvo Moneta Money Bank dospělo jednomyslně k závěru, že dobrovolný veřejný návrh PPF na odkoupení části akcií Monety od jejích akcionářů až do 20 procent je v souladu se zájmy banky a jejích akcionářů. Zahájení jednání o případném sjednocení s Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a se značkou Zonky záleží na hloubkové kontrole a zvážení akcionářů. Banka to dnes uvedla na svých stránkách.
  • Moneta neschválila navýšení kapitálu
    Návrh představenstva Moneta Money Bank na navýšení základního kapitálu banky nebyl na dnešní valné hromadě schválen, protože nezískal podporu 75 % přítomných akcionářů. Akcionáři neschválili akvizici aktiv společností ze skupiny PPF, která tak nezískala kontrolu nad bankou. Schválení navýšení kapitálu bylo základní podmínkou pro převzetí banky. Vypadá to, že z bankovního obchodu v současné podobě sešlo. Podle organizátorů valné hromady bylo pro návrh na navýšení základního kapitálu téměř 62 % přítomných akcionářů a proti bylo asi 39 %. Potřebných 3/4 tak nebylo dosaženo.
  • Moneta: Nižší provozní náklady i nižší náklady na riziko katapultovaly čistý zisk
    Moneta Money Bank dnes ráno oznámila výsledky za třetí kvartál, které překonaly očekávánítrhu i naše odhady. V meziročním srovnání jsou reportované výsledky podstatně nad loňskými čísly. Je to díky vyššímu čistému úrokovému výnosu, přísné kontrole nákladů a zejména nižším nákladům na riziko. Moneta také zvýšila svoje celoroční cíle.
  • Moneta: Očekáváme mírné překonání cílů, opravné položky opět ovlivní hospodaření
    Očekávané výsledky hospodaření: Očekáváme meziroční propad čistého zisku o 30 % při mírném růstu tržeb. Důvodem takto podstatného poklesu jsou opravné položky k nespláceným úvěrům, respektive jejich významnější nárůst.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI