Čtvrtek 28. březen 2024 17:25
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new

Ranní komentář: Akciové indexy na nízkých objemech rostu na nová maxima

29.12.2020 07:41  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Začátek týdne na finančních trzích proběhl v klidu a akciové indexy v Evropě i v USA jej odstartovaly růstem až na nová historická maxima. Růst byl podle očekávání na nízkých objemech a pomohly mu hlavně zprávy o tom, že americký prezident nakonec podepsal stimulační balíček, který má mj. zaručit amerických domácnostem jednorázový šek ve výši 600 dolarů na hlavu.

Pozitivní sentiment na trzích zatím přetrvává také během dnešního rána, kdy indexy po celém světě pokračují v růstu. Na většině dalších trhů je situace stabilizovaná. Makrokalendář je i dnes na data velmi chudý a s klidným průběhem obchodní seance proto počítáme také dnes.

Výraznější volatilitu pozorujeme i nadále hlavně na kryptoměnách, kde dochází ke korekci včerejších zisků jak u bitcoinu, tak u etherea.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Akcie zatím pozice drží, nervozitu na trzích zvyšují hlavně politická rizika
    Akciové trhy za sebou mají klidnou seanci a dál vyčkávají na zvýšených úrovních, když DAX atakuje resistenci na 12 670b., zatímco S&P500 dál vyčkává přibližně procento pod historickým maximem. Nálada na trzích je ale navzdory vysokému ocenění akcií nervózní, což má na svědomí celá řada politických rizik, počínaje stále nejistou obchodní dohodou mezi USA a Čínou, přes situaci v Sýrii až k tématu brexitu. To vše, společně se zpomalující světovou ekonomikou, ale zároveň dál zvyšuje šance na další snížení amerických sazeb a právě uvolněná měnová politika je zdá se klíčovým faktorem, který drží finanční trhy nad vodou.
  • Ranní komentář: Akcie znovu klesají, ropa roste. USA raketovým útokem zabily iránského velitele
    Včerejší seanci výrazně pomohly zprávy z Číny, kde tamní centrální banka snížila komerčním bankám povinné minimální rezervy, což pomohlo akciím nejen v Číně, ale i v Evropě a v USA. Včerejší pozitivní momentum je ale po dnešním ránu pryč, když trhy zasáhly zprávy o americkém leteckém náletu v Iráku, který zabil vysoce postaveného íránského velitele. To znovu zvyšuje obavy z další eskalace americko-íránského konfliktu, což dnes výrazně pomohlo cenám ropy, zatímco akcie a ostatní riziková aktiva ztrácejí.
  • Ranní komentář: Akcie znovu klesají, železná ruda doplácí na dění v Číně, uhlí prudce stoupá
    Nálada na finančních trzích byla v minulém týdnu nervózní a nervozita nepolevuje ani během dnešního rána. Tématem číslo jedna je situace v Číně na jejím realitním trhu. Akcie v Hong Kongu dnes ztrácejí přes tři procenta a výrazně v červených číslech se začátkem týdne pohybují také futures na indexy v Evropě a v USA.
  • Ranní komentář: Akcie znovu mírně rostou, dolar silnější na většině měnových párů
    Akciové trhy za sebou mají klidnou seanci. Na úterní korekci tentokrát nenavázaly a své pozice si dokázaly udržet. Pod mírným tlakem se v USA nacházel jen technologický Nasdaq, zatímco S&P500 a Dow Jones rostly o pár desetin procenta a zisky v Evropě byly ještě o něco vyšší.
  • Ranní komentář: Akcie znovu pod tlakem, desetileté výnosy v USA zpátky nad 1.5 %
    Včerejší seance se na trzích nesla opět ve velmi nervózním duchu. Výrazně ztrácely především růstové akcie a technologický Nasdaq, který odepsal 2.83 %. Na vině byly vedle vysokých valuací také rostoucí výnosy, které se u desetiletých splatností dostaly až nad hranici 1.50 %. V jejich růstu jim přitom pomohlo i vyjádření J. Powella, který před americkými senátory uvedl, že bude inflace vyšší delší dobu, než byla původní očekávání americké centrální banky. I tak by se ale podle Powella měla vrátit zpět k inflačnímu cíli.
  • Ranní komentář: Akcie ztrácejí, Ackman shortuje bondy, obvinění Trumpa a další korporátní výsledky
    Akciové trhy včera po delší době výrazněji klesaly a například americký Nasdaq odepsal více než dvě procenta. Navzdory korekci si ale akcie své zvýšené valuace i nadále drží a dnes ráno už je situace o poznání klidnější. V růstu pokračuje naopak americký dolar, kterému zdá se svědčí růst výnosů, které se v USA u desetiletých splatností dostaly nad 4 %. Dnes zasedá Bank of England, která by měla zvednout sazby o 25bp. na 5.25 %. Velmi zajímavá bude i výsledková sezóna, která přinese po uzavření burz výsledky Amazonu a Applu.
  • Ranní komentář: Akcie zůstávají pod mírným tlakem, nervozita ani po šesti týdnech zcela nemizí
    Včerejší seance byla na FX hlavně o libře, které se dočkala výrazné volatility poté, co britská premiérka získala pro návrh o brexitu podporu vládního kabinetu, zatímco se jí, alespoň podle vyjádření vlastních spolustraníků, začala vzdalovat klíčová podpora britského parlamentu. Za pozornost stály i komentáře šéfa Fedu Powella, který signalizoval prosincový růst sazeb, nebo informace o tom, že by snižovaní produkce OPECu a některých nečlenských zemí mohlo dosáhnout až 1 milionu barelů. I dnes se bude na FX řešit hlavně brexit, zatímco na akciových trzích hrají dál klíčovou roli vyšší rizikové přirážky a strach s dalších výprodejů. Ten by však mohly mírnit zprávy o tom, že Čína nabídla USA ústupky, které mohou pomoci k dosažení dohody o vzájemném obchodu.
  • Ranní komentář: Akcie zůstávají v úzkém bočním trendu, dnes čísla z britského trhu práce
    Pondělní seance na finančních trzích začala v klidu a většina akciových indexů i měn si své pozice podržela. Na FX zaujal hlavně kanadský dolar, který se dostal pod tlak po zveřejnění nového průzkumu Bank of Canada, který naznačil, že se nálada mezi kanadskými firmami začíná mírně zhoršovat. CAD reagoval oslabením, i když i nadále zůstává v bočním pásmu, ve kterém se drží od začátku tohoto měsíce.
  • Ranní komentář: Akciím pomáhá pokles výnosů. Exxon dnes možná dotáhne akvizici Pioneer
    Akciových trhům se podařilo další seanci navázat na předchozí zisky a využily příznivé situace na dluhopisovém trhu, kde klesají výnosy. Ohledně potenciální pauzy ve zvyšování sazeb se vyjádřila řada členů FOMC, což také pomohlo k lepšímu sentimentu. Dnes nás čeká opět celá řada projevů centrálních bankéřů, což završí koncem dne zveřejnění zápisu minutes ze zasedání Fedu v září.
  • Ranní komentář: Akciím se do hlubší korekce zatím příliš nechce, dolar mírně pod tlakem
    Americké indexy včerejší seanci zakončily v červených číslech a korigovaly tak značný růst ze začátku týdne. S&P500 odepsal 0.81 % a Nasdaq ztrácel 1.69 %. Sentiment na trzích je ale dnes ráno zdá se stabilizovaný a futures na většinu indexů opět mírně rostou. Stabilní jsou přitom také dluhopisové výnosy, jejichž růst byl v minulém týdnu jedním z největších strašáků pro většinu investorů.
  • Ranní komentář: Akciové indexy navzdory politickým rizikům znovu rostou, dnes americký ISM
    Přestože se pondělní seance ráno nesla znovu v nervózním duchu, indexy se nakonec dokázaly zvednout a v USA zakončily seanci v zelených číslech. To vše navzdory nervozitě z další eskalace napětí mezi USA a Íránem. Trhy zůstávají pozitivně naladěny i dnes, k čemuž do značné míry pomáhá kombinace uvolněné měnové politiky a vidina zrychlení růstu světové ekonomiky, kterou poslední dobou podpírají i nově příchozí ekonomická data. Včera příjemně překvapily výsledky evropského PMI a dnes jsme zvědaví na to, zda dobré zprávy přinese i americký ISM.
  • Ranní komentář: Akciové indexy navzdory rizikům pokračují v růstu
    Minulý týden se na finančních trzích nesl v pozitivním duchu, když pomohl akciím a dalším rizikovým aktivům k navyšování jejich ocenění. Jen v USA rostly indexy o více než 3 %, když do značné míry pomohl hlavně pondělní gap a zprávy o pokroku ve vývoji vakcíny proti koronaviru. Ta však stále není hotovou záležitostí a trhy ohrožuje i řada dalších rizik, v čele s dopady koronaviru na světovou ekonomiku, nebo opětovné oživení tématu napjatých americko-čínských vztahů.
  • Ranní komentář: Akciové indexy navzdory technologiím pokračují v růstu, trhy čeká důležitý týden
    Akciové trhy za sebou mají další úspěšný týden. V USA rostl Dow Jones dokonce o 5.7 %, zatímco technologický Nasdaq přidal kvůli slabým výsledkům technologií pouze 2.2 %. Nálada na trzích zůstává pozitivní a obchodníci nyní vyčkávají na důležité makro, které nás v tomto týdnu čeká. Klíčové bude středeční zasedání Fedu a páteční výsledky z amerického trhu práce. Pokračuje ale také výsledková sezóna, která nabídne i v tomto týdnu několik velmi zajímavých jmen.
  • Ranní komentář: Akciové indexy opět na rekordech, EUR/USD vyklesává a zlato klesá už pátý den v řadě
    Ranní komentář: Akciové indexy opět na rekordech, EUR/USD vyklesává a zlato klesá už pátý den v řadě - videokomentář...
  • Ranní komentář: Akciové trhy dál umírněně korigují své březnové zisky, dnes kanadská data z trhu práce
    Akciové trhy včera pokračovaly v korekci, když se do červených čísel dostaly indexy v Evropě i v USA. Nálada na trzích...
  • Ranní komentář: Akciové trhy i většina měn zatím stabilní, dnes zasedání ECB
    Nálada na trzích zůstává i po včerejšku stabilní, když trh stále čeká na nové fundamenty, které by ocenění akcií a měn dokázaly výrazněji rozpohybovat. Včerejší seance přinesla z nového makra jen o něco lepší výsledky amerických ropných zásob a trh se tak zaměřil hlavně na pokračující výsledkovou sezónu, která zatím v USA probíhá mírně nad očekávání. Důležitými tématy pak zůstávají hlavně politická rizika, v čele s Británií, kde se dál řeší hlavně možnost vyhlášení předčasných voleb.
  • Ranní komentář: Akciové trhy jako na houpačce, dnes projev šéfa Fedu Powella
    Pondělní seance začala na trzích velmi nervózně. Nasdaq dokonce v jednu chvíli ztrácel 2.7 %, ale situace se začala rychle otáčet a seanci nakonec technologický index uzavřel mírně v plusu. Trhy jsou viditelně nervózní a zvýšená volatilita může i nadále přetrvávat. Obzvláště pokud by bylo další obchodování doprovázeno rostoucími výnosy z amerických dluhopisů.
  • Ranní komentář: Akciové trhy navyšují zisky z konce minulého týdne, eurodolar zpět na paritě
    Akciové trhy včera navázaly na páteční seanci a pokračovaly v růstu. Nálada na trzích je zatím stabilizovaná, i když pondělní seanci byla na nové fundamenty poměrně chudá. Mnoho nových makrodat se nedočkáme ani dnes a trhy dál vyčkávají hlavně na čtvrteční výsledky inflace. V centru dění tak dnes bude asi opět hlavně korporátní sektor a pokračující výsledková sezóna v USA i v Evropě.
  • Ranní komentář: Akciové trhy nevypadají levně ale pozice drží
    Akciové trhy za sebou mají velmi klidný týden, během kterého si své vysoké valuace dokázaly podržet. Nic na tom nezměnila ani probíhající výsledková sezóna, která už nabídla pár nepříjemných překvapení, v čele s výsledky Tesly a AT&T. V novém týdnu začnou svá čísla za 1Q reportovat i velké technologické společnosti jako Amazon, Alphabet, Meta, nebo Google.
  • Ranní komentář: Akciové trhy pokračují v korekci, dnes zasedá Bank of Canada
    Nálada na akciových trzích zůstává i nadále nervózní. Včera se do červených čísel dostaly indexy v Evropě i v USA a pod tlakem zůstávají také během dnešního rána. Téma výprodejů je přitom stále stejné, když trh dál řeší hlavně dopady obchodní války mezi USA a Čínou. Na nové makro je týden zatím chudý a stejně tomu bude i dnes, kdy se dočkáme jen jednoho zajímavého fundamentu, v podobě zasedání Bank of Canada. Ta by měla ponechat sazby beze změny na 1,75 %, takže obchodníci na CAD budou zvědaví hlavně na doprovodný komentář a na to, jak BoC vyhodnotí aktuální rizika pro kanadskou ekonomiku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster