Úterý 19. březen 2024 10:41
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní okénko - Potvrdí průmysl solidní kondici?

08.12.2020 08:57  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


26,48

USD/CZK

21,86

EUR/USD

 

1,211

USD/PLN

3,699

Ropa Brent

USD/barel

48,25

Zlato

USD/unce

1865

Aktualizováno

8:53

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes se dozvíme údaj o tuzemské průmyslové výrobě za měsíc říjen. Jako sektor nejméně zasažený vládními restrikcemi se průmysl v poslední době držel relativně dobře, přičemž mu významně pomáhá neslábnoucí poptávka ze zahraničí. Podle předstihových indikátorů byly vyhlídky průmyslníků nadále dobré a po zářijových -1,5 % meziročně tak očekáváme další zlepšení, když by podle nás na loňský výsledek již mělo scházet méně než procento. Vzhledem k počtu pracovních dní, kterých měl letošní říjen o jeden méně, to ovšem v neočištěném vyjádření bude znamenat pokles o 2,9 %. Zároveň dorazí i data o českém zahraničním obchodu. Podobně jako průmysl vykazoval i zahraniční obchod pozoruhodnou odolnost k pandemickému propadu a tu si podle nás udržel i v říjnu, za který čekáme přebytek na úrovni 22,5 mld. Kč.

Z Německa dorazí prosincové vydání ostře sledovaného indexu ZEW. Jeho podsložka hodnocení současné situace se po jarních uzavírkách ani nestačila vzpamatovat a s příchodem druhé vlny opět zamířila směrem dolů. Naposledy dosáhla -64,3 bodů a trh nyní předpokládá další snížení na -66,0. Oproti tomu výhled do blízké budoucnosti by již měl začít zlepšovat a to z 39,0 až na 46 bodů.

V poledne našeho času bude ve Spojených státech zveřejněn listopadový výsledek průzkumu nálady mezi tamními malými podniky. Na rozdíl od Evropy se v USA již většina indikátorů sentimentu dokázal vrátit na příznivé úrovně a nejinak je tomu v tomto případě. V říjnu index vykázal slušných 104 bodů, a ačkoliv trh nyní počítá s mírným zhoršením, očekávaný výsledek na úrovni 102,5 bodů je stále na dohled hodnot obvyklých pro úspěšný rok 2019.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Říjnové české maloobchodní tržby příjemně překvapily, když namísto vyhlížených 5,3 % ztratily meziročně „jen“ 4 %. Po vyloučení sektoru automobilů jim pak k loňskému výsledku scházelo pouze 0,9 %. Prodeje byly pochopitelně ovlivněny pandemickými uzavírkami, které nejvíce zasáhly sektor ubytování a pohostinství, který vykázal pokles o 60 %, či obchody s oděvy a obuví (-31,6 %). Nemožnost navštívit kamenné prodejny pak zvýhodnila prodeje přes internet, které vykázaly nárůst o 31,5 %. Ani od listopadu výrazné zlepšení nečekáme, byť předběžné údaje naznačují, že výpadky zdaleka nedosáhnou jarních objemů.

Prosincová edice indexu důvěry investorů Sentix v eurozóně přinesla zlepšení celkového hodnocení z listopadových -10 až na -2,7 bodu. Výrazně se na tom podílela složka očekávání, který poskočila o plných 14 bodů a usadila se na hodnotě 29,3 bodů. Naopak velkého zlepšení nedoznalo hodnocení současné situace, které si polepšilo jen o 2 body a zůstává na bídných -30,3 bodech. Celkově se tak index sice dostal už dostal na předpandemické hodnoty, ovšem i ty byly v závěru roku 2019 z historického pohledu spíše nízké.

Vyjednávání mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií o konečné podobě brexitové dohody dosud nepřinesla rozuzlení stávající patové situace. Pokračovat mají dnes, kdy dojde k osobnímu setkání britského premiéra Johnsona a předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen. Za nejzazší termín pro nalezení kompromisu zdroje blízké vyjednávání označují zítřejší den.

Ani situaci okolo fiskálního výhledu Evropské unie, kterou zablokovalo veto Polska a Maďarska, se dosud nepodařilo vyřešit. Během dneška se očekává, že tyto země naznačí podmínky, za kterých by byly ochotny v jednáních pokročit.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

9:00

ČR

Průmyslová výroba (říjen, r/r v %)

-2,9

-2,8

-1,5

 

 

 

 

9:00

ČR

Zahraniční obchod (říjen, v mld. Kč)

22,5

20,5

34,4

 

 

 

 

11:00

SRN

ZEW index očekávání (prosinec, v b.)

50,0

46,0

39,0

 

 

 

 

11:00

SRN

ZEW index současnosti (prosinec, v b.)

-

-66,0

-64,3

 

 

 

 

11:00

EUR

ZEW index očekávání (prosinec, v b.)

-

-

32,8

 

 

 

 

12:00

USA

NFIB optimismus podniků (lisopad, v b.)

-

102,5

104,0

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: Brown-Forman

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ST: SRN zahraniční obchod
ČT: ČR index spotřebitelských cen, EUR měnové zasedání ECB, EUR jednání Evropské rady, USA index spotřebitelských cen, USA týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti.
PÁ: EUR Jednání Evropské rady, USA index cen průmyslových výrobců, USA index spotřebitelské důvěry University of Michigan

Autor: Vít Hradil, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Porostou sazby v USA nad neutrální úroveň?
    Dnešek bude díky státnímu svátku v řadě evropských zemí poměrně klidný a důležitější data dorazí jen z USA. Upřesnění a podrobnějšího rozkladu se dočká výsledek HDP za první kvartál, chybět nebudou ani tradiční data ohledně týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Ty již ovšem nejsou tak sledované jako například po vypuknutí pandemie a dopad na trhy bude jen tlumený. Menší pozornost na sebe dnes strhne i ruská centrální banka, která bude rozhodovat o dalším nastavení sazeb.
  • Ranní okénko - Poruší dnes ECB slib, nebo doručí 50bb hike?
    Ještě před týdnem nebylo nejmenších pochyb o tom, že ECB na dnešním zasedání zvýší sazby o 50bb. Ostatně prezidentka Lagarde to vzhledem k inflačním tlakům označila na poslední tiskové konferenci za „velmi, velmi pravděpodobné“, hned poté co ECB zvýšila sazby podruhé v řadě o 50bb. Jenže po pádu americké SVB se nejistota přelila i na evropský bankovní trh. Po tlakem se včera ocitla zejména švýcarská banka Credit Suisse, jejíž akcie odepsaly během dne čtvrtinu své hodnoty. Pokles ale zaznamenal celý evropský bankovní sektor.
  • Ranní okénko - Poslanecká sněmovna dnes schvaluje státní rozpočet
    Poslanecká sněmovna dnes bude hlasovat o schválení návrhu státního rozpočtu na rok 2022. Novou vládou přepracovaný návrh představuje oproti původnímu návrhu úsporu ve výši 97 miliard Kč. Přepracovaný státní rozpočet je ambicióznější než "zlaté pravidlo" konsolidace, které radí seškrtat schodek veřejných rozpočtů z 1/3 skrz vyšší příjmy a ze 2/3 skrz nižší výdaje. Nicméně spíše, než detailní nastavení parametrů rozpočtu je důležité, že vysílá správný signál, tedy nastolení trendu udržitelného hospodaření. Na systémové změny je pak prostor v následujících letech.
  • Ranní okénko - Poslední data ukazují na mírnější pokles české ekonomiky
    Ekonomická data očekávaná tento týden nám umožní vyčíslit ekonomické ztráty za minulý rok. Budou zveřejněny předběžné odhady HDP za čtvrtý kvartál jak pro ekonomiku českou, tak i eurozóny. Současně dorazí indexy nákupních manažerů, díky nimž budeme moc zaktualizovat stav ekonomik v právě probíhajícím čtvrtletí. Neméně důležité bude zasedání ČNB.
  • Ranní okénko - Poslední hike Fedu a pokračující stabilita ČNB
    Dnes odpoledne rozhodne o nastavení úrokových sazeb ČNB, ve večerních hodinách pak Fed. Od ČNB se téměř výhradně očekává, že ponechá sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba tím setrvá na 7 %. S ohledem na nedávné jestřábější výroky některých členů bankovní rady ČNB ale zazněly i názory upozorňující na možnost hiku o 25bb. Tento scénář nám ale přijde nepravděpodobný. Jádrová inflace, i když nadále zvýšená, je na ústupu a poptávka oslabená. Obavu ohledně vyšší persistence inflace ale mohou v bankovní radě vytvářet mzdy, respektive indikace o jejich svižnějším růstu, než prognóza ČNB očekávala. Další obavou, jež někteří členové bankovní rady zmínili, je deficit státní kasy. Kromě samotného rozhodnutí o sazbách bude tradičně následovat tisková konference a tentokrát centrální banka vydá aktualizovanou makroekonomickou prognózu. Ta nastíní očekávánou trajektorii úrokových sazeb.
  • Ranní okénko - Po spotřebitelské inflaci bude zajímat trhy inflace ve výrobě
    Zatímco minulý týden patřil spotřebitelské inflaci, v tomto týdnu budou trhy sledovat především vývoj cen ve výrobě. Ten vyjde ve středu u nás, o den dříve ve Spojených státech. V USA by vyšší než očekávaný vývoj mohl posunout o kus zpět optimistická očekávání ohledně postupu Fedu. Trh totiž po čtvrteční pomalejší inflaci začal takřka s jistotou naceňovat nižší 50bodový hike na prosincovém zasedání a spolu s ním i nižší finální úroveň.
  • Ranní okénko - Postupně přibývají sázky na zvýšení amerických sazeb před koncem 2022
    Na finančním trhu obecně panuje shoda, že na konci dvoudenního zasedání Fedu dnes dojde k oznámení taperingu – tj. snížení tempa nákupu aktiv. Fed započal program nákupu aktiv na podporu koronavirem zasažené ekonomice. K jeho ukončení ho aktuálně tlačí inflace, která se vyšplhala výš, než se čekalo, i když Fed neopustil argumentaci o její dočasnosti. Měnová politika tento týden dominuje i v regionu střední Evropy. Ještě před ČNB o úrokových sazbách dnes rozhodne polská centrální banka NBP. Ta také čelí tlaku ze strany růstu spotřebitelských cen, které v říjnu dosáhly na meziročních 6,8 %, nejvíce za posledních 20 let.
  • Ranní okénko - Potěší nás dnešní HDP?
    Dnes se dozvíme první odhad vývoje českého hrubého domácího produktu za poslední čtvrtletí loňského roku. Po meziročním poklesu o 5 % ve třetím kvartále tentokrát trh vyhlíží jeho prohloubení na -7,6 %, což by v mezičtvrtletním vyjádření odpovídalo -2,5 %. Náš odhad je ještě mírně skeptičtější, když očekáváme -7,9 resp. -2,7 %. Českou ekonomiku oproti jarní vlně uzavírek lépe podržel průmysl a zahraniční obchod, ztráty budou sčítat hlavně služby. Podle dosavadních indikací z ostatních evropských zemí, které vesměs vykazovaly nad očekávání dobré výsledky, ovšem doufáme, že budeme také pozitivně překvapeni.
  • Ranní okénko - Potěší opět český průmysl?
    Dnešnímu dni budou dominovat data z České republiky, odkud v ranních hodinách dorazí únorová data o průmyslové výrobě a také zahraničním obchodu. Obě tyto oblasti přitom v období pandemie patří mezi majáky české ekonomické naděje a jako jedny z mála tak nabízejí alespoň trochu příjemné čtení. Průmysl se již v závěru roku 2020 dokázal vrátit na předkrizové objemy a místy je dokonce i překonat. Předstihové indikátory přitom ukazují, že průmyslová party ještě zdaleka neskončila a minimálně pro pár příštích měsíců v něm o poptávku nebude pouze. Naopak v poslední době čeští průmyslníci narážely spíše na kapacitní omezení, když jim v další expanzi bránily problémy v dodavatelských řetězcích či nedostatek zaměstnanců. Za únor tak očekáváme opět výsledek poblíž předkrizových objemů a trh je v tomto s námi zajedno. Prakticky to samé lze říct o bilance přeshraničního obchodu, jehož obsahem jsou velmi často právě průmyslové výrobky. Český export již předkrizové hodnoty taktéž překonal a import je naopak tlumen omezenou investiční aktivitou. Lze tak očekávat opět solidní bilanci poblíž 27 mld. Kč.
  • Ranní okénko - Potíže v automobilovém průmyslu se odrazí v dnešních ekonomických datech
    Závěru týdne dominují ekonomická data z USA v čele s maloobchodními tržbami a průzkumem mezi spotřebiteli od University of Michigan. V eurozóně dnes kromě statistiky zahraničního obchodu vyšel údaj o registraci nových automobilů. Těch se aktuálně vyrábí v důsledku přetížených dodavatelských řetězců méně a poptávka zůstává nenaplněna. Není proto překvapující, že i počet nových registrací meziročně klesá, v srpnu o 19 % a v září o 23 %. Snížení výroby aut a nadále vysoké ceny výrobních komponent tlačí ceny nových vozů vzhůru, sekundárně i na trhu s ojetinami. Jedná se o dopad pandemií zažehnutých potíží v dodavatelských řetězcích, které výhledově odezní a s tím i cenové tlaky. Můžeme tak hovořit o pouze přechodném růstu cen automobilů. Na druhé straně se ale již formují cenové tlaky, které nejsou přechodné, ale spíše strukturální, kdy se automobilový průmysl nachází ve zlomovém bodě přechodu ze spalovacího motoru na alternativní pohon, což má potenciál tlačit ceny vozů po nějakou dobu vzhůru i po odeznění pandemických efektů.
  • Ranní okénko - Powell obhájil tezi dočasné inflace
    Dnešek patří z hlediska ekonomických dat spíše k těm klidným. Finanční trh bude mít příležitost vstřebat dvoudenní vystoupení šéfa Fedu před Kongresem. Powell obhajoval tezi dočasně zvýšené inflace a argumentoval, že ekonomické oživení ještě nepokročilo natolik, aby centrální banka mohla začít ukončovat podpůrné monetární programy, především nákupy aktiv. Názor uvnitř Fedu však není jednomyslný. Například James Bullard sdělil, že již nadešel čas pro ukončení některých opatření. V eurozóně bude zveřejněn pouze finální odhad červnové inflace – mělo by dojít k potvrzení 2,9 % meziročně. V USA statistický úřad vydá červnové maloobchodních tržby, které doplní průzkum spotřebitelské nálady z dílny University of Michigan.
  • Ranní okénko - Powell se inflace nebojí
    Dnešní den zahájí zveřejnění výsledků březnového konjunkturálního průzkumu Českým statistickým úřadem. V posledních měsících průzkum nenabízel právě příjemné čtení, když vlivem pandemie hlásila téměř všechna sledovaná odvětví alarmující skepsi. Podobně dopadne s největší pravděpodobností i aktuální edice, když vzhledem k pokračujícím ekonomickým uzavírkám nelze čekat mnoho optimismu ani od českých domácností, ani od většiny podnikatelského sektoru.
  • Ranní okénko - Pozice Fedu je čím dál jasnější
    Ze zemí eurozóny se dnes dočkáme říjnové edice průzkumu spotřebitelské důvěry. Trh od ní na pozadí opětovně se zhoršující epidemické situace a ochlazování průmyslu očekává pokles ze zářijových -4,0 na -5,0 bodů. I tato hodnota by ovšem byla vyšší, než čeho jsme byli svědky před pandemií (-6,4) či kolik činí pětiletý průměr (-7,8).
  • Ranní okénko - Pozitivní data z americké ekonomiky
    V USA je dnes Den díkuvzdání a obchodování na finančním trhu by tak mělo být spíše poklidné. Ještě před tím ale z americké ekonomiky včera odpoledne stihly dorazit povzbudivé zprávy. Růst HDP v Q3 21 byl revidován mírně nahoru z 2 na 2,1 %. Osobní příjmy vzrostly více, než se čekalo, a to i po odpadnutí některých fiskálních podpůrných opatření. A také osobní výdaje rostly nad očekávání navzdory svižné inflaci. Týdenní počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti zaznamenaly pouze nízký přírůstek, dokonce mírně pod hodnotami obvyklými pro předpandemické období. Nicméně za nečekaným výsledkem mohly stát sezónní faktory, jako právě zmíněný blížící se Den díkuvzdání.
  • Ranní okénko - Pozitivní výsledky předstihových ukazatelů
    Dnešní ekonomický kalendář plní data z USA, která však postrádají váhu, aby zahýbala s finančním trhem. Dorazí data o prodejích nových domů a sada předstihových indikátorů v čele se spotřebitelskou důvěrou od Conference Board a indexů od Fedu v Richmondu měřící náladu ve výrobním sektoru a mezi podnikateli. V eurozóně je kalendář prázdný, zajímavější je v CEE regionu, kde maďarská centrální banka dnes rozhoduje o nastavení úrokových sazeb. Trh jednotně počítá s ponecháním hlavní úrokové sazby na 13 %.
  • Ranní okénko - Pozornost míří k americkému trhu práce
    Dnes k zajímavějším zápisům v ekonomickém kalendáři bude patřit jen výsledek reportu z amerického trhu práce od agentury ADP. Ten bude představovat určitý náznak, jakým směrem by se mohla vydat páteční oficiální statistika o počtu nově vytvořených pracovních pozic. V případě ADP trhy očekávají, že během července v soukromém sektoru vzniklo 190 tisíc volných pracovních míst, zhruba v souladu s očekáváním pro páteční výsledek (+200k). Je třeba ale upozornit na často rozdílné výsledky, kdy například za červen report ADP uváděl, že v americké ekonomice vzniklo téměř 500 tisíc pozic, oficiální výsledek pak ale dopadl zhruba v souladu s očekáváními analytiků na úrovni 209 tisíc. Reakce trhu tak patrně bude spíše jen mírná, kdy většina investorů bude vyčkávat na páteční data.
  • Ranní okénko - Pozornost trhu se upíná na Fed a ECB
    Pozornost bude tento týden patřit centrálním bankám. ECB patrně oznámí záměr ukončit pandemický program PEPP v březnu 2022, současně ale bude indikovat alespoň dočasné navýšení standardního programu APP, aby zamezila abruptnímu ukončení nákupu aktiv. U Fedu očekáváme zvýšení tempa taperingu (tj. snižování objemu nákupu aktiv).
  • Ranní okénko - Pozornost upoutají předstihové indikátory
    Tuzemský ekonomický kalendář nabídne pouze výsledek listopadového konjunkturálního šetření. Pestřejší budou v tomto směru data z eurozóny, která přinesou sérii nejsledovanějších indikátorů sentimentu. Fed i ECB zveřejní zápis z posledního měnového zasedání a vyjednávací týmy EU a Velké Británie se pokusí sjednat vzájemnou obchodní dohodu.
  • Ranní okénko - Pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb již tento týden vrostla
    Hlavní událostí příštích dnů bude zasedání ČNB. Poslední vyjádření členů bankovní rady ČNB v uplynulých dnech zvýšila pravděpodobnost, že hlavní úroková sazba bude posunuta z 0,25 % na 0,50 % již tento týden. Již o den dříve by ale měla utahování politiky v regionu CEE odstartovat maďarská centrální banka. Na globálních trzích budou dominovat především červnové PMI indikátory a sledovat budeme také Ifo index. Z USA dorazí data až koncem týdne v čele s cenovým indexem PCE spolu se statistikou osobních výdajů a příjmů.
  • Ranní okénko - Projeví se další meziroční pokles cen v zemědělství na pultech supermarketů?
    Statistika cen výrobců po České republice vyjde tentokrát v Německu. U našeho západního souseda ceny meziměsíčně opět poklesly (o 0,3 %), ale méně než v květnu (o 1,4 %). V meziročním srovnání se očekává stagnace. To by se mělo projevit na budoucím inflačním vývoji, a to přestože v červnu došlo k mírnému nárůstu cenové hladiny, nicméně to bylo způsobeno ukončením některých státních opatření zavedených v minulém roce.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points