Čtvrtek 28. březen 2024 12:05
reklama
Purple trading AI
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

CNN: Britská centrální banka neví, kde je 50 mld. liber hotovosti

09.12.2020 18:01  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Je to hlavolam. Používání hotovosti v Británii již mnoho let klesá, ale poptávka po bankovkách strmě roste. A nikdo vlastně neví, kde peníze končí, píše na svém webu stanice CNN.

V pátek skupina britských zákonodárců uvedla, že se "ztratilo" na 50 miliard liber (1,46 bilionu korun), a vyzvala britskou centrální banku (Bank of England), aby záležitost prošetřila.

Peníze "jsou někde schované, ale centrální banka neví kde, proč nebo kdo je skrývá, a ani se nezdá, že by ji to moc zajímalo," uvedla předsedkyně finančního výboru dolní komory britského parlamentu Meg Hillierová. "Je nutné, aby se (centrální banka) více zajímala o to, kde skončilo 50 miliard liber," dodala předsedkyně výboru, který dohlíží na veřejné finance.

Na výzvu centrální banka Británie ihned odpověděla. "Lidé nemají povinnost sdělovat centrální bance, proč si přejí držet peníze v hotovosti. To ale neznamená, že se bankovky někam ztratily," uvedl mluvčí a dodal, že centrální banka bude i nadále uspokojovat poptávku po hotovosti.

Ačkoliv se používání digitálních způsobů plateb zvyšuje, od finanční krize roste v rozvinutých zemích také poptávka po hotovosti, uvádí zpráva Banky pro mezinárodní vypořádání (BIS) z roku 2018. Podle zprávy byl růst hotovosti částečně způsoben poklesem úroků, díky čemuž je méně výhodné držet úspory v bance.

"Pozorujeme, že roste rezervní funkce hotovosti, a naopak funkce oběživa klesá," uvedla před parlamentním výborem v říjnu vedoucí peněžní sekce britské centrální banky Sarah Johnová. K tomuto trendu po roce 2018 přispěly i obavy, zda jsou finanční instituce stabilní.

V době, kdy uzávěra způsobená koronavirem dosáhla svého vrcholu, poptávka po bankovkách a mincích výrazně klesla. Následovně ale poptávka začala znovu růst, protože lidé kvůli epidemii začali ještě více hromadit peníze doma.

Bankovky v oběhu v Británii dosáhly v červenci rekordního počtu 4,4 miliardy kusů a jejich celková hodnota dosáhla 76,5 miliardy liber (2,23 bilionu korun), uvádí zářijová zpráva Státního auditorského úřadu (NAO), který kontroluje hospodaření ve veřejném sektoru. V roce 2000 bylo přitom v oběhu jen 1,5 miliardy bankovek v hodnotě 24 miliard liber (700 miliard korun).

Současně ale klesá objem plateb v hotovosti a tento trend během pandemie ještě více zesílil. Před deseti lety bylo 60 procent transakcí hrazeno hotovostí, minulý rok to byla méně než 30 procent.

Centrální banka odhaduje, že 20 až 25 procent hodnoty hotovosti je používáno k platbám, a dalších pět procent drží britské domácnost v úsporách.

"O tom, co se děje ze zbývajícími 50 miliardami, se ví málo," uvádí NAO ve své zprávě. Podle úřadu je ale možné, že tato část hotovosti je používána pro platby a úspory v zahraničí, nebo ji drží britské domácnosti v úsporách, které nejsou nikde registrované, či slouží v šedé ekonomice.

Úřad doporučil centrální bance, aby se ve spolupráci s dalšími úřady snažila objevit, proč roste poptávka po bankovkách a kdo drží oněch 50 miliard liber. "Mohlo by to přinést zjištění v dalších oblastech, například ohledně úniků daní," dodává auditorský úřad.

Zpráva NAO také zmiňuje riziko, že klesající používání hotovosti může vést k "finančnímu vyloučení", pokud podniky přestanou přijímat hotovost kvůli rostoucím nákladům způsobeným klesajícím objemem hotovostních plateb. Přes milion dospělých Britů nemá bankovní účet, uvádí zpráva s odvoláním na údaj, který zveřejnil Úřad pro kontrolu finančních trhů (FCA). "Existuje spojitost, kvůli které se v chudších oblastech platí v hotovosti častěji než v některých městech," uvedla Johnová před výborem.

Za britský peněžní systém v současnosti zodpovídá pět různých úřadů. Britská vláda v říjnu uvedla, že zvažuje, že by veškerou zodpovědnost za fungování peněžního systému převedla na Úřad pro kontrolu finančních trhů. A také dodala, že chce zaručit, aby lidé mohli i v budoucnosti platit hotovostí.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • CME po oznámení převzetí skupinou PPF ztratila v Praze 5,4 pct
    Akcie mediální společnosti CME dnes na pražské burze ztratily 5,40 procenta a obchodování zakončily na 101,60 koruny. Zmírnily tak dopolední pokles, kdy přechodně odepisovaly téměř sedm procent. Důvodem skokového propadu je podle analytiků dorovnání ceny, za kterou se akcie obchodují na americké burze Nasdaq. Tam v pondělí akcie klesaly v reakci na nedělní oznámení prodeje CME investiční skupině PPF. V Praze se v pondělí kvůli svátku neobchodovalo.
  • CME se dnes stalo vítězem pražské burzy
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování se ziskem. Index Dow Jones posiluje o 0,3 %, S&P 500 si připisuje 0,2 % hodnoty a technologický Nasdaq se prozatím pohybuje na úrovni včerejší zavírací ceny. Trhům dnes dost pomáhá výsledková sezóna, když z 20 prozatím reportujících firem 17 překonalo očekávání trhu v ziskovosti.
  • CME se staví pozitivně k vývoji BTC a plánuje rozvoj kryptoderivátů
    Hlavní ekonom Chicago Mercantile Exchange (CME), Bluford Putnam, je optimistický ohledně vývoje bitcoinu a dalších hlavních kryptoměn. Domnívá se, že taková digitální aktiva by měla být v moderním finančním trhu vhodná pro další a hlubší výzkum a vývoj. Dále zdůraznil, že vlastnosti bitcoinů, které hostovaly trh v průběhu koronavirové infekce a jeho schopnost relativně silněji odolávat geopolitickým tenzím.
  • CME slovinská aktiva neprodá – dobrá, nebo špatná zpráva?
    Zprávy ohledně pokroků ve vyjednávání o obchodní dohodě mezi Spojenými státy a Čínou přinášejí čerstvý vítr na akciové trhy. Evropský Stoxx 600 v závěru týdne roste o 1,6 % za podpory všech hlavních sektorů, když s výjimkou farmaceutických společností všechny přidávají více jak jedno procento. Z nejvyšších růstu se radují akcionáři v technologických a energetických firmách, jejichž hodnota vzrostla o více jak dvě procenta. Za celý týden pak index spěje k ziskům přes dvě procenta.
  • CME zvyšuje maržové požiadavky pre US dlhopisy
    CME dnes oznámilo, že zvyšuje maržové požiadavk...
  • CNB
    CNB znížila sadzbu o 0,25% na úroveň 0,75%.......
  • CNBC: Apple je mezi investory nejméně oblíbený od roku 2005
    Americká společnost Apple se stala nejméně oblíbenou mezi analytiky a investory z Wall Street za posledních nejméně 14 let. Podle průzkum společnosti FactSet doporučuje nyní pouze 49 procent analytiků nákup akcií této firmy, což je nejmenší procentní podíl od roku 2005. Dalších 51 procent doporučuje akcie držet, uvedl server televize CNBC.
  • CNBC: Prodej VW v Číně bude kvůli elektromobilům zřejmě nejnižší od r. 2012
    Prodej německé automobilky Volkswagen v Číně bude letos zřejmě nejnižší od roku 2012, protože rychlý přechod k elektromobilům v zemi zvyšuje zájem o domácí značky. A německý automobilový gigant není jediný, který se potýká se slabým prodejem v Číně. Vyplývá to za analýzy, kterou provedla zpravodajská televize CNBC.
  • CNBC: Rusko zpomalilo dodávky plynu do Evropy, možná kvůli Nord Streamu 2
    Rusko v posledních týdnech zpomalilo dodávky zemního plynu do Evropy. Vyplývá to z analýzy společnosti ICIS, o které dnes informuje server televize CNBC. Důvody tohoto kroku jsou nejasné, podle některých analytiků by ale mohla existovat souvislost s plánovaným spuštěním provozu kontroverzního plynovodu Nord Stream 2. Ten má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa, a zdvojnásobit tím kapacitu potrubí, které je v provozu od roku 2011.
  • CNBC: Vesmírná společnost SpaceX získá od investorů 750 milionů USD
    Vesmírná společnost SpaceX miliardáře Elona Muska získá od investorů v novém kole financování 750 milionů USD (17,1 miliardy Kč). Investice tak ohodnotí celou firmu na 137 miliard USD (3,1 bilionu Kč). S odvoláním na korespondenci firmy s potenciálními investory to uvedl server zpravodajské televize CNBC.
  • CNY dnes dál neslábne a akciím se otevřel prostor ke korekci dřívějších ztrát
    Čínská centrální banka dnes nechala juan konečně trochu odpočinout a na trzích začíná opět vládnout zelená barva. Evro...
  • Coach a Starbucks: minimálně jeden je špatně ohodnocen
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank.Co mají Starbucks (ticker NASDAQ:SBUX) a Coach (ticker NYSE:COH) ...
  • Co brání velkým validátorům v převzetí Etherea?
    Upgrade Etherea na Proof-of-Stake vyvolal obavy ohledně odolnosti sítě proti 51% útokům. Čtyři nejvyšší sázkové subjekty tvoří 59,6 % z celkového sázkového ETH. Uživatelsky aktivované soft forks (UASF) však zajišťují, že špatní aktéři nemohou převzít síť, bez ohledu na to, jak velký je jejich podíl.
  • Co bude čtvrtý mandát Merkelové znamenat nejen pro trhy
    Angela Merkelová v závěru víkendu oznámila, že bude ve spolkových volbách příští rok usilovat o další mandát. Pro investory by to znamenalo další čtyři roky s kancléřkou, jejímuž způsobu vedení již porozuměli.
  • Co bude dál s akciemi společnosti Disney po poklesu za rok 2023?
    Zábavní gigant se nyní potýká s poklesem jeho akcií, který se projevuje jejími nedávnými potížemi na burze. S ročním ziskem, který jen těsně přesáhl 6 %, se akcie společnosti Disney ocitly daleko za indexem S&P 500 (SPX), což znamená výrazný odklon od historické zdatnosti společnosti. Tato slabší výkonnost není nedávnou anomálií, ale spíše dlouhodobým trendem, neboť společnost Disney byla za posledních pět let svědkem 18% poklesu. Dokonce i když rozšíříme náš pohled na posledních deset let, kdysi mocný zábavní gigant dosáhl pouze skromného 31% růstu, což je přibližně pětina výnosů, které ve stejném období dosáhl široce uznávaný indexový fond S&P 500.
  • Co bude dál s cenou ropy?
    Ropa WTI náhle poklesla po čtyřdenním růstu. Týdenní hlášení z USA hovoří o rekordně vysokých zásobách. Saudi Aramco s...
  • Co budeme jíst v době recese?
    HDP ve 2. čtvrtletí prudce zpomalilo, což znamená, že Poláci v předvečer recese omezují své výdaje. Způsob, jak snížit své výdaje za potraviny, je přejít na levnější zdroje bílkovin. Spotřebitelé lososa přejdou na maso a spotřebitelé hovězího a vepřového masa na kuřecí. Vegetariáni jsou v obtížnější situaci, protože tato živočišná bílkovina je v současné době nejlevnější.
  • Co bude mít vliv na BTC v roce 2022?
    Navzdory tomu, že konec roku 2021 nedopadl podle plánu s dosažení ceny BTC na 100 000 dolarů, s chladnou hlavou je třeba zpětně zhodnotit, že uplynulý rok byl pro krypto trh úspěšným.
  • Co bude mít vliv na směřování finančních trhů?
    Během pouhých deseti krátkých dní letošního roku byli lidé svědky krachu několika amerických bank, včetně newyorské Signature Bank, Silicon Valley Bank a Silvertonu. Předseda Fedu Jerome Powell navíc na tiskové konferenci FOMC jmenoval zhruba šest bank, které – mají-li zůstat solventní – mohou potřebovat pomoc.
  • Co bude silnější: silné ekonomické údaje z tohoto týdne nebo zprávy o novém kmeni Omicron?
    Události z minulého pátku jasně ukazují, jak křehká je rovnováha na světových trzích. Zprávy o novém jihoafrickém kmeni covid-19 Omicron, který je údajně mnohem nakažlivější než Delta, vedly ke kolapsu trhů v Evropě a Spojených státech. Akciové indexy a komoditní aktiva se při silné poptávce po ochranných aktivech – státních dluhopisech ekonomicky vyspělých zemí a bezpečných měnách, jako je jen a frank – zhroutily. Americký dolar byl mezitím pod tlakem.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Finexo
FxNet
IFC Markets
reklama
Purple MT4 platforma nova