Úterý 19. březen 2024 10:06
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Senát našel v daňovém balíčku příjmy za další 4,5 miliardy korun

04.12.2020 11:47  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Senát našel v daňovém balíčku další příjem pro státní rozpočet ve výši 4,5 miliardy korun, který se ale nemusí nijak významně promítnout v kapsách občanů. Chce více danit zahřívaný tabák. Senát tím dal příjmům státního rozpočtu ze spotřební daně tolik potřebnou stabilitu. Zároveň ukázal, že chce méně danit příjmy a více danit spotřebu. Tím lidem zbyde více peněz v peněženkách a sami tak budou moci rozhodovat, za co je utratí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Senátní hospodářský výbor našel v daňovém balíčku příjmy za další 4,5 miliardy korun. Navrhuje zvýšit sazbu spotřební daně na zahřívané cigarety. Už v roce 2021 přinese tato úprava státnímu rozpočtu o bezmála jednu miliardu korun navíc oproti sazbám, které do Senátu poslala Poslanecká sněmovna. Sazby se budou upravovat až do roku 2023, celkový příjem z nich bude během těchto let o 4,5 miliardy korun vyšší oproti představě Sněmovny.

Vedle okamžitých přínosů je tato změna důležitá zejména z pohledu dlouhodobé stability příjmů státního rozpočtu. Trh s tabákovými výrobky se totiž právě nyní velmi dynamicky vyvíjí a na místo klasických cigaret, případně cigaret balených z řezaného tabáku, se stále více využívají různá elektronická zařízení, v nichž cigarety nehoří, ale vypařují se jako v přepálené troubě. Těmto výrobkům se nyní oproti tradičním dopřává velkého daňového zvýhodnění.

Sněmovna do Senátu poslala návrh sazeb na zahřívaný tabák, po jejichž schválení by výběr spotřební daně z jedné krabičky zahřívaných cigaret, alespoň tedy těch nejobvyklejších na trhu, oproti dnešku poklesl. Přitom v roce 2019, kdy se spotřební daň začala vztahovat i na zahřívané výrobky, výběr daně z tabáku po dlouhé době meziročně poklesl. To bylo dáno kombinací rychle rostoucí popularity zahřívaných cigaret na úkor klasických a toho, že se stále relativně nízká spotřební daň ze zahřívaných cigaret začala platit až v průběhu roku.

Jak to vypadá v zahraničí? Čím delší zkušenost trhy se zahřívaným tabákem mají, tím více se jeho zdanění blíží daním na klasické cigarety. Ilustrativní je v tomto ohledu Japonsko, kde jsou nyní zahřívané cigarety daněny zhruba 80 procenty daně na klasické cigarety, a tato míra během tří let vzroste na 90 procent. Podobně v Jižní Koreji zahřívaný tabák daní na úrovni 80 procent klasických cigaret. Izrael už nastavil na klasické a zahřívané cigarety daně úplně stejně. V Evropě například Francie daní zahřívané cigarety zhruba na úrovni 65 procent klasických cigaret, jen o něco míň je to ve Španělsku. Ve Velké Británii se z kila zahřívaného tabáku platí spotřební daň v přepočtu 7 175 korun, tedy třikrát více než u nás. Pro Česko se senátoři zřejmě inspirovali na Slovensku, kde budou od příštího roku platit zhruba takové sazby, jaké senátní Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu schválil pro naši zemi.

Senátní pohled na sazby se sice nezaměřuje na možné komplikace způsobené skokovým zdražením klasických cigaret, na které stát během dvou let (2020 a 2021) zvýšil daň o dalších cca 21 korun na krabičku, nicméně dorovnává příjmy, které kvůli tomu nemusí realizovat, z jiné části spektra tabákových výrobků. To představuje rozumný a odpovědný přístup hned z několika úhlů. Zaprvé zahřívané cigarety stále patří k vybavení spíše lépe příjmové posazených obyvatel měst, zatímco zvyšování daní na klasické cigarety a řezaný tabák dopadá nejhůře na obyvatele s nižšími příjmy, kteří už tak mají v současné ekonomické situaci problémů dost. Zadruhé zatímco z krabičky cigaret kouřených klasicky, která by stála 100 korun, dostane stát zhruba 80 korun na spotřební dani a na DPH, tak z krabičky zahřívaných cigaret za 100 korun kouřených přes USB gadget, stát vybere 32 korun. Lze předpokládat, že výrobci zahřívaných cigaret budou mít vyšší míru ochoty se se spotřebiteli o zvýšení daně podělit a nebudou ho v plné míře přenášet na kupující, jako se to obvykle děje u klasických cigaret. V neposlední řadě pak Senát poskytuje příjmové straně rozpočtu ze spotřební daně solidní míru stability do budoucnosti, kde lze očekávat další pokles prodaných klasických cigaret, a naopak nárůst cigaret zahřívaných.

Zásadní rovněž je, že Senát tímto rozhodnutím jasně vytyčuje svůj pohled na budoucnost zdanění v České republice. Svými pozměňovacími návrhy v daňovém balíčku totiž ponechává nižší zdanění příjmů, ale zároveň říká, že chce více danit spotřebu. Jednoznačně je tak uplatňován princip, který říká, že by lidem mělo v peněženkách zbýt více peněz a oni sami by měli rozhodnout, co s nimi udělají.

Zvýšení spotřební daně v korunách na jedno balení dle senátního návrhu

 

2021

2022

2023

Klasické cigarety

8 Kč

4 Kč

4 Kč

Tabák ke kouření

11 Kč

6 Kč

6 Kč

Zahřívané cigarety

10 Kč

5 Kč

5 Kč

Poměr zdanění klasické a zahřívané cigarety

33 %

36 %

39 %

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Sektor stavebnictví ve Velké Británii nadále oslabuje
    Britský index nákupních manažerů (PMI) ve stavebnictví pokračoval i v lednu po špatných datech z prosince ...
  • Sektoru služeb se v eurozóně daří nejlépe od června 2011, analýza EUR/GBP
    Francouzská výroba a služby se dočkaly nečekaného zpomalení. Index nákupních manažerů (PMI) za výrobu oslabil o 0...
  • Sekundární veřejná nabídka akcií Pilulky se rozjíždí. Přednostního práva na úpis nových akcií Pilulky využilo 45 stávajících akcionářů, kteří celkem zainvestovali téměř 50 mil. Kč
    Společnost Pilulka si jde pro nový kapitál prostřednictvím sekundární veřejné nabídky (SPO). Před samotnou veřejnou emisí umožnila stávajícím akcionářům uplatnit přednostní právo na úpis nových akcií za cenu 450 Kč za akcii. V období od 23. května do 6. června proběhla velmi úspěšná první tranše, když nabídky využilo 45 stávajících akcionářů, kteří upsali 110 268 kusů akcií za celkem 49 620 600 Kč. Veřejná emise akcií odstartovala 8. června a potrvá do 22. června. Pilulka v ní nabídne až 389 732 kusů akcií.
  • Selhání rakety prudce snížilo cenu akcií společnosti Virgin Orbit📉
    Předsezónní sentiment kolem Virgin Orbit (VORB.US) je téměř deprimující, což zvedlo kotaci o téměř 25 % níže oproti včerejším zavíracím úrovním. První let bezpilotní rakety LuncherOne, která měla vynést na oběžnou dráhu satelit, ležel v troskách kvůli nečekanému selhání. Podle společnosti Virgin Orbit k samotnému selhání došlo až ve vesmíru, téměř 11 000 metrů nad zemským povrchem. Současný pokus byl šestý v pořadí a druhý neúspěšný.
  • Sellier & Bellot zaznamenal enormní zájem o své výrobky, jsou hůř dostupné
    Vlašimský výrobce munice, společnost Sellier & Bellot, zaznamenal v souvislosti s děním na Ukrajině enormní zájem o své výrobky, což vedlo k aktuální zhoršené dostupnosti nábojů. Jejich výroba a distribuce na tuzemský trh ale nebyla přerušena a pokračuje dál. Firma letos dodá na trh v ČR stejné, nebo větší množství nábojů než v roce 2021. Jaký byl loňský objem výroby, společnost neuvedla. Zvýšená poptávka po střelivu je evidentní nejen v České republice, ale v celé Evropě, uvedla dnes firma v tiskové zprávě.
  • Sell in may and go away?
    Květen se nám pomalu blíží a jak už bývá touhle dobou na finančních trzích zvykem, asi bychom se měli začít pomalu připravovat na záplavu článků, které budou citovat známé pořekadlo Sell in May and go away, které varuje investory před začátkem „květnového“ cyklu, který je historicky pro akciové indexy méně úspěšným. Rozdělíme-li totiž obchodování na amerických akciích do dvou cyklů – květen až říjen a listopad až duben – zjistíme, že v prvním cyklu americký Dow Jones od roku 1950 generoval průměrný výnos pouhých 0,3 %, zatímco v druhém se průměrný výnos pohyboval kolem 7,5 %. Výše zmíněné pořekadlo se tak netýká pouze května, jak se někteří mylně domnívají, ale více méně celého „teplého“ ročního období, z čehož řada obchodníků usuzuje, že i na akciovém trhu existuje sezónnost.
  • Sell in May and go away dollar?
    Měsíc květen je spojován s jednou z neznámějších pranostik na finančním trhu, a to „Sell in May and go away“, neboli prodej v květnu a odejdi pryč. Tato pranostika zejména akciovým investorům naznačuje, že v květnu je dobré prodat akcie, dát si volno a do trhu se vrátit zpět na podzim.
  • Semafor: Microsoft jedná o investici deset mld. USD do vlastníka ChatGPT
    Americká softwarová společnost Microsoft jedná o investici deset miliard dolarů (223,6 miliardy Kč) do společnosti OpenAI, která vlastní chatovacího robota ChatGPT. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informoval web Semafor. Microsoft se k věci odmítl vyjádřit, společnost OpenAI zatím na dotaz agentury Reuters nereagovala.
  • Seminář Jordana Belforta o kryptoměnách
    Podle The New York Times uspořádal Jordan Belfort minulý týden ve svém sídle v Miami první seminář o kryptoměnách. Devět účastníků zaplatilo jeden bitcoin, tedy asi 40 000 dolarů, za účast na dvoudenním workshopu o kryptoměnách.
  • Sempra předčila předpověď svého profitu za 2. čtvrtletí
    Sempra Energy (SRE) v pátek ohlásila profit druhého kvartálu 259 milionů dolarů. Společnost za San Diega přiznala profit 1.03 dolaru na akcii. Výdělek, upravený na jednorázové náklady, byl 1.10 dolaru na akcii.
  • Senátní schválení zákona o dorovnávací dani
    "Senát schválil zákon o zavedení minimální daně z příjmů ve výši 15 % pro velké podniky (mezinárodní i vnitrostátní).
  • Senátor Wyden chce být na straně inovátorů
    V rozhovoru pro Financial Times, poznamenal americký demokratický senátor Ron Wyden, že pokud se jedná o kryptony, chce být mezi lidmi, kteří touží po revolučních inovacích
  • Senior Partner AK Thompson&Stein Artur Kuczmowski: přednáška o zásadách AML a KYC pro kryptoměnové burzy
    22. března na Blockchain & Bitcoin Conference Prague vystoupí Artur Kuczmowski, Senior Partnera v advokátní kanceláři Thompson&Stein. Ve své přednášce „Zásady AML a KYC pro ICO a kryptoměnové burzy“ promluví na téma standardů pro oblast AML a KYC, které se používají na kryptoměnových platformách.
  • Sen o eurozóne sa zmenil na nočnú moru
    Európska dlhová kríza sa rozširuje a dlhová b...
  • Seňorita ECB
    Ani rast akcií Apple tesne k rekordným maximám na 680 USD za akciu kvôli očakávaniam nového iPhonu, nedok...
  • Sen o silnější koruně
    Třetí měnověpolitické jednání ČNB v tomto roce nepřineslo příliš mnoho překvapení. Podle očekávání úrokové sazby zůstaly beze změny. Nová makroekonomická prognóza ČNB nedoznala až na inflaci velkých změn. Budoucí inflace by se nově ani v horizontu osmnácti měsíců neměla dostat nad dvouprocentní inflační cíl. Přesto centrální bankéři vnímají, že v ekonomice se hromadí inflační tlaky. Jen nejsou ještě vidět v číslech o inflaci. Důvěru v existující, i když zatím skryté, inflační tlaky nevyjadřuje jen jeden hlas pro zvýšení úrokových sazeb ale i fakt, že prognóza tříměsíčního PRIBORu byla nepatrně zvýšena a ne snížena, jak by se dalo mechanicky odvozovat od nižší inflační prognózy. Podle vyjádření guvernéra J. Rusnoka by další zvýšení sazeb mělo přijít na přelomu roku nebo v průběhu 4. čtvrtletí 2018 a další v roce 2019. Prognóza koruny zaznamenala mírnou korekci a nově počítá se slabším posilováním v druhém a třetím čtvrtletí, o to více by ale měla posilovat v závěru roku a roce příštím.
  • Sentance (člen menového výboru Bank of England a aktuálne jediný dlhodobý jastrab v ňom)
    " inflačné riziká podľa inflačného kvart&a...
  • Sentance (člen menového výboru Bank of England a aktuálne jediný jastrab v ňom)
    "postupné navršovanie sadieb je v súčastnosti správna menová politika".......
  • Sentiment amerických spotřebitelů UoM nad očekáváním
    Wall Street je po zveřejnění údajů z UoM výše. Budoucí pokles inflace je stále nejistý, nicméně celková data naznačují, že dobrá ekonomika a trh práce znamenají vyšší zisky firem. Meziroční míra inflačních očekávání je po údajích vyšší, což znamená, že úterní čtení americké inflace bude pro náladu na trhu klíčové.
  • Sentiment brexitové dohody je pryč. Britská libra opět ztrácí na hodnotě
    Informace o předběžném dosažení brexitové dohody, které se podařilo dosáhnout vyjednavači obou stran, dokázaly poslat britskou libru koncem minulého týdne opět do zelených čísel. Obchodní den uzavřela libra na hodnotě 1,288 USD, přičemž během dne dosahovala ceny těsně pod 1,3 USD – to představuje pětiměsíční maxima. Jenže britský parlament během víkendu dohodu neschválil, Británie musí čelit opětovnému odkladu a Skotsko s Walesem chtějí další referendum, což britskou měnu oslabuje.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points