Čtvrtek 28. březen 2024 08:51
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Biden oslabí dolar, zlevní Čechům benzín i elektroniku. Aneb co vše čekat od nového amerického prezidenta v ekonomické oblasti

19.01.2021 08:51  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zítřejší inaugurace nového prezidenta USA Joe Bidena a nástup jeho administrativy nezůstanou bez vlivu na rodinný rozpočet každého Čecha. Už předem lze říci, že oslabí dolar, což zlevní benzin i spotřební elektroniku.

Spojené státy nebudou usilovat o slabší dolar. To by měla být klíčová zpráva, kterou dnes při senátním slyšení americkým zákonodárcům přednese Janet Yellenová. Zvolený prezident Joe Biden tuto někdejší šéfku americké centrální banky nominoval na post ministryně financí své administrativy – a Senát mu ji musí posvětit.

Dosavadní postoj Yellenové k dolaru se dá vystihnout slovy "ruce pryč do něj". A také "ruce pryč od trumpovského přístupu k dolaru". Končící prezident Donald Trump totiž nevídaným způsobem napadal podle svého mínění až příliš silný dolar, čímž se pokoušel srážet jeho hodnotu po přepočtu do jiných měn. Yellenová signalizuje, že nyní se americká administrativa vrátí k běžnému přístupu a nechá dolar bez slovních intervencí, takže by jeho sílu měly volněji ovlivňovat tržní síly. To může být na první poslech špatná zpráva pro české motoristy nebo třeba tuzemské milovníky spotřební elektroniky.

S ropou se v americké měně obchoduje, stejně jako je dolar určující právě pro cenu všemožné elektroniky. Takže pokud by nyní měl Washington méně než za Trumpa intervenovat a tweetovat za slabší dolar, jeho silnější úroveň zdraží Čechům benzin, naftu, mobily, televizory či ledničky.
Jenže to, oč se Trump pokoušel explicitně slovy, se Bidenově administrativě může zdařit činy, jakožto "vedlejší produkt" vlastní rozmáchlé rozpočtové politiky. Minulý týden totiž Biden představil balík rozpočtových opatření v objemu 1,9 bilionu dolarů. Obsahuje mj. peníze na navýšení přímých plateb Američanům v souvislosti s ekonomickými dopady pandemie, ale také dodatečné prostředky na zajištění distribuce vakcíny.

I když se tedy od Bidena nedá čekat intervenování za slabší dolar, zvolený šéf Bílého domu zjevně nebude mít problém s dalším enormním zadlužováním. To by mělo dolar oslabovat také, aniž by byla potřeba jej tlačit dolů slovy či tweety. Letos tak lze čekat, že koruna proti dolaru posílí o několik desetihaléřů, což čeští motoristé, konzumenti elektroniky nebo milovníci amerických e-shopů uvítají.

Na transatlantické frontě klid

Další dobrou zprávou pro Čechy je to, že Biden znamená klid zbraní na transatlantické obchodní frontě. Ten Česku svědčí ještě víc než řadě jiných zemí EU. Česko je na plynulosti mezinárodního obchodu mimořádně závislé. Trumpovy výhrůžky novými cly vnášely mezi evropské exportéry ochromující nejistotu. Ta s Bidenem vezme zasvé.

Zklidnění transatlantické obchodní konfrontace, které Biden přináší, mohlo být ještě korunováno. Ale není. Na sklonku minulého roku totiž EU s Čínou dotáhly jednání na společné investiční dohodě. Číňané se v souvislosti s úspěšným Bidenovým tažením na Bílý dům začali obávat, že vznikne silná zájmová koalice, jejímiž pilíři budou USA a EU. A že ta koalice společně s dalšími státy, potenciálně třeba včetně Indie, vyvine na Čínu koordinovaný tlak, a ta bude muset nakonec učinit citelnější ústupky stran svého jednání v rámci mezinárodních obchodních a investičních vztahů.

EU se ovšem dotažením úmluvy dopouští téže chyby, kterou mnozí v uplynulých letech oprávněně vytýkali republikánské administrativě. Trump postupoval vůči Číně jednostranně, podobně svéhlavě, jako když se svými tweety snažil srazit prý až příliš silný dolar. Místo aby spojil síly s EU a dalšími zeměmi. Místo aby působil v rámci širší zájmové koalice, jednostranně s Čínou bojoval zejména prostřednictvím navyšování cel na její dovoz do USA. Tento boj byl méně účinný, než by byl postup v rámci širší mezinárodní fronty. Jakkoli USA a Čína před úderem pandemie na přelomu let 2019 a 2020 dojednaly úvodní fázi své obchodní úmluvy, zdaleka nelze hovořit o jednoznačném úspěchu USA.

To, že Trump navíc ještě kontraproduktivně stupňoval napětí v transatlantických vztazích, Číně jen nahrávalo.

Od Bidenovy administrativy se v oblasti mezinárodního obchodu čekají dvě věci. Zaprvé, že změkčí postoj USA k EU, a že dokonce obnoví jednání o úmluvě typu TTIP (Transatlantické obchodní a investiční partnerství), kterou Trump po nástupu do úřadu v roce 2017 shodil ze stolu. A zadruhé, že fakticky nesleví z vyostřeného postoje Trumpovy administrativy vůči Číně.

Peking si snadno spočítal, že USA po Bidenově nástupu nijak "nevyměknou", přičemž navíc hrozí to, co za Trumpa ne, tedy že vytvoří alianci s EU. Proto si Čína pospíšila, učinila mírnější ústupky a plácla si s Unií, aby tak ztížila, ne-li znemožnila účinný koordinovaný postup USA a EU vůči sobě samé. Unie měla a mohla vyčkat, až se Biden v Bílém domě "rozkouká", a pokusit se teprve poté, třeba i v rámci společného postupu s USA, přimět Čínu k výraznějším ústupkům a ke znatelnějšímu otevření a "pozápadnění" její ekonomiky. Čína zkrátka jen aplikovala určitou formu staletími osvědčené taktiky "rozděl a panuj". Pravda, půdu jí pro to svým zmíněným jednostranným postupem připravil Trump. Jenže EU na styl republikánova jednostranného jednání navazuje a střílí tak celý Západ do nohy, podobně jako Trump sám. Čína tak odchází posílena, neboť Západ nyní kulhá ještě více než za Trumpa, a to dříve, než Biden vůbec začal v Bílém domě úřadovat.

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • BCH/USD – 6. 1. 2020
    BCH/USD prudce stoupá (kolem 6% na intraday bázi) a dosáhl 7týdenního maxima na 239,30. Další předpoklad vývoje na pari je býčí. Dvojice prodlužuje růst po prolomení nad 55-EMA a testuje rezistenci na 110-EMA okolo 236,44. Cena prolomila bariéru na 100-DMA, dynamika se stává býčí. Stochs a RSI jsou otočeny výš.
  • Biden akciím svědčí, rostou k rekordům. Daří se i českým titulům, dolar ovšem citelně oslabuje
    Akcie po celém světě dnes znatelně rostou, a to v reakci na vývoj povolební situace v USA. Klíčový ukazatel evropských akcií, index Stoxx Europe 600, přidává zhruba 1,5 procenta. Daří se klíčovému německému, francouzskému či britském indexu, které vesměs přidávají více než jedno procento. Pražská burza stoupá aktuálně o 0,7 procenta. Akciím se daří opravdu celosvětově. Index světových akcií MSCI, který zahrnuje akcie 49 zemí, dnes během úvodních hodin evropského obchodování vystoupal na svůj historický rekord.
  • Biden bude v pátek jednat ve Varšavě o Ukrajině
    Americký prezident Joe Biden v pátek navštíví Varšavu, kde bude jednat o mezinárodní reakci na humanitární krizi způsobenou ruskou invazí na Ukrajinu. Podle agentury Reuters to uvedla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Do Varšavy se Biden přesune poté, co se ve čtvrtek setká v Bruselu se zástupci Severoatlantické aliance, Evropské unie a zemí G7. Ve Varšavě má Biden na programu schůzku s polským prezidentem Andrzejem Dudou.
  • Biden by měl vypravit diplomatickou misi do Palestiny, shodli se odborníci vyjednávání
    Na harvardském sympoziu o vyjednávání, které se uskutečnilo v sobotu 9. prosince, zazněly odborné diskuse na palčivá témata současnosti. Pracovních skupin se účastnili nejen profesoři Harvardu, ale také další pedagogové a špičkoví experti na vyjednávání spolu s odborníky na vyjednávání v krizových a válečných situacích za Českou republiku také prezident Asociace vyjednavačů Radim Pařík. Sympozium se uskutečnilo v rámci oslav 40 let od založení harvardského Programu vyjednávání (PON – Program on Negotiation). Nejzásadnější diskuse odborníci vedli o vyjednávání ve vztahu k umělé inteligenci, která mění způsob, jakým se vyjednávání studuje, učí a vede. Probrali také vážnou situaci v pásmu Gazy a pokusili se najít řešení i přesto, že nezaznělo mnoho optimistických vyhlídek.
  • Biden hrozí prudkým zvýšením daní z kapitálových zisků. Rusko zvyšuje úrokové sazby kvůli vysoké inflaci
    Kanadská centrální banka ponechala na svém dubnovém zasedání dle očekávaní úrokovou sazbu na 0,25 %. BoC však překvapila trhy oznámením, že hodlá snížit nákupy aktiv ze 4 mld. CAD týdně na 3 mld. Banka také konstatovala, že hodlá začít navyšovat úrokové sazby již ke konci roku 2022. Trh ohodnotil zasedání BoC jako jestřábí, když americký dolar vůči kanadskému zaznamenal ve středeční seanci pokles o přibližně 0,9 %.
  • Biden i FED požehnali raketovému růstu ekonomiky
    Americká ekonomika se podle posledních dat definitivně vymanila z pandemické recese. V prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla o anualizovaných 6.4 % a jako jedné z prvních se jí podařilo vrátit na předkrizové úrovně. Současné oživení má široké základy s výrazným příspěvkem spotřeby i investic, ačkoliv segment služeb se musel nadále vyrovnávat s brzdou ve formě pandemických omezení. Ta jsou nyní díky úspěšnému zkrocení pandemie odbourávána, a pandemií postižené služby by se proto měly stát klíčovým tahounem růstu v následujících měsících.
  • Biden musel vysvětlovat výrok ze čtvrteční debaty s Trumpem
    Demokratický uchazeč v amerických prezidentských volbách Joe Biden a jeho kampaň museli vysvětlovat Bidenův výrok ze čtvrteční kandidátské debaty týkající se ropného sektoru. Republikán Donald Trump se Bidena zeptal, zda zavře ropný průmysl, a Biden odpověděl, že bude prosazovat přechod k jiným druhům energií.
  • Biden napumpuje do ekonomiky USA další 2,25 bilionů dolarů, celkově přes pět bilionů. Hrozí citelná inflace
    Americký prezident Joe Biden překvapuje razancí své fiskálně-expanzivní politiky. Dnes v Pittsburghu představí nový balík rozpočtových opatření, v objemu 2,25 bilionu dolarů. Balík sestává zejména z infrastrukturních výdajů, které podle americké administrativy mají být nerozsáhlejší od doby těch souvisejících s vesmírným programem 60. let a s programem mezistátní dálniční sítě 50. let.
  • Biden opustí Saúdskou Arábii bez dohody
    Investoři netrpělivě očekávali návštěvu amerického prezidenta Joea Bidena v Súdské Arábii a pevně doufali v prolomení trhu s ropou. Ukazuje se však, že očekávání byla přehnaná. S největší pravděpodobností k vytvoření nabídky ani jednou stranou nedojde. Američtí představitelé dávají najevo, že neočekávají skokový nárůst těžby a čekají na závěr zasedání OPEC+, který by měl být zveřejněn 3.srpna. Analytici z daného regionu odhadují, že rozhodnutí o zvýšení produkce nebude jen na Saúdské Arábii, ale i na ostatních členech kartelu. Co je dále nutno vědět o trhu s ropou?
  • Biden oslabí dolar, podílí tedy korunu, zlevní Čechům benzín i elektroniku. Dlouhodobě ovšem jeho důraz na zelenou ekonomiku může průmyslovému Česku spíše přitížit
    BIDEN V BÍLÉM DOMĚ je dobrou zprávou pro české motoristy či milovníky elektroniky. Alespoň přechodně. Dlouhodobě jeho důraz na zelenou ekonomiku může průmyslovému Česku spíše přitížit.
  • Biden otáčí klíčové státy, nezaměstnanost v USA klesla na 6,9 %
    Během dnešního dne by měly dorazit výsledky voleb ze zbylých států, kde se dopočítávají poslední hlasy. Evidentně se jako poslední sčítají okrsky, kde má větší podporu demokratický kandidát Joe Biden, jelikož například v Pensylvánii snižuje náskok Donalda Trumpa, nebo otáčí vývoj v Georgii. Trhy netrpělivě vyčkávají na konečné výsledky, ačkoliv aktuálně pracují s výhrou Joe Bidena. Donald Trump však podle všeho neřekl poslední slovo, a to jak v samotných volbách, tak v případné dohře, pokud neobhájí svůj mandát.
  • Bidenova administrativa zlevní elektromobily a zbuduje 500.000 nabíjecích stanic
    Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena dnes zveřejnila ambiciózní plán vybudovat 500.000 nabíjecích stanic pro elektromobily po celé zemi. Na cestě k transformaci amerického automobilového průmyslu hodlá také snížit cenu vozů s elektrickým pohonem, napsala agentura AP. Plán představila viceprezidentka Kamala Harrisová.
  • Bidenova obchodní politika: Částečný reset
    Bidenova administrativa bude při řešení zahraničních záležitostí umírněnější a vyzrálejší a nepochybně zaujme k problematice mezinárodního obchodu spíše multilaterální postoj. Obrat o 180° ale ve vztahu k Číně není moc pravděpodobný. Rétorika se změní, ale nová vláda bude mít nejspíš proti Pekingu úplně stejné námitky jako její předchůdci.
  • Bidenovi k vítězství ve volbách gratuloval čínský prezident
    Čínský prezident Si Ťin-pching se dnes přidal ke gratulantům demokratickému kandidátovi Joeu Bidenovi k vítězství v amerických prezidentských volbách. Ve svém prohlášení podle agentury AP vyjádřil naději, že obě země zachovají vzájemné vztahy bez konfliktů a konfrontace.
  • Bidenov plán bol schválený Snemovňou reprezentantov - Nasdaq na novom rekordnom maxime
    Krátko po začiatku obchodovania v USA Snemovňa reprezentantov podľa očakávania prijala daňový a výdavkový plán prezidenta Bidena. Plánom je zlepšiť ochranu zdravia najchudobnejších ľudí a zvýšiť príspevky na kúpu elektromobilov. Zdá sa, že táto správa má pozitívny vplyv na trhy, keďže Nasdaq dosiahol nové historické maximá.
  • Bidenovy plány důležitější než Trumpův impeachment. Akcie začaly den růstově
    Odcházející americký prezident se bude potýkat se žalobou, zatímco ten nastupující představí plán pro ekonomiku. Spuštění impeachmentu proti Donaldu Trumpovi podle očekávání prošlo Sněmovnou, a to i za přispění některých republikánů. Nebylo jich však moc. Senát, který bude mít v tomto případě rozhodující slovo, se záležitostí bude zabývat zřejmě až poté, co se vedení země změní. To je bezprecedentní a právně dost pochybné, navíc by musela podpora republikánů být opravdu silná, aby bylo dosaženo potřebné kvalifikované většiny. Zůstává tedy u toho, že Trumpovi hrozí především zákaz v budoucnu vykonávat vysoké veřejné funkce a osekání výhod exprezidenta.
  • Bidenovy šeky vystřelily spotřebu
    Dnes odpoledne byly ve Spojených státech zveřejněny maloobchodní prodeje za měsíc březen. Díky uvolnění dalšího fiskálního balíčku americkou vládou, který mimojiné obsahoval přímé šeky americkým občanům, šlo očekávat, že výsledek dopadne velmi dobře. Nicméně i ta nejpozitivnější očekávání byla nakonec překonána. S&P 500 se posunul na nová historická maxima, zatímco dolar nachytal obchodníky do medvědí pasti.
  • Biden pomohl bitcoinu k dalšímu rekordu. Kryptoměna prvně v historii atakuje metu 60 tisíc dolarů za kus, v korunách vyjde na více než 1,3 milionu
    Bitcoin, nejstarší a nejrozšířenější světová kryptoměna, dnes překonal svůj dosavadní cenový rekord. Prodává se nyní za více než 59 500 dolarů za kus. Dosavadní rekord, dosažený letos 21. února, přitom činil zhruba 59 350 dolarů. Rekordní cenu má bitcoin také v korunách. Poprvé se dnes prodává za více než 1,3 milionu korun. Na to, aby se člověk mohl počítat mezi korunové milionáře, tedy dnes už postačí to, když jeho majetek sestává výhradně jen ze zhruba 0,75 bitcoinu.
  • Biden prodloužil pozastavení cel na ocel a hliník z EU o dva roky
    Americký prezident Joe Biden prodloužil o dva roky, tedy do konce roku 2025, pozastavení cel na ocel a hliník z Evropské unie do stanovené kvóty. Vyplývá to z dnešního prezidentského prohlášení. Clo 25 procent na ocel a deset procent na hliník z EU zavedl v roce 2018 tehdejší americký prezident Donald Trump.
  • Biden ruší moratorium na těžbu ropy a zemního plynu. OPEC předpovídá pokles cen
    Americký prezident Joe Biden zrušil moratorium na těžbu ropy a zemního plynu na federálních pozemcích. Od tohoto týdne bude pronajímáno přibližně 144 000 akrů půdy, tedy o 80 % méně, než bylo oznámeno. Ministerstvo navíc zvýší sazby za nové pronájmy na 18,75 % a uchazeči budou muset dodržovat přísné ekologické normy. Frank Macchiarola, senior viceprezident Amerického ropného institutu, ale uvedl, že tyto nové podmínky by mohly zrazovat od investic do těžby ropy a zemního plynu na federálních pozemcích.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points