Úterý 19. březen 2024 03:44
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new

Ekonomický kalendář: Pozornost se v tomto týdnu soustředí na politiku a hospodářské výsledky amerických bank

12.10.2020 10:03  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Evropské trhy otevřely do pozitivních čísel
  • V tomto týdnu pokračují jednání o Brexitu a výsledková sezóna v USA
  • Na programu je projev šéfů BoE a ECB

Evropské akciové trhy začaly týden na vyšších úrovních. Trhy ignorují mix negativních faktorů - růst počtu případů koronaviru na rekordy, zatím neúspěšná jednání o stimulu v USA, nebo také dosud neúspěšné jednání o Brexitu. Žádná zajímavá makrodata dnes trh nenabízí. Dočkáme se několika projevů členů BoE a ECB. V dalších dnech tohoto týdne je však na programu celá záplava důležitých dat.

Summit EU, který proběhne ve čtvrtek a pátek, je pravděpodobně poslední příležitostí k uzavření obchodní dohody mezi EU a Velkou Británií. Zatím však stále zůstávají nedořešeny zásadní otázky. Mnoho evropských států také zpřísňuje opatření v souvislosti s koronavirem. Pokud se budou opatření nadále zpřísňovat, tak se nálada na trzích může postupně horšit. Zároveň by měli obchodníci vnímat také výsledkovou sezónu amerických bank.

Projevy centrálních bankéřů:

  • 10:45 - ECB Schnabel
  • 13:00 - ECB Chief Lagarde
  • 15:00 - BoE Haskel
  • 17:00 - ECB de Guindos
  • 18:00 - BoE Chief Bailey
  • 18:45 - ECB Panetta

Výsledková sezóna:

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: Pozornost se soustředí na data inflace z USA
    Evropa otevřela do plusu. Stalo se tak po převážně optimistické asijské seanci, kde většina indexů z asijsko-pacifického regionu rostla. Ropa je na vzestupu díky zprávám o postupném omezování politiky nulového covidu v Číně, zatímco drahé kovy těží ze oslabení USD.
  • Ekonomický kalendář: Pozornost se soustředí na Fed!
    Začátek dnešní evropské seance na akciovém trhu přináší pokus o odraz po včerejších propadech. Dopoledne nebudou zveřejněna žádná klíčová makrodata a investoři budou čekat na večerní rozhodnutí FOMC o úrokových sazebách v USA. Rozhodnutí bude oznámeno v 20 hodin a tisková konference šéfa Fedu Powella začne o 30 minut později. Kromě Fedu dnes o sazbách rozhoduje také Česká nárobní banka. Na rozdíl od Fedu se však zde nečeká žádný pohyb sazeb. Kromě měnověpolitických rozhodnutí bude dnes zveřejněn také report ADP, ISM z oblasti služeb a pravidelné zásoby ropy.
  • Ekonomický kalendář: Pozornost se soustředí na ISM index a OPEC+
    Akciové indexy v Evropě otevřely do negativního teritoria. Navázaly na slabší výkony akcií v Asii a také včerejší propad v druhé polovině seance na Wall Street. K horší náladě přispělo rozhodnutí o prodloužení lockdownu ve Velké Británii a také diskuze okolo zesílení restrikcí v Německu a Japonsku. OPEC+ včera nedosáhl konsenzu na produkčních limitech pro únor a online konference tak bude dnes pokračovat. Odpoledne je na programu výrobní ISM index za prosinec z USA. Jedná se o nejdůležitější dnešní makro. Náladu mohou negativně ovlivnit zprávy okolo prodlužování lockdownů v jednotlivých zemích. Na druhou stranu je zhoršování situace okolo koronaviru nabíledni.
  • Ekonomický kalendář: Pozornost se soustředí na NFP!
    Evropa otevřela do pozitivního teritoria. Hlavní událostí dne je zveřejnění statistik z amerického trhu práce NFP. Čeká se přírůstek 700 tis. nových pracovních míst a pokles nezaměstnanosti na 5,7 %. Čekáme zvýšenou volatilitu na USD, zlatě a akciových trzích. Další důležitou událostí je neplánované pokračování schůzky OPEC+. Rozšířená skupina ropných producentů se měla sejít už včera. Spekuluje se, že se skupině těžce hledá společné stanovisko ohledně snížení těžebních kvót.
  • Ekonomický kalendář: Pozornost se soustředí na PMI z Evropy
    Evropské trhy otevřely do negativního teritoria. Navazují na páteční výprodej na Wall Street a nevýraznou seanci v Asii. Napětí ve východní Evropě roste. Rodiny amerických diplomatů jsou evakuovány a Spojené státy zvažují vyslání tisíců vojáků do regionu. Zatím se však zdá, že trhy na rostoucí napětí na ukrajinské hranici přivykají.
  • Ekonomický kalendář: Pozornost se soustředí na politiky
    Ekonomický kalendář je v úterý takřka prázdný. Nemáme před sebou žádné důležité makro. V 9. hodiny byla zveřejněna revize vývoje českého HDP, které klesalo méně, než se čekalo - o 3,3 % (první odhad -3,6 %). Ropa by dnes mohla zaznamenat zveřejnění statistik zásob API, ale situace na ropě se postupně uklidňuje a nečekáme v reakci na data výrazný pohyb. Více čekáme od politických událostí globálního charakteru. Dopoledne Čína popřela včerejší zprávu Bloombergu o zastavení dovozu některých zemědělských komodit. Téma vztahů mezi USA a Čínou by však mělo rezonovat i nadále. Trhy také budou sledovat další kolo rozhovorů mezi Velkou Británií a EU a také nepokoje v USA. Trump pohrozil odpovědí armády, aby zajistil klid v ulicích. Mohl by také vyhlásit stanné právo, pokud by se situace zhoršila.
  • Ekonomický kalendář: Pozornost se soustředí na spotřebitelskou důvěru UoM
    Většina evropských indexů otevřela do pozitivního teritoria. Ekonomický kalendář je během evropské seance takřka prázdný. Dočkáme se však statistik průmyslové produkce v eurozóně za červen, nicméně dopad na trhy by měl být tradičně velmi malý. Odpoledne jsou na programu data spotřebitelské důvěry University of Michigan, kde by se investoři mohli zaměřit na vývoj inflačních očekávání. Zajímavý by mohl být také report o vývoji na trhu zemědělských komodit WASDE.
  • Ekonomický kalendář: Pozornost se soustředí na statistiky PMI z Evropy a projev Lagardové
    9:30 - ECB projev guvernérky ECB Ladardové. Christine Lagardová dnes vystoupí s prvním zásadním projevem jako guvernérka ECB. Lagardová slíbila revidovat měnovou politiku a dnešní projev by mohl přinést určité detaily jejího dalšího postupu. Projev začne v čase zveřejnění německých PMI, takže bychom se na euru mohli dočkat solidní volatility.
  • Ekonomický kalendář: Pozornost se soustředí na zasedání ECB a americkou inflaci
    Evropské futures trhy otevřely mírně do pozitivního teritoria. Volatilita na FX je velmi malá. Máme před sebou z pohledu fundamentů nejzajímavější den týdne. Na programu je zasedání ECB a americká inflace.
  • Ekonomický kalendář: Pozornost se soustředí na zásoby ropy v USA
    Krátce po otevření lze na evropských indexech pozorovat vyšší úrovně. K dobré náladě přispěl včerejší obrat na Wall Street i ranní pozitivní asijská seance. Včera jsme nebyli svědky většího množství důležitých fundamentů a ty nejsou na programu ani v průběhu dnešní seance. Dočkáme se maloobchodních prodejů v Itálii a revize dat HDP za Q1 z eurozóny. Velkoobchodní zásoby a data ropných zásob z USA jsou na programu odpoledne.
  • Ekonomický kalendář: Pozornost se zaměří na data z trhu práce v USA
    Akcie a další riziková aktiva na počátku seance klesaly. Trhy zklamala první prezidentská debata mezi Trumpem a Bidenem. Současný prezident naznačil, že pokud si bude myslet, že volby byly zmanipulované, tak nepředá moc Bidenovi. V průběhu dne bude zveřejněna řada důležitých makrodat, které budou mít sílu ovlivnit sentiment. Nejvyšší dopad by mohl mít ADP report z pracovního trhu, který bude zveřejněn ve 14:15.
  • Ekonomický kalendář: Pozornost se zaměří na ECB a německá data
    10:00 - Německo, Index podnikatelské aktivity IFO. Německé Ifo patří mezi nejdůležitější indikátory ekonomické aktivity v Evropě. Index zůstal v říjnu beze změny na 94,6 bodech. Dnes se čeká mírný růst na 95 bodů. Růst by měl přijít hlavně ze strany subindexu očekávání. Subindex současných podmínek by se měl změnit pouze minimálně.
  • Ekonomický kalendář: Pozornost se zaměří na michiganský sentiment, Evropa už nepropadá
    Globální akciové trhy ztratily včera pevnou půdu pod nohama. Špatná nálada se sváděla na hrozbu druhé vlny koronaviru, vzhledem k poslednímu růstu však nebyl výprodej až tak velkým překvapením. Evropské trhy bojovaly na začátku evropské seance o pozitivní vývoj. Dokázaly se tak vzpamatovat z nočních minim po nejvyšším propadu Wall Street od března.
  • Ekonomický kalendář: Pozornost se zaměří na spotřebitelská data z Michiganu
    Evropa otevřela do plusu. Ekonomický kalendář na dnešek je takřka prázdný. Obchodníkům budou nabídnuty údaje o průmyslové výrobě eurozóny za březen, neočekává se však, že tato zpráva povede k vyšší volatilitě na trzích. Zajímavější by mohlo být odpoledne, kdy budou zveřejněna předběžná data spotřebitelské nálady University of Michigan za květen. Očekává se, že dnešní výsledky ukážou na zhoršení spotřebitelského sentimentu. Investoři se však zaměří především na data inflačních očekávání, která jsou součástí statistik
  • Ekonomický kalendář: Pozornost se zaměří na statistiky nezaměstnanosti
    Po včerejší záplavě důležitých fundamentů (FOMC, inflace, zásoby ropy) je čtvrtek z pohledu fundamentů o poznání klidnější. Pozornost se zaměří na statistiky žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA, a to vzhledem k překvapivě dobrým statistikám NFP, které byly zveřejněny v pátek. Dočkáme se dnes výrazného poklesu žádostí? Pokud ne, tak by se obchodníci mohli dále obávat, že zveřejněná data neodpovídají realitě.
  • Ekonomický kalendář: Pozornost se zaměří na večerní zápis ze zasedání FOMC
    V průběhu evropské seance nejsou na programu žádné důležité události. Evropské trhy otevřely mírně do negativního teritoria. Euroskupina nenašla shodu na financování opatření proti koronaviru. Odpoledne a večer bude zveřejněno několik makrodat ze Severní Ameriky. Nejdůležitější bude zápis z posledního zasedání FOMC.
  • Ekonomický kalendář: Pozornost směřuje k centrálním bankéřům
    První den v týdnu je z pohledu makrodat většinou chudý a nejinak tomu je i dnes, kdy žádné stěžejní fundamenty zveřejněny nebudou. Pozornost obchodníků se tak zaměří na projevy centrálních bankéřů. Z ECB vystoupí Guindos (10:00), de Cos (14:00) a Lane (14:20). Z amerického Fedu pak vystoupí v 18:00 Mester a z australské centrální banky čekáme na projev Kenta (23:05). Co se ještě RBA týká, tak v úterý brzy ráno (1:30) bude zveřejněn zápis z posledního zasedání RBA. Banka ponechala na posledním zasedání úrokové sazby beze změny a ani v brzké době by se základním nastavením měnové politiky hýbat neměla. V dalším průběhu týdne také budou zveřejněny další zápisy ze zasedání centrálních bank. Hlavně se bude jednat o zápis z ECB (čtvrtek) a z Fedu (středa).
  • Ekonomický kalendář: Pozornost směřuje na Ifo z Německa
    Globální akciové trhy otevřely pondělní seanci na nižších úrovních. DAX se nachází přibližně 100 bodů pod pátečním závěrem. Ovšem komodity a komoditní měny stále ukazují solidní zisky.
  • Ekonomický kalendář: Prázdný kalendář, svátek v USA
    Futures trhy dnes naznačují na mírně vyšší otevření evropských burz, a to i přes dnešní smíšenou asijskou seanci. Kryptoměny se snaží vzpamatovat z nedávných poklesů, ačkoli bitcoin se nadále obchoduje pod hranicí 20 000 USD. Rizikovou averzi lze zaznamenat na devizovém trhu s bezpečnými přístavy, jako je USD nebo CHF, zatímco komoditní měny, jako je AUD a NZD, rostou.
  • Ekonomický kalendář: Prezidentské volby v USA začínají již dnes❗
    Americké prezidentské volby jsou bezpochyby hlavní událostí dne, takže ekonomický kalendář makrodat jde dnes víceméně stranou. Poslední průzkumy ukazují výrazné vedení demokratického kandidáta Joe Bidena nad současným prezidentem Donaldem Trumpem v důležitých státech. Průzkumy však v minulosti zklamaly. Výsledky dnešních voleb by měly mít na trhy výrazný dopad, nicméně skutečný výsledek se nemusíme dozvědět ani v nejbližších dnech a možná ani týdnech. Hodně bude záviset na volebním rozdílu v počtu hlasů zvláště v důležitých státech, kde budou síly vyrovnány. Zpoždění by mohl přinést součet hlasů z korespondenčního hlasování. Co se týká standardních makrodat, tak nejdůležitější dnes budou výsledky továrních objednávek a večerní API report stavu zásob ropy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook