Úterý 19. březen 2024 03:06
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Co očekávat na zasedání ECB?

07.12.2020 09:05  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

26,47

USD/CZK

21,83

EUR/USD

 

1,212

USD/PLN

3,688

Ropa Brent

USD/barel

49,03

Zlato

USD/unce

1838

Aktualizováno

8:45

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nastávající týden dorazí řada dat z české ekonomiky včetně inflace a průmyslové výroby. Pozadu nezůstane ani ekonomický kalendář pro eurozónu, kterému bude dominovat měnové zasedání ECB. Jednání o brexitu má další novou deadline, která tentokrát připadá na čtvrtek 10. prosince, kdy začíná jednání Evropské rady. Zásadní překážkou v uzavření obchodní dohody je nadále problematika rybolovu.

Týdenní ekonomický kalendář zahájila německá průmyslová výroba, která v říjnu přidala meziměsíčně 3,2 % a překonala tak odhadovaných 1,6 %. Současně byla revidována zářijová hodnota z 1,6 % na 2,3 %. V meziročním srovnání byl tak pokles snížen z předešlých -6,7 % na -3,0 %.

Další na řadě jsou tuzemské maloobchodní tržby za říjen. Zhoršení epidemické situace si na podzim opět vyžádalo zavedení ekonomických restrikcí, které zasáhly především odvětví služeb. Došlo tak k uzavření obchodů, restaurací a dalších služeb vyžadujících sociální kontakt. Negativní dopad omezení zachycují vysokofrekvenční data, jako mobilita a objem karetních transakcí, která během října vykazovala pokles aktivity spotřebitelů. Bez zahrnutí prodeje automobilů v říjnu počítáme s poklesem maloobchodních tržeb meziročně o 3,3 % (oproti nárůstu o 0,4 % v září). Říjnový pokles registrací aut o meziročních 15,6 % ukazuje, že prodeje automobilů stlačí meziroční dynamiku maloobchodních tržeb ještě níže – počítáme s poklesem o 6,5 % oproti zhoršení o 2,8 % v září.

V úterý dorazí údaje o vývoji v českém průmyslu a zahraničním obchodu v říjnu. Dosavadní data ukazují, že oba sektory jsou během druhé pandemické vlny oporou pro českou ekonomiku. Předstihové ukazatele indikují, že zakázek je stále dostatek. Podporu přinesla také zahraniční poptávka, především pak z Německa, kde se díky napojení na čínskou ekonomiku plnily objednávkové knihy. Podle naše odhadu zaznamenala česká průmyslová výroba v říjnu meziroční pokles o 2,9 % oproti poklesu o 1,5 % v září. Výsledek ovšem negativně ovlivňuje počet pracovních dní, kterých bylo v letošním říjnu o jeden méně. Bilanci zahraničního obchodu odhadujeme na 22,5 mld. Kč.

V Německu i eurozóně bude zveřejněn prosincový index sentimentu ZEW. Trend na akciových trzích v posledních týdnech pravděpodobně pozvednul náladu na finančních trzích, což by se mělo pozitivně odrazit ve výsledku ZEW indexu. V případě Německa očekává RBI růst ukazatele z minulých 39,0 bodů na 50,0 a v případě eurozóny z 32,8 na 45,0 bodů.

Čtvrtek zahájíme údajem o tuzemské inflaci spotřebitelských cen. Od vývoje v listopadu neočekáváme výraznější změny. V inflaci budou pravděpodobně ještě patrné dozvuky snížení cen elektrické energie. Jádrovou složku inflace by měla tlačit směrem dolů nižší poptávka, která je tlumena probíhající druhou epidemickou vlnou. Celkový růst spotřebitelských cen se podle nás snížil z 2,9 % na 2,8 %.

V průběhu dne budeme sledovat zasedání ECB. Předpokládáme, že dojde k prodloužení programu nákupu aktiv (PEPP) minimálně do konce příštího roku. Ve druhé polovině roku 2021 pak očekáváme navýšení objemu programu z měsíční částky 80 mld. EUR na 100 mld. EUR. Výhodné úvěrové podmínky v rámci TLTRO budou pravděpodobně prodlouženy do konce roku 2021 (doposud ECB počítala s trváním do poloviny příštího roku). Další snížení úrokových sazeb se jeví jako nepravděpodobné. ECB se celkově bude snažit signalizovat, že podmínky financování zůstanou výhodné po delší dobu.

Jednat se bude také v Bruselu na summitu EU. Předmětem diskuze bude mimo jiné záchranný balík v hodnotě 750 mld. EUR, jehož implementaci ohrožuje nesouhlas ze strany Polska a Maďarska.

Na závěr týdne dorazí předstihový indikátor z dílny University of Michigan měřící sentiment v americké ekonomice. Trh počítá pouze s mírným zhoršením nálady z hodnoty 76,9 na 76,0.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klíčové údaje z českého trhu práce v pátek přinesly pozitivní zprávu. Průměrná reálná mzda se ve třetím čtvrtletí opět navrátila k růstu, konkrétně o 1,7 %.  Míra nezaměstnanosti v listopadu činila 3,8 % oproti předchozím 3,7 %, a nadále tak zůstává stabilní. Nedařilo se naopak české koruně, která během minulého týdne vůči euru oslabila o cca 1,2 % na 26,50 EUR/CZK. Zbytek měn v regionu přitom stagnoval či zaznamenal mírné zisky. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

9:00

ČR

Maloobchodní tržby (říjen, vyjma aut, r/r v %)

-3,3

-3,3

0,4

 

 

 

 

9:00

ČR

Maloobchodní tržby (říjen, včetně aut, r/r v %)

-6,5

-5,3

-2,8

 

 

 

 

10:30

EUR

Sentix index investorské nálady (prosinec, v b.)

-

-7,8

-10,0

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PO: ČR maloobchodní tržby, SRN průmyslová výroba, EUR sentix index
ÚT: ČR průmyslová výroba, ČR zahraniční obchod, SRN ZEW index, SRN HDP za Q3 revidované údaje, EUR ZEW index
ST: SRN zahraniční obchod
ČT: ČR index spotřebitelských cen, EUR měnové zasedání ECB, EUR jednání Evropské rady, USA index spotřebitelských cen, USA týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti
PÁ: EUR Jednání Evropské rady, USA index cen průmyslových výrobců, USA index spotřebitelské důvěry University of Michigan 

Autor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Lenka Kalivodová, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Constancio (ECB)
    " Grécko by malo prijať nové opatrenia aby splnilo cieľ deficitu pre rok 2011&q...
  • Constancio (ECB)
    " Írsko môže použiť finančné zdroje z eurovalu na podporu bankového kapitálu"......
  • Constancio (ECB)
    "Očakávame len slabé tempá rastu HDP v eurozóne v nasledujúcich rokoch."...
  • Constancio (ECB, Portugalsko)
    " Grécko by malo prijať nové opatrenia aby splnilo cieľ deficitu pre rok 2011&q...
  • Constancio (ECB, Portugalsko)
    "Neexistuje žiadna náhrada v súčasnosti za USD"......
  • Constancio (ECB,Portugalsko)
    " Írsko môže použiť finančné zdroje z eurovalu na podporu bankového kapitálu"......
  • Consumer sentiment UoM pod očekáváním
    Meziroční inflační očekávání dopadla podle očekávání a byla o 0,1 % vyšší než dříve, zatímco dlouhodobá inflační očekávání se zvýšila. Významné je, že ani krátkodobá, ani dlouhodobá inflační očekávání se nesnížila (!) Údaje mají smíšený podtext a signalizují stále živé obavy z cenových tlaků v americké ekonomice. Stále velmi vysoká inflační očekávání by mohla být také varovným signálem Fedu před příliš rychlým snižováním úrokových sazeb.
  • Continental prodal továrnu na výrobu pneumatik v ruském městě Kaluga
    Německý dodavatel automobilových součástek Continental prodal svou továrnu na výrobu pneumatik v ruském městě Kaluga ruskému podniku S8 Capital. Continental, který působí rovněž v České republice, to oznámil v dnešní tiskové zprávě. Podrobnosti o finančních podmínkách transakce ale neposkytl.
  • Co nyní čeká akcie na rozvíjejících se trzích
    Výsledek amerických prezidentských voleb a následně možnost expanzivnější fiskální politiky americké vlády, opatrnějšího Fedu a růst protekcionismu vytváří nové podmínky pro vývoj na rozvíjejících se trzích. Někteří investoři už na tuto novou situaci reagovali, valuace akcií na rozvíjejících se trzích klesly a snížil se i objem peněz, které tímto směrem proudí. Podle našeho názoru je ale celá věc složitější a investoři by měli rozlišovat mezi jednotlivými trhy.
  • Co očekávat na finančních trzích dnes a v průběhu tohoto týdne? GBP/USD mírně poroste a USD/JPY bude klesat.
    Nedávná ekonomická data z USA prokázala odolnost americké ekonomiky a zpomalení meziroční inflace. Tyto údaje zvýšily obavy, že Federální rezervní systém bude pokračovat v agresivním zvyšování sazeb. Z tohoto důvodu americké benchmarkové akciové indexy v úterý klesly, zatímco výnosy amerických státních dluhopisů vzrostly. Kupodivu americký dolar mírně posílil vůči koši svých konkurenčních měn.
  • Co očekávat od britských parlamentních voleb?
    Do britských parlamentních voleb zbývají dva týdny a Konzervativní strana jasně vede průzkumy veřejného mínění. Pokud by se straně, která byla u moci posledních 9 let, podařilo dosáhnout většiny, tak takový výsledek by byl pro britskou měnu vnímán jako pozitivní. Libra se tak v očekávání příznivého výsledku drží v blízkosti šestiměsíčních maxim na páru s americkým dolarem i eurem.
  • Co očekávat od čtvrtečního zasedání Bank of England?
    Ve čtvrtek už podruhé po Brexit referendu zasedá Bank of England. Na rozdíl od červencového zasedání má více času na reakci a sazby pravděpodobně sníží poprvé od března 2009. Minulým zasedáním však dala také najevo, že médii proklamovaný post-Brexit „konec světa“ nenastal a monetární opatření by nemusela být nijak masivní.
  • Co očekávat od čtvrtečního zasedání Evropské centrální banky (ECB)?
    Čtvrteční zasedání Evropské centrální banky (ECB) přitahuje pozornost všech aktérů finančního trhu. ECB by...
  • Co očekávat od dnešního zápisu z jednání Fedu
    Kromě klíčových dat o inflaci, která by mohla určit další kroky Fedu, se investoři zaměří na to, jak politici učinili jedno ze svých nejtěžších rozhodnutí v posledních letech, ignorujíce bankroty, které minulý měsíc otřásly trhy.
  • Co očekávat od dnešního zasedání Fedu❓
    Zasedání FOMC končí večerním (20:00) zveřejnění rozhodnutím o sazbách. Následná tisková konference začne o 30 minut později. Rozhodnutí bude zveřejněno včetně nových makroekonomických projekcí a tzv. tečkového grafu. Objeví se tedy spousta materiálů, na které se soustředí pozornost obchodníků. Sledujte naši sekci "Zprávy z trhů", kde budeme dnešní zasedání pokrývat.
  • Co očekávat od dnešního zasedání šéfů centrálních bank?
    Dnešní makroekonomický kalendář obsahuje projev předsedy Fedu Jeromea Powella, který opakovaně informoval o chystaných krocích regulátora v boji proti vysoké inflaci.
  • Co očekávat od Fedu po údajích o inflaci?
    Vzhledem k tomu, že inflace v USA byla v červnu na nejvyšší úrovni za 40 let, byla včerejší prosincová zpráva CPI vítanou změnou, protože inflace postupně klesá. Ještě před šesti měsíci dosáhla celková inflace alarmujících 9,1 %. Historický nárůst inflace byl dlouhý proces poté, co dosáhl 0,329 % v dubnu a 0,118 % v květnu 2020.
  • Co očekávat od NFP reportu?
    NFP report z amerického trhu práce za únor (pátek, 14:30) je hlavní makro událostí tohoto týdne. Trh očekává vzestup o 185 tisíc nových pracovních míst po růstu zaměstnanosti o 49 tisíc v lednu. Míra nezaměstnanosti by měla zůstat nezměněna na 6,3 %. ADP report, který byl zveřejněn ve středu, však vykázal růst zaměstnanosti o pouze 117 tisíc. Máme se bát o zdraví největší světové ekonomiky?
  • Co očekávat od odpoledních statistik z amerického trhu práce NFP?
    Přestože včerejší fundamenty z BoE se ukázaly jako velmi podstatné a překvapivé, vyvrcholení týdne můžeme mít stále př...
  • 👁‍🗨 Co očekávat od pátečního NFP reportu ❔
    Začněme dnešní report uvedením do kontextu. Americký trh práce byl před úderem pandemie v nejlepší kondici za dlouhé desítky let. Zaměstnanost se nacházela mírně pod 40 % z celkové americké populace - úrovně jen mírně pod maximy tohoto indikátoru z roku 2000. Uzavření ekonomiky způsobilo masivní ztrátu pracovních míst, které však byly hlavně dočasné - tento poměr klesl na pouhých 33 % (nejnižší úroveň od roku 1984). Přes masivní nárůst zaměstnanosti zůstává pod průměrem za posledních 20 let (37,4 %). Dalo by se říci, že ovoce z dolních partií stromu už bylo sesbíráno a další plnění košů už bude větší výzvou.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook