Úterý 19. březen 2024 08:09
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Instaforex ebook

Graf dne: Globální zásoby mědi klesly nejníže od roku 2014

17.12.2020 13:21  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zásoby mědi monitorované globálními komoditními burzami klesly dle posledních údajů na nejnižší úrovně za posledních 6 let. Pokud bude pokles dále pokračovat, tak se cena brzy ocitne na nejnižší úrovni od roku 2008. Pokles zásob reflektuje růst ceny komodity, které se už dostaly k ceně 8 000 dolarů za tunu. Růstu ceny pomáhá zvýšená poptávka asijských ekonomik, které se rychle vzpamatovávají z pandemie koronaviru. Díky novým vakcínám by už v příštím roce mohl COVID-19 přestat hrát ekonomickou roli. Růstu cen na komoditních trzích pomáhá také slábnoucí americký dolar. Goldman Sachs předpokládá, že deficit komodity na trhu by mohl cenu mědi dostat až na úroveň 10 000 dolarů za tunu.

Zásoby mědi prudce klesají. Dostaly se na nejnižší úroveň od roku 2014 a brzy se mohou dostat na nejnižší úrovně od roku 2008. Zdroj: Bloomberg

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne - GBPUSD (17.07.2023)
    Ekonomové Goldman Sachs ve Spojeném království předpokládají, že během srpnového zasedání Bank of England zvýší úrokovou sazbu o 50 bazických bodů a že v listopadu dosáhne svého maxima na úrovni 6 %. Současná úroveň úrokových sazeb je na úrovni 5,0 %. Prognóza dalšího zvýšení o 100 bazických bodů vychází z pokračujících silných inflačních tlaků, růstu mezd a pomalejší než očekávané reakce nesplácených hypoték na změny úrokových sazeb.
  • Graf dne: GBPUSD (17.11.2023)
    Dnes v 08:00 jsme obdrželi nejnovější zprávu o maloobchodních tržbách ve Spojeném království. Údaje dopadly výrazně pod očekávání, v meziročním srovnání jsme zaznamenali zrychlení celkového poklesu dynamiky tržeb a měsíční údaje popřely šance na oživení, které očekávali dotázaní ekonomové. Kontext této zprávy je důležitý, neboť po nedávném nízkém údaji o CPI ve Velké Británii šance na další zvýšení úrokových sazeb BoE výrazně poklesly.
  • Graf dne: GBPUSD (19.07.2023)
    Inflační dynamika ve Spojeném království zaznamenala v červnu nejpomalejší tempo růstu za více než rok, což vyvolalo prudké oslabení libry vůči ostatním měnám skupiny G10 a zejména vůči americkému dolaru. To bylo především důsledkem poklesu očekávání dalšího jestřábího zvyšování úrokových sazeb ve Spojeném království a prudké reakce výnosů dvouletých britských státních dluhopisů, které zaznamenaly největší pokles od března letošního roku.
  • Graf dne - GBPUSD (20.09.2023)
    Po nečekaném poklesu inflace ve Spojeném království trh reagoval prudkým poklesem páru GBP/USD. Britská libra v důsledku nižších hodnot oslabila, protože investoři nyní vidí nižší pravděpodobnost pokračování ve zvyšování úrokových sazeb ze strany Bank of England (BoE).
  • Graf dne - GBPUSD (22.03.2023)
    Britská libra je dnes nejvýkonnější měnou G10. Nejnovější data CPI ukázala, že celková i jádrová inflace ve Spojeném království v únoru nečekaně zrychlily, zatímco analytici očekávali zmírnění cenových tlaků. Trhy nyní plně zaceňují zvýšení sazby BoE o 25 bazických bodů v tomto týdnu. Před dnešním zveřejněním dat obchodníci sázeli buď na zastavení zvyšování sazeb, nebo na zvýšení o 25 bps.
  • Graf dne: GBPUSD (22.04.2022)
    GBP/USD dnes klesl pod 1,30. Stalo se tak poprvé od listopadu 2020. Pár dnes ráno klesl po zveřejnění údajů o maloobchodních tržbách ve Spojeném království za březen. Report dopadl mnohem hůř, než se očekávalo. Maloobchodní tržby vzrostly meziročně jen o 0,9 % (oček. +2,8 % meziročně). Navíc maloobchodní tržby byly v březnu meziměsíčně nižší o 1,4 %. Report naznačil, že síla britského spotřebitele slábne a na vině může být bující inflace. Tím však dnešní přísun makrodat z Velké Británie neskončil. V 10:30 byly zveřejněny indexy nákupních manažerů PMI za březen. Zatímco výroba výrazně překonala očekávání, tak sektor služeb očekávání analytiků nenaplnil. Výroba se dokonce dostala nad data z minulého měsíce na úroveň 55,3.
  • Graf dne - GBPUSD (26.08.2022)
    Projev předsedy Fedu Powella je hlavní událostí dne. Jerome Powell pronese úvodní slova během sympozia Jackson Hole dnes v 16:00. Na trhu panuje pocit, že dnes projev může mít jestřábí charakter vzhledem k tomu, že ostatní členové Fedu, kteří hovořili na začátku týdne, byli také spíše jestřábí. Jelikož je však šéfem nejvýznamnější světové centrální banky, neměli bychom očekávat, že Powell poskytne nějaké přesné rady ohledně toho, kde vidí sazby na konci roku, jako včera Bullard nebo Harker. Přesto lze očekávat, že Powell bude poněkud jestřábí, ale zároveň se bude snažit znít vyváženě, aby nespustil velké pohyby na trhu.
  • Graf dne - GBPUSD (30.09.2022)
    Britská libra předvedla i přes špatné fundamenty dobý návrat. Oznámení nových fiskálních opatření minulý týden vyvolalo propad na trhu GBP a britském dluhopisovém trhu, což donutilo Bank of England, aby do něj zasáhla. Reakce ekonomů na tyto kroky byly smíšené, mnoho z nich poukázalo na to, že poskytnou pouze krátkodobou úlevu. Opatřením BoE se podařilo obnovit klid na trhu s GBP. GBP/USD se obchoduje na víceméně stejné úrovni jako během oznámení o „minirozpočtu“. Existuje vysoká šance, že GBP/USD vykáže týdenní zisk.
  • Graf dne: Globální akcie se dle RSI(14) dostaly do překoupené oblasti
    Akciové indexy předvádějí v posledních týdnech excelentní výkony. Wall Street navyšuje historická maxima po uzavření dohody na obchodní smlouvě mezi USA a Čínou. Příliš pozadu nezůstává ani Evropa, když se hlavní německý akciový index DAX drží od historických maxim na vzdálenost dvou procent a široký index Stoxx Europe 600 v pondělí dokonce na rekordech uzavřel. V podobném duchu se obchodují také globální indexy. Akcie strmě rostou, přestože stále nenastal obrat ve zpomalování globální ekonomiky. Zároveň však v současnosti chybí rizika, která by měla akciové trhy výrazně ohrozit. Dnešní graf globálního MSCI akciového indexu však ukazuje, že býci jsou ve své manické fázi, která by nemusela mít dlouhého trvání. Oblíbený oscilátor RSI(14) se po dvou týdnech dostal opět do překoupené oblasti a dnes se přehoupl přes úroveň 74. Býkům tak hrozí blížící se vrchol optimismu a návrat trhů na reálnější úrovně.
  • Graf dne: Globální akciové trhy klesají kvůli šíření koronaviru a vzdalující se dohodě na stimulu
    Evropské akciové trhy se dnes pohybují výrazně v negativním teritoriu a ani situace na Wall Street není o mnoho lepší. V USA nejvíce v premarketu klesají technologické akcie v čele s Teslou, Modernou nebo Vertex Pharmaceuticals. K lepší náladě zatím nepřispěly ani relativně dobré hospodářské výsledky amerických bank. Zároveň stále neexistuje dohoda o Brexitu. Obchodníci se bojí rychlého šíření koronaviru. Chystají se další omezení v největších evropských ekonomikách, které by mohly brzy výrazně omezit pohyb obyvatel a přejít v totální „lockdown“. Nárůst počtu případů koronaviru hlásí také USA. Obchodníci na Wall Street však více reagují na vzdalující se dohodu o ekonomickém stimulu, která se pravděpodobně neuzavře před listopadovými prezidentskými volbami.
  • Graf dne: Gold/Silver ratio klesá na dvouměsíční minima
    Zlato dnes pokračuje ve významném růstu na třítýdenní maxima. Atakuje úroveň 1750 dolarů za unci, kde se naposledy obchodovalo v roce 2012. Zlatu pomáhá nárůst rizikové averze kvůli pokračující nejistotě související s koronavirem. Špatné výsledky fundamentů dnes doplnilo zhoršování vztahů mezi USA a Čínou. Svoji roli hraje také omezená těžba. Ještě vyšším růstem si však prochází stříbro, které jen od včerejška zdražilo o dolar. Dnes úspěšně atakovalo úroveň 16,50 dolarů za unci a dostalo se tak nejvýše od poloviny března. Poměr cen zlata a stříbra (Gold/Silver ratio) tak pokračuje v poklesu z rekordních úrovní, kam se právě v polovině března dostal. Z hodnoty 125,66 dnes kleslo zpět ke 105. Poměr cen klesá při aktuálním růstu obou kovů. Za posledních 20 let se poměr cen zlata a stříbra nejčastěji pohyboval mezi 50 a 70.
  • Graf dne - GOLD (01.06.2023)
    Ceny zlata včera zaznamenaly zajímavé pohyby. Tyto pohyby stály za pozornost, protože byly v kontrastu s tím, co příchozí data implikovala z hlediska dalších kroků Fedu. Velmi zklamala data chicagského PMI, která by mělá být z pohledu Fedu vnímána jako holubičí. Vedla k růstu ceny zlata dle očekávání. Ovšem zveřejnění vyšších než očekávaných údajů počtu volných pracovních míst v americké ekonomice JOLTS vyvolalo skokové zvýšený sázek na vzestup sazeb Fedu. Zlato se drželo po jestřábích datech JOLTS. Zisky na trhu se zlatem se ovšem začaly ztrácet v reakci na holubičí komentáře Harkera a Jeffersona z Fedu, které vedly k poklesu sázek na zvýšení sazeb Fedu. Harker a Jefferson řekli, že Fed může na červnovém zasedání vyčkávat, aby lépe vyhodnotil příchozí data.
  • Graf dne - GOLD (02.08.2023)
    Hlavní zprávou na trzích je dnes snížení úvěrového ratingu USA z AAA na AA+ agenturou Fitch. Reakce trhu však byla poměrně tlumená vzhledem k tomu, jak významná tato zpráva může být. Je třeba poznamenat, že agentura Fitch je druhou významnou ratingovou agenturou, která snížila úvěrový rating USA z nejvyššího stupně - agentura S&P tak učinila již v roce 2011 a od té doby jej již nezvýšila. Pokud by třetí významná ratingová agentura - Moody's - následovala jejího příkladu a také snížila rating USA ze stupně AAA, mohlo by to mít vážné důsledky pro americké dluhopisy. Některé fondy jsou povinny držet pouze dluhopisy se stupněm AAA, a jakmile ani jedna ze tří hlavních agentur nebude mít takové hodnocení amerického úvěru, mohou být tyto fondy nuceny prodat své držené státní dluhopisy, což může vyvolat propad na trhu TNOTE.
  • Graf dne - GOLD (03.01.2023)
    Zlato na začátku nového roku dosáhlo nových lokálních maxim. Drahé kovy jako skupina těží ze slabšího USD, i když část oslabení zelené bankovky bylo na začátku evropské burzovní seance vymazáno. Podíváme-li se na graf GOLD na intervalu D1, vidíme, že se cena obchoduje ve vzestupném klínovitém patternu. Uzavření denní svíčky nad úrovní 1841,10 USD by signalizovalo proražení výše zmíněné formace směrem vzhůru a mohlo by předznamenat vzestupný pohyb k další hlavní zóně odporu v oblasti 1898 USD. V této zóně se nachází 61,8% retracement hlavního klesajícího impulsu započatého v březnu loňského roku. Na druhou stranu odražení od oblasti 1841,10 USD může signalizovat korekci s tím, že spodní hranice formace poslouží jako první cíl pro medvědy.
  • Graf dne: GOLD (03.05.2023)
    Instrument GOLD dokázal během včerejší seance prolomit klíčovou rezistenci na $2010,5 a opustilo lokální konsolidaci, která souvisela s odrazem na EUR/USD. Dříve cena tohoto drahého kovu několikrát reagovala na support na 1972 USD, který byl definován spodní hranicí struktury 1:1. Podle metodiky Overbalance platí, že vzestupný trend a prolomení zmíněné rezistence na 2010,5 $ může otevřít cestu k útoku na nedávná maxima na 2048 $. Dnes večer můžeme v reakci na rozhodnutí FOMC o sazbách čekat na zlatě zvýšnovou volatility. V případě holubičího výstupu by cena mohla prorazit nad zmíněné nedávné maximum.
  • Graf dne: GOLD (04.11.2022)
    Americký dolar dnes oslabuje a poskytuje podporu drahým kovům. Zlato se včera potřetí od konce září odrazilo od zóny supportu na 1 620 USD a zahájilo silné oživení. Drahý kov nyní testuje zónu odporu 1 650 USD, označenou 200hodinovým klouzavým průměrem (fialová čára) a předchozími cenovými reakcemi. Všimněte si, že toto je také úroveň, kde se zlato obchodovalo těsně před středečním zasedáním FOMC, což znamená, že cena zlata zcela vymazala pokles po FOMC. V případě prolomení nad touto zónou se může pohyb nahoru rozšířit směrem k další swingové úrovni v oblasti 1 660 USD. Na druhou stranu, pokud by medvědi znovu získali kontrolu, mohlo by dojít ke stažení zpět k oblasti 1 640 USD.
  • Graf dne: GOLD (06.08.2021)
    Zlato pokračuje v korekci od horní limity obchodního rozpětí definovaného úrovní 38,2 % retracementu rostoucího pohybu s počátkem v březnu 2021 (oblast $1 825). Drahý kov bude pravděpodobně reagovat na zveřejnění NFP statistik z amerického trhu práce za červenec (14:30). Trh očekává růst zaměstnanosti o 900 tisíc a akceleraci růstu mezd z 3,6 % na 3,9 % YoY.
  • Graf dne: GOLD (07.05.2021)
    Po třítýdenním boji se včera zlatu podařil silný rostoucí pohyb a výskok nad úroveň $1 800/oz. Rostoucí pohyb pokračuje také dnes. Zlato testuje úroveň $1 820 - nejvyšší cenu od 16. února 2021. Hlavním důvodem pozitivního vývoje je oslabování USD a sazby v USA "pod kontrolou". Dne ve 14:30 bude zveřejněn NFP report z pracovního trhu USA. Může zvýšit volatilitu na dolaru a také na trhu se zlatem.
  • Graf dne: GOLD (09.08.2021)
    Zlato a také stříbro vyčnívaly z dnešní jinak poklidné asijské seance. Futures na zlato začaly obchodní den bez výrazných změn v blízkosti úrovně $1760 za unci. Nicméně krátce před jednou hodinou v noci přišel silný prodejní impuls. Zlato se propadlo okolo $80 během další hodiny a půl a otestovalo oblast $1 680. Jednalo se o nejnižší úroveň od března 2021. Nebyl zveřejněn žádný fundament, který by mohl stát za tak významným propadem. Ten by mohl být vysvětlen nucenou likvidací některých velkých pozic. Dle médií bylo obchodováno v době propadu 24 tisíc futures kontraktů zlata, které reprezentují 2,4 mil. uncí zlata. Kombinace tak velkého objemu prodeje spojeného s nízkou likviditou jsou důvodem masivního poklesu. Nicméně cena zlata se rychle vzpamatovala a vymazala podstatnou část ztrát. Nyní se obchoduje v okolí úrovně $1 750.
  • Graf dne: GOLD (10.03.2022)
    Masivní obrat rizikové averze, ke kterému došlo včera, stlačil cenu zlata zpět pod 2000 dolarů za unci. Nové zprávy z bojiště uvádějí, že Ukrajina je ochotna přistoupit na kompromisy, pokud je bude akceptovat také Rusko. Dnes se ministři zahraničí Ukrajiny a Ruska setkají v Turecku, což by mohlo být jedním z hlavních fundamentů dalšího pohybu ceny zlata. Kromě toho může kov také zaznamenat zvýšenou volatilitu ve 14:30, kdy je na programu zveřejnění indexu CPI v USA za únor.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank