Úterý 19. březen 2024 11:54
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader

Analýza makroindikátorů: Průmysl a export expandují navzdory druhé vlně pandemie

08.12.2020 12:09  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Průmysl sice v říjnu zpomalil, ale i tak ve druhé pandemické vlně slušně roste především za silné podpory zahraniční poptávky. Listopad bude asi slabší, ale žádné drama by to být nemělo. Zahraniční poptávka zároveň výrazně povzbudila export, zatímco dovozy zůstaly slabší. Stavebnictví na začátku čtvrtého čtvrtletí klesá.

Průmyslová výroba v ČR v říjnu zpomalila, když rostla oproti září o 3,0 %. Po očištění o rozdílný počet pracovních dnů to znamená meziroční růst o 1,3 %. Bez očištění o kalendářní efekty to představuje naopak meziroční pokles o 1,3 %, což bylo 1,4 procentního bodu nad naším odhadem a 1,5 bodu nad očekáváním trhu. V případě průmyslu se vlivem začínající druhé vlny pandemie nečekal pro výrobu výrazný propad jako v případě služeb, ale i tak je rychlý meziměsíční nárůst příjemným překvapením. Ten se navíc zrcadlí v dalším velmi vysokém přebytku obchodní bilance.

Největším tahounem byla tentokrát výroba aut, která meziročně rostla o téměř 14 %. Nebýt výroby produkce aut pak by byl meziroční výsledek průmyslu slabší o celých 2,6 procentního bodu, takže by jednoznačně klesala. Řekněme, že v odvětvích mimo automobilový průmysl stále mírně převažují jednociferné meziroční poklesy. Největším tahounem směrem dolů je sektor výroby a rozvodu energií s meziročním poklesem 11,9 % a příspěvkem k meziročnímu růstu průmyslu -1,3 procentního bodu.

V průmyslu přibývá nových zakázek. Meziroční růst jejich hodnoty v říjnu zrychlil o 40 bp na 5,2 %, za čímž stojí poptávka ze zahraničí, zatímco domácí zakázky v říjnu svůj meziroční pokles prohloubily na 1,7 %.

Meziroční pokles zaměstnanosti v průmyslu činil stejně jako v září a srpnu 4,1 %, avšak meziroční nárůst průměrných mezd zaměstnanců ve výrobě zpomalil na 2,5 % po předchozím růstu o 4,8 %.

Údaje z výroby za říjen překvapily mírně pozitivně. Za listopad čekáme slabší údaj, ale nemělo by to být nijak dramatické. Předstihové indikátory se vyvíjejí spíše smíšeně. (1) Složky indexu nákupních manažerů za listopad poukazují na expanzi výroby, i když pomalejším tempem. (2) Naopak pokles důvěry v průmyslu dle konjukturálního průzkumu na mírně nižší úroveň nežli v březnu ukazuje spíše pokles produkce. (3) Již zveřejněný růst německého průmyslu za říjen dohromady s vysokou úrovní předstihových indikátorů pak naznačují pokračování expanze vnější poptávky, což je pro českou, exportně orientovanou ekonomiku oproti první vlně naprosto klíčové.

Limitou pro výrobu budou ve čtvrtém čtvrtletí podle nás zejména kapacitní omezení nabídkové strany. Podniky jsou oproti první vlně lépe připravené, ale negativní vliv zde znát bude. I tak je zde naděje, že by se průmyslová výroba mohla ve čtvrtém čtvrtletí nepatrně meziročně růst. Pro další expanzi pak bude důležitý právě vývoj zahraniční poptávky. S ohledem na fakt, že vakcína je za rohem a hospodářské politiky budou v příštím roce stále výrazně expanzivní, by výroba mohla v dalších čtvrtletích dále expandovat. Nicméně řada dalších nejistot jako dopad Brexitu stále přetrvává.

Pro letošek jsme čekali propad průmyslové výroby kolem 10 %, ale poslední údaje ukazují, že by výsledek mohl být spíše blízko -7 %.

Export stále silně předstihuje dovoz

Říjnový zahraniční obchod skončil s přebytkem 33,4 mld. Kč. Trh přitom počítal pouze s 20,5 mld. Kč. Celkové vývozy byly meziročně vyšší o 5,6 %. Na importech je stále patrná utlumená investiční aktivita i vliv pandemických opatření. V meziročním srovnání tak byly importy o 1,7 % nižší. Ve srovnání s minulým měsícem rostly vývozy o 4,7 % a dovozy o 3,4 %. Po zářijovém excelentním výsledku tak zahraniční obchod přinesl další pozitivní překvapení. Hlavní zásluhu na něm měla bilance motorových vozidel, kde byl přebytek meziročně o 7,7 mld. Kč vyšší. Roli sehrál i menší deficit bilance s ropou a zemním plynem, a to o 4,1 mld. Kč. 

Na výsledcích zahraničního obchodu je patrné, že situace je tentokrát výrazně lepší, než tomu bylo při první pandemické vlně. Automobilový průmysl své linky nezavřel, lépe fungují i dodavatelské řetězce, přičemž zahraniční poptávka po automobilech je solidní. Na druhou stranu investiční aktivita zůstává nízká, což tlumí tempo růstu importů. Dopadům pandemie se celoroční výsledek zahraničního obchodu ale nevyhne, ale poslední údaje ukazují, že celoroční výsledek bude pravděpodobně lepší než ukazuje naše prognóza (76 mld. Kč).

Stavebnictví zůstává v útlumu

Stavební produkce v říjnu poklesla meziměsíčně o 1,7 % a její meziroční pokles se tak prohloubil ze zářijových 8,2 % na 10,5 %. Na jejím vývoji tak již byly zřetelné dopady spojené s druhou vlnou koronavirové pandemie. Klesala především produkce pozemního stavitelství (o 13 %), které zahrnuje výstavbu veškerých bytových a nebytových budov. Vysoká nejistota ohledně dalšího vývoje pandemie poptávce po stavebních pracích v tomto segmentu nepomáhá. Pokles inženýrského stavitelství nebyl tak hluboký (-4,8 %), a to zřejmě vlivem vládních investic, z nichž některé i přes obecný pokles ekonomiky pokračují.

Výhled pro další měsíce není optimistický, jak dokazuje pokles počtu vydaných stavebních povolení oproti loňsku o 7,6 %, na což ovšem pravděpodobně mělo vliv i omezené fungování úřadů v důsledku vládních omezení.

Pro korunu jsou dnes zveřejněná data z české ekonomiky další ze série snižující potřebu uvolněné měnové politiky a tudíž ve prospěch silnější koruny. Důležitý ale bude další průběh pandemie.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Analýza makroindikátorů: Inflace pokračuje v ústupu, zatím nejvíce kvůli ropě
    Inflace v dubnu dál zpomalila. Opět klesly především ceny u čerpacích stanic. Ceny potravin rostly. Ústup inflace pravděpodobně bude pokračovat.
  • Analýza makroindikátorů: Inflace v ČR opět poskočila nad 3 %
    Vyšší ceny zboží způsobily v dubnu akceleraci inflace nad všechny odhady i nad prognózu ČNB. Rychlejší rozvolňování epidemických opatření implikuje vyšší riziko rychlejšího růstu spotřebitelských cen v nejbližších měsících. Dynamičtější inflace rovněž zvyšuje spekulace na dřívější utahování měnové politiky ze strany ČNB.
  • Analýza makroindikátorů: Inflace zatím stále běží rychlejším tempem
    Inflace v červnu setrvala na vyšších úrovních a to mírně nad odhady trhu i prognózou ČNB. Hlavním důvodem vyšší inflace jsou jádrové ceny bez potravin a energií. Překvapení je v souhrnu malé a implikuje pokračování ochoty ČNB v nejbližší době dále utahovat měnovou politiku.
  • Analýza makroindikátorů: Jádrová inflace v ČR brzdí
    Meziroční inflaci drží výš rostoucí ceny u čerpacích stanic a zvyšování cen tabáku v důsledku vyšší spotřební daně. Inflace za březen přesto skončila mírně pod očekáváním a kladná odchylka inflace od prognózy ČNB se snížila na 30 bp. Centrální banka bude se zvyšováním sazeb i nadále vyčkávat. Předělem by mohlo být proočkování významné části obyvatelstva.
  • Analýza makroindikátorů: Maloobchod klesá, prodeje aut rostou
    Maloobchodní tržby v říjnu klesly méně než se čekalo. Pomohly prodeje potravin, zatímco zavřené prodejny nepotravinářského zboží způsobily pokles tržeb. Velmi pozitivně překvapil růst prodejů aut. V listopadu lze čekat hlubší pokles maloobchodu.
  • Analýza makroindikátorů: Maloobchod se zlepšuje, nezaměstnanost roste stále pomalu
    Maloobchodní tržby v červnu rostly pomaleji, než se čekalo. Tahounem je nepotravinářské zboží. Prodej aut dohání předchozí silné propady. Další vývoj tržeb v maloobchodě zůstává značně nejistý. Situace na trhu práce se zhoršuje jen pozvolna.
  • Analýza makroindikátorů: Mzdy rostly ve třetím čtvrtletí o 5,7 %
    Růst průměrné mzdy v ČR ve třetím čtvrtletí zpomalil v meziročním vyjádření z 11,4 % na 5,7 %. Hlavním důvodem je vyšší srovnávací základna loňského třetího čtvrtletí, kdy již ekonomika zaznamenala částečné oživení, a také odeznění vlivu druhého kola mimořádných odměn vyplacených v průběhu druhého čtvrtletí ve zdravotnictví a sociální péči. Ze svižného růstu nominálních mezd ve třetím čtvrtletí však významně ukrajovala inflace a reálné mzdy tak vzrostly v průměru pouze o meziročních 1,5 %.
  • Analýza makroindikátorů: Pokles ekonomiky v druhém čtvrtletí podle zpřesněného odhadu činil 11 %
    Tuzemská ekonomika poklesla podle zpřesněného odhadu ČSÚ v průběhu druhého kvartálu mezičtvrtletně o 8,7 %. Ve srovnání s loňským rokem se hrubý domácí produkt snížil o 11,0 %. Pokles českého hospodářství byl tak nakonec mírně horší, než jak ukazoval předběžný odhad HDP z konce července. K revizi vývoje tuzemské ekonomiky tak došlo v opačném směru než v případě Německa, jehož mezičtvrtletní pokles HDP byl nakonec o čtyři desetiny nižší, než ukázal předběžný odhad. V mezinárodním srovnání patří Česká republika i nadále mezi státy, jejichž ekonomika byla v druhém čtvrtletí zasažena koronavirem relativně nejméně.
  • Analýza makroindikátorů: Po silném oživení o 6,9 % ve 3Q, HDP na konci roku znovu klesne
    Dnes zveřejněný zpřesněný odhad ČSÚ o vývoji tuzemského HDP přinesl významnější revizi předběžných čísel oznámených koncem října. Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostla mezičtvrtletně o 6,9 %, což je o 0,7 p.b. více než původně statistický úřad odhadoval. Její meziroční pokles se tak zmírnil z -10,9 % ve druhém čtvrtletí na -5,0 %.
  • Analýza makroindikátorů: Propad průmyslu byl opravdu masivní
    Český průmysl v dubnu klesl hlouběji než se čekalo a stáhl do hlubokého i záporu zahraniční obchod. Otázkou zůstává oživení v dalších měsících. V menším útlumu je dle očekávání stavebnictví. Šok do ekonomiky je natolik silný, že by ČNB mohla již tento měsících přistoupit ke snížení úrokových sazeb na technickou nulu.
  • Analýza makroindikátorů: Průmysl a zahraniční obchod si daly v srpnu pohov
    Výběr dovolených v srpnu negativně ovlivnil výrobu a zahraniční obchod. V souhrnu by dnes zveřejněná data z české ekonomiky neměla sama o sobě významněji podlomit důvěru v oživení české ekonomiky v průběhu třetího čtvrtletí. Otazníky spíše visí nad dalším obdobím. Stavebnictví zůstává oslabeno.
  • Analýza makroindikátorů: Průmysl i zahraniční obchod svými výsledky potěšily
    Průmyslová výroba i zahraniční obchod v červenci pokračovaly ve svižném oživení. Ve srovnání s loňský rokem byla průmyslová produkce sice stále nižší, své ztráty ale odmazává rychleji, než se čekalo. Výrazně se zlepšuje situace v automobilovém průmyslu, kde produkce klesala meziročně již jen o 0,7 %. Přebytek bilance obchodu s motorovými vozidly byl dokonce meziročně o 6,1 mld. CZK vyšší. Mezi zveřejněnými daty bylo tak outsiderem stavebnictví, které meziročně propadlo o více než 10 %.
  • Analýza makroindikátorů: Průmysl roste díky zahraniční poptávce
    Průmyslová výroba v září silně vzrostla za výrazného zlepšení objednávek ze zahraničí. Zahraniční poptávka zároveň výrazně povzbudila export, zatímco dovozy zůstaly slabší. Stavebnictví v závěrečném měsíci třetího čtvrtletí mírně rostlo.
  • Analýza makroindikátorů: Průmysl roste, i když chybí výrobní vstupy
    Průmyslová produkce v březnu meziměsíčně expandovala nad odhady navzdory omezeným dodávkám výrobních komponent. Meziroční srovnání je navíc umocněno loňským propadem. Pozitivní vývoj ve výrobě se přelévá i do rychlého růstu vývozu i dovozu ze zahraničí. Stavebnictví v březnu potěšilo díky infrastrukturním investicím.
  • Analýza makroindikátorů: Průmysl sice roste, ale brzda subdodávek je silná
    Průmyslová výroba jako celek meziměsíčně vzrostla, i když opožděné subdodávky vedly k dalšímu poklesu produkce automobilů. Pokles exportu a růst importu stáhl v červnu bilanci zahraničního obchodu nečekaně do deficitu. Stavebnictví meziměsíčně stagnovalo a jeho produkce se tak v meziročním srovnání držela v solidním růstu.
  • Analýza makroindikátorů: Růst průměrné mzdy se vrátil zpět na předkrizovou úroveň
    Průměrná nominální mzda vzrostla podle dnes zveřejněných dat ČSÚ v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně o 6,5 % a její růst tak zrychlil z předchozích 5,2 %. Po odečtení míry inflace se průměrná mzda zvýšila meziročně o 3,8 % po předchozím růstu o 1,8 %. Dynamika mezd se tak vrátila zpět na předkrizovou úroveň. Trh přitom očekával růst reálných mezd v průměru pouze o 1 % a dnešní data jsou tak pro něj výrazným překvapením. S takto rychlým mzdovým růstem nepočítaly ani ty nejoptimističtější odhady. Naše prognóza patřila na trhu mezi nejpesimističtější, když čekala skromný nárůst reálné mzdy o 0,3 %. Ještě pesimističtější pak byla ČNB, která ve své prognóze počítala s meziročním růstem průměrné nominální mzdy o 2,2 %, v reálném vyjádření pak dokonce s jejím poklesem o 0,5 %. Dnešní čísla z trhu práce jsou tak pro centrální banku významným proinflačním rizikem. Proti němu však nyní působí zhoršený vývoj pandemie a zpřísněná protiepidemická opatření. S růstem měnově politických úrokových sazeb tak i nadále počítáme až v druhé polovině roku, konkrétně v listopadu.
  • Analýza makroindikátorů: Silné oživení za námi a slabý výkon před námi
    V pořadí třetí a zároveň konečný odhad vývoje HDP ve třetím čtvrtletí loňského roku potvrdil předchozí čísla, která ČSÚ zveřejnil na začátku prosince.
  • Analýza makroindikátorů: S oživením ekonomiky zrychlil i růst průměrné mzdy
    Průměrná měsíční mzda v České republice vzrostla podle dnes zveřejněných dat ČSÚ ve třetím čtvrtletí meziročně o 5,1 % a dosáhla výše 35 402 Kč. Po zohlednění zhruba tříprocentní inflace v daném čtvrtletí mzdy v reálném vyjádření vzrostly v průměru o 1,7 % po předchozím poklesu o 2,4 %. Trh počítal s horším výsledkem, když očekával zhruba meziroční stagnaci reálných mezd. Lépe si mzdy vedly také ve srovnání s naší prognózou, která očekávala jejich pokles v reálném vyjádření o 1,2 %.
  • Analýza makroindikátorů: Spotřebitelé v prosinci nakupovali, dokud to šlo
    Rozvolnění protipandemických opatření vedlo v prosinci k nárůstu maloobchodních tržeb výrazně nad odhady trhu. Začátek roku bohužel slibuje opětovný útlum a další vývoj závisí na šíření či zastavení pandemie a souvisejících opatření. Za celý letošek čekáme růst tržeb v maloobchodu o 1,2 % po loňském propadu o 0,9 %. Data z přelomu roku ukazují na lepšící se stav ekonomiky, ale situace je silně rozkolísána vládními opatřeními a není tak dobré zatím činit silné závěry ani pro měnovou politiku.
  • Analýza makroindikátorů: Výrazný pokles ekonomiky v prvním čtvrtletí potvrzen
    Česká ekonomika v prvním čtvrtletí poklesla v důsledku koronaviru o 3,3 % mezičvrtletně a o 2 % meziročně, což je o něco méně, než ukazoval předběžný odhad vývoje HDP z poloviny května. Pokles ekonomiky byl i tak výrazný. Je nutné si totiž uvědomit, že na konci loňského roku HDP ještě rostlo meziročně o 2 %. Z ekonomického hlediska tak Česká republika doplatila na včasné zavedení preventivních opatření proti šíření nákazy covid-19. V mezičtvrtletním srovnání se na poklesu HDP podílely nejvíce fixní investice následované spotřebou domácností. Mezičtvrtletní pokles ekonomiky pak jen částečně kompenzovala vyšší spotřeba vlády a vyšší čisté exporty. Lepší výsledek zahraničního obchodu byl však dán primárně tím, že ve srovnání s vývozy zaznamenaly větší pokles dovozy, a to především v důsledku omezené domácí poptávky. To odráží fakt, že v domácí ekonomice byla restriktivní opatření zavedena dříve než u našich obchodních partnerů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader