Úterý 19. březen 2024 11:45
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024

Ceny v zemědělství klesají, ale ve stavebnictví rostou

19.01.2021 09:45  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„České spotřebitele může těšit, že se Číňané zvládli vypořádat s africkým morem prasat. Díky tomu se snížila zahraniční poptávka po vepřovém mase, což vedlo k propadu jeho ceny na tuzemském trhu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

V prosinci loňského roku došlo k meziročnímu poklesu cen u zemědělských výrobců o 2,7 procenta. Vyšší ceny o 7,9 procenta však byly zaznamenány u zeleniny. Zdražovaly rovněž obiloviny a to o 5,7 procenta. K výraznému propadu o 29,1 procenta došlo u ceny brambor. Ještě výraznější pád cen o 29,9 procenta byl zaznamenán u jatečných prasat.

Za celý rok 2020 došlo v porovnání s rokem 2019 k poklesu cen zemědělských výrobců o 3,4 procenta. Spotřebitele však trápily výrazně rostoucí ceny ovoce o 16,5 procenta a vajec o 4,0 procenta. 

Meziroční růst cen o 3,0 procenta byl zaznamenán v prosinci loňského roku u stavebních prací. Narůstaly i ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví a to o 1,8 procenta. V neposlední řadě lze pozorovat trend zvyšujících se cen stavebních pozemků. Tato kombinace faktorů předurčuje další růst cen na realitním trhu.

Za celý rok 2020 v porovnání s rokem 2019 se zvýšily ceny stavebních prací o 3,7 procenta. Na vině byl především odchod části zahraniční pracovní síly z východní Evropy, která se obávala vývoje kolem pandemie koronaviru.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ceny výrobců vzrostly o 1,4 %, vyjma energií o 0,9%
    Ceny českých průmyslových výrobců v červnu po dlouhé době překvapily nižším než očekávaným růstem. Oproti květnu se zvýšily o 1,4 % (medián odhadu 1,6 %), což je ve srovnání s loňským červnem o 28,5 % výše. Meziměsíční tempo růstu cen od března soustavně klesá. Červnový růst o 1,4 % se dá ale z historického pohledu označit za zvýšený.
  • Ceny výrobců začaly rok třeskem
    Ceny průmyslových výrobců v lednu vzrostly o 5,8 % proti prosinci a jejich meziročním tempo ve výsledku z původních 20 % kleslo jen na 19 % a nechalo odhad trhu mezi 14-15 % daleko v závěsu.
  • Ceny výrobců znovu klesají okolo 1 % m/m
    Na listopadový pokles cen v průmyslu o 1,0 % navázal vývoj v prosinci, kdy došlo k takřka identickému snížení cen. To stlačilo meziroční srovnání cen na 20,1 % z listopadových 21,3 % a vrcholu na 28,5 % dosaženého v červnu minulého roku. Kromě vývoje cen ve výrobě ale pokračoval proinflační vývoj cen v zemědělství (+1,7 % m/m) a tržních služeb pro podniky (+0,6 % m/m).
  • Ceny výrobců zůstávají v útlumu
    Ceny průmyslových výrobců v listopadu klesly meziměsíčně o 0,1 % a jejich meziroční růst setrval na říjnové úrovni 0,9 %. To bylo v souladu s tím, co čekal trh. My jsme s ohledem na vývoj cen výrobců v zahraničí čekali větší pokles.
  • Ceny výrobců zůstávají v útlumu
    Ceny v průmyslu v červenci meziměsíčně povyrostly o 0,1 %, což bylo desetinku nad očekáváním trhu a dvě desetinky nad naším odhadem. Meziroční pokles cen v průmyslu se tak snížil na -0,1 % z předchozích -0,3 %. Za měsíčním nárůstem stojí zdražení ropy a související růst cen v chemickém průmyslu. Naopak pokračoval pokles cen v potravinářství, v odvětví zpracování kovů a ve výrobě dopravních prostředků.
  • Ceny výstupů ve výrobě po dlouhé době klesají
    Index nákupních manažerů (PMI) pro výrobní sektor v květnu setrval na dubnové hodnotě odpovídající 42,8 bodům. Potvrzuje se, že hlavním problémem je aktuálně slabá poptávka. Nižší množství nových zakázek se pak projevuje i v prudkém poklesu výstupu, kdy absenci poptávky již nestačí zachraňovat dokončování rozpracované výroby. Negativní výhled průmyslu je pozitivní zprávou alespoň v otázce inflace, kdy k poklesu cen došlo nejen na straně vstupů, ale poprvé od roku 2020 i na straně výstupů. Slevy u výstupů přitom byly citelné s nejprudším poklesem od roku 2016.
  • Ceny v zemědělské výrobě masivně padají, nejvíce minimálně od roku 2010. Znatelné zlevňování potravin v obchodech je na dohled, celková inflace může být už v příštím roce jen jednoprocentní
    Ceny zemědělských výrobců v květnu masivně klesly, meziročně o více než desetinu. Jedná se o jejich nejvýraznější pokles minimálně od roku 2010. Jedná se o ceny, za něž zemědělci dodávají svoji produkci do obchodní sítě nebo zpracovatelům, například z řad potravinářů. Masivní snížení cen v zemědělské výrobě tak předznamenává znatelné zlevnění cen potravin v obchodech. Zemědělský a potravinářský segment tak tímto v podstatě překonal jak covidovou, tak inflační krizi.
  • Ceny v zemědělské výrobě masivně padají, nejvíce minimálně od roku 2010. Znatelné zlevňování potravin v obchodech je na dohled, celková inflace může být už v příštím roce jen jednoprocentní
    Ceny zemědělských výrobců v červnu masivně klesly, meziročně o 13,8 procenta. Jedná se o jejich nejvýraznější pokles minimálně od roku 2010. Jedná se o ceny, za něž zemědělci dodávají svoji produkci do obchodní sítě nebo zpracovatelům, například z řad potravinářů. Masivní snížení cen v zemědělské výrobě tak předznamenává znatelné zlevnění cen potravin v obchodech. Zemědělský a potravinářský segment tak tímto v podstatě překonal jak covidovou, tak inflační krizi.
  • Ceny v zemědělství dál klesají. Výjimku tvoří ovoce, zelenina a vejce
    „Ceny obilovin výrazně klesly, zároveň se oproti loňskému roku zlepšila situace ohledně energií i pohonných hmot. Mělo by tedy docházet ke snižování cen pečiva na pultech obchodů. Zákazníci si však v červenci museli meziročně připlatit 4,50 koruny za kilogramový bochník chleba,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ceny v zemědělství dál padají
    Ceny průmyslových výrobců i v červenci meziměsíčně poklesly, byť tentokrát pouze o jednu desetinu, jak očekával trh. Meziročně vzrostly ceny o 1,4 %, což je výsledek přesně mezi naší a tržní prognózou. Růst cen průmyslových výrobců tak nadále zpomaluje a jedná se o nejnižší hodnotu od začátku roku 2021.
  • Ceny v zemědělství klesají již čtvrtý měsíc
    „Ceny zemědělských výrobců v srpnu meziročně klesly o 16,4 %. Je to již čtvrtý měsíc v řadě, kdy Český statistický úřad hlásí pokles cen v zemědělské sektoru. V červenci klesly o 14,3 %. Jedná se o výrazný zlom v trendu vývoje cen v zemědělství, neboť až do letošního května tyto ceny dva roky nepřetržitě rostly. Příznivý vývoj cen zemědělských produktů by se měl pozvolna přelévat do cen potravinářských výrobců, a tedy i do cen pro konečné spotřebitele na pultech obchodů. I když jejich ceny ovlivňují samozřejmě i další faktory. Lze nicméně očekávat, že bude potravinová inflace v nejbližší době odeznívat,“ komentuje Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.
  • Ceny v zemědělství prudce klesly
    „Po 26 měsících došlo k poklesu cen zemědělských výrobců. Meziročně se ceny v zemědělství snížily o 10,2 procenta, což bylo způsobeno především výrazným zlevněním v rostlinné výrobě,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ceny zahraničního obchodu klesají. Může za to silná koruna
    „Představa, že čeští exportéři mohou přenášet náklady spojené s posilováním koruny vůči cizím měnám na své odběratele, se ukazuje jako milná. Pro zachování konkurenceschopnosti dochází ke snižování vývozních cen,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.
  • Ceny zemědělců loni klesly o šest procent
    „Prosincový vývoj cen výrobců potvrzuje trend z minulých měsíců: inflační tlaky na straně nabídky postupně odeznívají. Pro konečné spotřebitele se již několik měsíců velmi příznivě vyvíjejí ceny zemědělské produkce. V prosinci se ceny zemědělských výrobců snížily již poosmé za sebou a meziročně klesly o 19,0 %. To je pádný argument, proč by se ceny potravin na pultech obchodů neměly již zvyšovat a spíše by měly začít klesat. O jasném trendu zlevňování cen potravin v loňském roce svědčí i jejich průměrná cena za celý rok 2023, která byla o 6 % nižší než v roce 2022. Abychom si uvědomili, k jak zásadní změně ve vývoji cen potravin v uplynulém roce došlo, je dobré si připomenout, že za celý rok 2022 se naopak v průměru zvýšily o 31,8 %,“ uvádí Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.
  • Ceny zemědělských producentů klesají stále rychleji
    Ceny průmyslových výrobců překvapily trh o něco vyšším než očekávaným vzestupem. Během října se zvýšily o 0,4 %, a to hlavně kvůli vyšším cenám, dopravních prostředků (o 1,0 %), produktů kovodělného průmyslu (1,1 %) a produktů z pryže a plastů (0,6 %). Mírně se zvedly i ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Naopak levnější byla elektřina, ceny v těžbě a dobývání a mírně i potravinářském průmyslu. Meziroční dynamika se poprvé po půl roce dostala z deflačního pásma, když v letošním říjnu byly ceny průmyslníků oproti tomu loňskému vyšší o 0,3 %.
  • Ceny zemědělských výrobců rostou nejrychleji od roku 1992
    „Inflační spirála se dál prudce rozjíždí. Skokový růst cen výrobců předznamenává, že spotřebitelské ceny budou nadále dynamicky růst. Bohužel se stále nacházíme před dosažením vrcholu a další měsíce budou ve znamení ještě vyšší inflace,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ceny zemědělských výrobců umožňují zlevňovat potraviny v obchodech
    „Vzhledem k prudkému poklesu cen zemědělských výrobců a zlepšující se situaci na energetických trzích již nic nebrání zlevňování potravin v obchodech. Jestliže potravináři a obchodníci přesto nebudou zlevňovat, tak budou zneužívat svého postavení na úkor zákazníků,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ceny zemného plynu klesli o viac ako 2%📉
    Ceny zemného plynu (NATGAS) sa pohybovali okolo úrovne 2,5 USD / MMBtu a klesli z deväťmesačného maxima 2,71 USD / MMBtu, ktoré cena dosiahla počas minulého mesiaca. Tento pokles bol primárne ovplyvnený najmä predpoveďami nižších teplôt počas nasledujúcich týždňov na severovýchode a stredozápade. Nedávne poklesy môžu tiež súvisieť so skutočnosťou, že dnes USA oslavujú Sviatok práce, takzvaný koniec vodičskej sezóny, ktorý obvykle znamená koniec zvýšeného dopytu po palive.
  • Ceny zemního plynu by mohly letos klesat
    Zemní plyn na mnohých trzích bude i nadále vytlačovat z energetiky uhlí, v případě Německa dokonce částečně nahradí i odstavované jaderné zdroje. Také predikce největšího světového dovozce zemního plynu, Číny jsou pro následující roky rostoucí. Výrazně má spotřebu zemního plynu podle International Energy Agency také zvýšit Střední východ. Přesto analytici nesázejí na růst této komodity v letošním roce. Například podle expertů na obchod s plynem z FX Empire, je totiž nabídka přesycená a radí spíše vyčkat na vhodnou chvíli k prodeji zásob.
  • Ceny zemního plynu by mohly letos klesat
    Zemní plyn na mnohých trzích bude i nadále vytlačovat z energetiky uhlí, v případě Německa dokonce částečně nahradí i odstavované jaderné zdroje. Také predikce největšího světového dovozce zemního plynu, Číny jsou pro následující roky rostoucí. Výrazně má spotřebu zemního plynu podle International Energy Agency také zvýšit Střední východ. Přesto analytici nesázejí na růst této komodity v letošním roce. Například podle expertů na obchod s plynem z FX Empire, je totiž nabídka přesycená a radí spíše vyčkat na vhodnou chvíli k prodeji zásob.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI