Úterý 19. březen 2024 11:52
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
Instaforex Dakar

Philip Morris ČR: Za H1 2020 lepší tržby, pandemie zasáhla ziskovost

30.09.2020 13:46  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Výsledky hospodaření: Reportovaná čísla společnosti Philip Morris ČR za první polovinu toho roku vzrostla na úrovni tržeb. Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH meziročně vzrostly o 4,7 % na 8,6 mld. CZK. Pozitivně se projevil silný růst prodejů zahřívaných produktů. Provozní a čistý zisk nicméně klesl o 12,8 % a 14,2 % a dosáhl 2,2 mld. CZK, respektive 1,7 mld. CZK. Důvodem poklesu jsou zejména vyšší distribuční náklady. To souvisí s pandemií COVID-19, která má na výsledky negativní vliv.

Hlavní trendy a fakta: (1) Pololetní tržby vykázaly růst v meziročním srovnání o 4,7 % na 8,6 mld. CZK. Za tímto růstem je vidět pozitivní příspěvek prodejů tabákových náplní HEETS a zařízení IQOS ve výši 1,3 mld. CZK. Pozitivní vliv měl také příznivý vývoj cen cigaret v obou zemích (ČR a SR) odrážející zvýšení prodejních cen(0,3 mld. CZK). Negativní jsou nižší prodeje portfolia tabákových výrobků(0,5 mld. CZK), které byly ale částečně nahrazeny prodejem HEETS. (2) Celkový kombinovaný trh cigaret a zahřívaných produktů se v České republice za první pololetí meziročně snížil o 11,5 % zejména kvůli propadu prodejů v pohraničí. Celkový tržní podíl PMČR v ČR vzrostl na 44,4 % (40,9 % v H1 2019) zejména v důsledku růstu podílu HEETS. Samotný tržní podíl cigaret klesl o 0,6 procentního bodu na 34,9 % zatímco HEETS předvedly růst o 4,1 procentního bodu na 9,5 %. (3) Na Slovensku za první pololetí meziročně klesl tržní podíl cigaret z 51,5 % na 49,0 %, zatímco náplně HEETS zaznamenaly výrazný nárůst tržního podílu z 6,3 % na 9,0 %. (4) Provozní zisk klesl meziročně o 12,9 % na 2,2 mld. CZK a čistý zisk oslabil o 14,2 % na 1,7 mld. CZK. Pololetní čistý zisk na jednu akcii je 632 CZK, to naznačuje celoroční dividendový výnos kolem vysokých 10 %.

Nižší ziskovost je dána nižšími prodeji cigaret a vyššími náklady na distribuci. Dalším důvodem jsou nižší marže ze zahřívaných náplní, kde společnost figuruje pouze jako distributor a nevyrábí je tak jako běžné cigarety.

Potenciální dopad na předpovědi, cílovou cenu a doporučení: Zveřejněné výsledky hospodaření vzrostly meziročně jen na úrovni tržeb. Pozitivní je slušný růst zahřívaných výrobků HEETS a technologie IQOS.

Zapracujeme zveřejněné výsledky do našeho modelu a v nejbližší době zveřejníme novou cílovou cenu a doporučení. Stávající cílovou cenu i doporučení dáváme do revize.  

Rizika: Přísnější regulace kouření a razantnější zvyšování spotřebních daní považujeme aktuálně za největší rizika, která by se projevila na výsledcích i ocenění firmy negativně.

Očekávané události: Společnost zveřejnuje jen pololetní výsledky. Oznámení hospodářských výsledků za celý rok 2020 očekáváme ke konci března 2021.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Philip Morris ČR (Držet, 12m cíl 18 349 CZK) - Dividendový příběh pokračuje, zvyšujeme cílovou cenu na 18 349 CZK
    Investiční doporučení: Zvyšujeme cílovou cenu pro akcie společnosti Philip Morris ČR na 18 349 CZK a vydáváme doporučení Držet. Předchozí cílová cena a doporučení byly 18 183 CZK a Koupit. PMČR je lídrem v segmentu tradičních cigaret, a to na obou svých trzích, jak v České republice, tak na Slovensku. Rychle také roste podíl nových, zahřívaných technologií. Mimo to má tradičně silnou bilanci bez dluhů. Dále mezi své akcionáře distribuuje celý čistý zisk, což znamená vysokou dividendu. Rizikem je samozřejmě utahování regulace prodeje cigaret a kouření. Taky počítáme s růstem spotřebních daní na zejména zahřívané produkty. Obojí pravděpodobně povede k růstu cen výrobků PMČR s možným dopadem na poptávku.
  • Philip Morris ČR chce rozšířit výrobu, valná hromada ČEZ již v pondělí
    Minulý týden byly opět v centru pozornosti centrální banky. Zatímco BoE a norská centrální banka zvýšily sazby, ČNB se vydala opět cestou nezvyšování. Kromě toho nám byly doručeny zajímavé zprávy z Kutné Hory, kde tabáková společnost odhalila své plány. Více informací již nyní v našem videu.
  • Philip Morris ČR (Koupit, 12m cíl = 18 183 CZK): Nadprůměrný dividendový výnos, potvrzujeme doporučení Koupit
    Investiční doporučení: Opakujeme doporučení Koupit pro akcie Philip Morris ČR. Nová cílová cena vzrostla na 18 183 CZK na jednu akcii PMČR. Společnosti rychle roste tržní podíl relativně nových technologií, kdy se tabákové náplně nepálí jako u klasických cigaret, ale zahřívají. Bez překvapení je PMČR je lídrem v segmentu tradičních cigaret, a to jak v České republice, tak na Slovensku. Jak jsme u PMČR zvyklí, má silnou bilanci bez dluhů a mezi své akcionáře dělí vysokou dividendu. Vzhledem k to mu, že tento sektor je velmi přísně regulován, je jasným rizikem jakékoli další utahování regulace prodeje cigaret a kouření. Dalším rizikem je růst spotřebních daní, a to zejména na zahřívané produkty. Obojí by pravděpodobně vedlo k růstu cen výrobků PMČR s možným dopadem na poptávku.
  • Philip Morris ČR navrhuje vyplatit dividendu 1 560 CZK na akcii
    Vedení společnosti PMČR navrhuje vyplatit ze zisku minulého roku dividendu ve výši 1 560 CZK na jednu akcii.
  • Philip Morris ČR: Očekáváme růst hospodaření, pokles podílu cigaret a růst zahřívaných náplní
    Očekávané výsledky hospodaření: Společnost Philip Morris ČR (PMČR) by podle našich odhadů měla ukázat pokles spotřeby klasických cigaret, tak jak to bylo vidět v předchozích kvartálech. Kompenzovat by to mohl prodej zahřívaných náplní, kdy čekáme nárůst tržního podílu v obou zemích (CZ & SK). V první polovině tohoto roku nebylo hospodaření společnosti ovlivněno restrikcemi, tak jak tomu bylo v části prvního semestru loňského roku.
  • Philip Morris ČR: Pokles podílu, výpadky produkce, růst nových technologií, stále vysoká dividenda
    Philip Morris ČR (PMČR) dnes reportoval své výsledky za první polovinu tohoto roku. PMČR oznámil meziroční růst čistého zisku o 5,8 % na 1,8 mld. CZK při tržbách 9,8 mld. CZK (10,4 % y/y). Pokles tržního podílu klasických cigaret téměř kompenzoval nárůst zahřívaných náplní. Pokles podílu jde také na vrub výpadkům dodávek materiálů, které způsobily přerušení produkce a změnu plánu výroby. Hospodaření za první polovinu roku naznačuje celkovou dividendu ve výši 1 350 CZK (hrubý výnos 8,1 %). Oznámená čísla jsou ve shodě s naším odhadem.
  • Philip Morris ČR: Pokles prodeje klasických produktů, příznivý cenový efekt, meziroční růst
    Očekávané výsledky hospodaření: Hospodaření v první polovině roku bylo negativně ovlivněno restrikcemi, který vyplývaly z pandemické situace. Trpěly tím zejména prodeje v příhraničních oblastech. Odhadujeme celkový mírný meziroční růst prodaných výrobků. Pokles klasických cigaret kompenzoval růst zahřívaných produktů.
  • Philip Morris ČR: Pokles prodeje klasických výrobků kompenzován příznivým cenovým vývojem
    Výsledky hospodaření: Dnes ráno oznámil Philip Morris ČR růst tržeb za první polovinu tohoto roku na 8,9 mld. CZK. Čistý zisk zůstal v meziročním srovnání prakticky beze změny na 1,7 mld. CZK. Pokles prodeje klasických výrobků částečně kompenzoval nárůst zahřívaných náplní a příznivý cenový vývoj.
  • Philip Morris ČR: Poslední den obchodování s právem na dividendu 1 310 CZK
    Dnes, pondělí 30. května, je poslední den obchodování s akciemi společnosti Philip Morris ČR s právem na dividendu ze zisku minulého roku.
  • Philip Morris ČR v 1Q: Ztráta tržního podílu v ČR zpomaluje. Odbyt drží růst exportu (+komentář)
    Tuzemský tabákový producent Philip Morris ČR, patřící do skupiny PMI, oznámil za první čtvrtletí roku 2013 meziroční p...
  • Philip Morris ohromil svými výsledky
    „Společnost Philip Morris pochopila, že lidé stále více řeší zdravotní problémy spojené s kouřením. Proto na trh uvedla zahřívaný tabák, který dle současných poznatků má méně negativních dopadů na lidské zdraví. Podle prodejů se ukazuje, že sázka na zahřívaný tabák byla úspěšná a společnosti přináší vysoký růst tržeb i zisků,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Philip Morris v ČR zvýšil čistý zisk o ¼ na 3,5 miliardy korun
    Společnost Philip Morris navrhuje vyplatit hrubou dividendu ve výši 1 080 korun. Tržby bez spotřební daně a DPH spole...
  • Philip Morris získal přes 90 procent firmy Swedish Match, stáhne ji z burzy
    Nadnárodní tabákový gigant Philip Morris International (PMI), který vyrábí například cigarety Marlboro, získal ve švédské společnosti Swedish Match více než 90 procent akcií. PMI nyní hodlá takzvaně vytěsnit menšinové akcionáře a stáhnout švédský podnik z burzy. Informovala o tom agentura Reuters.
  • Philips se propadá o více než 6 % po snížení ratingu JP Morgan
    Akcie společnosti Philips (PHIA.NL) dnes ztrácejí více než 6 %, protože analytici JP Morgan snížili cílovou cenu pro akcie nizozemského výrobce elektroniky a rating na "sell". Čtvrtletní zpráva společnosti dopadla lépe, než se očekávalo, ale býci nedokázali odolat rostoucí nabídce. Společnost se stále potýká s důsledky stažení milionů ventilátorů používaných k léčbě spánkové apnoe kvůli obavám z toxicity materiálů použitých při jejich výrobě.
  • Philipu Morris ČR loni stoupl zisk na 3,6 mld Kč, tržby stouply na 20,9 mld Kč
    Společnosti Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, loni stoupl meziročně čistý zisk o 3,4 procenta na 3,6 miliardy Kč. Tržby bez spotřební daně a DPH vzrostly o 11 procent na 20,9 miliardy Kč. Představenstvo navrhuje výplatu hrubé dividendy 1310 na akcii, tedy stejně jako za rok 2021, oznámila dnes firma v tiskové zprávě a pozvánce na valnou hromadu.
  • Philly Fed z USA zklamal, index PMI z výroby z USA potěšil, analýza EUR/USD
    Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl minulý týden o 3 000 na celkových 336 000. Tentokrát ekonomům vyš...
  • Phoenix Global (PHB) – 16. 9. 2021
    Phoenix Global (PHB) se obchodoval o 1,5% výše vůči americkému dolaru během 1denního období končícího 16. září v 13:00 GMT. Jednu minci Phoenix Global lze nyní koupit za přibližně 0,0103 $ nebo 0,00000022 BTC na hlavních burzách kryptoměn. Phoenix Global má tržní kapitalizaci 37,93 milionu USD a za poslední den bylo zobchodováno PHN za přibližně 321 044,00 USD. Za posledních sedm dní se Phoenix Global vůči americkému dolaru obchoduje dolů o 6,4%.
  • Photronics na 22letých maximech 📈 Akcie rostou navzdory zpomalení polovodičů
    Akcie společnosti U.S. Photronics (PLAB.US), která se specializuje na výrobu fotomasek a integrovaných obvodů (IC), během měsíce vzrostly o více než 40 %. Společnost vykázala již šestý rok v řadě rekordní tržby, když zaznamenala 8% meziroční růst, a to v době, kdy trh s fotomaskami zůstal letos prakticky na stejné úrovni. Společnost vykázala finanční výsledky, včetně zisku na akcii (0,6 USD oproti prognózám 0,53 USD) výrazně nad projekcemi a vykázala historicky rekordní provozní marži ve výši 28,5 %.
  • Piata vlna EURUSD
    Tento týždeň muže byť pre EURUSD skrátený kvuli predĺženému víkendu z USA. Avšak dovtedy mužeme vidieť veľa zaujímavých vecí, najmä...
  • Piatej najväčšej talianskej banke hrozí zatvorenie. Úspešné referendum by jej však nepomohlo
    Celý týždeň čítam, ako má výsledok talianskeho referenda (teda odstúpenie premiéra Renziho) poškodiť domáci bankový sektor. Argument je nasledovný – politická nestabilita a riziko prebratia moci v krajine euroskeptickými silami oslabili možnosť súkromnej kapitálovej injekcie do bankového sektora, predovšetkým do najproblémovejšej banky Monte Dei Paschi di Siena, ktorej koncom roka vyprší deadline od európskych regulátorov na posilnenie kapitálovej pozície. Poreferendová politická nestabilita by mala skomplikovať pomoc z verejných zdrojov, a to z toho dôvodu, že tá je podľa nových európskych pravidiel podmienená spoluúčasťou veriteľov, ktorými sú v Taliansku vo veľkej miere domácnosti (kvôli zrejme nie práve najférovejšiemu predaju dlhopisov domácnostiam ako ekvivalentu vkladov). A keď majú bežní ľudia prísť o peniaze, tak to je samozrejme politicky citlivé. Pokiaľ do konca roka nebude situácia okolo Monte Dei Paschi vyriešená, tak bude podľa nových pravidiel bankovej únie zatvorená a veritelia (vrátane vkladov nad 100 tis.) prídu o peniaze. A to môže so sebou stiahnuť aj ďalšie banky, keďže by si následne domácnosti mohli začať húfne vyberať peniaze aj z nich.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook