Úterý 19. březen 2024 10:14
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Graf dne: Spekulanti jsou nejvíce pesimističtí na technologických akciích za posledních 12 let

21.09.2020 17:34  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akcie technologických firem byly dosud hvězdami letošního obchodování na akciových trzích. Dosavadní růst byl extrémní a dle mnohých také přehnaný. Technologický index Nasdaq rostl v tomto roce o více než třetinu. A komu se podařilo nakoupit v březnových výprodejích, tak na svém účtu mohl ještě v minulém týdnu vidět i více než 70 % zhodnocení. Dnes technologické akcie ztrácejí. Nasdaq však zatím nevykazuje tak vysoké ztráty jako S&P 500 nebo Dow Jones. Vysoké výnosy až donedávna nelákaly spekulanty na obrat trendu. Poslední data CFTC však ukázaly masivní nárůst sázek na pokles technologických titulů. Net-pozice velkých obchodníků na instrumentu Nasdaq-100 mini klesly na nejnižší úroveň od roku 2008. Ještě před 2 týdny se nacházely v pozitivním teritoriu.

Graf ukazuje masivní pokles net-pozic na technologickém Nasdaq-100 mini za poslední týden. Spekulace na pokles jsou nyní nejvyšší od roku 2008. Zdroj: Bloomberg

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne: Short interest na S&P 500 se pohybuje v blízkosti nejnižších úrovní od roku 2007
    Akcioví obchodníci se bojí spekulovat na pokles amerických akcií. Takto zjednodušeně by se dal interpretovat pokles indikátoru "Short Interest" ETF indexu S&P 500 na nejnižší úrovně od roku 2007. Short Interest ukazuje celkový počet shortovaných akcií indexu, které dosud nebyly pokryty či vypořádány. Jedná se o ukazatel sentimentu na trzích. Jeho vzestup znamená rostoucí sázky na pokles indexu nebo a obráceně. Interpretace růstu či poklesu Short Interestu však není jednoznačná. Přestože trh nečeká pokles akciového trhu, tak někteří obchodníci by mohli současnou nízkou hladinu Short Interestu interpretovat jako signál ke vstupu do shortu. Od té doby, kdy se Short Interest na ETF S&P 500 nacházel na podobných úrovních jako dnes (přelom 2017 - 2018), však index S&P 500 vyrostl přibližně o pětinu!
  • Graf dne: SILVER (11.11.2022)
    Při pohledu na graf SILVER na intervalu D1 je patrné, že cena stříbra v posledních dnech dynamicky rostla a odrazila se téměř o 20 % z ročních minim v blízkosti 18 USD. Klíčovou podporu lze nalézt v oblasti 17,5 USD za unci. Tato podpora je definována předchozími cenovými reakcemi. Poptávka už třikrát zareagovala na propady v oblasti 18 dolarů a pokaždé zastavila pokles komodity, čímž vytvořila býčí formaci připomínající trojité dno. Cena instrumentu SILVER prolomila rezistenci v podobě 200 období klouzavého průměru (červená čára na grafu), která naznačuje možnou změnu trendu. Všimněme si, že klouzavý průměr 50 (černá čára na grafu) se začíná přibližovat klouzavému průměru 200. Pokud se rostoucí momentum kratšího klouzavého průměru potvrdí a průměry se protnou, tak můžeme očekávat tzv. "zlatý kříž" na grafu stříbra, který lze vnímat jako jakési "potvrzení" změny trendu.
  • Graf dne: SILVER (12.05.2021)
    Stříbro včera vzrostlo přibližně o 1 %. Nicméně kov začal ztrácet během asijské seance a na H1 grafu by se mohla začít budovat klasická reverzní formace hlava a ramena. Klíčovým supportem je úroveň "neckline" na úrovni $27,10. Tato hladina je navíc posílena předchozími cenovými reakcemi. Pokud se cena dostane pod tuto překážku, tak pokles by mohl začít akcelerovat. Nejbližší rezistence leží na úrovni $27,65. Průraz nad tuto úroveň zneplatní zmíněnou formaci a cena by měla otevřený prostor k růstu.
  • Graf dne: SILVER (19.05.2021)
    Stříbro si už od začátku dubna užívá rostoucího trendu. Nicméně se býkům včera nepodařilo dostat cenu nad úroveň rezistence na $28,70 a následně začala klesající korekce. Při pohledu na H4 graf stříbra vidíme, že předchozí korekce během pokračujícího rostoucího impulsu byly velmi podobné velikosti. Spodní limita struktury Overbalance na $27,80 je tak klíčovým supportem, na který by se měli obchodníci zaměřit. Tato oblast je navíc posílena předchozími cenovými reakcemi. Pokud se podaří cenu stlačit pod tuto překážku, tak další důležitou úrovní supportu je 38,2 % retracement (oblast okolo $27).
  • Graf dne: SILVER (26.02.2021)
    Stříbro se na rozdíl od zlata během aktuálního růstu výnosů z dluhopisů docela drží. Dlouho se mu dařilo růst a opět otestovat rezistenci na $28,00. Naopak ceny zlata už měly tendenci během posledních týdnů klesat. Poslední prudký růst výnosů však už zanechal šrámy také na stříbru. Existuje dlouhodobá negativní korelace mezi výnosy z dluhopisů a zlatem, ovšem vztah stříbra a výnosů není tak jasný. Nižší investiční využití tohoto hlavně průmyslového kovu (dle poptávky) negativní vztah zamlžuje. Z technického pohledu se nejbližší support nachází na úrovni $26,15. Jedná se o spodní limitu struktury Overbalance, poslední lokální minima a rostoucí trendovou čáru. Dokud nedojde k proražení supportu, tak aktuální pokles můžeme vnímat více jako korekci než změnu trendu.
  • Graf dne: SILVER (26.05.2022)
    Stříbro ve čtvrtek oslabuje a prodlužuje tak ztráty z předchozí seance v prostředí silnějšího amerického dolaru. Tlak na drahé kovy vyvíjí postoj Fedu, který směřuje k pokračování utahování měnové politiky. Včerejší zápis z posledního zasedání FOMC ukázal, že můžeme počítat s dvojitým zvýšením sazeb o 50 bps a dalších restriktivních opatřeních. V důsledku toho se cena stříbra vrátila pod klíčovou podporu na 22,00 USD. Pokud převládne současný sentiment, může se pohyb směrem dolů zrychlit směrem k další podpoře na 18,70 USD, což se shoduje s 61,8% Fibonacciho retracementem vzestupné vlny zahájené v březnu 2020 a spodní hranicí struktury 1:1. Pokud se však kupujícím podaří znovu získat kontrolu a překonat výše zmíněnou úroveň 22,00 USD, pak nejbližší důležitou rezistenci vidíme na ceně 23,00 USD.
  • Graf dne: Situace na trhu práce USA je možná lepší, než to vypadá z posledních NFP
    Míra nezaměstnanosti není nejdůležitějším indikátorem při hodnocení trhu práce. Nezohledňuje míru participace na praco...
  • Graf dne: Snížení kvót OPEC+ nevyváží očekávaný přebytek ropy na trhu v příštím roce
    Zasedání OPEC+ v minulém týdnu přineslo další snížení těžebních kvót. Ropný kartel se s dalšími přidruženými zeměmi dohodl na poklesu těžby o 500 tisíc barelů denně od začátku nového roku. Dle International Energy Agency ovšem ani toto snížení produkce nepovede k nedostatku suroviny na trhu. IEA očekává přebytek ropy na trhu v příštím roce ve výši 1,2 mil. barelů ropy denně (dle listopadových dat). Se započtením dodatečných kvót OPEC+ by se tak měl pouze snížit na 700 tis. barelů ropy denně. Navíc existují obavy, že ne všichni členové budou nové limity dodržovat. Mezi země, které dosud měly největší problémy s dodržováním stanovených kvót, patřili také velcí producenti v čele s Ruskem a Irákem. Na tyto země dopadá také výrazná porce nově stanovených těžebních limitů.
  • Graf dne: SPA35 (22.03.2021)
    Španělský IBEX35 (SPA35) dnes krátce po otevření spadl do ztráty téměř 1,5 % a výrazně ztrácí na další evropské akciové indexy. Za propadem stojí španělská banka BBVA (BBVA.ES), která má podstatnou expozici v Turecku. Akcie ztrácejí 6 % v reakci na víkendové odvolání guvernéra turecké centrální banky. Z nedávných maxim už IBEX ztrácí více než 4 %. SPA35 spadl pod 200 hodinový klouzavý průměr a rostoucí trendovou čáru. Zatím ho drží zóna nabídky na úrovni 8 350 - 8 380 bodů, která je definována předchozími cenovými reakcemi a spodní limitou lokální tržní geometrie. Průraz pod tuto úroveň by vydláždil cestu k dalšímu supportu na 8 250 bodů.
  • Graf dne: Spekulace na pokles cen ropy prudce vzrostly
    Cena ropy WTI klesla v minulém týdnu o 7,6 % a od začátku září už ztrácí více než 12 % na aktuální cenu 37,30 dolarů za barel. Po snížení odhadu vývoje poptávky po ropě ze strany organizace OPEC se negativním teritoriu se zatím drží také dnes. Zhoršení nálady na ropných trzích potvrzují také pozice velkých obchodníků. Short pozice vystřelili v minulém týdnu o 26 % na úrovně, kde se naposledy nacházely na začátku března na 110 tis. kontraktech. Trhy mají strach o další vývoj globální poptávky. OPEC dnes snížil odhad poptávky v tomto roce o 700 tis. barelů ropy denně, příčemž produkce organizace v srpnu vzrostla o 760 tis. barelů na 24,05 mil. barelů ropy denně.
  • Graf dne: Spotový VIX nad šedesáti je novou normou
    Index strachu, jak se také indexu volatility VIX přezdívá, se i přes určitou stabilizaci na finančních trzích drží na extrémních úrovních. Spotový index VIX uzavřel v pátek nad hodnotou 60 už desátou seanci v řadě. Páteční zavírací hodnota 65,54 byla dokonce nejvyšší za poslední týden. Podobná šňůra byla naposledy k vidění na konci roku 2008 po pádu investiční banky Lehman Brothers. V období od 16. 3. – 19.3. se index dokonce několikrát ocitl na úrovní 80. Futures na index VIX se dají obchodovat v platformě xStation5 pod názvem VOLX. Aktuální (dubnový) futures se v době psaní tohoto příspěvku pohybuje kolem hodnoty 52.
  • Graf dne: Spotřebitelská důvěra v eurozóně se na rozdíl od akcií dosud nepřiblížila předpandemickým úrovním
    Pondělní výprodej příliš nepomohl uzavřít rozdíl mezi vývojem spotřebitelské důvěry v eurozóně z pera Evropské komise a akciovým indexem Euro Stoxx 50 (EU50). Spotřebitelská důvěra se na jaře propadla na nejnižší úrovně od roku 2012 a od té doby došlo pouze k určitému zlepšení. Sentiment tak výrazně zaostal za vývojem evropských akcií. I když ani indexu Euro Stoxx 50 se zatím nepodařilo vymazat pandemický propad. Dnešní úrovně se nachází téměř pětinu pod únorovými maximy. Jedná se o přibližně dvojnásobnou ztrátu, než kterou ke dnešnímu dni vykazuje německý DAX 30. Nová data spotřebitelské důvěry v eurozóně za září budou zveřejněna v úterý v 16:00. Očekává se stagnace na -15 bodech.
  • Graf dne: Srpnová volatilita na akciích je dlouhodobě druhá nejvyšší v roce
    Nedostatek pohybu na akciích v tomto týdnu by mohl být matoucí. Z historického pohledu totiž patří srpen (překvapivě) ...
  • Graf dne: Stříbro by dle Bollinger Bands mohlo brzy vystřelit vzhůru
    Stříbro by se mohlo nacházet v blízkosti bodu zvratu. Jeho spotová cena se v úterý dotkla spodní limity pásma Bollinger Bands (ve vzdálenosti 2 směrodatných odchylek od 20 denního klouzavého průměru). A včera se přiblížila zpět ke klouzavému průměru za současného přibližování cenových limitů. Po divokém srpnu tak klesá volatilita trhu, ovšem přibližující se horní a spodní pásmo také může znamenat konsolidaci býčích objednávek před cenovým růstem. Jedním z katalyzátorů takového pohybu by se mohl stát oslabující americký dolar. Vzhledem k odpolednímu zasedání ECB by se stříbro mohlo stát velmi zajímavým instrumentem v následujících seancích.
  • Graf dne: Stříbro má za sebou nejvyšší růst od roku 2011
    Zatímco ještě v prvním kvartálu padaly ceny stříbra nebývalým tempem, tak v minulém měsíci si obchodníci spravili chuť. Cena stříbra vzrostla o 19,3 %. Jednalo se o nejvyšší růst od roku 2011. Jsme svědky rychlého návratu kovu po březnovém propadu na nejnižší úrovně za poslední dekádu. Cena se na sklonku minulého týdne přiblížila 18 dolarům, kde se pohybovala naposledy na začátku roku 2020. Růst ceny stříbra výrazně překonal vývoj na zlatě, které během minulého měsíce přidalo pouze 2,5 %. Poměr cen zlata a stříbra (Gold/Silver Ratio) se vrátil zpět pod hodnotu 100. V polovině března tento poměr přesáhl hodnotu 125, což znamenalo historická maxima na burzovních trzích. Více než polovina stříbra se spotřebovává v průmyslu. Růstu ceny nahrálo zmírňování opatření proti koronaviru v posledních týdnech.
  • Graf dne: Stříbro směřuje k nejdelší řadě měsíčních zisků od roku 2010
    Stříbro směřuje k nejdelší řadě měsíčních zisků od roku 2010. Roste nepřetržitě už od dubna a nedá se očekávat, že by do konce dnešní seance mohlo promarnit více než 15 % růst, kterého zatím v srpnu dosáhlo. Růst přišel po masivním březnovém výprodeji, kdy kov ztratil 16 % kvůli nástupu koronavirové krize. Ve stejném měsíci se i přes pokles zlata stalo stříbro nejlevnější k tomuto kovu v historii. Existuje více fundamentů, která růst cen stříbra podporují. Nízké úrokové sazby a slabší USD jsou hlavním motorem vzestupu, který se však děje na pozadí masivního monetárního i fiskálního stimulu centrálních bank. Stříbro je nejvíce rostoucím z globálně obchodovaných kovů v tomto roce. K dnešnímu dni přidává takřka 57 %. Zlato roste o bezmála 30 %.
  • Graf dne: SUGAR (03.02.2021)
    Cena cukru v poslední době rostla, ovšem cenové přírůstky byly včera zastaveny na zóně rezistence okolo 16,30. Důsledkem je potenciální vytvoření formace Hlava a ramena na H1. Úroveň ramen se nachází na zmíněné rezistenci a úroveň krku formace můžeme najít v oblasti 15,55. Pokud bychom se dočkali učebnicového dotvoření patternu, tak by průraz mohl znamenat pokles o 1,30 do oblasti supportu na úrovni 14,35. Pokud se však dnes dočkáme opětovného tlaku na růst ceny a instrument SUGAR prorazí nad rezistenci na 16,30 centů, tak tato technická situace bude zneplatněna.
  • Graf dne - SUI20 (20.03.2023)
    Švýcarské banky jsou na začátku nového týdne v centru pozornosti. UBS se dohodla na koupi Credit Suisse v rámci vládou zprostředkované transakce, jejímž cílem je obnovit klid a důvěru v evropský bankovní sektor. UBS koupí Credit Suisse za 3 miliardy CHF a získá dalších 9 miliard CHF ve vládních zárukách. Kromě toho bude sloučenému subjektu poskytnuta také dodatečná likvidita. Vládní záruky pro UBS by neměly být překvapením vzhledem k tomu, že banka rovněž převezme přibližně 5 miliard CHF ztrát Credit Suisse.
  • Graf dne: Tečkovaný graf FOMC ukazuje na další posun termínu růstu sazeb v USA
    Včerejší zasedání FOMC americké centrální banky Fed a následná konference guvernérky Janet Yellen přinesly opět zklamání všem jestřábům, kteří by rádi brzy zvyšovali úrokové sazby. Důkazem je reakce na americkém dolaru, jehož oslabování na hlavních měnových párech (kromě NOK) se přeneslo do dnešní seance. Na druhou stranu akcie na Wall Street dostaly lehký pozitivní impuls. Americké firmy si budou moci užívat levných peněz o něco déle. Slavný tečkovaný graf, ve kterém členové FOMC vyjadřují své představy ohledně vývoje úrokových sazeb, doznal od posledního zasedání více než jen kosmetické změny. Srovnání minulé s aktuální projekcí dnes přinesl Business Insider. Ve všech sledovaných obdobích došlo k poklesu očekávaní růstu sazeb. Nejvíce viditelný je tento fakt v roce 2015. Nikdo už nečeká, že by se sazby mohly dostat nad pásmo 0,75 - 1 % do konce roku. Ještě v březnu zastávali tento názor 4 členové FOMC.
  • Graf dne: Technická analýza ukazuje na překoupenost Tesly, kritická je hladina 1 000 dolarů
    Akcie společnosti Tesla vzrostly během středeční seance o 9 % nad 1 000 dolarů. Jednalo se o historický rekord. Cena se už z březnových minim více než zdvojnásobila. Kromě informace o plánu rychlého startu výroby náklaďáku Tesla Semi od samotného Elona Muska přispěla k růstu analýza obchodních příležitostí automobilky na čínském trhu z dílny Wedbush analysts. V případě býčího vývoje byla zvýšena cílová cena z 1 350 dolarů za 1 500 dolarů za akcii. Cena akcií se za poslední rok takřka zpětinásobila. Po včerejším dramatickém růstu dnes akcie krátce po otevření seance ztrácí. Pokud dnes neudrží kulatou tisíci dolarovou úroveň, tak se pravděpodobnost korekce v nejbližších seancích zvyšuje. Akcie se nachází výrazně nad svým 200 denním i 50 denním klouzavým průměrem. Oscilátor RSI ukazuje, že poslední růst ceny zavedl automobilku do překoupené oblasti, a to nejvýše od února. Výrazný růstový trend však může snižovat váhu výsledku oscilátoru.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new