Čtvrtek 28. březen 2024 14:06
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

O2 CR: Růst datových služeb převáží pokles SMS a hlasových služeb

30.10.2020 09:15  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Den zveřejnění: pátek, 6. listopadu 2020, 7:00 (CET)

Očekávané výsledky hospodaření: Předpokládáme, že podobně jako v předchozích čtvrtletích meziroční snížení zaznamenají hlasové služby a SMS/MMS. Tento pokles ale více než vykompenzuje růst v segmentech internet & TV a mobilní datové služby.

Důležité bude sledovat komentář managementu O2 CR týkající se dalšího vývoje. Zejména vzhledem k další vlně nákazy a s ní spojenými restriktivními opatřeními budou důležité postřehy k potenciálním dopadům na hospodaření společnosti.

Celkové tržby za třetí čtvrtletí odhadujeme na 9,8 mld. CZK. Jedná se o mírný +1% růst ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Růst o zisku EBITDA je mírně vyšší, a to +4,7 %. EBITDA by pak měla dosáhnout 3,4 mld. CZK. Na této úrovni je pozitivní růst výnosů na straně jedné a mírný pokles provozních nákladů na straně druhé. To je vidět z rozdílného tempa meziročních růstů u obou zmíněných položek. EBITDA marže se dále vylepší na 35,0 % a překoná loňskou úroveň 33,8 %. V meziročním srovnání mírně nižší odpisy znamenají růst provozního zisku o +8,6 % na 2,1 mld. CZK. Čistý zisk zatíží meziročně vyšší úrokové náklady, nicméně celkově by čistý zisk měl vzrůst na 1,6 mld. CZK (+10,8 % y/y).

Porovnání našich odhadů s konsensem trhu: Naše odhady jsou mírně optimističtější ve srovnání s tržním konsensem a pohybují se na jeho horní hranici.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • O2 CR: Datové služby a internet budou kompenzovat pokles hlasových služeb
    Očekávané výsledky hospodaření: Čtvrtletní výsledky by měly ukázat pokles hlasových služeb a SMS&MMS. Ten ale budou kompenzovat internet & TV a mobilní datové služby. Předpokládáme, že dopad situace související s pandemií nebude velký. Mírně negativní vliv může mít na roaming. Operátor O2 CR by měl za druhé čtvrtletí reportovat silná čísla.
  • O2 CR: Hlasováním per rollam schválili akcionáři všechny navržené body
    Vzhledem k tomu, že se nemohla konat standardní valná hromada, akcionáři společnosti O2 CR rozhodovali distanční metodou, tzv. per rollam.
  • O2 CR (Koupit, 12m cíl = 362 CZK): Stabilní hospodaření, novou cílovou cenu 362 CZK ovlivnil velmi nízký diskontní faktor
    Investiční příběh: Od poslední aktualizace ocenění jsme náš názor na společnost O2 Czech Republic prakticky nezměnili. V námi sledovaném období (2021-2025) čekáme, že se tržby v podstatě nezmění a budou víceméně stabilní. Mírný pokles předpokládáme u provozního a čistého zisku. Tahounem hospodaření bude mobilní segment v Česku i na Slovensku a také digitální televize. Investiční aktivita bude směřovat především na Slovensko k stavbě sítě (v Česku infrastrukturu nevlastní). O2 přísně kontroluje náklady, přesto čekáme mírný nárůst provozních nákladů, což by mělo v konečném důsledku vést k EBITDA marži v rozmezí 33 – 31 %. Zvýší se náklady na obsluhu dluhu (finanční náklady) vzhledem k nárůstu zadlužení a růstu sazeb. O2 CR dokáže generovat silný hotovostní tok. Předpokládáme mírné zvyšování zadlužování k cíli společnosti na úrovni 1,5x (čistý dluh / EBITDA). Tento krok vnímáme z pohledu optimalizace kapitálové struktury pozitivně.
  • O2 CR: Kvartální výsledky nad odhady, silný fundament
    Dnešní výsledky operátora O2 CR za první kvartál tohoto roku jsou mírně lepší než očekávání trhu. Zvýšila se ziskovost, když při růstu tržeb drží společnost striktní nákladovou disciplínu. Restriktivní opatření plynoucí z nákazy covid-19 zasáhly zejména prodeje hardwaru a roaming.
  • O2 CR navrhuje vyplatit dividendu ve výši 21 CZK
    Celková výplata se skládá ze 17 CZK ze zisku minulého roku a nad rámec této standardní dividendy navrhuje představenstvo rozdělit mezi akcionáře také 4 CZK z emisního ážia. Celková výplata je tedy 21 CZK. To představuje hrubý výnos 7,9 %.
  • O2 CR: Odhady výsledků: Růst EBITDA marže, čistý zisk mírně nižší kvůli odpisům a úrokům
    Očekávané výsledky hospodaření: Podobně jako v předchozích čtvrtletích předpokládáme, že meziročně poklesnou hlasové služby a SMS/MMS. Naopak datové služby by měly vzrůst. Nicméně v prvním kvartálu tohoto roku promluví do hospodaření také nákaza covid-19. I když restriktivní opatření začala platit až na konci čtvrtletí, bude to mít na výsledky negativní vliv. Snížil se prodej hardwaru a kvůli nemožnosti cestovat byly nižší poplatky za roaming.
  • O2 CR: Poslední den obchodování s akciemi O2 s právem na dividendu
    Dnes (17. 6. 2021) se naposledy obchodují akcie operátora O2 CR s právem na dividendu ze zisku minulého roku. Akcionáři na distanční valné hromadě schválili všechny body programu včetně distribuce zisku (dividenda) a rozdělení emisního ážia.
  • O2 CR: Poslední den obchodování s nárokem na výplatu emisního ážia
    Dnes, 20. května 2020, se obchodují akcie operátora O2 CR poslední den s nárokem na výplatu emisního ážia.
  • O2 CR: Q4 20 potvrdí silný fundament společnosti
    Očekávané výsledky hospodaření: Pandemie koronaviru a zejména z ní vyplývající restriktivní opatření mají na hospodaření telekomunikačního operátora společnost O2 CR negativní vliv (nejmarkantnější to je například u roamingu). Nicméně vzhledem k povaze sektoru není negativní dopad takový jako u jiných odvětví. O2 zvládá současnou situaci velmi dobře, dopad pandemie sice bude viditelný, ale nijak dramaticky. Je pravděpodobné, že trend minulých čtvrtletí, kdy klesaly hlasové služby a SMS/MMS, pokračoval i v Q4 20. Na druhou stranu rostl segment internet & TV a mobilní datové služby a zmíněný pokles to bude více než kompenzovat. Celkově čekáme za Q4 20 silná čísla.
  • O2 CR: Růst datových služeb a internetové TV
    Očekávané výsledky hospodaření: Vzhledem k povaze podnikání společnosti O2 CR nebude vliv koronakrize na její hospodaření takový jako u jiných sektorů. Negativní vliv bude patrný zejména u roamingu, nicméně dopad na celková čísla nebude dramatický. Předpokládáme, že očekávaný pokles hlasových služeb a SMS/MMS bude kompenzovat internet & TV a mobilní datové služby. Celkově čekáme za první kvartál silná čísla.
  • O2 CR: Silné kvartální výsledky překonaly odhady
    Výsledky operátora O2 CR za druhé čtvrtletí jsou standardně silné. Reportovaná čísla překonala odhady trhu na všech úrovních. Růst výnosů spolu s přísnou nákladovou disciplínou znamenaly rychlejší růst marží. Operátor reportoval zisk EBITDA 3,44 mld. CZK při tržbách 10,02 mld. CZK. Dnešní kvartální report rozhodně nezklamal, právě naopak, O2 CR prezentovalo tradičně slušné výsledky.
  • O2 CR: Silné provozní výsledky za Q1, čistý zisk ovlivněn jednorázovou položkou
    Výsledky operátora O2 CR za první kvartál tohoto roku jsou lepší na tržbách i zisku EBITDAnež očekávání trhu. Pozitivní je rychlejší růst marže. Společnost dosáhla EBITDA 3,39 mld. CZK při tržbách 10,14 mld. CZK. Čistý zisk byl ovlivněn jednorázovou položkou.
  • O2 CR: Skupina PPF navýšila podíl na 90,01 %, vytěsní minoritní akcionáře, stáhne akcie z burzy
    Dnes ráno skupina PPF oznámila, že nabyla 19 353 910 ks akcií O2 CR a její podíl se zvýšil z 83,58 % na 90,01 %. PPF hodlá vytěsnit zbylé minoritní akcionáře a iniciovat povinný odkup zbývajících akcií O2 CR.
  • O2 CR: Tahounem výsledků budou internet & TV a mobilních data
    Očekávané výsledky hospodaření: Podobně jako v předchozích kvartálech očekáváme další pokles hlasových služeb a SMS&MMS. Vzhledem k nové regulaci poklesnou také výnosy z mobilní terminace. Naopak počítáme s pokračováním růstu segmentů internet & TV a mobilních datových služeb. Situace související koronakrizí a zejména omezení cestování bude mít negativní vliv na roaming. Nicméně podstatný vliv nečekáme.
  • O2 CR: Valná hromada proběhne distančním způsobem
    Operátor O2 CR oznámil, že letošní valná hromada proběhne distančním způsobem. Hlasování způsobem per rollam proběhne od 28. května 2021 do 14. června 2021.
  • O2 CR: Výsledky za Q3 překonaly očekávání na všech úrovních
    Dnešní výsledky operátora O2 CR za třetí kvartál tohoto roku jsou na všech sledovaných úrovních lepší než očekávání trhu. Vyšší tržby a přísná kontrola nákladů znamenaly růst marží o téměř 2 procentní body. Ačkoli telekomunikační byznys zvládá současnu krizovou situaci velmi dobře a je první pohled proti této situaci imunní, restriktivní opatření mají samozřejmě dopad i na tento sektor (např. roaming). Přesto bylo třetí čtvrtletní lepší než první a druhé.
  • O2 CR: Výsledky za Q4 nezklamaly a překonaly očekávání
    Reportované výsledky operátora O2 CR za poslední čtvrtletí minulého roku mnoho překvapení nepřinesly, když skončily mírně nad tržním očekáváním. Ukázalo se, že trend, který jsme viděli v předcházejících kvartálech, se udržel. Pokračující pokles v hlasových službách, SMS a MMS kompenzovaly internet a TV, ale zejména mobilní datové služby. Mírně nižší tempo růstu provozních nákladů než tržeb znamenalo růst EBITDA marže o 0,3 procentní bodu. Restriktivní opatření plynoucí z koronakrize měly samozřejmě dopad do hospodaření společnosti, zejména v případě mobilního segmentu.
  • O2 CR: Vysoká spotřeba mobilních dat, kvartální výsledky vzrostly a překonaly odhady trhu
    Dnešní kvartální výsledky operátora O2 CR za třetí čtvrtletí meziročně vzrostly a překonaly odhady trhu. EBITDA dosáhla 3,78 mld. CZK (+6,9 % y/y) při tržbách 10,01 mld. CZK (+0,7 % y/y). Nižší náklady spolu s mírně rostoucími výnosy znamenají růst EBITDA marže. Čistý zisk vzrostl meziročně o +15,0 % na 1,91 mld. CZK. EBITDA překonala konsensus trhu o 3,6 % a čistý zisk o 5,1 %. O2 CR prezentovalo tradičně silné výsledky, stabilní tržby a přísnou nákladovou disciplínu.
  • O2 Czech Republic končí špatný týden s více jak 8% ztrátou
    Americké akcie vstoupily do dnešního obchodování mírným poklesem, když index S&P 500 aktuálně ztrácí necelou jednu desetinu procenta. Z předchozích propadů se pomalu zotavují energetické tituly, které podporují opětovně rostoucí ceny ropy. Celý sektor otevřel růstem o jedno procento. Na trzích ale stále panuje nervozita kolem vyjednávání obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou. V posledních pěti dnech prozatím ztrácí 1,9 % a s největší pravděpodobností v červeném uzavře celý týden.
  • O2 Czech Republic neoslnilo a s čím přijde Moneta?
    Výsledková sezóna odstartovala i na tuzemském akciovém parketu, když se v úterý s údaji o svém hospodaření pochlubil telekomunikační operátor O2 Czech Republic. Za líbivé je určitě označit nelze, když na všech úrovních výsledovky zaostaly za očekáváními, pomineme-li zavedenou novou účetní metodiku, která finální čísla vylepšila. Přesto je na místě zmínit to, že hospodaření bylo ovlivněno faktory, které by měly již letos přinášet ovoce. Kromě investic do atraktivního sportovního obsahu, jež mají za sebou již pozitivní dopady v podobě rostoucích výnosů z prodejů placené televize, by měly být letos patrné úspory v oblasti IT i placených poplatků za národní roaming na Slovensku. Velmi atraktivní dividenda ve výši 21 CZK na akcii, znamenající výnos přes 8,5 %, zůstává nadále hlavním lákadlem pro investory. I díky ní doporučujeme akcie O2 za stávajících cen nakupovat.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points