Úterý 19. březen 2024 10:55
reklama
CapXmaster
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex Dakar

Ceny výrobců - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments

16.11.2020 09:50  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ceny průmyslových výrobců se v říjnu vrátily k meziročnímu růstu a připomínají tak, že inflační tlaky v české ekonomice stále přetrvávají. Pokles ekonomické aktivity, k němuž přispěje i druhá vlna pandemie, by měl v následujících čtvrtletích vést k odeznívání inflačních tlaků v českém průmyslu a ekonomice obecně, říjnová statistika ale ukazuje, že řada klíčových odvětvích zpracovatelského průmyslu vykazuje meziroční růst výrobních cen v oblastí tří či dokonce čtyř procent.

Výrobní ceny v tuzemském průmyslu v říjnu meziročně vzrostly o 0,3 %, což znamená první meziroční nárůst od letošního března.

Trh sice čekal, že ceny výrobců v říinu meziročně porostou, odhad ale činil pouhou 0,1 %.

ČNB ve své čerstvé prognóze z počátku listopadu čekala, že ceny průmyslových výrobců v letošním závěrečném čtvrtletí klesnou v průměru o 0,2 % a dle říjnových dat se zdá, že vývoj může být vychýlen spíše v mírně proinflačním směru.

V září ceny průmyslových výrobců klesly meziročně o 0,4 %, říjnový meziroční růst o 0,3 % tak znamená poměrně viditelný posun.

Za říjnovým posunem vývoje cen v průmyslu lze vystopovat odvětví jako je výroba počítačů a elektronických a optických přístrojů, elektrických zařízení, dopravních prostředků a strojů a zařízení jinde neuvedených, kde se meziroční růst v porovnání se zářím zrychli a nachází se v oblasti tří anebo dokonce čtyř procent.

Jedním z tahounů tohoto cenového růstu je jistě předchozí oslabení koruny, pozorované od závěru srpna.

Nicméně, skladba faktorů stojící za současným růstem cen v řadě klíčových odvětví tuzemského zpracovatelského průmyslu je zřejmě bohatší a komplikovanější.

Výjimku v rámci říjnového vývoje představují ceny v potravinářském průmyslu, jejichž meziroční růst se zmírnil, což dobře koresponduje s vývojem cen v zemědělství.

V případě zemědělských výrobců se meziroční pokles cen v říjnu prohloubil z 3,5 % na 4,3 %, čemuž napomohl výraznější pokles cen v rostlinné výrobě.

ČNB ve své prognóze počítala pro závěrečné čtvrtletí s meziročním růstem cen v zemědělství o 2,4 % a v tomto smyslu jde cenový vývoj zatím opačným směrem, než centrální banka pro zemědělství očekávala.

Pro rok 2020 lze v celoročním vyjádření předpokládat mírný růst cen v průmyslu, zhruba v rozsahu 0,3 %.

V případě cen v zemědělství lze v celoročním vyjádření naopak čekat pokles výrobních cen, zřejmě o více než 2 %.

Do dalších čtvrtletí, tedy ve výhledu na rok 2021, lze čekat, že vývoj na straně cen výrobců přispěje ke zmírnění celkové inflace v české ekonomice, tedy ke zpomalení růstu spotřebitelských cen.

Toto očekávání stojí na předpokladu, že pokles ekonomické aktivity, související s pandemií, povede k nižšímu využití výrobních kapacit a k omezení poptávkových tlaků v tuzemské ekonomice.

Ve směru zmírnění cenových tlaků by mělo působit i aktuální posílení české koruny.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ceny v průmyslu vzrostly
    Výrobní ceny v prosinci vzrostly o 1 % meziročně oproti revidovaným 0,8 % v listopadu. Trhy očekávaly růst o 1,3 % meziročně. Jádrový index cen v průmyslu se naopak snížil na 1,8 % meziročně oproti revidovaným 1,9 % v listopadu. Trhy očekávaly 2 % meziročně.
  • Ceny v průmyslu vzrostly
    Výrobní ceny v září vzrostly na 8,6 % meziročně oproti 8,3 % v srpnu. Trhy očekávaly růst na 8,7 % meziročně.
  • Ceny vstupů klesají nejrychleji za 14 let
    Index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském sektoru klesl z květnových 42,8 bodů na 40,8 bodů v červnu. Hlavním problémem zůstává stále ochabující poptávka. Červnová data naznačují významný pokles výroby i nových zakázek. Výroba v tuzemském zpracovatelském sektoru klesá více než rok a červnové snížení bylo nejprudší za posledních šest měsíců. Pokles nových zakázek byl nejrychlejší od prosince 2022. Za tímto snížením stojí především nižší důvěra zákazníků, odkládání investic či redukce investic ze stran zákazníků. Tento problém se netýká jen českých odběratelů, ale také těch zahraničních, kde také poklesl počet exportních zakázek.
  • Ceny vstupů ve výrobě po třech letech klesaly
    Index nákupních manažerů (PMI) pro výrobní sektor zaznamenal v březnu identický výsledek jako o měsíc dříve a skončil na hodnotě 44,3 bodů. Z pohledu mediánu trhu se jedná o překvapení ve směru horšího výsledku. Vůči našemu odhadu je naopak výsledek o několik desetinek lepší. Celkově ale hodnota naznačuje, že český zpracovatelský sektor se nachází hluboko pod pomyslnou hranicí 50 bodů, která odděluje expanzi od recese.
  • Ceny v tuzemském výrobním sektoru nadále svižně klesají
    Meziroční růst cen průmyslových výrobců v červenci zpomalil z 1,9 % na 1,4 %. To bylo jen nepatrně nad naší prognózou (+1,3 % y/y), zatímco tržní konsensus předpokládal o desetinu vyšší růst než skutečnost (+1,5 % y/y). Na nižší cenový růst v meziročním vyjádření nadále významně působila vysoká srovnávací základna loňského roku.
  • Ceny v tuzemské výrobě klesají prakticky jen v zemědělství a v reklamě. Nelze tedy počítat s dramatickým zvolněním tempa spotřebitelské inflace
    Produkční ceny v ČR v červenci meziročně klesaly prakticky pouze v zemědělství a v reklamě. Tlaky na zmírnění inflace ve výrobní sféře jsou tak méně plošné a celkově slabší, než se předpokládalo v době vrcholné koronavirové krize letos na jaře.
  • Ceny v tuzemské výrobě klesají spíše mírně v zemědělství v průmyslu a v reklamě. Nelze tedy počítat s dramatickým zvolněním tempa spotřebitelské inflace
    Produkční ceny v ČR v srpnu meziročně klesaly v zemědělství, v průmyslu a v oblasti reklamních služeb. Tlaky na zmírnění inflace ve výrobní sféře jsou tak méně plošné a celkově slabší, než se předpokládalo v době vrcholné koronavirové krize letos na jaře.
  • Ceny v tuzemské výrobě rapidně stoupají hlavně v zemědělství a stavebnictví. ČNB ale kvůli tomu sazby příští týden nezvýší
    Ceny v tuzemské výrobě v květnu poměrně rapidně rostly. Ceny zemědělských producentů poskočily meziročně o 10,5 procenta, tedy nejvýrazněji od září 2017.
  • Ceny výrobců dále rostou ve většině okruhů
    V zemědělství, průmyslu i stavebnictví pokračoval během června cenový vzestup. Ten je v těchto sektorech primárně důsledkem nákladových faktorů. Naproti tomu ve službách již ceny meziměsíčně nerostly, stagnovaly. To může být signálem slábnoucí poptávky.
  • Ceny výrobců klesají – v průmyslu poprvé od listopadu 2020
    „Inflační vlna se již přes Česko převalila a pomalu odeznívá. Potvrzuje to i únorový vývoj cen výrobců. Ceny průmyslových výrobců se v únoru meziročně snížily o 1,8 %. Letošní únor byl od listopadu 2020 první měsíc, kdy k takovému poklesu cen v průmyslu došlo. Za poklesem stojí především utlumená poptávka, na níž musí firmy reagovat. Dramaticky se snižují i ceny zemědělských výrobců, které v únoru meziročně klesly již podeváté v řadě.
  • Ceny výrobců mírně snížily meziroční ztráty
    Ceny průmyslových výrobců vykázaly v září v souladu s naším odhadem meziměsíční růst o 0,2 %. Předčily tak trhem očekávanou stagnaci. V meziročním vyjádření byl snížen meziroční pokles na -0,4 % ze srpnových -0,5 %. Uvedený cenový pohyb byl dán meziměsíčním růstem cen dopravních prostředků o 1,5 % a obecných kovů a kovodělných výrobků o 0,7 %. Naopak již druhým měsícem pokračovalo snížení cen v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ke snížení došlo i v kategorii potravinářských výrobků, nápojů a tabáku, kde ceny spadly o 0,4 %.
  • Ceny výrobců opět v deflaci
    Ceny průmyslových výrobců překvapily meziměsíčním poklesem, konkrétně o 0,3 %, trh přitom počítal s dalším nárůstem o 0,1 %. V meziročním srovnání byl pak pokles prohlouben z červencových 0,1 % na 0,5 %. Uvedený cenový pohyb byl dán meziměsíčním snížením cen v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů, které v červenci naopak zaznamenaly nárůst. Snížily se ceny kovů a kovodělných výrobků, což reflektuje složitou situaci v tomto odvětví. Ceny chemických látek a výrobků na druhé straně pokračovaly v růstu a v srpnu přidaly 2,1 % (v červenci 1,9 %). Ceny zemědělských výrobců setrvaly v útlumu. Oproti červenci se snížily o 3,8 % (minulá hodnota -1,2 %). Za tím stál další pokles cen brambor o 14,9 %, ovoce o 19,8 % a čerstvé zeleniny o 22,9 %. Meziročně poklesly ceny průmyslových výrobců již pátý měsíc v řadě.
  • Ceny výrobců poklesly o 1 % m/m
    V listopadu se dostavil pokles cen výrobců o 1 % po předchozím růstu o 0,6. Jedná se o první meziměsíční snížení cen v letošním roce. Na možnost poklesu ukazoval náš odhad, i ten byl ale výrazně převýšen, když indikoval -0,3 %. Medián trhu se zastavil na +0,3 %.
  • Ceny výrobců/PPI, ČR, březen 2023
    Výrobní ceny v průmyslu a zemědělství vykázaly v březnu výrazné zpomalení svého meziročního růstu.
  • Ceny výrobců/PPI, ČR, červenec 2023
    Výrobní ceny v průmyslu vykázaly v červenci další zpomalení svého meziročního růstu a ceny v zemědělství dále prohloubily svůj dvouciferný meziroční pokles.
  • Ceny výrobců/PPI, ČR, červen 2023
    Výrobní ceny v průmyslu vykázaly v červnu další zpomalení svého meziročního růstu, ceny v zemědělství prohloubily svůj dvouciferný meziroční pokles.
  • Ceny výrobců - PPI, ČR - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Ceny průmyslových výrobců zůstaly v lednu meziročně beze změny, stejně jako v závěru loňského roku. Trhy očekával meziroční pokles o 0,6 % a ceny výrobců tak byly na počátku letošního roku o něco vyšší, než se předpokládalo. Přesto ale při stagnaci cen průmyslových výrobců platí konstatování, že z této strany nepřichází tlak na růst cenových tlaků v české ekonomice. Protiinflačně působí silnější koruna, ve směru slabších cenových tlaků by měl působit také loňský pokles průmyslové výroby a s ním související nižší využití výrobních kapacit. Komplikace spojené s pandemií koronaviru včetně zpožďování dodávek ale mohou představovat faktor, jenž naopak vede k růstu výrobních nákladů.
  • Ceny výrobců - PPI, ČR - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Meziroční růst cen průmyslových výrobců se v červnu vyhoupl nad 6 %, což představuje nejsilnější dynamiku růstu cen v průmyslu od května 2011.
  • Ceny výrobců - PPI, ČR - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Meziroční růst cen průmyslových výrobců v dubnu dále zrychlil a na úrovni 4,6 % byl nejvyšší od listopadu 2011. Tahounem zrychlení byl růst cen ve zpracovatelském průmyslu a zde zejména ceny chemických látek a výrobků, jež meziročně vzrostly o 32,4 %.
  • Ceny výrobců - PPI, ČR - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Ceny průmyslových výrobců v březnu vykázaly nejsilnější meziroční růst od května roku 2019. Meziroční růst cen průmyslových výrobců v březnu zrychlil z 1,4 % na 3,3 %, tahounem zrychlení byly rostoucí ceny ve zpracovatelském průmyslu, zejména ceny ropy, chemických látek a obecných kovů. Průzkumy ve zpracovatelském průmyslu hlásí, že tento sektor ekonomiky čelí růstu nákladů s tím, jak se v souvislosti s pandemií prodlužují dodávky potřebných dílů a dochází ke komplikacím v dopravě. Růst cen průmyslových výrobců v prvním čtvrtletí výrazně překonal očekávání centrální banky a další zrychlení meziročního růstu cen lze čekat i pro duben.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
IQ Option
Falcon Broker
reklama
Fintokei SwiftTrader