Úterý 19. březen 2024 10:35
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Analýza makroindikátorů: Zahraniční poptávka drží obchodní bilanci v plusu

06.01.2021 16:28  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bilance zahraničního obchodu dosahuje v posledních měsících vysokých aktiv díky rostoucímu exportu, zatímco import roste pomaleji. Loňský přebytek tak pravděpodobně překoná rok 2019, když celoroční pokles dovozů převáží nad poklesem vývozů. Českou korunu ale spíše než makrodata nyní ovlivňuje pozitivní sentiment na globálních trzích.

Zahraniční obchod ČR v listopadu skončil přebytkem 32,2 mld. Kč, což představuje meziroční zlepšení o 20 mld. Kč. To bylo lehce nad průměrným očekáváním analytiků a naopak lehce pod naším odhadem. Stále platí, že růst exportu výrazně překonává růst dovozu a proto v posledních měsících vidíme vysoké přebytky obchodní bilance. Na meziměsíčním srovnání sice export tentokrát trochu za importem zaostal, ale i tak je jeho meziroční růst o 8,1 % vysoko nad tempem dovozů ve výši 2,1 %. Na pozadí tohoto vývoje stojí rostoucí zahraniční poptávka a tudíž i vyšší aktivita domácích vývozců a exportérů. Meziroční růst vývozu aut v listopadu zrychlil na 8,7 %.  Pomalé dovozy naopak souvisejí se slabším vývojem domácí spotřeby a nižší investiční aktivitou. K nižším dovozům rovněž přispívají nižší ceny ropy.

Jen od září do listopadu činil přebytek zahraničního obchodu ČR téměř 100 miliard korun. Prosincové údaje pravděpodobně už zásadně věci nezmění a loňský přebytek zahraničního obchodu tak dosáhne více než 170 miliard Kč. To by bylo  zlepšení oproti roku 2019 o cca 30 miliard. Je třeba připomenout, že půjde především o důsledek ročního poklesu dovozů o více než 7 %. Exporty pouze klesaly pomaleji zhruba o 6 %.

Z hlediska koruny se jedná o příznivé údaje nicméně otázkou je spíše další vývoj ve světle dalších vln pandemie. Koruně nyní spíše nahrává celkový globální sentiment nežli domácí vývoj.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Analýza makroindikátorů: Průmysl roste díky zahraniční poptávce
    Průmyslová výroba v září silně vzrostla za výrazného zlepšení objednávek ze zahraničí. Zahraniční poptávka zároveň výrazně povzbudila export, zatímco dovozy zůstaly slabší. Stavebnictví v závěrečném měsíci třetího čtvrtletí mírně rostlo.
  • Analýza makroindikátorů: Průmysl roste, i když chybí výrobní vstupy
    Průmyslová produkce v březnu meziměsíčně expandovala nad odhady navzdory omezeným dodávkám výrobních komponent. Meziroční srovnání je navíc umocněno loňským propadem. Pozitivní vývoj ve výrobě se přelévá i do rychlého růstu vývozu i dovozu ze zahraničí. Stavebnictví v březnu potěšilo díky infrastrukturním investicím.
  • Analýza makroindikátorů: Průmysl sice roste, ale brzda subdodávek je silná
    Průmyslová výroba jako celek meziměsíčně vzrostla, i když opožděné subdodávky vedly k dalšímu poklesu produkce automobilů. Pokles exportu a růst importu stáhl v červnu bilanci zahraničního obchodu nečekaně do deficitu. Stavebnictví meziměsíčně stagnovalo a jeho produkce se tak v meziročním srovnání držela v solidním růstu.
  • Analýza makroindikátorů: Růst průměrné mzdy se vrátil zpět na předkrizovou úroveň
    Průměrná nominální mzda vzrostla podle dnes zveřejněných dat ČSÚ v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně o 6,5 % a její růst tak zrychlil z předchozích 5,2 %. Po odečtení míry inflace se průměrná mzda zvýšila meziročně o 3,8 % po předchozím růstu o 1,8 %. Dynamika mezd se tak vrátila zpět na předkrizovou úroveň. Trh přitom očekával růst reálných mezd v průměru pouze o 1 % a dnešní data jsou tak pro něj výrazným překvapením. S takto rychlým mzdovým růstem nepočítaly ani ty nejoptimističtější odhady. Naše prognóza patřila na trhu mezi nejpesimističtější, když čekala skromný nárůst reálné mzdy o 0,3 %. Ještě pesimističtější pak byla ČNB, která ve své prognóze počítala s meziročním růstem průměrné nominální mzdy o 2,2 %, v reálném vyjádření pak dokonce s jejím poklesem o 0,5 %. Dnešní čísla z trhu práce jsou tak pro centrální banku významným proinflačním rizikem. Proti němu však nyní působí zhoršený vývoj pandemie a zpřísněná protiepidemická opatření. S růstem měnově politických úrokových sazeb tak i nadále počítáme až v druhé polovině roku, konkrétně v listopadu.
  • Analýza makroindikátorů: Silné oživení za námi a slabý výkon před námi
    V pořadí třetí a zároveň konečný odhad vývoje HDP ve třetím čtvrtletí loňského roku potvrdil předchozí čísla, která ČSÚ zveřejnil na začátku prosince.
  • Analýza makroindikátorů: S oživením ekonomiky zrychlil i růst průměrné mzdy
    Průměrná měsíční mzda v České republice vzrostla podle dnes zveřejněných dat ČSÚ ve třetím čtvrtletí meziročně o 5,1 % a dosáhla výše 35 402 Kč. Po zohlednění zhruba tříprocentní inflace v daném čtvrtletí mzdy v reálném vyjádření vzrostly v průměru o 1,7 % po předchozím poklesu o 2,4 %. Trh počítal s horším výsledkem, když očekával zhruba meziroční stagnaci reálných mezd. Lépe si mzdy vedly také ve srovnání s naší prognózou, která očekávala jejich pokles v reálném vyjádření o 1,2 %.
  • Analýza makroindikátorů: Spotřebitelé v prosinci nakupovali, dokud to šlo
    Rozvolnění protipandemických opatření vedlo v prosinci k nárůstu maloobchodních tržeb výrazně nad odhady trhu. Začátek roku bohužel slibuje opětovný útlum a další vývoj závisí na šíření či zastavení pandemie a souvisejících opatření. Za celý letošek čekáme růst tržeb v maloobchodu o 1,2 % po loňském propadu o 0,9 %. Data z přelomu roku ukazují na lepšící se stav ekonomiky, ale situace je silně rozkolísána vládními opatřeními a není tak dobré zatím činit silné závěry ani pro měnovou politiku.
  • Analýza makroindikátorů: Výrazný pokles ekonomiky v prvním čtvrtletí potvrzen
    Česká ekonomika v prvním čtvrtletí poklesla v důsledku koronaviru o 3,3 % mezičvrtletně a o 2 % meziročně, což je o něco méně, než ukazoval předběžný odhad vývoje HDP z poloviny května. Pokles ekonomiky byl i tak výrazný. Je nutné si totiž uvědomit, že na konci loňského roku HDP ještě rostlo meziročně o 2 %. Z ekonomického hlediska tak Česká republika doplatila na včasné zavedení preventivních opatření proti šíření nákazy covid-19. V mezičtvrtletním srovnání se na poklesu HDP podílely nejvíce fixní investice následované spotřebou domácností. Mezičtvrtletní pokles ekonomiky pak jen částečně kompenzovala vyšší spotřeba vlády a vyšší čisté exporty. Lepší výsledek zahraničního obchodu byl však dán primárně tím, že ve srovnání s vývozy zaznamenaly větší pokles dovozy, a to především v důsledku omezené domácí poptávky. To odráží fakt, že v domácí ekonomice byla restriktivní opatření zavedena dříve než u našich obchodních partnerů.
  • Analýza makroindikátorů: Výroba kvůli váznoucím subdodávkám slábne
    Průmyslová produkce v únoru urychlila svůj pokles a z hlediska očekávání překvapila negativně. Zakázky rostou, ale chybí komponenty do výroby a částečně i pracovní síla. Přebytek zahraničního obchodu se v ruce se slabším průmyslem snížil. Stavebnictví nepřekvapivě zůstává utlumeno.
  • Analýza makroindikátorů: V září se maloobchod ještě držel, za říjen propadne
    Maloobchodní tržby v září byly ještě relativně silné. Za odhady trochu zaostaly prodeje aut, ale nešlo o nic dramatického. Špatná čísla budou následovat především v dalších měsících. Pro korunu jsou to již včerejší zprávy a důležitější je výhled.
  • Analýza makroindikátorů: Zakázky rostou, chybí ale komponenty do výroby
    Průmyslová produkce v květnu meziměsíčně po předchozí expanzi klesla více, než se čekalo. Důvodem jsou omezené dodávky výrobních komponent. Meziroční srovnání je stále silně ovlivněno loňským propadem. Slabší průmyslová výroba se odrazila i ve snížení přebytku v zahraničním obchodě. Stavebnictví v květnu naopak mírně povyrostlo. Z hlediska finančního trhu data z výroby překvapila negativně, nicméně očekávané další utahování měnové politiky by neměla zamezit.
  • Analýza makroindikátorů: Ziskové marže klesají, domácnosti neutrácejí
    Česká ekonomika v prvním čtvrtletí v důsledku koronavirové pandemie poklesla o 3,4 % mezičvrtletně, tedy o jednu desetinu více, než s čím počítal původní odhad. V meziročním srovnání se výsledek nezměnil a ekonomika poklesla o 2 %. V mezičtvrtletním srovnání se na poklesu HDP nejvíce podílely fixní investice následované spotřebou domácností. Mezičtvrtletní pokles ekonomiky pak jen částečně kompenzovala vyšší spotřeba vlády a také vyšší čisté exporty.
  • Analýza měnového páru GBP/USD na 21. února 2024
    Co se týče páru GBP/USD, vlnová analýza zůstává poměrně jasná a zároveň složitá. Výstavba nového segmentu klesajícího trendu pokračuje, přičemž první vlna nabývá velmi prodloužené podoby. Druhá vlna se také ukázala být poměrně rozsáhlá, což nám dává všechny důvody očekávat prodlouženou konstrukci třetí vlny.
  • Analýza měnových párů IronFX - 01/05/2014
    EUR/USD se ve středu otočil u silné support line 1,3790 (S1) a vyrazil vzhůru až k poslednímu high 1,3875 (R1). Další rezistence se nachází...
  • Analýza měnových párů IronFX - 14/04/2014
    EUR/USD otevřel asijský den gapem směrem dolů. Příčinou bylo prohlášení prezidenta ECB Maria Draghiho, že: "posilování...
  • Analýza měnových párů IronFX - 15/04/2014
    EUR/USD klesl pod hranici 1,3845 a zastavil se u supportu 1,3810 (S1), tj. v blízkosti 38,2% retracementu uptrendu z 4. - 11. dubna...
  • Analýza měnových párů IronFX - 16/04/2014
    EUR/USD mírně oslabil, zastavil se ale u supportu blízko MA 200 a 50% retracementu uptrendu z 4. - 11. dubna...
  • Analýza měnových párů IronFX - 17/04/2014
    EUR/USD mírně posílil a atakoval rezistenci 1,3845 (R1). Pokud by byla tato hranice proražena, potvrdil by se rebound kurzu od supportu...
  • Analýza měnových párů IronFX - 18/04/2014
    EUR/USD se neúspěšně pokusil překonat hranici 1,3850 (R1) a oslabil. Kurz se nyní obchoduje v úzkém pásmu mezi uvedenou...
  • Analýza měnových párů IronFX - 21/04/2014
    EUR/USD konsolidoval a pohyboval se mezi supportem 1,3790 (S1) a rezistencí 1,3850 (R1). Jak RSI tak MACD leží v blízkosti...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points