Čtvrtek 28. březen 2024 12:18
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader

Ranní komentář: Fed pokračuje v obřích nákupech dluhopisů, Bitcoin po prudkém růstu na novém maximu

17.12.2020 08:23  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americká centrální banka včera na svém zasedání ponechala sazby beze změny a oznámila, že bude pokračovat v nákupech dluhopisů v objemu 120 mld. dolarů měsíčně až do výrazného zlepšení situace v oblasti cenové stability a situace na trhu práce. Jerome Powell pak na tiskové konferenci znovu zdůraznil potřebu fiskálního stimulu a naznačil, že rizika spojené s ekonomickým vývojem zůstávají i nadále vysoká. Fed přesto mírně zlepšil svůj výhled pro růst americké ekonomiky, a to hlavně díky naději, že se novým vakcínám podaří situaci ohledně pandemie v příštím roce stabilizovat. Nálada na trzích včera zůstala pozitivní a futures na akciové indexy rostou také během, dnešního rána.

Velmi zajímavá je situace na bitcoinu, který od včerejška vrostl o 10 % až na nové maximum nad hranicí 22 tis. USD. Společně s bitcoinem pak výrazně rostou také další kryptoměny.

Na FX je pak pod mírným tlakem USD, zatímco na komoditním trhu pokračuje v pozvolném růstu cena ropy a dalších průmyslových komodit.

Dnešní fundamenty:

  • 09:30 Švýcarská centrální banka rozhodne o sazbách (velký dopad)
  • 13:00 Bank of England rozhodne o sazbách (velký dopad)
  • 14:30 ADP report z kanadského trhu práce (střední dopad)
  • 14:30 Filadelfský Fed index (střední dopad)
  • 14:30 Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA (střední dopad)
  • 14:30 Americké stavební povolenky a nově zahájen stavby domů (střední dopad)
  • 16:30 Americké zásoby zemního plynu (střední dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Fed kapituloval a další zvyšování sazeb prozatím nechystá
    Včerejší seance přinesla velmi důležité zasedání americké centrální banky. Ta poměrně jasně naznačila, že s dalším růstem sazeb prozatím nepočítá a že je dokonce připravena omezit i prodeje dluhopisů v rámci reverzního QE v případě, že bude pokračovat zpomalování ekonomické aktivity a snižování inflačních tlaků. Jeden z hlavních strašáků minulého roku (další růst sazeb) je tak zdá se zažehnán, což včera pomohlo akciovým trhům k solidnímu růstu.
  • Ranní komentář: Fed konečně "mrkl" a pomohl akciím růst, dnes americký ISM
    Závěr minulého týdne přinesl statistiky z amerického trhu práce a také velmi důležitý komentář šéfa Fedu Powella. Ten naznačil, že je americká centrální banka připravena, bude-li zapotřebí, zvolnit v utahování měnové politiky. Fed tak konečně vyslal dlouho očekávaný signál, že je připraven trhům pomoci, na což reagovaly akciové indexy silným růstem, zatímco se pod tlak dostal především americký dolar. Indexy v USA v pátek rostly o více než 3 % a pozitivní zůstává sentiment také v průběhu pondělního rána.
  • Ranní komentář: Fed naplnil očekávání, dolar tak dál brání své pozice. Dnes zasedá BoE
    Americká centrální banka včera na svém zasedání nabídla trhu přesně to, co od ní trh očekával. Sazby ponechala beze změny a dala jasně najevo, že je připravena na jejich další zvyšování. Šance na jejich růst už v září tak vzrostla na 87 %, což dál podpírá příznivý fundament na dolaru, který si zatím drží své zisky z minulých měsíců na většině měnových párů. Bezprostřední dopad na trhy byl ale malý, jelikož trh s podobným výstupem počítal, takže se celkový fundament na dolarových párech ani na ostatních fin. aktivech příliš nezměnil. Dnes nás čeká pro změnu zasedání Bank of England, která by podle většinového konsenzu sazby zvýšit měla.
  • Ranní komentář: Fed nepřekvapil a vyčkává, BoJ dnes naopak výrazně pomohla JPY
    Včerejší seance přinesla zasedání Fedu, novozélandské RBNZ a dnešní ráno nabídlo ještě zasedání Bank of Japan. Zatímco...
  • Ranní komentář: Fed nepřekvapil a zvýšil sazby, Meta po výsledcích +6 %
    Americká centrální banka včera nepřekvapila a zvedla sazby o dalších 25bp. Fed nedal jasný signál, jestli sazby ještě jednou zvýší a uvedl, že vše bude záležet na dalším makru. Trh určitou šanci na růst sazeb stále vidí. Výnosy jsou stabilní, zatímco dolar mírně klesl. Z korporátních výsledků včera zaujala hlavně Meta, která v after-market hodinách rostla o 6 %.
  • Ranní komentář: Fed nepřekvapil, Nvidia a prodeje do Číny a další korporátní výsledky
    Americká centrální banka včera podle očekávání ponechala sazby beze změny a nabídla poměrně neutrální doprovodný komentář. Reakce na trzích přesto byla pozitiví a akcie i bondy zvýšili své zisky ze včerejšího odpoledne. Dočkali jsme se také dalších korporátních výsledků a i tentokrát se našlo několik firem s dramatickým cenovým výkyvem po zveřejnění výsledků. Dnes reportuje svá čísla za 3Q Apple a o sazbách bude rozhodovat Bank of England.
  • Ranní komentář: Fed nepřekvapil, výhled pro sazby na letošní i příští rok zůstává beze změny
    Včerejší seance přinesla zasedání americké centrální banky, která podle očekávání zvýšila úrokové sazby a ve svém výhledu naznačila, že sazby může zvednout ještě jednou na svém prosincovém zasedání. Přesně to od ní trh očekával a reakce na dolaru proto byla poměrně vlažná. Dolar si tak své zisky udržel, a to i díky výhledu pro sazby do dalších let, který se proti posledním projekcím prakticky nezměnil. Dnes ráno ale dolar na páru s eurem zpevňovat začal, i když v tomto případě je korekce zaviněna slabým eurem, které dostaly pod tlak zprávy o tom, že bylo odloženo dnešní jednání o italském rozpočtu a že italský ministr financí může díky neshodám a tlaku na zvýšení deficitu rezignovat na svou funkci.
  • Ranní komentář: Fed pivot je díky inflaci a silné ekonomice stále daleko, akcie pokračují v korekci
    Akciové trhy za sebou mají další nervózní týden, během kterého se dostaly do červených čísel. Důvody jsou přitom stále stejné - rostoucí výnosy na dluhopisech a obavy z dopadu na finanční trhy a reálnou ekonomiku. Ta přitom zůstává stále v doce dobré kondici, což potvrdilo i páteční makro z USA. To přineslo mj. i výsledky jádrového PCE cenového indexu, který nečekaně zrychlil. Nacházíme se tedy v zajímavé situaci, kdy lepší zprávy z americké ekonomiky oddalují pivot americké centrální banky a tlačí nahoru dluhopisové výnosy, což následně dostává akcie pod větší a větší prodejní tlak.
  • Ranní komentář: Fed pivot je po ISM a vyjádření lidí z Fedu stále v nedohlednu
    Ve spojených státech byl včera zveřejněn ISM pro výrobní sektor. Ten po šesti měsících poprvé rostl, ale hlavně prudce rostl index měřící ceny, které firmy ve výrobním sektoru platí. To samozřejmě jen dál oddaluje Fed pivot a tlačí nahoru úrokové sazby, které v USA na desetiletých splatnostech stouply zpět nad 4 %.
  • Ranní komentář: Fed pokračuje ve zvyšování sazeb, do konce příštího roku je chce nad 4.5 %
    Americká centrální banka včera podle očekávání zvýšila sazby o 75bp. a naznačila, že ještě ani zdaleka s jejich zvyšováním neskončila. Do konce letošního roku je chce zvednout ještě o 125bp. a koncem příštího roku je vidí nad 4.5 %.
  • Ranní komentář: Fed pořádně zamíchal kartami, americké desetileté výnosy pokračují v pádu
    Minulý týden přinesl velmi důležité zasedání americké centrální banky, která signalizovala ochotu začít zvyšovat sazby už v roce 2023. To přispělo k výraznému zploštění výnosové křivky, která na svém krátkém konci citelně vzrostla, zatímco na delším konci výnosy dramaticky klesly. Jejich pád přitom pokračuje také dnes ráno, kdy se výnosy z desetiletých dluhopisů dostaly až na 1.35 %.
  • Ranní komentář: Fed poslal sazby nahoru a trhy prudce dolů. Na dalším zasedání ale začne polevovat
    Americká centrální banka včera podle očekávání zvýšila sazby o 75bp. Na tiskové konferenci pak Jay Powell mluvil o velmi silném trhu práce a také o tom, že by terminální úroveň sazeb mohla být o něco vyšší, než s čím v září počítali představitelé FOMC. To spustilo na akciových trzích korekci, která byla opět citelná hlavně na technologických titulech.
  • Ranní komentář: Fed překvapil dolarové býky výraznou změnou výhledu pro vývoj sazeb
    Včerejší seance přinesla především zasedání americké centrální banky, které skončilo velkým překvapením, když Fed uděl...
  • Ranní komentář: Fed překvapil výhledem pro sazby, US výnosy na 17letém maximu
    Americká centrální banka včera ponechala sazby beze změny. Svým rozhodnutím nikoho nepřekvapila, ale překvapivý byl rozhodně výhled pro sazby na roky 2024 a 2025. V tom totiž Fed očekává, že by měly být sazby vyšší o půl procenta oproti posledním projekcím z letošního června. Fed navíc pozitivně upravil výhled pro HDP a nezaměstnanost. Akcie na nové projekce reagovaly negativně, zatímco výnosy z dluhopisů poskočily výše. Dnes zasedá Bank of England, od které trh čeká zvýšení sazeb o 25bp.
  • Ranní komentář: Fed připraven dál zvyšovat sazby, akcie mírně ztrácejí, volatilita ale stále nízká
    Středeční seance přinesla minutes z posledního zasedání Fedu, ze kterých jasně vyplynulo, že je americká centrální banka připravena dál zvyšovat úrokové sazby. Ty by měly růst už na příštím zasedání. Nálada na trzích jinak zůstává stabilizovaná. Akcie včera mírně klesaly, zatímco dluhopisové výnosy pokračují v růstu. Dnes pozor na výsledky ADP reportu z trhu práce a na zveřejnění amerického ISM pro sektor služeb.
  • Ranní komentář: Fed příští rok zvýší sazby možná až třikrát
    Americká centrální banka včera podle očekávání zvýšila rychlost taperingu z 15 na 30 mld. dolarů. Od ledna tak bude nakupovat dluhopisy měsíčně za 60 mld., což je polovina původního měsíčního objemu QE. Už v březnu by pak s QE mohla skončit definitivně. To otevírá prostor k rychlejšímu zvyšování sazeb v průběhu příštího roku, kdy by sazby, podle nové prognózy FOMC, mohly růst dokonce třikrát. Fed navíc nepovažuje inflaci za dočasnou a vidí reálná rizika toho, ž by mohla zůstat delší dobu na zvýšench úrovních.
  • Ranní komentář: Fed s dalším krokem zatím vyčkává, dnes zasedá Bank of England
    Včerejší zasedání americké centrální banky žádné větší změny na finanční trhy nepřineslo. Fed zveřejnil v podstatě stejný doprovodný komentář jako na prosincovém zasedání, a to pouze se dvěma změnami, které se nesly v lehce holubičím duchu. Právě díky tomu dolar reagoval nakonec mírným oslabením, i když celkový pohyb na většině měnových párů byl jen velmi omezený.
  • Ranní komentář: Fed se pomalu chystá na snížení QE, ECB má naopak změnit inflační cíl
    Akciové trhy za sebou mají klidnou seanci, během které dokázaly mírně navyšovat své pozice. Nálada na trzích je stabilizovaná a ke klidu rozhodně přispívá i stále velmi nízká úroveň dluhopisových výnosů, které u desetiletých splatností v USA klesly na 1.3 %.
  • Ranní komentář: Fed se snížením sazeb letos zatím nepočítá. Trh má ale jiný názor
    Americká centrální banka včera zvedla sazby o 25bp. a naznačila, že jejich zvyšování nemusí být u konce. Banka samozřejmě monitoruje situaci v bankovním sektoru, ale soustředí se také na makro a na to, že je inflace stále příliš vysoká. Pokud se bude ekonomika vyvíjet ta jak Fed očekává, prostor ke snižování sazeb Fed zatím žádný nevidí, což je v kontrastu s výhledem trhu, který počítá s tím, že by letos saby mohly klesnout o 50bp.
  • Ranní komentář: Fed si chce dát po včerejším snížení sazeb pauzu, dolar přesto slabší
    Americká centrální banka včera podle očekávání snížila úrokové sazby o 25bp. a v doprovodném komentáři i tiskové konferenci následně naznačila, že si s dalším snižováním dává prozatím pauzu. Fed je tak s aktuálním nastavením měnové politiky spokojený a nehodlá na ní nic měnit. To však neznamená, že se měnit do budoucna nebude. Fed si je vědom rizik a jak následně uvedl Jerome Powell na tiskové konferenci, šance na snížení sazeb je stále vyšší, než šance na jejich zvýšení. Tato slova dolar dostala pod tlak a ten včera nakonec oslabil na většině měnových párů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Finexo
FxNet
IFC Markets
reklama
Fintokei SwiftTrader