Úterý 19. březen 2024 05:59
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new

Zahraniční obchod opět pozitivně překvapil

08.12.2020 12:06  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Říjnový zahraniční obchod skončil s přebytkem 33,4 mld. Kč. Trh přitom počítal pouze s 20,5 mld. Kč. Po zářijovém excelentním výsledku tak zahraniční obchod přinesl další pozitivní překvapení. Hlavní zásluhu na něm měla bilance motorových vozidel, kde byl přebytek meziročně o 7,7 mld. Kč vyšší. Roli sehrál i menší deficit bilance s ropou a zemním plynem, a to o 4,1 mld. Kč.  Vývozy byly meziročně vyšší o 5,6 %. Na importech je stále patrná utlumená investiční aktivita i vliv pandemických opatření. V meziročním srovnání tak byly o 1,7 % nižší. Ve srovnání s minulým měsícem však rostly vývozy (o 4,7 %) i dovozy (o 3,4 %).

Na výsledcích zahraničního obchodu je patrné, že situace je tentokrát výrazně lepší, než tomu bylo při první pandemické vlně. Automobilový průmysl své linky nezavřel, lépe fungují i dodavatelské řetězce, přičemž zahraniční poptávka po automobilech je solidní. Průmysl je v relativně dobré kondici u nás i u našeho největšího obchodního partnera Německa, což slibuje další růst exportní aktivity. Na druhou stranu investiční aktivita zůstává nízká, což tlumí tempo růstu importů. Dopadům pandemie se celoroční výsledek zahraničního obchodu ale nevyhne. Po loňských 143 mld. Kč pro letošek očekáváme přebytek ve výši 76 mld. Kč. Díky překvapivě dobrým výsledkům zahraničního obchodu za září i říjen se však rizika vychylují spíše k lepšímu (za prvních deset měsíců dosáhl přebytek 142 mld. Kč).  Exporty by podle naší prognózy měly za letošek klesnout o 7,9 %,  importy pak o 8,3 %. I zde, především na straně vývozů, je však šance, že výsledek bude nakonec lepší.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zahraniční obchod ČR slábne
    Zahraniční obchod ČR v prvním měsíci letošního roku dosáhl přebytku 24,6 miliardy Kč. V meziročním vyjádření se sice jedná o zlepšení o 7,3 miliardy, nicméně oproti předchozím měsícům, kdy meziroční zlepšení dosahovalo přes 20 miliard, je to slabší výsledek. Se zhoršením zahraničního obchodu jsme počítali, když náš odhad a současně medián trhu činil 32,3 miliardy Kč.
  • Zahraniční obchod dále klesl
    Zahraniční obchod v říjnu klesl na -78,2 mld. USD oproti revidovaným -74,1 mld. USD v září. Trhy očekávaly pokles -80 mld. USD.
  • Zahraniční obchod dále prohloubil deficit
    Říjnový deficit obchodní bilance ve výši 26,8 mld. CZK výrazně zaostal za tržním konsenzem (-13,5 mld. CZK) i naším poměrně pesimistickým odhadem (-20,8 mld. CZK). Negativně se na výsledku opět projevil meziročně hlubší deficit obchodu s ropou a zemním plynem (o 3,6 mld. CZK), který reflektoval růst cen na světových trzích. Hlubší byl i deficit s elektrickými zařízeními (o 4,6 mld. CZK) a s farmaceutickými výrobky (o 3,1 mld. CZK). Naopak pozitivně se na saldu odrazil vyšší přebytek s motorovými vozidly (o 9,6 mld. CZK), což je vzhledem k výsledkům průmyslové výroby v této kategorii překvapivé. Vyšší byl v říjnu i přebytek se stroji a zařízeními (o 1,7 mld. CZK). Deficit obchodu s počítači, elektrickými a optickými přístroji se snížil o 2,4 mld. CZK.
  • Zahraniční obchod dále prohloubil deficit
    Listopadový deficit obchodní bilance ve výši 25,5 mld. CZK byl výrazně hlubší, než s čím tržní konsenzus (-12,0 mld. CZK) i náš poměrně pesimistický odhad (-17,6 mld. CZK) počítal. Negativně se na výsledku opět projevil meziročně hlubší deficit obchodu s ropou a zemním plynem (o 11,1 mld. CZK), který reflektoval růst cen na světových trzích i větší dovezené množství.
  • Zahraniční obchod dopadl hůře, než se čekalo
    Saldo zahraničního obchodu v září setrvalo v záporných číslech, konkrétně o 13,3 mld. Kč, což je pod všemi odhady. Oproti minulému roku se tak jednalo o 47,2 mld. Kč horší výsledek. Na druhé straně je to zlepšení oproti srpnovým -27,7 mld. Kč.
  • Zahraniční obchod drží v deficitu dovoz drahých komodit
    Zahraniční obchod v červnu překvapil mírnějším deficitem ve výši 12,1 miliard CZK, když trh čekal téměř dvojnásobek. K převisu hodnoty dovozu nad vývozem přispěly zejména vysoké světové ceny ropy a zemního plynu a snaha se zemním plynem předzásobit. Deficit v této kategorii byl tak meziročně o 19,0 mld. CZK hlubší, čímž vymazal nárůst přebytku u obchodu s motorovými vozidly, který se meziročně zvýšil o 10,9 mld. CZK.
  • Zahraniční obchod i v závěru roku potěšil
    Od otevření hranic po loňské jarní vlně koronavirové pandemie se českému zahraničnímu obchodu dařilo a nic na tom nezměnil ani prosinec, který z titulu sezónnosti patří ke spíše slabším měsícům. Přebytek zahraničního obchodu tentokráte dosáhl 17,7 mld. Kč a více než dvojnásobně překonal tržní očekávání. Oproti prosinci 2019 byl výsledek lepší o 25,9 mld. Kč.
  • Zahraniční obchod již třetí měsíc v přebytku
    Výsledek březnového zahraničního obchodu pozitivně ovlivnil především meziročně vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly, a to o 18,9 mld. CZK. Jejich vývoz byl meziročně vyšší o 31,4 mld. CZK. To není překvapivé vzhledem k datům, která o výrobě automobilů za březen poskytlo Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP). Podle něho byla produkce aut v březnu nejvyšší od konce roku 2019. Zahraničnímu obchodu prospěly i nižší ceny ropy a zemního plynu, které vedly ke snížení deficitu v této kategorii o 10,8 mld. CZK. Hodnota dovozu ropy a zemního plynu byla nižší o 44 %. Zároveň vzrostlo i saldo se stroji a zařízeními (o 3,3 mld. CZK). Klesal naopak přebytek ochodu s elektřinou (o 6,3 mld. CZK).
  • Zahraniční obchod má našlápnuto na další rekord
    Českému zahraničnímu obchodu se daří velmi dobře, a to i navzdory horší ekonomické výkonnosti našeho největšího exportního partnera, Německa, i celkovému zpomalování globální poptávky. Bilance zahraničního obchodu vykázala v září přebytek na úrovni 25,1 miliardy korun. Překonala tak nejen tržní očekávání, ale i náš optimistický odhad, který počítal s 21 miliardami korun. Celkový výsledek vylepšila především bilance s motorovými vozidly, kde byl přebytek v meziročním srovnání o 7,3 miliard korun vyšší. Rostl především vývoz automobilů. Vyšší bylo i saldo ostatních dopravních prostředků, zároveň se zmenšil deficit bilance ropy a zemního plynu. Ani Česká republika však vůči zpomalování globální poptávky nebude imunní na věky. To již pocítila například nošovická automobilka Hyundai. Ta na nižší poptávku ze zahraničí reagovala snížením výrobního plánu o 2,8 % a zavedením několika nevýrobních dní v měsíci. Nelze vyloučit, že do budoucna postihne stejný osud i další české automobilky.
  • Zahraniční obchod nadále tahounem ekonomického oživení
    Podle předběžných údajů ČSÚ skončila v říjnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách s přebytkem 33,4 mld. Kč, blízko zářijového výsledku ve výši 35,4 mld. Kč. V meziročním vyjádření se jedná o nárůst ve výši 24,4 mld. Kč. Zahraniční obchod tak opět předčil tržní očekávání.
  • Zahraniční obchod opět ve schodku
    Saldo zahraničního obchodu skončilo podruhé v řadě schodkem. Po červnových -6,1 mld. Kč se bilance posunula na -7,8 mld. Kč, mírně více, než se očekávalo.
  • Zahraniční obchod opět zklamal
    Listopadová bilance zahraničního obchodu, stejně jako ta říjnová, zaostala za našimi i tržními očekáváními. Dosáhla 10,2 miliard korun. Držíme se sice stále v přebytku, ten je ale ve srovnání s loňským listopadem o 7 miliard nižší. Ke zhoršení výsledku přispělo prohloubení schodku bilance s počítači, elektronickými a optickými přístroji a také motorovými vozidly.
  • Zahraniční obchod opět zklamal
    Již třetí měsíc v řadě zahraniční obchod zklamal. Deficit za prosinec na úrovni 6,7 miliard korun zaostal jak za našimi, tak za tržními očekáváními. Za hlubším deficitem nestály ani tak větší vánoční nákupy, jako snížení kladného salda bilance s motorovými vozidly (o 5 miliard korun). K horšímu výsledku přispělo i prohloubení schodku potravinářskými a farmaceutickými výrobky. Lépe naopak dopadla bilance s chemickými látkami, počítači a optickými přístroji. Celkový vývoz meziročně poklesl o 2,4 %, dovoz pak o 1,5 %.
  • Zahraniční obchod po pěti měsících zpět v plusu
    Zahraniční obchod v listopadu dosáhl překvapivě přebytku ve výši 5,7 miliard korun po -16,3 miliardách v říjnu (původně -18,2 mld.) Trh i my jsme očekávali deficit, i když výrazně nižší než v říjnu. Výsledek je tak milým překvapením, za kterým stojí výrazné zvýšení vývozu elektrické energie a odpadů.
  • Zahraniční obchod poprvé v tomto roce v deficitu
    Červenec je první měsíc v tomto roce, kdy bilance zahraničního obchodu skončila v deficitu, a to ve výši 5,9 mld. Kč. To je výrazně horší výsledek, než který byl predikován trhem i námi.
  • Zahraniční obchod potvrzuje svou stěžejní roli
    Podle předběžných údajů ČSÚ skončila v listopadová bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách s přebytkem 32,2 mld. Kč, a tím na úrovni říjnového výsledku, který byl revidován z původně avizovaných 33,4 mld. Kč na 32,2 mld. Kč. V meziročním vyjádření se jedná o nárůst ve výši 20 mld. Kč. Zahraniční obchod tak opět předčil tržní očekávání.
  • Zahraniční obchod pozitivně překvapil
    Únorový zahraniční obchod skončil ve vysokém přebytku 22 mld. CZK. Náš odhad i konsenzus trhu počítal s 15 mld. CZK. V meziročním srovnání se tak jednalo zhruba o 6 miliard lepší výsledek. K tomu přispěl jednak vyšší přebytek bilance s ostatními dopravními prostředky (+3,2 mld. CZK) a zároveň nižší deficit s ropou a zemním plynem (-2,8 mld. CZK). Negativně se pak na celé únorové bilanci podepsal horší výsledek obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji (o 4,2 mld. CZK). Ve srovnání se stejným měsícem loňského roku vývoz pokles o 0,7 % a dovoz o 2,9 %. Únorová bilance zahraničního obchodu však ještě nebyla zatížena pandemií koronaviru. V březnu a dubnu již očekáváme jak na straně importů, tak exportů mnohem hlubší propady. Zastavení výroby v automobilovém sektoru se propíše do výrazného poklesu exportní aktivity, přičemž vzhledem k ochromení domácí poptávky i výroby bude nižší i importní aktivita. Bilanci by měl i nadále vylepšovat nižší deficit s ropou, jejichž ceny se do konce roku podle naší prognózy přes úroveň 40 dolarů za barel nedostanou.
  • Zahraniční obchod pozitivně překvapil
    Bilance zahraničního obchodu dosáhla v říjnu přebytku ve výši 12,8 mld. Kč, čímž výrazně překonala naší i tržní prognózu. V předchozích měsících pokles tempa dovozu překonávalo pokles tempa vývozu, což se pozitivně projevovala na výsledcích zahraničního obchodu, ale v říjnu meziročně export vzrostl.
  • Zahraniční obchod pozitivně překvapil
    Prosincová bilance zahraničního obchodu překvapila výrazně nižším deficitem, než jsme my i trh očekávali. Schodek v běžných cenách dosáhl 1,2 mld. CZK a ve srovnání se stejným měsícem roku 2021 byl o 15 mld. CZK nižší. Na bilanci se příznivě odrazil zejména meziročně lepší výsledek obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji (+11 mld. CZK) a přebytek obchodu s motorovými vozidly (+9,1 mld. CZK). Naopak negativně na bilanci dopadl hlubší deficit obchodu s ropou a zemním plynem (-8,8 mld. CZK), kde se promítly vyšší ceny komodit i vyšší dovezené množství. Deficit s elektrickými zařízeními byl vyšší o 3,1 mld. CZK. Vývoz se meziměsíčně po sezónním očištění snížil o 0,8 %, dovoz pak o 6,8 %.
  • Zahraniční obchod prozatím mírně v plusu
    Bilance zahraničního obchodu v prvním měsíci roku skončila mírně v plusu (+6,2 mld. Kč), což je v souladu s naším i tržním odhadem.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI