Úterý 19. březen 2024 06:34
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024

Komentář Raiffeisenbank: PMI ve výrobě hlásí další expanzi výroby

04.01.2021 10:55  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Index nákupních manažerů ve výrobním sektoru předčil i ty nejoptimističtější odhady, když se v prosinci vyšplhal z hodnoty 53,9 na 57,0. PMI ve výrobě je tak na dosah úrovně 57,2 z dubna 2018. Tuzemské zpracovatelské PMI rostlo již osmý měsíc v řadě, což ukazuje na nepřerušený trend zotavení od jarního propadu způsobeného příchodem pandemie.

Za prudkým nárůstem indexu stojí především rychlejší expanze výroby, která rostla nejrychleji od června 2018. Významným impulzem pro růst výroby napříč zpracovatelským sektorem byla silnější zákaznická poptávka, což vedlo k vyššímu objemu nových zakázek. Jako pozitivní hodnotíme především to, že zahraniční poptávka rostla navzdory ekonomickým uzavírkám v částech Evropy stejným tempem jako v listopadu.

Nicméně index je stále nadhodnocen narušením dodavatelských řetězců, za čímž lze hledat pandemii. Dodací termíny se protáhly do největší míry od dubnového rekordu vinou nedostatků v zásobování a dopravních prodlev. Ve výsledku přistoupila řada firem k většímu hromadění zásob vstupů i hotových produktů. Spolu se sníženou dostupností surovin to vedlo ke zvýšenému tlaku na cenový vývoj. Tempo inflace cen vstupů bylo nejrychlejší za více než dva rok. Po měsících snižování cen produktů tak výrobci vyšší ceny vstupů částečně promítli do cen výstupů.

PMI ve výrobě

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

v bodech

57,0

53,9

54,8

54,3

Zdroj: Raiffeisenbank, IHS Markit, Bloomberg



Jak ukazuje graf po levé straně, došlo v posledních dvou měsících k rozevírání nůžek mezi PMI a konjunkturálním průzkumem z dílny Českého statistického úřadu. Nicméně v závěru roku důvěra v ekonomiku meziměsíčně vzrostla a indikátory sentimentu tak v prosinci již zamířily stejným směrem jako PMI. Konkrétně v průmyslu se důvěra podnikatelů zvýšila meziměsíčně o 4,9 bodu na hodnotu 92,8. V souladu s výsledkem PMI z konjunkturálního průzkumu ČSÚ vyplývá, že podnikatelé v průmyslové sféře očekávají v nejbližších měsících roku 2021 růst tempa výrobní činnosti. S očekáváným postupným proočkováním populace tak nepřevládá obava, že by český výrobní sektor měl svou roli tahouna ekonomiky v dohledné době ztratit. Podporu by mu měl nadále poskytovat vývoj v sousedním Německu. Navzdory zavedení lockdownu, který by měl zhruba v půlce ledna přejít do mírnější verze, se německé PMI ve výrobě v prosinci posunulo dále do pásma expanze (z 57,8 na 58,3 bodu). Navíc zavedení uzavírek bylo dobře načasované. Ekonomická aktivita bývá přes vánoční období a začátkem roku tak jako tak nižší, což znamená, že si lockdown vybere nižší daň než v jiném období roku.

Tuzemský PMI index tak znovu signalizuje, že český výrobní sektor nebyl druhou vlnou pandemických omezení zasažen zdaleka tak silně, jako na jaře. V souladu s trhem očekáváme, že český průmysl v listopadu dále snížil svůj meziroční pokles z 1,3 % na 0,3 %. Dobrou formu si podle dnes zveřejněného výsledku výrobního PMI udržel až do konce roku. A nedojde-li k výraznějšímu nepříznivému zvratu v poptávce vlivem vývoje pandemie, lze předpokládat, že si ji udrží i v nejbližších měsících.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Komentář Raiffeisenbank: Ceny průmyslových výrobců již u 6%
    Ceny průmyslových výrobců si i v červnu udržely svižné tempo, když meziměsíčně vzrostly o 0,8 % (v květnu o 0,9 %). Meziročně se tak dostaly z 5,1 % na 6,1 % a skončily víceméně v souladu s naším i tržním odhadem.
  • Komentář Raiffeisenbank: Ceny ve výrobní sféře spadly do deflace
    Ceny průmyslových výrobců v dubnu opět výrazně poklesly. Oproti předešlému měsíci se podruhé v řadě snížily o 0,5 %, což znamenalo propad cen v meziročním srovnání do deflace na -0,8 %. Oproti předpokladům trhu byl zaznamenaný meziroční pokles cen mírnější o tři desetiny procentního bodu. Na meziročním poklesu cen se největší měrou podílelo odvětví rafinovaných ropných produktů a výroby chemických látek, kde se nejvíce projevily nízké ceny ropy na světových trzích. Nižší byly i ceny v oblasti zpracování kovů a v těžbě a dobývání. Na druhé straně ceny u elektřiny, plynu a páry pokračují v rychlém růstu, když meziročně přidaly 8,6 %. Nezanedbatelný nárůst cen byl zaznamenán i v oblasti potravinářské výroby, kde inflace dosáhla 4,5 %.
  • Komentář Raiffeisenbank: Česká ekonomika je odolnější, než se čekalo
    Podle předběžného odhadu ČSÚ vykázal český hrubý domácí produkt za první čtvrtletí letošního roku mezikvartální pokles o 0,3 % (v 4Q20 růst o 0,6 % k/k). V meziročním srovnání tím došlo ke snížení meziročního poklesu z -4,8 % na -2,1 %.
  • Komentář Raiffeisenbank: Česká ekonomika utrpěla nízkou poptávkou
    Podle zpřesněného odhadu ČSÚ vykázal český hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí letošního roku mírně horší výsledek, než jsme očekávali my i trh. Meziroční pokles nakonec činí 11,0 %, což odpovídá snížení o 8,7 % oproti předchozímu kvartálu. Hrubá přidaná hodnota, tj. rozdíl mezi hodnotou celkové produkce a mezispotřebou, poklesla prakticky ve všech odvětvích ekonomiky. Významný pokles zaznamenal sektor ubytování a pohostinství (-17,5 %) a zpracovatelský průmysl (-14,7 %). Pozitivní příspěvek zaznamenalo pouze odvětví informačních a komunikačních činností.
  • Komentář Raiffeisenbank: ČNB zvýšila počtvrté své úrokové sazby
    Bankovní rada ČNB dnes rozhodla zvýšit své úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba se tak dostává na úroveň 1,00 % a lombardní sazba na 2,00 %. Diskontní sazba byla ponechána na současné hodnotě 0,05 %. Hlasování bankovní rady bylo jednomyslné.
  • Komentář Raiffeisenbank: Deficit rozpočtu nabírá tempo
    Český státní rozpočet vykázal za první čtyři měsíce roku deficit na úrovni 93,8 mld. Kč. Překonal tak i dosud nejhorší výsledek z roku 2010, kdy vlivem světové ekonomické krize dosáhl „jen“ 78 mld. Kč. Pod tíhou ekonomických restrikcí, které si vynutila koronavirová pandemie, česká vláda opět přehodnotila svůj výhled na hospodaření za celý letošní rok. Z původně plánovaného deficitu na úrovni 40 mld. Kč se v březnu stalo 200 mld. Kč a nově pak rovnou 300 mld. Kč. S ohledem na dosavadní vývoj se nabízí otázka, zda nebude nutné přistoupit i k další revizi. Kromě nevyhnutelného propadu příjmů, které stojí a padají s výkonem aktuálně hibernované ekonomiky, si vládní protikrizová opatření vyžádají i citelný nárůst výdajů. Mnoho z nich, jako například ošetřovné, podpora OSVČ či kurzarbeit jsou navíc dále prodlužovány, a k nim přibývají návrhy nové, jako jsou příspěvky na úhradu fixních nákladů zavřených provozoven.
  • Komentář Raiffeisenbank: Inflace tažena vyššími cenami pohonných hmot
    Spotřebitelské ceny v březnu meziročně vzrostly o 2,3 % oproti 2,1 % v únoru a skončily tak mírně pod konsensem trhu (2,4 %). Dostavilo se tím přerušení trendu, kdy sedm měsíců v řadě docházelo ke zmírňování meziročního tempa inflace. Tento vývoj je ovšem očekávaný, a to nejen v tuzemsku, ale i v ostatních zemích.
  • Komentář Raiffeisenbank: Inflace zpomalila třetí měsíc v řadě
    V lednu spotřebitelské ceny vzrostly oproti prosinci o 0,6 %. V meziročním srovnání se spotřebitelská inflace dostala na hodnotu 2,2 %, což je plně v souladu s očekáváním trhu. Jedná se o třetí zpomalení v řadě, poté co se inflace v říjnu (2,9 % r/r) dostala na své cyklické maximum. Zároveň se jedná o nejvyšší lednovou hodnotu od roku 2012.
  • Komentář Raiffeisenbank: Maloobchodní tržby překvapily opatrný trh
    Maloobchodní tržby po započtení tržeb z prodeje automobilů v listopadu vzrostly o 4,9 % v meziročním srovnání, což je o 2,1procentního bodu pomalejší tempo růstu tržeb oproti říjnu. U poklesu meziročního tempa růstu tržeb po započtení aut jsou patrny nižší prodeje automobilů a efekt vysoké srovnávací základny z minulého roku. Tržby bez započtení prodejů automobilů ale zrychlily tempo růstu na 7,8 %. Medián trhu očekával meziroční růst tržeb včetně automobilů 3,6 % a růst tržeb bez aut 5,0 % r/r. Náš odhad byl o něco blíže na 6,1 % r/r pro růst všech tržeb a 7,1% r/r pro růst tržeb kromě automobilů. Po očištění o sezónní vlivy narostly listopadové maloobchodní tržby bez aut meziměsíčně o 3,1 %. Od ledna do listopadu 2017 vzrostly tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel o 4,8 %.
  • Komentář Raiffeisenbank: Nezaměstnaných v lednu sezónně přibylo
    Podíl uchazečů o zaměstnání ve věku 15 – 64 let na populaci se v lednu podle očekávání zvýšil na 3,1 %. Počet dosažitelných nezaměstnaných se zvýšil oproti konci prosince o necelých 14 tis. na 210 109. Celkový počet nezaměstnaných narostl na 230 022.
  • Komentář Raiffeisenbank: Průmysl klesá pod tlakem viru
    Jak se dalo očekávat, ani český průmysl nezůstal imunní vůči koronavirové nákaze. Po očištění o vliv pracovních dnů v březnu meziročně odepsal 10,8 %, čímž ovšem oproti tržním odhadům překvapil spíše pozitivně, když očekávání činila -14,2 %. Ačkoliv se při podobném poklesu pochopitelně nedá hovořit o úspěchu, výsledek je stále znatelně lepší, než jakého průmysl dosahoval během horké fáze krize z let 2008/09. Po sezónním očištění březnový výsledek odpovídá meziměsíčnímu utlumení produkce o 8,7 %. Tržby průmyslníků meziročně vykázaly pokles o 9,5 %, přičemž citelněji ubyly ty ze zahraničí, nežli z tuzemska. Smutnou, ač ne zcela překvapivou zprávou je propad nových zakázek, který dosáhl 15,7 %. Ekonomické restrikce související s bojem proti viru se tak na průmyslovém výkonu citelně projevily, ačkoliv na rozdíl od služeb se na výrobní podniky nevztahovaly tak přísné zákazy. Ochlazení zatím výrazněji nepocítili ani zaměstnanci, kterých v březnu meziročně ubylo v evidenčním vyjádření 2,6 %, tedy prakticky stejně jako v únoru. Jejich průměrná mzda pak narostla o 3,2 %, což ovšem jasně ukazuje tendenci firem k šetření nákladů, jelikož mzdová dynamika oproti únoru zpomalila o více než polovinu.
  • Komentář Raiffeisenbank: Průmyslová výroba ochlazení neodolal
    Český průmysl v listopadu odepsal 5,7 %, tedy znatelně více, než činila očekávání (-4,0 %). Jeho výkon se zhoršil i ve srovnání s předchozím měsícem, kdy klesl jen o 3 %. Na aktuálním výsledku se částečně projevil nižší počet pracovních dní ve srovnání s loňským rokem, nicméně i po zohlednění tohoto vlivu jsme byli svědky propadu o citelných 3,2 %. V meziměsíčním srovnání pak došlo k úbytku 1,1 % produkce. Český průmysl v listopadu již nepodržel tradiční ekonomický tahoun v podobě výroby motorových vozidel, který zaznamenal pokles o 3 %, což vzhledem k jeho váze znamená negativní příspěvek k celkovému růstu na úrovni 0,6 procentního bodu. Právě tento segment přitom ještě v minulých měsících poklesu odolával. Stejně slabě se v konečném výsledku projevil vadnoucí sektor výroby strojů a zařízení, a ještě hůře dopadla produkce ostatních dopravních prostředků, které vděčíme za přihození -0,7 procentního bodu. Kupředu pak český průmysl tlačila odvětví výroby elektrických zařízení a pryžových a plastových výrobků, když obě přispěla 0,4 procentními body. Celkově je zřejmé, že Česko zažívá očekáváné ochlazení přicházející z exportních trhů, především pak Německa. Ani výhled do blízké budoucnosti není zatím zcela růžový, když nové zakázky v listopadu poklesly o téměř 3 %. Čeští průmyslníci teď budou s napětím sledovat, kterým směrem se dále vydá německá ekonomika, ze které v poslední době chodí rozporuplné signály. Zatímco tamní průmysl v tomto týdnu pozitivně překvapil, nedlouho předtím zklamaly tovární objednávky. Klíčový západní soused Česka tak zatím pouze koketuje s nastartováním ekonomického zotavení, a stejně jsou na tom i vyhlídky Čechů.
  • Komentář Raiffeisenbank: Solidní, avšak přechodný růst
    Podle rychlého odhadu ČSÚ vykázal český hrubý domácí produkt za třetí čtvrtletí letošního roku mezičtvrtletní růst o 6,2 %. Byl tak překonán náš i medián tržního odhadu. Je ovšem dobré neopomenout nízkou srovnávací základnu. Tuzemská ekonomika se odrážela z bezprecedentního poklesu ve druhém čtvrtletí, kdy došlo oproti prvnímu kvartálu k poklesu o 8,7 %. V meziročním vyjádření snížilo tuzemské hospodářství ve třetím kvartále svůj propad na -5,8 %. Ve druhém čtvrtletí činil meziroční pokles 10,9 %.
  • Komentář: Revidujeme výhled pro českou ekonomiku směrem nahoru, koruna bude posilovat rychleji
    Na základě velmi dobrých údajů z reálné ekonomiky a příznivého výhledu pro domácí i zahraniční poptávku revidujeme náš výhled pro růst HDP, trh práce, politiku ČNB a kurz koruny.
  • Komentář: Růst domácího HDP se udržel nečekaně vysoko
    Český HDP se ve třetím čtvrtletí podle předběžného odhadu statistického úřadu zvýšil o 0,5 % q/q po až neuvěřitelném růstu o 2,5 % ve druhém čtvrtletí. To v meziročním vyjádření představuje růst o 5,0 % y/y. Na meziročním růstu se podle ČSÚ podílely všechny poptávkové složky. Na nabídkové straně se dařilo především průmyslu, růst zaznamenal i sektor služeb. Další zvýšení o 0,8 % vykázala statistika zaměstnanosti. Je až s podivem, kde firmy dokázaly na utaženém trhu práce nové zaměstnance najít. Zpomalení mezičtvrtletního růstu HDP je podle nás v důsledku sezónnosti letních prázdnin, kterou plně nezachycuje očišťování statistického úřadu. Automobilový průmysl si totiž v létě vybírá celozávodní dovolené. S tím jak roste podíl tohoto odvětví na celkové výrobě a jak se s finálními výrobci synchronizují i dodavatelé se zvětšuje i pravidelné letní zpomalení ekonomiky. Stále se však jedná pouze o sezónnost a tak z dnešního mírně horšího čísla neděláme velké závěry. Měsíční data z reálné ekonomiky ukázala, že hospodářství v září znovu zařadilo vyšší rychlost. Těží tak z dobré dynamiky světového obchodu i ze zlepšení domácí poptávky. V Česku rostou investice. V druhém čtvrtletí to bylo vidět zejména v soukromém sektoru. Nicméně probouzet by se měly i veřejné investice, které budou podpořeny výrazným přílivem prostředků z evropských fondů.
  • Komentář Simona Peterse, analytika trhů s kryptoměnami
    Ether – kryptoaktivum spojené s blockchainem Ethereum – se odrazilo od zveřejnění informace, že The Merge má nyní předběžné datum spuštění. Kryptoaktivum se vyšplhalo nad 1 400 USD, což je jeho nejvyšší úroveň za více než měsíc, přičemž minulý týden se v některých okamžicích obchodovalo téměř za 1 000 USD.
  • Komentář společnosti Zlaťáky k vyjádření Reuters 28. srpna 2019
    V letních měsících zlato dosáhlo šestiletého maxima, když 7. srpna 2019 překonalo hranici 1 500 USD za trojskou unci a následně v aktuálním týdnu ve čtvrtek 29. srpna 2019 dosáhlo dokonce na 1 540,2 USD/Oz. V této souvislosti jsme zachytili několik nových falzifikátů, které nám zákazníci přinesli k výkupu či pouze k prověření pravosti (naposledy v pondělí 26. srpna na pobočce v Brně). Registrujeme středeční vyjádření Reuters a potvrzujeme, že se problematikou financování nelegálních aktivit naši dodavatelé dlouhodobě věnují.
  • Komentář Steena Jakobsena k politické přestřelce ve Washingtonu DC
    Podle hlavního ekonoma Saxo Bank by mohly politické rozbroje mezi republikány a demokraty vést až k nárůstu nezaměstna...
  • Komentář s tipy pro foundery od Davida Klímka ze SupplyDo
    Od začátku ziskový startup SupplyDO s loňským obratem skoro 11 milionů korun získal investici za bezmála 10 milionů korun od českého venture kapitálového fondu Nation 1. A tady je několik rad pro začínající startupisty od zakladatele SupplyDO Davida Klímka.
  • Komentář Tomáše Daňhela, analytika Saxo Bank
    Rok 2019 byl pro akciové trhy velmi úspěšný a dosáhl vysoce nadprůměrných zisků. Byli jsme svědky zcela unikátní situace, kdy trhy vykázaly abnormální růst. Ten ocenili především investoři. Současně však byla na trhu přítomná vysoká volatilita. To je velmi atraktivní příležitost pro tradery, kteří vyhledávají fluktuace a krátkodobé příležitosti. Vždyť jen Tesla odepsala od začátku roku téměř 48 %, aby se pak podívala na nová historická maxima.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024