Úterý 19. březen 2024 06:51
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Purple pivot points
reklama
Instaforex Dakar

ČNB ponechává sazby na stávající úrovni

17.12.2020 16:20  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnešní zasedání bankovní rady České národní banky nepřekvapilo, když bylo rozhodnuto o zachování všech tří úrokových sazeb na stávající úrovni. Repo sazba tak zůstává na hodnotě 0,25 %, diskontní sazba na 0,05 a lombardní sazba na 1 %. Více informací o argumentech, které bankovní radu přiměly k ponechání sazeb beze změny se dozvíme na tiskové konferenci za účasti guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, jejíž začátek je plánován na 15:45.

Rozhodnutí bankovní rady se řadilo mezi ty široce předvídané. Po jarním svižném snížení sazeb o dva procentní body, čímž se ČNB snažila ulehčit ekonomice zasažené COVID-em, se její role aktuálně jeví primárně jako stabilizační, spíše než aktivistická. Uvolnění měnové politiky si vývoj aktuálně nežádá a její utahování by během pandemie jedině uškodilo. Úrokové podmínky jsou nastaveny velkoryse. Inflace, hlavní cíl České národní banky, postupně zpomaluje tempo růstu a v listopadu se nacházela na úrovni 2,7 %, což bylo o 0,2pb pod odhadem ČNB. Jádrová složka inflace, která je z měnověpolitického pohledu směrodatnější, se sice drží zvýšená okolo 3,7 %, nicméně v průběhu příštího roku se očekává její zpomalení. Protiinflačně bude působit utlumená poptávka vlivem pandemie a také předpokládané posilování české měny.

V poslední době se ovšem dostavily dílčí pozitivní informace ukazující na vyšší tempo inflace, jako svižnější ekonomické oživení ve třetím kvartále, brzká dostupnost vakcíny a také daňový balíček. Někteří představitelé ČNB se v uplynulých týdnech vyjádřili ve prospěch úvah o zvyšování úrokových sazeb v druhé polovině příštího roku. Nicméně stále přetrvává výrazná nejistota vyplývající z vývoje pandemie a přísnosti a doby trvání restriktivních opatření nejen v tuzemsku, ale i zahraničí.

Základní sazba ČNB

 

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

% p.a.

0,25

0,25

0,25

0,25


Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg



Spíše než na samotné rozhodnutí bankovní rady tak nyní trh i my budeme zvědavi na zvolenou rétoriku na tiskové konferenci. Mohlo by zaznít, že ačkoliv se riziko v posledních týdnech přelévá ve směru mírně vyšších úrokových sazeb v druhé polovině příštího roku, výhledově silnější kurz koruny bude utahovat měnové podmínky, a tudíž limitovat potřebu pro zvyšování sazeb v dohledné době. Z našeho pohledu je úvaha o zvyšování sazeb předčasná a prozatím počítáme se stabilitou sazeb po celý příští rok. Pro další směřování měnové politiky bude klíčový vývoj ekonomiky v prvních měsících 2021.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČNB ponechala sazby beze změny a bude i nadále bránit nadměrným výkyvům CZK
    ČNB v souladu s očekáváními ponechala úrokové sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 7 %. Současně bylo rozhodnuto o tom, že centrální banka bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. Potřeba intervencí ze strany ČNB ve prospěch silnější koruny ale upadá s tím, jak korunu opouští globální depreciační tlaky.
  • ČNB ponechala sazby beze změny, jak se čekalo
    Česká národní banka podle očekávání na dnešním měnově politickém zasedání úrokové sazby neměnila. Základní repo sazba tak zůstává 0,25 % a změn nedoznala ani diskontní a lombardní sazba (0,05 % a 1,00 %). Hlavní důvodem pro pokračující stabilitu úrokových sazeb je i nadále nejistota ohledně dalšího vývoje pandemie a ekonomiky. Stále nízký podíl proočkované populace totiž nevylučuje výskyt další pandemické vlny. Není navíc zcela zřejmé, jak se bude vyvíjet hospodářství poté, co dojde k rozvolnění protiepidemických opatření a ke snížení podpory ze strany státu. Sami centrální bankéři již dříve uvedli, že preferují stabilitu úrokových sazeb po celé první pololetí, když nechtějí zpřísňování měnové politiky uspěchat. Předčasné zvýšení sazeb by totiž mohlo ohrozit oživení ekonomiky, které bude v prvních fázích ještě křehké.
  • ČNB ponechala sazby na stávající úrovni
    Rada ČNB na svém prosincovém zasedání opět nezvýšila základní úrokovou sazbu, která zůstává již od 23. června na 7,00 %. Lombardní sazba, za kterou si půjčují banky oproti zástavě, dosahuje 8,00 %, zatímco diskontní sazba se drží na 6,00 %. Rozhodnutí centrálních bankéřů je v souladu s odhady trhu.
  • ČNB ponechala sazby na stávající úrovni
    Zatímco americká centrální banka zvýšila úrokové sazby o 25 bp a Evropská centrální banka o 50 bp, rada ČNB na svém dnešním zasedání opět ponechala základní úrokovou sazbu na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba dosahuje již od 23. června 2022 na 7 %, lombardní sazba, za kterou si půjčují banky oproti zástavě, dosahuje 8,00 %, zatímco diskontní sazba se drží na 6,00 %. Rozhodnutí centrálních bankéřů je v souladu s odhady trhu.
  • ČNB ponechala sazby na stávající úrovni
    Rada ČNB na svém dnešním zasedání opět nezvýšila základní úrokovou sazbu, která zůstává již od 23. června na 7,00 %. Nová bankovní rada udržela úrokové sazby na stejné úrovni již na druhém zasedání v řadě. Lombardní sazba, za kterou si půjčují banky oproti zástavě, dosahuje 8,00 %, zatímco diskontní sazba se drží na 6,00 %. Rozhodnutí centrálních bankéřů je v souladu s odhady trhu.
  • ČNB ponechala sazby na 7 %
    Česká národní banka na svém dnešním zasedání ponechala sazby beze změny na 7 %. Trhy očekávaly růst o 25bps.
  • ČNB ponechala úrokové sazby beze změny, vymezí se proti sázkám na jejich rychlý pokles
    Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes podle očekávání rozhodla ponechat základní úrokovou sazbu na 7 %. Rozhodnutí bylo předem jasné a žádný jiný scénář tentokrát nepřipadal v úvahu. Na čem už ale mezi analytiky panuje mnohem menší shoda, jsou budoucí kroky České národní banky. Zatímco část z nich očekává rychlé snižování sazeb až na začátku roku 2024, analytici Ebury naopak očekávají první snížení sazeb už v průběhu 4. čtvrtletí. A to přesto, že guvernér Aleš Michl opakovaně upozorňuje, že ČNB bude udržovat sazby výše po delší dobu.
  • ČNB ponechává politiku beze změny. Cíl pro intervence 27 CZK/EUR, nebo slabší
    Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni a nadále používat devi...
  • ČNB ponechává sazby beze změny, kvůli slabší inflaci. Hypotéky však zdražují nejrychleji za posledních deset let
    Na posledním letošním řádném měnověpolitickém zasedání České národní banky se její bankovní rada rozhodla ponechat sazby na stávajících úrovních. Základní sazba tak setrvává na úrovni 1,75 procenta.
  • ČNB ponechává sazby beze změny, možnost FX intervencí zůstává otevřená
    Česká národní banka podle očekávání analytiků i finančního trhu ponechala na dnešním zasedání úrokové sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba tak nadále činí 7,00 %. Se stabilitou sazeb ČNB v tlumení inflace více spoléhá na relativně silný kurz koruny. Není tak překvapující, že oznámení z dnešního rozhodnutí obsahuje opět větu o případných intervencích na devizovém trhu, pokud by koruna vykazovala nadměrnou volatilitu. S rozhodnutím v souladu s očekáváními se teď pozornost trhu poutá na tiskovou konferenci, která začíná v 15:45.
  • ČNB ponechává sazby na technické nule. Na intervence může dojít na konci roku
    Bankovní rada České národní banky na dnešním zasedání jednomyslně ponechala sazby beze změny na rekordním minimu 0,05...
  • ČNB ponechává sazby stabilní
    Česká národní banka podle očekávání ponechala základní sazbu beze změny na 7,00 % a stejně tak potvrdila ochotu nadále bránit korunu proti nadměrné volatilitě. Až nečekaně výrazné změny ovšem doznala prognóza centrální banky. Ta v tuto chvíli ukazuje na jedné straně nižší inflaci i HDP (při porovnání s létem), na druhou stranu na výrazně vyšší trajektorii úrokových sazeb.
  • ČNB popáté v tomto roce zvýší úrokové sazby
    Očekáváme, že ČNB ve čtvrtek už počtvrté v řadě a popáté v tomto roce zvýší své úrokové sazby. Jednání se účastní všichni členové bankovní rady a pro některé z nich to bude zároveň poslední jednání (viceguvernéři V. Tomšík a M. Hampl). Podle nás hlavními důvody pro zvýšení sazeb bude slabší kurz koruny, pevně ukotvená inflace nad dvěma procenty a hlavně nová prognóza centrální banky. Ta by měla ukázat vyšší inflaci zejména v první polovině příštího roku z důvodu vyšších cen energií, nájemného a potravin. Zároveň by měl také vzrůst odhad růstu mezd díky dalšímu růstu platů ve státní správě a očekávanému zvýšení minimální mzdy. Opětovného posunutí ke slabším hodnotám se dočká také kurz koruny, která tak vytvoří v prognóze prostor pro další zvyšování úrokových sazeb v příštím roce.
  • ČNB popáté v tomto roce zvyšuje své úrokové sazby
    Bankovní rada ČNB dnes rozhodla počtvrté v řadě a popáté v tomto roce zvýšit své úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba byla navýšena na úroveň 1,75 %, lombardní na 2,75 % a diskontní sazba na 0,75 %. Pro toto rozhodnutí hlasovalo pět členů bankovní rady. Jeden člen rady hlasoval pro ponechání úrokových sazeb beze změny a jeden člen pro zvýšení o 50 b.b.
  • ČNB poprvé od května 2020 snižuje úroky, koruna v reakci oslabuje. Zlevní hypotéky, zdraží nemovitosti
    Bankovní rada České národní banky na svém dnešním měnověpolitickém zasedání rozhodla snížit základní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu na úroveň 6,75. ČNB tím v podstatě ukončuje nejvyhrocenější fázi svého boje s inflací a přechází do fáze postupné normalizace a stabilizace měnové politiky. Koruna v reakci oslabuje, což znamená, že ne všichni investoři byli přesvědčeni, že se snížení sazeb dnes odehraje.
  • ČNB poprvé od února 2009 sráží základní úrok o 0,5 procentního bodu. Koruna znehodnocuje na nejslabší úroveň od roku 2015
    Česká národní banka dnes na mimořádném zasedání snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,75 procenta. Tuzemská centrální banka se tak přidává k zástupu centrálních bank z celého světa, které letos své základní úroky buď snižují, nebo alespoň ponechávají beze změny.
  • ČNB poslala trhům lehce jestřábí vzkaz
    Centrální banka na svém včerejším zasedání podle očekávání sazby nezměnila. Pro jejich stabilitu hlasovalo 5 členů bankovní rady, zatímco dva členové zvedli ruku pro růst sazeb o 25bps. To je o jeden hlas méně než na předešlém zasedání a argumenty pro další utažení měnové politiky podle našich předpokladů v bankovní radě slábnou. To je dáno jednak postupným odezníváním inflace (celkové i jádrové) a současně o něco horšími výsledky domácí ekonomiky (slabší růst v Q1 2023 i slabý start do Q2).
  • ČNB: Potřeba uvolnit měnovou politiku je méně naléhavá. Horší výhled pro schodek a dluh
    Potřeba dalšího uvolnění měnové politiky je menší než v předchozích měsících. Shodla se na tom většina členů bankovní ...
  • ČNB potvrdí platnost kurzového závazku
    Na svém pravidelném zasedání k projednání měnové politiky se dnes sejde bankovní rada ČNB. Bude se jednat o zasedání, kdy...
  • ČNB potvrzuje naši prognózu – deflace kvůli ropě vadit nebude
    Česká národní banka na svém včerejším zasedání nepřekvapila, když ponechala úroveň kurzového závazku beze změn. Během odpoledne, kdy centrální...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank