Úterý 19. březen 2024 12:25
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new

Akciové trhy na nových historických maximech

29.12.2020 19:43  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Globální finanční trhy pokračovaly v růstu i dnes. Absence nových dat z ekonomiky a dozvuky politického souboje v USA o výši podpory postiženým lidem pandemií trhy příliš nezaujaly a pokračovala tak pozitivní nálada na obou stranách Atlantiku. Evropské akciové trhy si připsaly dalších pár desetin k dobru a se ziskem otevírá i Amerika. Tam již včera akciové trhy dosáhly svých nových historických maxim a dnešní úvodní obchodování naznačuje, že budou opět pokořeny. Z pozitivní nálady i nadále benefitovalo euro, které si vůči americkému dolaru připsalo 0,25 % a dnes zakončuje na úrovni 1,2240 EUR/USD. Regionální klidné obchodování rozvířilo skokové oslabení polského zlotého, za kterým pravděpodobně stála opět tamní centrální banka. Během dneška tak ztratil přes jedno procento a posunul se na 4,54 za euro. Mírně oslaboval i maďarský forint, zatímco koruna umazala část včerejších ztrát (+0,15 %) a vrátila se na úroveň 26,30 CZK/EUR. I nadále podle nás převládají na trhu příznivé podmínky pro její posílení k 26,05 za euro, nicméně díky nízké aktivitě si koruna pravděpodobně bude muset počkat na další zisky do nového roku.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akciové trhy - komentář
    Včerejší vývoj na amerických akciových trzích, kdy se širší index S&P 500 již...
  • Akciové trhy končí týden v plusu
    Americké akcie se v úvodních minutách svého obchodování připojily ke globálnímu růstu, podpořenému dalšími schválenými stimuly čínské vlády pro svoji ekonomiku. Index S&P 500 přidává čtvrt procenta, když se s velkým přehledem největšímu zájmu těší informační technologie. Pokud mu tento vývoj během páteční seance vydrží, připíše si za celý týden zisky okolo 2,6 %. Podobně je na tom i evropský Stoxx 600 díky dnešnímu půlprocentnímu růstu. Prakticky všechny sektory rostou a i zde s velkou převahou vládnou technologické společnosti.
  • Akciové trhy: Konec obchodování korigoval denní zisky
    Ceny průmyslových výrobců (PPI) v USA byly v březnu nižší, než se čekalo. To samozřejmě dává spekulace nebo naději, že inflace odezní a Fed skončí s utahováním měnové politiky. Slušně vzrostla průmyslová produkce v Eurozóně, a to se prý řítila do recese. A byla také zveřejněna naše česká inflace. Zpomalila, ta jádrová sice taky, ale nižším tempem. Makrodata dnes pozitivně ovlivnila obchodování na akciových trzích.
  • Akciové trhy konsolidují a čekají na nové impulsy. Přinese je Jackson Hole?
    Počátek tohoto týdne byl poznamenán nejistotou panující na trhu poté, co předchozí dva týdny uzavřely v červených číslech. Tento vývoj je připisován především panující geopolitické nejistotě ohledně situace v Severní Koreji a problémům, kterým Donald Trump čelí na domácí politické scéně.
  • Akciové trhy: Konstelace hvězd nebyla dnes světovým burzám nakloněna
    Dnes reportovalo množství společností své kvartální výsledky. Drtivá většina pokořila odhady trhu. Nicméně se dnes čeká na výsledky gigantů Alphabet a Microsoft, kteří čísla oznámí po zavření trhu. Ty by mohly určit další směr obchodování.
  • Akciové trhy korigují část předchozích ztrát
    Komentáře amerického prezidenta Donalda Trumpa opět hýbou akciovými trhy. Po ostrých slovech směrem k Číně včera investory a obchodníky ujišťoval, že chce dosáhnout s jejími zástupci obchodní dohody. Na základě toho akcie část předchozích zpráv korigovaly. Všechny tři hlavní indexy si polepšily. Průmyslový Dow Jones a S&P 500 posílily o 0,8 %, technologický Nasdaq přidal dokonce 1,1 %. V rámci širšího S&P 500 se dařilo všem sektorům s výjimkou utilit, které v průběhu včerejší seance přišly o 0,9 %.
  • Akciové trhy: Letní soutěž o nová maxima začala
    Akciovým trhům vládne nekonečný optimismus. Svědčí o tom silný ziskový start tohoto týdne. Jde o reakci na páteční data z trhu práce, který zaznamenal růst mezd na 2,7 % a vytvoření dalších 213 000 pracovních míst. Zatímco dolar klesl, akcie prudce rostly. Sentiment se tak projevil i v pondělním obchodování.
  • Akciové trhy likvidují ztráty z konce minulého týdne, pod tlakem jsou hlavně zlato a JPY
    Dnešní seance je zatím o jediném fundamentu. Nedělní zpráva o tom, že FBI prověřila všech 650 tis. nových mailů H. Clintonové a nenašla žádné důvody k obnovení jejího vyšetřování, zatím výrazným způsobem zasahuje do pondělní obchodní seance a pomáhá vnést trochu klidu do stále poměrně nervózního obchodování. Akciové indexy v Evropě díky ní dokázaly zahájit seanci vysokým pozitivním gapem a své zisky si bez problémů drží také odpoledne. Německý DAX je proti pátečnímu close výše o 1,6 % a odrazil se tak téměř ukázkově od supportu na úrovni minima z konce září.
  • Akciové trhy míří do červeného
    Americký akciový index S&P 500 včera nedoznal výraznějších změn, když oproti úterní seanci klesl jen o pět setin procenta. Na jedné straně se dařilo energetickým, finančním a průmyslovým titulům, které přidaly 0,4 %, na straně druhé největším propadlíkem byly farmaceutické společnosti, které přišly o půl procenta. Z pohybů jednotlivých odvětví je tak patrné, že včerejší obchodování bylo relativně klidné.
  • Akciové trhy míří za zisky
    Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem. Index S&P 500 zatím přidává 0,8 %, když vedoucím sektorem jsou energetické tituly (+1,7 %), které podporují rostoucí ceny ropy. Daří se všem sektorům s výjimkou utilit, které pod tíhou rostoucích dluhopisových výnosů ztrácejí jedno procento.
  • Akciové trhy na pokraji dalšího propadu
    Americké akciové futures ve středu klesly kvůli rostoucím obavám, že Evropa ztratí přístup k ruskému plynu, což uvrhne region do recese, která by mohla mít globální dopady.
  • Akciové trhy na rekordních maximech, posiluje už i ropa
    Hlavní americké akciové indexy v minulém týdnu stabilně posilovaly a opět přepsaly historická maxima. Ve čtvrtek se to po více než 15 letech dokonce podařilo všem třem najednou. Futures kontrakt na S&P 500 dosáhl až na cenu 2185,25, Dow Jones vyšplhal na 18595 a technologický Nasdaq dosáhl 4811,00. Páteční seance pak přinesla mírné oslabení díky negativní reakci na zveřejnění maloobchodních tržeb, které byly o téměř půl procenta pozadu za očekáváním. Tuto zprávu okamžitě zaznamenal i US dolar, který oslabil nejvíce na páru s JPY.
  • Akciové trhy: Na rozdíl od evropských burz, pražský index klesl, čeká se na Fed
    Událost týdne, na kterou všichni čekají, bude zveřejnění nastavení úrokových sazeb americkým Fedem. Obchodování bude zřejmě ve světle hektických událostí minulých týdnů do rozhodnutí nervózní. Zveřejnění se dočkáme dnes v 19:00h SEČ. Evropské obchodování to již neovlivní, ale dopad na začátek zítřejší seance by to mít mohlo. Podle našeho odhadu zvýší Fed klíčovou úrokovou sazbu o 25 bb do rozmezí 4,75-5,00 %. Předchozí odhady předpovídaly růst až o 50 bb. Samozřejmě se čeká na důležitý doprovodný komentář guvernéra Powella.
  • Akciové trhy na úvod týdne bez společného trendu
    Evropské akcie míří na úvod týdne za zisky. Index Stoxx 600 v odpoledních hodinách přidává zhruba třetinu procenta. V rámci evropských indexů jsou největší pohyby patrné na britském FTSE 100, který přidává dvě procenta. Důvodem je slábnoucí libra v reakci na zvyšující se obavy ohledně výstupu Velké Británie z EU bez dohody. Slabší britská libra tak pomáhá tamním exportérům, což se odráží i na růstu cen jejich akcií.
  • Akciové trhy na úvod týdne klesají
    Evropské i americké akcie navázaly na ranní obchodování v asijsko-pacifickém regionu a rovněž zamířily do červeného. Evropský Stoxx 600 v odpoledních hodinách přichází o zhruba 0,2 %, v případě amerického indexu S&P 500 jde o ztráty okolo půl procenta. Pro další směr akciových trhů bude důležité vystoupení šéfa Fedu Jeroma Powella v tomto týdnu, a to zejména v kontextu pátečních silných dat z amerického trhu práce. Trhy v současnosti počítají plně s tím, že na konci července Fed sníží sazby o 25 bb. Údaje z konce minulého týdne ale tato očekávání nahlodávají. Pokud bychom z úst guvernéra zaslechli náznaky toho, že se sazbami prozatím potřeba hýbat není, akciové trhy by se dostaly pod značné výprodejní tlaky.
  • Akciové trhy na vlně optimismu
    Americké akciové indexy včera uzavřely s vysokými zisky. Nejlépe se dařilo informačním technologiím, když Nasdaq si polepšil o dvě procenta v reakci na informaci, že výrobce grafických čipů Nvidia kupuje svého konkurenta, izraelskou společnost Mellanox. Naproti tomu nejméně z hlavních indexů si polepšil průmyslový Dow Jones, jemuž ve vyšším růstu bránily akcie Boeingu (-5,4 %), které reagovaly na zprávy, že některé aerolinky omezují provoz jeho letounů 737 Max v reakci na nedávné havárie. Index S&P 500 přidal 1,5 % za podpory všech hlavních sektorů. 93 % akcií zahrnutých do tohoto indexu si připsalo zisky. Pozitivní náladě pomohly i překvapivě silné americké maloobchodní tržby, které alespoň částečně rozehnaly obavy ze zhoršujícího se vývoje největší světové ekonomiky.
  • Akciové trhy: Na začátku týdne pražská burza s mírnou ztrátou
    Pražská burza prostřednictvím indexu PX dnes klesla o 0,13 % (1 415,13 b.). Dolů ji stlačil ČEZ (-0,43 %, 1 150 CZK), který má v indexu největší váhu a bez překvapení měl dnes největší podíl (50 %) na celkovém zobchodovaném objemu. Obrázek byl takový, že zhruba polovinu dne se index obchodoval v plusu a následně nabral mírnou ztrátu. Dále skočily v negativním pásmu také VIG (-0,97 %, 614 CZK), Kofola (-0,41 %, 245 CZK), Moneta (-0,24 %, 84,10 CZK), Philip Moris ČR (-0,23 %, 17 560 CZK) a Colt CZ (-0,17 %, 582 CZK).
  • Akciové trhy nesou nelibě nedostatek podpory z ECB
    Guvernér ECB Mario Draghi dnes zklamal obchodníky s akciemi, které po jeho vystoupení obrátily pozitivní směr. Eurodolar naopak roste nad úroveň 1,13. Německý index je obvykle citlivý na informace z ECB a dnes to plnou měrou potvrdil - klesl o cca 170 ticků z denních maxim na minima kvůli absenci holubičích náznaků v průběhu tiskové konference. Podmínky TLTRO byly oceněny v růstu depozitní sazby o 10 bps. Nejsou tak výhodné, jak někteří obchodníci očekávali.
  • Akciové trhy: Nové rekordy ze začátku týdne vystřídalo vybírání zisků
    Ještě v úterý dosáhly indexy S&P 500 a technologická NASDAQ svých historických maxim. Ale to bylo vše. Po zbytek týdne oslabovaly.
  • Akciové trhy: Nový měsíc začal v Evropě růstem, v Praze bohužel ne
    Data z trhu práce v USA (nová místa v soukromém sektoru) dopadla nad očekávání dobře. V Evropě klesá inflace. Tuzemský index PMI v průmyslu sice nezklamal. Nicméně jeho struktura ukazuje prudký pokles produkce, kdy poptávka stále klesá.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new