Čtvrtek 28. březen 2024 16:21
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
InstaForex Ebook

Výroba v USA by se měla zlepšit, jelikož lidé přijdou o dávky

01.12.2010 11:57  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
Kalendář je znovu plný. Očekává se, že údaje zveřejňované v USA vykáží zlepšení ve zpracovatelském sektoru a v zaměstnanosti, i když ceny na trhu s bydlením se blíží dvojitému dnu. V Evropě nás čeká celá řada indexů nákupních manažerů a německé maloobchodní tržby.

V USA dnes vyprší dávky v nezaměstnanosti...
Dnešek je dnem, kdy vyprší podpora v nezaměstnanosti lidem, kteří ji dostávali 99 týdnů. Ano, čtete správně, 99 týdnů. Zkuste říct člověku na ulici, že recese je už za námi. I když vzhledem k absolutnímu počtu lidí, kterým nárok na podporu tento měsíc končí (2 miliony), dojde pravděpodobně k dalšímu prodloužení. Pokud prodloužení nebude schváleno, znamená to, že bez jakéhokoli příjmu se ocitne ještě více lidí. Bez takového prodloužení nároku na podporu již nebudou moci získávat dávky po delší dobu ani nově propuštění zaměstnanci, a budou mít tudíž nárok na standardních 26 týdnů. To není zrovna optimální situace pro předvánoční nákupní horečku. Podle společnosti ShopperTrak byl nárůst tržeb v neděli v podstatě nulový. Návštěvnost se však dle indexu návštěvnosti maloobchodů zvýšila o 2,8 %. Jinými slovy, lidé se šli podívat na věci, které si nemohou dovolit.
... ale výroba vypadá slibně

Největší událostí dneška bude index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM a očekávání se po sérii příznivých regionálních průzkumů, včetně včerejšího chicagského indexu nákupních manažerů, který z předchozích 59,9 vzrostl až na 62,5, obracejí k lepšímu. Přidejme k tomu ještě pozitivní atmosféru obklopující americký zpracovatelský průmysl, kde index nových objednávek vzrostl z 65 na 67,2, z čehož vyplývá, že v několika nadcházejících měsících zpomalení bezprostředně nehrozí.
Index aktivity ve zpracovatelském průmyslu ISM v říjnu vystoupil z 54,4 na 56,9, přičemž setrvávání na těchto úrovních znamená poměrně slušné HDP za čtvrté čtvrtletí. Očekáváme index v prakticky nezměněné výši 57, což by mohlo vést k závěru, že se už druhý měsíc po sobě zpracovatelský průmysl těší rozmachu v rychlejším tempu, než je historický průměr (54,8).

Zítra bude také zveřejněna změna počtu pracovních míst dle zprávy společnosti ADP a určitě stojí za pozornost, jelikož zachycuje počty pracovních míst mimo zemědělství, které Bureau of Labor Statistics (BLS) zveřejní tento pátek. Obecně však je za poslední rok tento údaj poněkud méně optimistický ve srovnání s údajem o počtu pracovním míst v soukromém sektoru uváděném BLS (ADP měří pouze zaměstnance soukromých firem, a proto ve své zprávě neuvádí státní zaměstnance).
Den zakončíme Béžovou knihou Fedu, která by měla odrážet zlepšení ve zpracovatelském průmyslu a možná také v zaměstnanosti, ale celkově přinese obraz ekonomiky, která expanduje příliš pomalým tempem a potýká se s deflačními silami. Také trh s nemovitostmi je, jak je neblaze známo, slabý a je podle včera zveřejněného indexu cen domů CaseShiller, který se propadl více, než se čekalo, jen krůček od dvojitého dna cen nemovitostí.
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Výroba aut v Rusku klesla kvůli koronaviru o téměř 80 procent
    Výroba aut v Rusku v dubnu kvůli koronavirové krizi klesla o téměř 80 procent na 30.000 vozů. S odkazem na ruský statistický úřad Rosstat o tom dnes informovala agentura Interfax. Větší propad zažil ruský automobilový průmysl jen v srpnu 2009, kdy z výrobních pásů sjelo pouze 19.000 aut.
  • Výroba aut za deset měsíců stoupla o 16,2 procenta na 1,16 milionu vozů
    Tuzemské automobilky zvýšily za deset měsíců letošního roku meziročně výrobu osobních aut o 16,2 procenta na 1,162.315 vozů. Z toho bylo 157.835 bateriových vozidel, což je meziročně o dvě pětiny více a znamená to podíl 13,6 procenta. Oznámilo to dnes Sdružení automobilového průmyslu (SDA).
  • Výroba aut za tři čtvrtletí stoupla o 11,5 procenta na 1,018 milionu
    Výroba osobních aut v Česku za devět měsíců letošního roku vzrostla o 11,5 procenta na 1,018 milionu. Milionová hranice tak padla o měsíc dříve než loni. Na zahraniční trhy mířilo celkem 939.716 osobních aut, tedy přes 92 procent produkce. Export tak v meziročním srovnání vzrostl o 10,7 procenta a tuzemský prodej stoupl o více než pětinu. Uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu v tiskové zprávě.
  • Výroba eurozóny na 29měsíčním maximu, analýza EUR/JPY
    Francouzská ekonomika opět zklamala, když nedokázala nenaplnit představy o výsledku předstihového indexu nákupníc...
  • Výroba se nesměle odráží ode dna
    Český index nákupních manažerů ve výrobě si v květnu polepšil o 4,5 bodu na hodnotu 39,6 a naznačil tak mírné zlepšení podmínek v průmyslu. Data nicméně ukázala na pokračující pokles objemů výroby i nových zakázek následkem propadu poptávky způsobeného pandemií koronaviru. Tržní očekávání byla mírně pesimističtější, když počítala s růstem indexu jen na 38,5 bodu. Karanténní opatření na trzích našich hlavních obchodních partnerů výrazně omezovala příliv zakázek ze zahraničí. Nevyužité kapacity pak přiměly firmy k redukci pracovních sil, a to i přes vládní programy na podporu zaměstnanosti. Úbytek pracovních sil tak pokračoval druhým nejrychlejším tempem od července 2009. Pokles zaměstnanosti navíc svědčí o pesimistickém výhledu a pokračující nejistotě. V rámci udržení a získání klientů výrobci v květnu opět snížili své ceny.
  • Výroba stojí. Komoditní trhy se propadají
    „Investoři přestávají mít zájem o výrobu a místo toho se soustředí na udržování hodnoty svých portfolií. To se na komoditních burzách projevuje poklesem zájmu o měď, hliník a nikl. Naopak roste zájem o zlato, které se v mnohých zemích stalo nedostatkovým zbožím,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Výroba Škody Auto se po čtyřech týdnech vrátila na plnou kapacitu
    Výroba automobilky Škoda Auto v závodech v Mladé Boleslavi a v Kvasinách na Rychnovsku se po čtyřech týdnech vrátila na plnou kapacitu. Důvodem omezení byl výpadek subdodavatele ve Slovinsku, jehož výrobu v srpnu zničily záplavy. Na jeden týden od 11. září byla výroba v kvasinském závodě zcela zastavená, další týdny trvala částečná omezení výroby modelů se spalovacími motory v Kvasinách i Mladé Boleslavi. ČTK o tom za automobilku informovala Ivana Povolná.
  • Výroba ve Filadelfii dosáhla nečekaně posílila, analýza USD/CAD
    Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti opět pozitivně překonal tržní predikci. Namísto očekávaných 315 000 dos...
  • Výroba ve Škoda Auto se po Vánocích rozjede až 10. ledna
    Výroba v automobilce Škoda Auto se po vánočních svátcích rozjede až 10. ledna. Výrobní linky se před svátky zastaví 22. a 23. prosince. Uvedl to dnes týdeník Škodovácký odborář. Důvodem delší odstávky je podle něj rozhodnutí z koncernu Volkswagen a také nutnost provést plánované investice. V automobilce Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku bude tradiční vánoční volno jako každoročně jen jeden týden, řekl ČTK mluvčí. Stejná bude i odstávka v kolínské Toyotě.
  • Výroba v průmyslu poklesla, zahraniční obchod dál v plusu
    Průmyslová produkce po očištění o kalendářní vlivy reálně v prosinci poklesla o 0,7 % a pomineme-li kalendářní vlivy tak dokonce o 6,0 %. Trh včetně nás očekával ještě hlubší propad. Zahraniční obchod i v posledním měsíci loňského roku skončil v přebytku, tentokrát ve výši 3,5 mld. Kč, což je nepatrně horší výsledek, než očekávala naše i tržní prognóza.
  • Výroba zmrzliny v ČR se loni dramaticky propadla. Češi stále více dychtí po prémiových značkách, často z dovozu, jehož objem byl loni rekordní – 1,7 miliardy korun
    V Česku se loni vyrobilo 40,4 milionu litrů zmrzliny. Vyplývá to z údajů, které tento týden zveřejnil Eurostat. Na poměry tohoto tisíciletí se jedná o nadprůměrný údaj. V průměru se totiž v letech 2001 až 2019 v ČR vyrobilo 36,3 milionu oblíbené chladivé pochoutky ročně.
  • Výrobce dronů Primoco vydá víc akcií, v Písku chce stavět centrálu
    Český výrobce dronů Primoco UAV emituje dalších 655.000 akcií. O ceně akcií rozhodne představenstvo, pohybovat se bude mezi 260 a 360 korunami za akcii. Úpis začne 1. května a potrvá čtrnáct dnů. E15 to sdělil zakladatel a generální ředitel podniku Ladislav Semetkovský. Od emise si slibuje získat 100 až 150 milionů korun. Získané peníze chce Primoco investovat mimo jiné do přípravy výstavby centra v Písku.
  • Výrobce elektromobilů Rivian vstupuje na americkou burzu. Prostřednictvím IPO chce získat 8,4 miliardy dolarů
    Primární úpis akcií společnosti Rivian Automotive proběhne 9. listopadu na burze Nasdaq (pod symbolem RIVN). Rivian si od IPO slibuje získat kapitál v hodnotě více než 8 miliard dolarů. Výrobce elektrovozidel se nedávno zařadil mezi jednorožce, když byla společnost oceněna na 27,6 miliard dolarů. Během IPO, dostupného investorům také přes platformu Freedom24 by se její hodnota mohla vyšplhat až na 53 miliard dolarů.
  • Výrobce letadel Boeing opět pozastavil dodávky letadel 787 Dreamliner na trh
    Americký výrobce letadel Boeing opět pozastavil dodávky letadel 787 Dreamliner na trh. Příčinou jsou dodatečné zkoušky součástky trupu letadla. Ve čtvrtek to uvedl americký Federální úřad pro letectví (FAA). Firma podle něj dodávky neobnoví, dokud úřad nevydá souhlasné stanovisko. Dříve o věci informoval deník The Wall Street Journal.
  • Výrobce zasáhla masivní vlna zdražování. V průmyslu nejhorší za 30 let
    „Vlna zdražování rozhodně nekončí. Naopak ještě může nabrat na síle. Naznačují to ceny výrobců, které v lednu dramaticky narostly. Lidé se musí připravit na další skokový růst cen potravin, průmyslových výrobků i stavební produkce,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Výrobci dál zdražují, ale pomalejším tempem
    „To, že inflaci zřejmě dochází dech, potvrzuje vývoj cen výrobců. Výrazné zlepšení situace hlásí průmyslníci i zemědělci. K poklesu tempa růstu cen výrobců přispívá nižší poptávka ze strany spotřebitelů, kterým se propadají reálné příjmy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Výrobci elektromobilů pod tlakem
    Akcie společnosti Tesla (TSLA.US) v pondělí klesly o více než 3 %, přestože Berenberg zvýšil doporučení pro výrobce elektromobilů na "buy" z původního "hold" s tím, že poslední snížení cen je součástí širší strategie a že výroba bateriových článků je pro společnost další příležitostí ke zvýšení rozsahu. Berenberg očekává, že si Tesla udrží náskok v hrubé a EBIT marži před staršími výrobci automobilů a podle názoru analytiků akcie klesly natolik, že je lze začít nakupovat. Na druhou stranu Berenberg snížil odhad zisku Tesly pro rok 2023 o zhruba 25 % a snížil cílovou cenu z 255 na 200 bodů.
  • Výrobci se potýkají s nedostatkem materiálů, se zpožděním dodávek a s růstem cen
    Nedostatek materiálů, zpoždění dodávek a růst jeho cen jsou hlavní problémy, které v současné době řeší výrobci v podstatě na celém světě. Jak dlouho je tato situace pro firmy únosná, záleží na oboru, ale i dovednosti firem, a především jejich managementu přizpůsobit se novým podmínkám.
  • „Vyrobené v Nemecku“: Tesla otvírá prodejnu v Berlíně
    Tesla postaví svoje první evropské výrobní a dizajnérské středisko nedaleko Berlína, což lídrovi v oblasti elektrických vozidel v USA získá prestižní ocenění Made in Germany, stejně jako místním rivalům Audi, BMW a Mercedes, kteří připravují výrobu konkurenčních automobilů.
  • Výrobky pro kulturu, sport a rekreaci vzrostly
    Maloobchodní tržby v ČR v červenci bez zahrnutí segmentu aut oproti červnu vzrostly reálně o 1,8 % (po sezónním očištění). V meziročním vyjádření se tak maloobchod posunul dál do černých čísel, když rostl o 3,0 % a po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 1,9 %. Tříprocentní růst překonal odhady, když analytici v průměru čekali stagnaci. My jsme počítali jen s nepatrným růstem o 0,1 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova