Úterý 19. březen 2024 04:49
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex Dakar

Cena ropy v roce 2021: Vše, co musíte o černém zlatu vědět!

22.01.2021 07:40  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ropa je již několik desítek let nejpoužívanější surovinou na světě a její cena má velký dopad na světovou ekonomiku. Rok 2020 byl plný událostí, které s cenou ropy otřásly v základech. V jednu chvíli se dokonce cena za barel dostala do záporných hodnot. Ke konci roku se ale situace celkem stabilizovala a vývoj ceny ropy šel opět nahoru. S novým rokem ale nastává otázka, co bude dál. Má ropa již to nejhorší za sebou? Můžeme očekávat růst ceny tohoto černého zlata?

V tomto článku se otočíme za uplynulým rokem a zhodnotíme hlavní události, které měly vliv na cenu ropy. Podíváme se také na aktuální situaci a na graf ceny ropy z hlediska technické analýzy.

Investoři  by tak měli získat ucelenější přehled o tom, jak by se cena ropy mohla v roce 2021 nadále vyvíjet.

 

V následujícím článku se dočtete:

  1. Co je to ropa?
  2. Druhy ropy
  3. Břidlicová revoluce a její vliv na cenu ropy v posledních letech
  4. Může se cena ropy vrátit zpět na $ 100 za barel?
  5. Jak se bude vyvíjet poptávka po ropě?
  6. Vliv členů OPEC
  7. Jak se kurz ropy vyvíjel v minulosti?
  8. Ropa v roce 2020
  9. Aktuální cena ropy – technická analýza
  10. Vývoj ceny ropy v roce 2021?
  11. Jak můžete investovat do ropy?
  12. Investování do ropy u LYNX

Co je to ropa?

Ropa je většinou viskózní kapalina, která má široké využití. Používá se jako palivo, mazivo, elektrická izolace a své využití má dokonce i v potravinářském průmyslu. V našem článku se samozřejmě zaměřujeme primárně na ropu, která se využívá jako pohonná hmota.

Typ ropy se liší podle složení a jednotlivé druhy mohou obsahovat i více než sto různých typů uhlovodíků. Poměry, ve kterých se určité složky nacházejí v dané ropě, určují její vlastnosti a charakteristiky. Důležitými ukazateli je hustota API a obsah síry.

Vysoký obsah síry je často nežádoucí a pro jeho odstranění jsou v rafinačním procesu nutné další operace. Lehké surové ropy jsou proto také dražší než kyselé ropy. Kromě toho existuje také větší poptávka po lehčích variantách, jako je benzín, což způsobuje, že lehké typy ropy jsou obecně dražší.

Ačkoli poptávka po těžké ropě roste v důsledku vyšší poptávky po naftě, cena je nejvyšší u Lehké surové ropy, jako jsou Brent a West Texas Intermediate (WTI). Přestože tyto dva druhy nedosahují globálně nejvyšší produkce, jedná se o nejdůležitější typy.

druhy ropy

Druhy ropy

Existují 2 typy komoditní ropy, které se na finančních trzích obchodují. Nejoblíbenější a také nejobchodovanější je americká ropa zvaná WTI. Další známou variantou je ropa Brent. Cena u těchto dvou typů je odlišná.

West Texas Intermediate (WTI)

Lehká sladká ropa – Light Sweet Crude Oil (WTI) se široce používá v amerických rafinériích a je považována za důležité měřítko cen ropy. WTI je lehká ropa s vysokou hustotou API a nízkým obsahem síry.

Hustota API určuje hustotu dané ropy v porovnání s vodou. S ropou WTI se obchoduje ve velkém měřítku mezi ropnými společnostmi a investory.Většina obchodování probíhá prostřednictvím futures, které zajišťuje CME Group. Futures na WTI jsou po E-Mini a ZN futures nejvíce obchodovanými futures kontrakty na světě.

LYNX TIP: Fyzické dodání ropy WTI je teoreticky možné, ale pokud obchodujete s WTI se společností LYNX, vaše pozice futures s blížícím termínem splatnosti jsou automaticky uzavřeny, aby se zabránilo fyzické dodávce.

Většina ropy tohoto typu se nachází v Cushing – důležitém uzlu ropného průmyslu v Oklahomě. Zde jsou velké skladovací nádrže, které jsou připojeny k potrubí, které přepravují ropu do všech oblastí ve Spojených státech.

WTI je důležitou surovinou pro rafinerie ve středozápadních Spojených státech a na pobřeží Mexického zálivu. Pro ropné investory proto může být zajímavé sledovat ropné zásoby navázané na uzel v Cushing. Stav zásob je ohlašován každou středu v 16:30.

Ropa Brent

Ropa brent se týká hlavně Evropy, Afriky a Středního východu. Název je odvozen od ropného pole Brent v Severním moři.

Toto ropné pole, které patří společnosti Royal Dutch Shell, bylo kdysi jedním z nejproduktivnějších ropných polí ve Velké Británii, ale většina vrtů byla od té doby vyřazena z provozu.

Cena ropy Brent  vyjádřená pomocí  březnového futures kontraktu (BZ). Zdroj: LYNX Trading. 

Břidlicová revoluce a její vliv na cenu ropy v posledních letech

Ačkoliv poptávka po ropě neustále roste, rychle rostla i její nabídka. Zejména americká těžba břidlicové ropy byla pro mnohé překvapením. Spojené státy se díky této těžbě staly jedním z největších ropných producentů na světě.

Náklady na těžbu břidlicové ropy jsou poměrně vysoké. V roce 2014 ale došlo k prudkému zvýšení ceny ropy, a i přes vysoké náklady tak byla těžba z břidlice výhodná.

Čtete také >>Investice do zlata: 4 nejlepší akcie těžařů zlata v roce 2021!

Rozjela se tzv. břidlicová revoluce a objevilo se mnoho těžařských firem, které se tímto stylem těžby zabývaly. Produkce ropy začala rychle růst, což znepokojilo OPEC, který viděl v nových těžařských společnostech konkurenci.

OPEC se rozhodl břidlicovou revoluci zastavit tím, že se rozhodl zvýšit těžbu ropy. Zvýšená produkce a nabídka na trhu tak srazily cenu ropy dolů.

Začátkem roku 2016 klesla cena ropy ze $ 110 za barel až na $ 30. Kvůli vysokým nákladům tak těžba břidlicové ropy opět přestala být výhodná.

Tímto způsobem OPEC doufal, že zničí producenty břidlicové ropy, což se však nepovedlo. Producenti vyvinuli levnější a efektivnější postupy těžby a nyní dokážou ziskově fungovat i při nižší ceně. Pro tuto formu extrakce ropy je typické, že produkce může být rychle zvýšena.

Producenti břidlicové ropy mohou proto rychle reagovat na rostoucí či klesající ceny, přestože se často jedná o relativně malé společnosti.

Amerika již vyprodukuje více než 12 milionů barelů ropy denně, což je úroveň, která nebyla pozorována od počátku sedmdesátých let. Podle IEA produkce nadále výrazně roste a USA nedávno překonaly těžbu ropy v Saúdské Arábii a Rusku.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

Může se cena ropy vrátit zpět na $ 100 za barel?

Jak bylo uvedeno výše, nárůst produkce břidlicové ropy je jedním z důvodů, proč cena ropy od roku 2014 tolik klesla. Konečná cena producentů z břidlic krátce klesla na přibližně $ 30 za barel, ale v současné době se obchoduje kolem $ 50 za barel.

Na rozdíl od hlubinné ropy lze produkci břidlicové ropy rychle zvýšit. Výsledkem je, že cena ropy již nemůže snadno stoupnout na vyšší úroveň. I mírný růst ceny proto rychle povede k větší nabídce na trhu.

Dramatický nárůst ceny ropy je tedy v tuto chvíli méně pravděpodobný, než tomu bylo v minulosti. Avšak ropa už nám několikrát ukázala, že nic není nemožné.

LYNX Webinář: Kam směřuje globální trh s ropou?

Jak se bude vyvíjet poptávka po ropě?

Poptávka po ropě roste celá desetiletí, přesto ale cena ropy nedosahuje svých historicky nejvyšších úrovní. Navíc mnoho investorů se stále více zaměřuje na trvale udržitelný rozvoj a alternativní zdroje energie.

Otázky klimatu a ochrany životního prostředí se poslední roky dostávají do popředí. Mnoho producentů také výrazně snížilo své investice do nových ropných polí. Zvýšená produkce tohoto černého zlata je zapříčiněná hlavně díky břidlicové těžbě v USA.

Čtete také >>21 nejlepších světových akcií pro rok 2021!

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) odhaduje, že pokud se poptávka po ropě bude ubírat stejným tempem jako doposud, bude pravděpodobně růst až do roku 2040.

Těžba by se mohla dostat až na 106 milionů barelů denně. Na růst či pokles poptávky bude samozřejmě mít vliv užívání alternativních zdrojů energie.

Přiložený graf na levé straně ukazuje předpokládaný vývoj, pokud nedojde k zásadním změnám.

Scénáře možného vývoje poptávky po ropě. Zdroj: IEA. 

IEA ale současně uvádí, že pokud se jednotlivé státy více zaměří na politiku trvale udržitelného rozvoje, poptávka po ropě by mohla růst mnohem pomaleji. Ba co víc, od roku 2030 by mohla dokonce klesat. Takový možný vývoj je znázorněn na pravé straně přiloženého grafu.

Pro tento scénář je ale nutno vyvinout velké úsilí a musela by panovat shoda na společném postupu mezi jednotlivými státy. Zejména rozvojové země aktuálně nepovažují trvale udržitelný rozvoj za svou prioritu.

Poptávka po ropě během koronavirové krize poklesla, ale očekává se, že až pandemie skončí, poptávka opět vzroste, stejně jako investice do těžebních postupů.

Vliv členů OPEC

Cílem OPEC je udržet cenu ropy na rozumné úrovni. Podle OPEC by měl ropný průmysl v příštích 20 letech investovat více než $ 11 000 miliard.

Pokud tak producenti ropy neučiní, bude na trhu nedostatečná nabídka. Poslední roky investice probíhaly zejména u těžebních společností, které se soustředí na ropu z břidlic.

OPEC také uvádí, že poptávka stále roste navzdory nárůstu elektrických automobilů. Zejména obrovské rozšíření letecké dopravy vede k větší poptávce po ropě, kterou nemůže zredukovat ani nárůst alternativních zdrojů energie.

opec

Od roku 2016 se OPEC dlouhodobě snaží, aby cena ropy neklesala. Tomu měla pomoci dohoda o výrobních omezeních mezi členy OPEC.

Nicméně ne všechny státy tyto dohody dodržují – například Írán a Irák.  Nenahrává tomu ani neustále rostoucí těžba v USA a dalších zemích.

Jak se kurz ropy vyvíjel v minulosti?

Kurz ropy se mezi lety 1985 a 2004 pohyboval mezi $ 12 a $ 35. V roce 2004 se však cena ropy prudce zvýšila nad $ 35 a začal impozantní růst, který trval až do roku 2008. Tehdy cena dosáhla až $ 140 za barel.

Během finanční krize cena ropy zažila obrovský pád a klesla na zhruba $ 40. Brzy poté následovalo zotavení na více než $ 100 za barel a cena ropy stagnovala kolem této úrovně až do poloviny roku 2014.

 

Historický vývoj ceny ropy od roku 2005 do současnosti na březnovém futures kontraktu CL (měsíční graf). Zdroj: Yahoo Finance.

Obrovská produkce břidlicové ropy způsobila pokles na přibližně $ 30 za barel. Od té doby se cena vyšplhala maximálně na přibližnou hodnotu $ 75 za barel a v současné chvíli se obchoduje za přibližnou hodnotu $ 52.

Ropa v roce 2020

Cena ropy v minulém roce byla ovlivněna hned několika významnými událostmi. Mezinárodní námořní organizace (IMO) zavedla od 1. ledna 2020 nový zákon. IMO je organizace OSN, která se zabývá námořní přepravou po celém světě.

Cílem bylo snížení emisí v mezinárodních vodách. Námořní odvětví bude muset snížit emise síry o více než 80 % přechodem na paliva s nižším obsahem síry.

Námořní odvětví je odpovědné za polovinu světové poptávky po topném oleji, který se vyrábí z ropy. Předpisy IMO značně ovlivní ceny a dostupnost paliv, kterých se tyto předpisy týkají.

Očekává se, že náklady na námořní nákladní dopravu vzrostou, protože námořní odvětví používá dražší paliva, což má dalekosáhlé důsledky pro globální ekonomiku.

Coronavirus a cena ropy

Na cenu černého zlata samozřejmě dolehla i pandemie koronaviru. Čína je jedním z největších spotřebitelů ropy.  Poté, co se Čína rozhodla uzavřít některá velká města, klesla poptávka o necelých 20 %.

Světová ekonomika zažívala těžké časy a poptávka po ropě rapidně poklesla. V pondělí 9. března 2020 navíc došlo k události, která se zapsala do historických knih jako „černé pondělí“ pro cenu ropy. Tento den došlo k 30% poklesu.

Došlo k tomu jen týden poté, co skončilo vyjednávání mezi zeměmi OPEC a Ruskem o snížení produkce. Většina členů OPEC je prakticky závislá na příjmech z ropy. Také pro Rusko je pokles ceny ropy těžkou finanční ranou.

Američtí těžaři břidlicové ropy byli zasaženi asi nejvíce ze všech. Náklady na těžbu jsou mimořádně vysoké, a i při ceně $ 60 za barel byla řada těchto producentů ve ztrátě. Krize kolem pandemie koronaviru navíc ztížila získávání vnějšího kapitálu pro financování nových projektů.

V dubnu 2020 pak nastala nevídaná situace, kdy se futures kontrakty na ropu WTI dokonce dostaly do záporných hodnot. Bylo to způsobeno přeplněnými skladovacími kapacitami. Ropu už nebylo kde skladovat.

Tato bezprecedentní situace tak vykreslovala chaos, ve kterém se nejen trh s ropou nacházel. Na trhu panovaly obavy z nedostatečné poptávky v globální ekonomice.

Ceny ropy výrazně vzrostly koncem dubna 2020 (WTI +24 %, Brent +7 %), kdy trh napravil hluboké propady z předchozích dnů. V rostoucím trendu ropa pokračovala až do konce roku 2020.

Aktuální cena ropy – technická analýza

Jak už bylo řečeno, cena ropy od dubna 2020 postupně roste. Býčí trend byl narušen krátkodobou korekcí v září 2020. Cena do konce října klesala ze $ 45 až na přibližně $ 36.

Začátkem listopadu ale graf vývoje ceny ropy ukazuje, že nabrala na síle a růst pokračoval. Byla proražena důležitá rezistence na úrovni $ 45. Následně se cena od této hranice odrazila, tudíž teď lze hranici $ 45 považovat za platný support.

Poslední týdny se ropa nachází v silném býčím trendu, kdy jsou vytvářena nová vyšší dna. Zároveň ale cena doposud neprolomila rezistenci na úrovni $ 53,70.

Denní graf ropy vyjádřený únorovým futures kontraktem CL . Zdroj: LYNX Trading. 

Pokud dojde ke korekci, mohli bychom očekávat pokles ceny ropy až k hodnotě $ 49. Pokud by i tato hranice byla proražena směrem dolů, lze pak očekávat pád až ke zmíněnému supportu $ 45. V takové situaci už ale bude narušena trendová linie.

V případě, že cena prorazí a otestuje rezistenci na úrovní $ 53,7, lze očekávat další růst ceny ropy. Mějte však na paměti, že cena teď dlouhodoběji celkem prudce rostla bez žádné větší korekce, tudíž ostražitost je na místě.

LYNX Webinář: Jak využít technickou analýzu ve svůj prospěch

Vývoj ceny ropy v roce 2021?

Jak už bylo řečeno, během minulého roku cena ropy prošla bouřlivými fázemi. Postupné zotavení je zřejmě důsledkem opětovné vzrůstající poptávky zejména v Číně.

Poptávka vzrůstá i v Evropě a v USA, ale stále není na úrovni jako před koronavirovou krizí.

Na snížení produkce ropy doplatily zejména státy, které jsou na těžbě ropy silně závislé. Jejich cílem je produkci opět zvýšit. Rusko a Kazachstán se dohodli na zvýšení produkce o 75 000 barelů denně.

Překvapením byla Saúdská Arábie, která oznámila, že v únoru a březnu 2021 produkci ropy dobrovolně sníží. A to z 9 milionů barelů ropy denně na 8 milionů barelů.

Čtete také >>Kurz EUR/USD: Velký přehled a prognóza pro rok 2021!

Toto snížení má za cíl podpořit růst ceny ropy, ke kterému skutečně došlo.  Saúdská Arábie usiluje o zdražení ropy, protože aby byla těžba ropy dlouhodobě výhodná, potřebuje cenu ropy alespoň na hodnotě $ 60 za barel. Export ropy a zemního plynu představuje až 70 % příjmů země.

V současné chvíli se ropa obchoduje za ceny, za které se obchodovala těsně před vypuknutím světové pandemie a s tím spojené krize.

K oživení ceny ropy přispívá i postupné zavádění vakcín a očkování obyvatelstva. Stejně tak hraje svůj vliv i pozitivní sentiment na akciovém trhu.

Investoři by však měli mít na paměti, že pandemie koronaviru ještě neřekla své poslední slovo a mnoho států zůstává nadále uzavřených.

Pohyb osob zůstává omezený a každodenní život je ochromený. To má samozřejmě vliv i na ekonomiku států. Bude ještě nějakou dobu trvat, než dojde k dostatečnému proočkování obyvatelstva. Navíc se objevují nové mutace viru.

Čtete také >>Vývoj ceny zlata v roce 2021– dočkáme se rekordního růstu?

V tuto chvíli také existuje velké množství ropných rezerv, které vznikly v dobách snížené poptávky. Až krize skončí, lze očekávat, že OPEC se také rozhodne opět zvýšit produkci.

Ačkoliv tedy v současné době cena ropy stoupá, je třeba ostražitosti. Situace je i nadále velmi nejistá a je zde mnoho faktorů, které mohou cenu ropy ovlivnit.

Z tohoto důvodu nějaké dlouhodobější prognózy v tuto chvíli nemají smysl. Je důležité abyste při každém obchodu počítali s možnými riziky a dle toho také případně upravili svou investiční strategii.

Jak můžete investovat do ropy?

Na cenu ropy můžete reagovat několika způsoby, které si nyní postupně rozebereme.

Futures

Nejdostupnější futures na ropu jsou pro investory kontrakty na lehkou sladkou surovou ropu známou také jako Light Sweet Crude Oil future (CL) prostřednictvím NYMEX. Údaje o ceně těchto kontraktů jsou u LYNX k dispozici v reálném čase, pokud odebíráte US Value Bundle.

Tato data jsou bezplatná za předpokladu, že vaše měsíční transakční náklady dosahují minimální výše $ 30 (nebo ekvivalent v jiné měně). Případný poplatek je pak stanoven na $ 10.

Ropné futures mají multiplikátor 1000, což znamená, že jeden kontrakt představuje 1000 barelů ropy. Každá bodová změna ceny ropy tedy představuje hodnotu $ 1000. Při velikosti ticku 0,01 je tedy cenový rozdíl $ 10, přičemž LYNX účtuje transakční náklady $ 3,50 za kontrakt.

Protože fyzické dodání je pro většinu investorů nežádoucí, obchodní platforma LYNX TWS automaticky uzavře pozici, pokud by mělo dojít k realizaci fyzického dodání.

Detail futures kontraktu CL ropy Brent v obchodní platformě LYNX TWS

Opce a turbo certifikáty

Opce a turbo certifikáty jsou další deriváty, které vám umožňují reagovat na pohyby ceny ropy.

Tyto produkty můžete samozřejmě zakoupit a prodat prostřednictvím obchodní platformy LYNX. S těmito produkty často obchodujete s velkou pákou, takže je třeba být opatrný.

Investování do ropných akcií

Samozřejmě můžete také investovat do akcií ropných společností. Nabízíme vám několik příkladů akcií společností, které jsou aktivní v ropném sektoru:

  • China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec)
  • Royal Dutch Shell (RDSA)
  • Chevron Corporation (CVX)
  • Total (FP)
  • ExxonMobil (XOM)
  • BP Plc

Investování do ropy u LYNX

LYNX nabízí mnoho možností, jak profitovat na změně tržní hodnoty ropy, ať už přímo například prostřednictvím futures, tak nepřímo prostřednictvím akcií producentů ropy přímo na domácích burzách. To našim klientům garantuje vysoký objem obchodování a úzký spread.

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi , CFD, či forexem za příznivé poplatky.

U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím našich profesionálních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn.

Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme analýzy trhu a novinky ze světa investic v rámci našeho LYNX zpravodajského a vzdělávacího portálu.

Obchodujte ropu přes LYNX

Začněte obchodovat s ropou u LYNX. Nabízíme nízké poplatky, nespočet investičních instrumentů, jako jsou akcie, ETF, futures, opce, CFD či forex, a možnost obchodovat na světových burzách. Naše platformy jsou přizpůsobeny tak, aby si investor i denní trader přišel na své.

Objevte více o investování s LYNX
Obchodování ropy

Vývoj ceny zlata v roce 2021– dočkáme se rekordního růstu?

13. ledna 2021 | Burzovní průvodce

Co hýbe cenou zlata v roce 2021? Co nám napoví technická a fundamentální analýza? Aktuální graf ceny zlata, vývoj kurzu i sezónnost. Vše co musíte vědět! ✅

Číst dále
Republikani vs demokrate

Prezidentské volby USA 2020 – jaký lze očakávat dopad na vývoj trhů?

21. října 2020 | Akcie

Jak budou reagovat trhy na výsledky voleb? Které firmy budou profitovat z Trumpovo vítězství? Zjistěte, na co vše působí prezidenstké volby v USA.

Číst dále
Investice do stříbra

Investice do stříbra – nejlepší akcie těžařů stříbra v roce 2020

24. července 2020 | Akcie

Jak na investice do stříbra v roce 2020? Investovat do stříbra lze i pomocí akciíí těžařů stříbra. ✅ Objevte 3 nejlepší stříbrné akcie současnosti.

Číst dále

Redakční použití obrázků: Robert Wei / Shutterstock.com


Klíčová slova: Graf ceny ropy | Vliv členů OPEC | Druhy ropy | Co je to ropa? | Snížit emise | Snížení emisí | Mezinárodní agentura pro energii | Prezidentské volby USA | Akcie těžařů | Důležitá rezistence | Ceny | Býčí trend | Pozitivní sentiment | CL | Zdražení ropy | Shell | WEI | Břidlicové ropy | Surové ropy | Producenti ropy | Kontrakty na ropu WTI | Kontrakty na ropu | Američtí těžaři | Snížení produkce | Cushing | Globální trh s ropou | Ropný průmysl | Údaje | Organizace | Koronavirové krize | Růst | Další růst | Texas | Profitovat | Royal Dutch Shell (RDSA) | Vývoj | Poptávky po ropě | West Texas Intermediate | BP | Úsilí | Pandemie | Pandemie koronaviru | Situace | Pokles | Trhy | Komunikace | Sezónnost | Irák | Írán | Předpokládaný vývoj | Akcie těžařů stříbra | Nejlepší akcie | Yahoo | Prohlášení | Kontrakty | Prognózy | Total | Rozvoj | Průmysl | Globální trh | Trendová linie | Vývoj trhu | Co bude | Hlediska technické analýzy | Technické analýzy | Hlavní události | Objem | Obchodujte | Růst ceny ropy | Pokles ceny ropy | Poptávka po ropě | Denní graf | Burzovní průvodce | Akcie a ETF | Obchodujte ropu | Trh s ropou | Royal Dutch Shell | RDSA | Pokles ceny | Objem obchodování | Graf vývoje | LYNX webinář | Investování s LYNX | LYNX Trading | Sladká ropa | Aktuální cena | ExxonMobil | Mezinárodní agentura pro energii (IEA) | Investovat do akcií | Krize | Graf ropy | Chevron | Poplatky | Saúdská Arábie | Sinopec | Černé pondělí | Firmy | Futures kontrakty | Volby v USA | Přehled | Energie | Yahoo Finance | Sweet Crude Oil | Kurz EUR/USD | CME Group | Volby | Kontrakt | West Texas Intermediate (WTI) | Spojené státy | ROCE | Intermediate | Benzín | WTI | Webinář | Vývoj kurzu | Vývoj ceny zlata | Vývoj ceny ropy | Trh | Transakční náklady | Ropy | Prognóza | Pro investory | Prezidentské volby | Obchodní platformy | Kurz ropy | Kurz EUR | Investiční | Investice do zlata | Investice do stříbra | Graf vývoje ceny ropy | Graf ceny zlata | Graf | Eura | Ceny zlata | Cena ropy brent | Cena | Brent | Analýzy | Aktuální cena ropy | Ceny akcií | LYNX | Investovat | Financování | Obchodovat | IEA | Výsledky | Těžba ropy | Vývoj ceny | Produkce ropy | Investoři | Ropné zásoby | OSN | Cena ropy | Finanční krize | Obchodování | USD | EUR | Deriváty | Obchodní platforma | Trigger | Trend | Trading | Trader | Support | Spread | Sentiment | Ropa | Rezistence | Pozice | Poplatek | Platforma | Opce | Nabídka | NYMEX | Kurz | Korekce | Investování | Investor | Investice | Futures | Emise | Ekonomika | Certifikáty | CME | CFD | Analýza | Akcie | Export | Daně | Poptávka | Světová ekonomika | ETF | Ropa Brent | Ceny ropy | OPEC | USA | Rusko | EUR/USD | Finance | Čína | Fundamentální analýza | Technická analýza | FOREX | Převodník měn | Obchodovat s akciemi | Komoditní | Breakout | E-mini | Obchodník | Těžba v USA | Intradenní obchodník | Breakout Trader | Vývoj ceny zlata v roce 2021 | Zvýšení ceny | Růst ceny | Mutace viru | Očkování | Výsledky voleb | CVX | XOM | Futures na ropu | Volby USA 2020 | Volby USA | Investování do ropných akcií | Turbo certifikáty | Jak můžete investovat do ropy? | Investovat do ropy |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Cena ropy se po Putinově prohlášení drží nad 100 dolary
    Ropa v Asii se ustálila poté, co se dostala zpět nad 100 dolarů za barel, neboť ruský prezident Vladimir Putin slíbil, že ve válce na Ukrajině, která otřásla trhy a omezila globální dodávky ropy bude nadále pokračovat.
  • Cena ropy se po včerejších ztrátách zotavuje
    Cena ropy posiluje po prudkých propadech počátkem týdne. Brent futures vzrostly o 0.5% v 10:30 (SEČ) a opět dosáhly 41 dolarů za barel. Futures americké ropy WTI vzrostly o 0.6% na 38.83 USD za barel.
  • Cena ropy se propadla na roční minimum
    „Na trhu s ropou se zrcadlí současné ekonomické problémy ve světě. Jednotlivé státy přestávají mezi sebou kooperovat a s vidinou krátkodobého zbohatnutí produkují více ropy, než je trh schopen pojmout. Mezi zeměmi vznikají nové obchodní bariéry, které v konečném důsledku mohou zvýšit nezaměstnanost a cenovou hladinu. Neschopnost dohodnout se může vést až k propuknutí ekonomické krize,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Cena ropy se příliš nezměnila, obchodníci sledují situaci mezi USA a Íránem
    Ceny ropy ve čtvrtek poklesly poté, co v předchozí seanci vzrostlo v důsledku neočekávaného poklesu zásob ropy v USA. Obchodníci očekávají výsledek americko-íránských jaderných jednání, která by mohla rychle navýšit dávky ropy na světové trhy.
  • Cena ropy se stahuje k cílové zóně
    Ropa se obchoduje přibližně na ceně 73,50 USD. Cena atakuje klíčový support na spodní hranici trojúhelníku. Na konci února, kdy na horní hranici trojúhelníku vykazovala známky odmítnutí, jsme obchodníky varovali, že se velmi pravděpodobně stáhne k úrovni 74–73,50 USD. V analýze z 8. března jsme zopakovali, že spodní hranice trojúhelníku na ceně 73,50 USD je pro nás cílem pullbacku a klíčovým supportem. Cena se může odrazit ze současných úrovní k úrovním 75–76 USD. Krátkodobý trend zůstává medvědí a cena je citlivá na další pokles. Hranici trojúhelníku ale musíme bedlivě sledovat. Tamní support je velmi důležitý a býci by se mohli odrazit nahoru. Průraz pod spodní hranici trojúhelníku by byl signálem medvědů.
  • Cena ropy se vymanila z formace trojúhelníku
    Ropa včera prorazila pod support spodní hranice trojúhelníku na ceně 73,35 USD. Včerejší denní svíčku uzavřela na ceně 71,50 USD, zatímco dnes zůstává pod tlakem a obchoduje se poblíž 67 USD. Krátkodobý trend zůstává od okamžiku odmítnutí na ceně 80,93 USD medvědí. RSI vytváří nová čerstvá minima a blíží se k přeprodaným úrovním. Trend zatím stále ovládají medvědi. V nejbližší době bychom mohli zaznamenat odraz a zpětný test proražené úrovně supportu na ceně 73 USD.
  • Cena ropy stoupá. Dočkáme se dalšího růstu Exxon Mobil akcie?
    V dnešní technické a fundamentální analýze se zaměříme na Exxon Mobil akcie. Vzhledem k tomu, že se jedná o ropnou společnost, hodnota titulu je přirozeně svázaná s cenou ropy a jiných energií, které poslední dobou rychle rostou. V článku se podíváme na aktuální trh s ropou a rozebereme si vývoj ceny akcie XOM.
  • Cena ropy stoupla po únosu britského tankeru
    Ceny ropy otočily po únosu britského tankeru Íránem. Ropa Brent stoupla v pondělí o 1,5 procenta na 63,30 dolarů. Ropa WTI zdražila o 1,3 procenta na 56,37 dolarů. Důvodem je obava, že politické napětí v Hormuzském průlivu zkomplikuje dodávky ropy z Perského zálivu
  • Cena ropy tlačí PHM nahor
    Ceny ropy zaznamenali počas minulého týždňa nárast o viac ako 5 percent. Ceny ropy aj naďalej podporujú obavy z možného nedostatku ponuky čierneho zlata na trhu. Očakáva sa, že dopyt po rope by mal v tomto roku pokračovať v oživení, no objavujú sa obavy, či producenti budú schopní očakávaný nárast spotreby ropy uspokojiť. Už teraz ťažia nektoré krainy spoločenstva OPEC+ menej ropy, ako sú dohodnuté kvóty. Problémom sú investície, keďže mnoho hlavných producentov ropy zanedbalo investície do svojich zariadení, na základe čoho nedokážu pristúpiť k rýchlemu nárastu produkcie. Vyhliadky produkcie ropy v USA sú tiež limitované. Počet aktívnych vrtov príliš nerastie, čo je spojené s negatívnym postojom k schvaľovaniu ďalšej ťažby z bridlíc. V prípade, ak bude nerovnováha medzi ponukou a dopytom pokračovať, ceny čierneho zlata môžu pokračovať v raste. Niektoré z popredných amerických investičných bánk očakávajú, že cena ropy prekoná v tomto roku hladinu 100 dolárov za barel, čo by viedlo k ďalšiemu zdražovaniu cien PHM na našich čerpacích staniciach.
  • Cena ropy v korunách dnes reálně klesla nejníže od vzniku České republiky v roce 1993
    Cena jednoho barelu ropy Brent vyjádřená v české měně dnes podle údajů agentury Bloomberg klesla na úroveň zhruba 404 korun. Jedná se o nominálně nejnižší korunovou cenu ropy za celé období od března 1999.
  • Cena ropy vyskočila na svoji nejvyšší hodnotu v tomto roce
    Silná poptávka investorů, slabší dolar a očekávání snížení produkce vystřelily cenu ropy na nové letošní maximum. Zatímco ropa WTI dosáhla na cenu 45 dolarů za barel, Brent se dotkla 47 dolarů za barel. I přesto si ropa stále udržuje odstup od hranice 50 dolarů, kterou můžeme považovat za magickou.
  • Cena ropy vystoupala na pětiměsíční maximum. Pumpaři zatím nezdražují
    „Na čerpacích stanicích zatím nedochází k výrazným cenovým výkyvům. Vzhledem k rostoucí ceně ropy a oslabujícímu kurzu koruny vůči dolaru lze však do budoucna očekávat, že pumpaři začnou zdražovat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Cena ropy v závěru páteční obchodní seance roste
    K 20:09 GMT + 3 vzrostla cena zářijových futures na ropu Brent o 2,73 % na 110,06 USD, říjnových futures o 2,24 % na 104,11 USD za barel, zářijových futures na WTI o 2,82 % na 99,14 USD. Zářijový Brent se poprvé od 5. července obchoduje nad 110 USD za barel.
  • Cena ropy začala kolísat po zveřejnění zprávy o snižující se zásobě v USA
    Po dvoudenním poklesu ceny ropy její cena kolísala, protože zpráva z průmyslu poukázala na klesající zásoby ropy a benzínu ve Spojených státech. Po posledních dvou obchodních seancí, kdy cena klesla o 3,2 % se futures v New Yorku obchodovaly za cenu 89 dolarů za barel.
  • Cena ropy zaznamenala pokles aj napriek klesajúcim zásobám v USA
    Zásoby ropy v USA zaznamenali počas minulého týždňa pokles o 5,08 milióna barelov, pričom sa očakával pokles o 2,443 milióna barelov. Zásoby benzínu zaznamenali nárast o 1,5 milióna barelov oproti očakávanému poklesu o 1,479 milióna barelov, pričom zásoby destilátov zaznamenali nárast o 3,72 milióna barelov oproti očakávanému poklesu o 1,479 milióna barelov. Zásoby ropy v Cushingu sa zvýšili o 0,784 milióna barelov.
  • Cena ropy zažívá volný pád. Pumpaři však hrají mrtvého brouka
    „Kartel OPEC a jeho spojence trápí přebytek ropy na trhu, který vede k prudkému poklesu cen. Na svém jednaní se zřejmě dohodnou, že nebudou dál navyšovat těžbu. Oproti tomu řidiči se mohou radovat, čerpací stanice postupně začnou zlevňovat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Cena ropy znovu klesá. Saúdové nečekaně zvýšili produkci zpět nad 10 mil. barelů
    Dnešek je hodně špatným dnem především pro ropu. Zatímco na většině trhů panuje klid, když obchodníci nervózně vyčkávají na zítřejší Fed, cena ropy se propadá o dvě procenta a navazuje tak na výprodej z minulého týdne. Důvod? Saúdové dnes oznámili, že zvýšili denní produkci ropy zpět nad 10 mil barelů, jako reakci na nedostatečné snižování produce ze strany ostatních zemí, které nedrží listopadovou dohodu. Saúdský ministr energetiky Khalid Al-Fatih zároveň uvedl, že Saúdové nebudou nést náklady snižování produkce do nekonečna. Zatím je sice brzy na jakékoli závěry, ale nezdá se, že by byly vnitřní rozpory mezi členskými zeměmi OPEC zažehnány. Další vývoj uvnitř ropného kartelu tak bude velmi zajímavé sledovat, protože pokud členové OPEC nenajdou společnou řeč a začnou znovu válčit navyšováním produkce, mohla by se ropa začít znovu prudce propadat. Obchodníci na ropě to moc dobře vědí a jejich reakce tomu odpovídá.
  • Cena ropy zůstává uvězněna ve formaci trojúhelníku
    Cena ropy se na začátku tohoto obchodního týdne odrazila až k 79,92 USD. Zatím vidíme známky odmítnutí. Cena zůstává uvězněna uvnitř formace trojúhelníku s rezistencí na horní hranicí na úrovni 80,50 USD. Cena se teď dostala na významnou krátkodobou rezistenci a je citlivá na pohyb ke spodní hranici trojúhelníku, která poskytuje support zhruba na úrovni 73–74 USD. Neschopnost udržet se nad 76 USD zvýší šanci na test spodní hranice trojúhelníku. Uvnitř trojúhelníku je stále prostor a my bychom mohli být po několik seancí svědky bočního pohybu ceny. Obchodníci musí být opatrní a trpěliví.
  • Cena Solana se vrací, pohyb nad 34 USD zůstává zásadní
    Cena Solany konečně prolomila hranici 30 USD a překlopila tuto úroveň do podpůrné linie. SOL za posledních 24 hodin vzrostl o 6 %. Za poslední týden se coin posunul o 4 %.
  • Cena Solana vzrostla o 8 % a vytvořila kulaté dno, co se bude dít dál?
    Cena SOL za posledních 24 hodin vzrostla o 8 % a vykreslila tak vzestupný graf. Za poslední týden altcoin vzrostl o téměř 17 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new