Úterý 19. březen 2024 11:53
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster

Centrální banky vlastní 17 % celosvětových vytěžených zásob zlata

21.09.2020 15:09  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Podle Světové rady pro zlato (World Gold Council) stouply v současné době zlaté rezervy centrálních bank na 35 000 tun zlata, což je o 5 000 tun více než v roce 2009. Od roku 2012 se celosvětově vytěží okolo 3 000 tun zlata ročně, za rok 2019 se produkce přehoupla dokonce přes 3 500 tun zlata.

„Hlavní výhodou zlata je jeho vysoká likvidita, zároveň si ale dlouhodobě uchovává svoji hodnotu. To vysvětluje růst poptávky zlata ze strany centrálních bank, protože zlato naplňuje jejich základní cíle, a to je bezpečnost, likviditu a návratnost,“ uvádí Lukáš Jankovský, předseda představenstva společnosti Zlaťáky. Centrální banky mohou také se zlatem aktivně obchodovat tak, aby generovalo další výnosy. Banky zlaté rezervy půjčují nebo vyměňují za dolary.

Kde se zlato využívá?

Zlato se tradičně využívá ve šperkařství a jako investiční nástroj tvoří stabilní část portfolia investorů. V menší míře najde využití také v technologických procesech. V dnešní koronavirové krizi roste jeho důležitost především jako aktiva centrálních bank. 


V roce 2019 se necelá polovina zlata spotřebovala na výrobu šperků, 29 % tvořilo investiční zlato, 15 % si uchovaly centrální banky ve svých rezervách a zbytek se využil v technologických procesech. Pro srovnání ještě v roce 2010 představovalo množství zlata drženého centrálními bankami pouhou 1/8 jejich dnešních zlatých rezerv.


Odkud se zlato získává?

V roce 2019 se 73 % veškerého vyrobeného zlata získalo těžbou ve zlatých dolech, zbylých 27 % připadlo na recyklované zlato, což není zanedbatelné procento a předpokládá se, že toto číslo bude ještě narůstat. Uvádí se, že výrobci vloží například do mobilních telefonů každý rok přes dvacet tun zlata. V nepoužívaných telefonech, které v mnohých domácnostech leží, lze tak nalézt až kilogramové zásoby tohoto cenného kovu. 

Zásoby zlata jsou omezené a do hry vstupuje v mnoha zemích i aktivní politika ochrany životního prostředí, která omezuje otevírání nových dolů. Proto se zlato musí dolovat ze stále větších hloubek, což přináší vyšší nároky na technologie a náklady na těžbu rostou. „Pro svou dlouhodobou stabilitu a odolnost patří zlato bezpochyby do každého investičního portfolia jako skvělý diverzifikační nástroj. Jeho popularita stále roste, protože se mu nejvíce daří v období nestability,“ komentuje Lukáš Jankovský ze Zlaťáků.

Lidé těží zlato již 6 000 let, svědčí o tom, jak písemné prameny, tak archeologické nálezy. Celkové množství vytěženého zlata se odhaduje na 75 000 až 117 000 tun, z čehož 65 % připadá na 20. století. V současné době se zlato kromě Antarktidy těží na všech kontinentech. Mezi největšího producenta patří Čína, jejíž těžba v roce 2019 tvořila 11 % z celkové světové produkce, dále Rusko, Austrálie, Spojené státy americké a Kanada.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Centrální banky na tahu
    Tento týden budou zasedat všechny hlavní centrální banky ECB, Fed a BoJ. Ve středu přijde na řadu americký Fed. Společně s trhem očekáváme, že dojde ke druhému zvýšení sazeb v tomto roce. Zvýšení už je plně započteno trhem a zajímavější tak bude nová prognóza banky včetně projekce úrokových sazeb. Americké ekonomice se daří lépe, než se na začátku roku čekalo. Míra nezaměstnanosti podle poslední statistiky překvapivě poklesla až na 3,8 %, což je nejnižší míra za téměř pět desetiletí. Míra inflace tento týden pravděpodobně vyskočí na 2,7 % a další zrychlení by mělo následovat. Proto očekáváme, že nová prognóza ukáže ve srovnání s březnem o jedno zvýšení sazeb v tomto roce více. Celkově tak očekáváme, že celé vyznění zasedání bude silně jestřábí, což by mělo vrátit tlak na růst amerických výnosů a podpořit americký dolar.
  • Centrální banky nepřekvapily trhy, analýza EUR/GBP
    Britská centrální banka (BOE) dnes rozhodla o úrokových sazbách a částce věnované na stimulaci ekonomiky (Asset P...
  • Centrální banky oznámily globální intervenci na dodání dolarové likvidity, trhy míří nahoru
    Koordinovanou intervenci na dodání dolarové likvidity bankovnímu sektoru oznámil...
  • Centrální banky po celém světě jsou vážně znepokojeny nadhodnocenými nemovitostmi
    Čím vyšší je inflace, tím více se centrální banky obávají bublin na lokálních realitních trzích. Irská a německá centrální banka plánují přísnější regulaci komerčních nemovitostních fondů. Centrální banky po celém světě jsou vážně znepokojeny nadhodnocenými nemovitostními fondy
  • Centrální banky pospíchají, aby zabránily krizi vzájemné důvěry
    Zatímco většina lidí o víkendu odpočívala, finanční instituce nepřetržitě pracovaly na řešení pro banku Credit Suisse, jejíž důvěra byla na hraně. V neděli večer přišla zpráva, že UBS koupila svého problémového švýcarského konkurenta v transakci se všemi akciemi za 3 miliardy švýcarských franků (přibližně 3 miliardy eur), což je značná sleva oproti páteční uzavírací ceně. Ačkoli zatím nejsou jasné všechny podrobnosti a důsledky transakce, investoři si kladou otázku, zda se znovu neopakuje rok 2008.
  • Centrální banky se mění z holubů na jestřáby
    Britská libra včera po zasedání centrální banky posílila, když tři z osmi hlasujících členů bankovní rady nečekaně zvedli ruce pro zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu. Aktuálně je hlavní úroková sazba na úrovni 0,25 procenta. Ekonomové oslovení Reuters očekávali, že pouze jedna členka bankovní rady, a to Kristin Forbes, jejíž mandát vyprší na konci června, bude prosazovat zvýšení sazeb. Pro zvýšení sazeb hlasovali také Ian McCafferty a Michael Saunders. Nakonec zvítězili argumenty pro ponechání sazeb na stávající úrovni. Ty zdůrazňovali zpomalení ekonomického růstu v prvním letošním čtvrtletí a politickou nejistotu po parlamentních volbách. Větší počet členů hlasujících za růst sazeb zvyšuje pravděpodobnost, že banka k tomuto kroku přistoupí v brzké době, a to i navzdory zpomalujícímu ekonomickému růstu. Vyšší sazby vyžaduje rostoucí inflace, která v květnu vystoupala na 2,9 procenta v meziročním srovnání. Na rozdíl od libry, britský akciový index po těchto zprávách oslabil.
  • Centrální banky se předhánějí, která uvolní měnové podmínky více
    Tento týden patří centrální bankám. K jednacímu stolu již v pondělí zasedla ta japonská, dnes jí bude následovat americká centrální banka, ve čtvrtek pak ta evropská. Společným jmenovatelem je, jak ještě více uvolnit měnové podmínky a pomoci ekonomikám zasaženým pandemii koronaviru. Fed ponechá sazby zřejmě beze změny. Na stávající úrovni je ale bude muset držet ještě hodně dlouho. Na přetřes se tak může dostat otázka kontroly výnosové křivky, především jejího krátkého konce. Na druhou stranu se ale může zabývat i tím, zda nezvýšit sazbu na přebytečné rezervy (IOER), popřípadě kdy tak učinit. Ke snížení klíčové úrokové sazby podle našeho názoru nepřistoupí ani Evropská centrální banka. K tomuto kroku sáhne až v červnu. Podle naší prognózy se stávajícím programem QE nevystačí. Na začátku příštího roku ho bude muset rozšířit a prodloužit.
  • Centrální banky se připravují na nový měnový režim
    Zdá se, že centrální banky mnoha zemí po celém světě se připravují na nový měnový režim. Údajně v prvním čtvrtletí roku 2023 přidali do svých zlatých rezerv 228 tun po loňském rekordním nákupu 1 136 tun, což udrželo ceny nad 1 900 USD navzdory jestřábí pozici Federálního rezervního systému.
  • Centrální banky si vzaly dovolenou dřív
    Minulý čtvrtek obnovila ECB svůj závazek ohledně kvantitativního uvolňování - nákupu obrovského množství dluhopisů až do září 2018. Peněžní zásoba bude i nadále masivně růst, stejně jako veřejná zadluženost. Nepříjemná pravda je: jedno euro růstu stojí mnohem víc než to, co přinese. V Austrálii zpráva o solidním výsledku pracovních míst v listopadu opět obnovila naději na širší zotavení a podpořila oživení australské měny.
  • Centrální banky spojují své síly. USA vytisknou tolik peněz, kolik bude potřeba
    Navzdory krachu tří amerických bank a pokusům o záchranu dalších, akciový trh nadále klesá, což vedlo k mnohem nižším výnosům dluhopisů. Sázení na měnové zpřísnění ze strany Federálního rezervního systému nyní ustoupilo, zatímco varování před recesí zesílila.
  • Centrální banky zmírňují jestřábí politiku
    Fed udělal klíčový krok k dalšímu vývoji na akciových trzích. Během tohoto, z pohledu ekonomiky důležitého týdne jsme mohli být svědky prohlášení Maria Draghiho a také včerejšího zasedání Fedu.
  • Centrální banky znovu zdrojem obav, k Fedu se přidává i ECB
    Začátek nového týdne stále ještě formují zprávy z pátku a víkendu. Trhy se musejí srovnat s novými informacemi, než svou pozornost stočí k dalším věcem, třeba evropské snaze řešit energetickou krizi nebo novým makrodatům v kalendáři.
  • Centrální banky způsobily největší spready dluhopisů od roku 2006
    Ale jaký dluhopis zní pondělní otázka. Výnosy amerických státních dvouletých dluhopisů dosáhly víceletého maxima na 0,92 %, zatímco jejich...
  • Centrální depozitář usnadní lidem dohledání cenných papírů
    Společnost Centrální depozitář cenných papírů (CDCP), která vede evidenci zaknihovaných cenných papírů a vypořádává obchody na pražské burze, spustila novou online službu, pomocí které lidé získají informace především o akciích nabytých v rámci kuponové privatizace.
  • Centrální depozitář vstupuje do TARGET2, na pražské burze tak bude možné obchodovat emise denominované v eurech
    Centrální depozitář cenných papírů se stal přímým účastníkem platebního systému TARGET2 jako jeho přidružený vypořádací systém. TARGET2 je clearingový systém provozovaný centrálními bankami zemí eurozóny. Nyní bude možné v České republice emitovat a posléze obchodovat a vypořádávat emise cenných papírů denominovaných v eurech. Od 2. března 2020 tedy probíhá peněžní část vypořádání cenných papírů v centrálním depozitáři v eurech pouze přes TARGET2. To znamená, že pokud chtějí mít účastníci nebo jejich zúčtovací banky umožněno vypořádání DVP (delivery versus payment) v eurech musejí mít zajištěn clearing přes tento platební systém.
  • Centrální sloni v porcelánu
    Ať udělají cokoliv, vždy budou kritizovány. Z jedné strany za to, že neudělaly m...
  • CENTRICA je pionierom energetickej transformácie
    V júli 2020 sme na portáli FXstreet.cz priniesli článok o zaujímavej investičnej príležitosti do spoločnosti CENTRICA. S odstupom času sa táto potvrdzuje a dokonca si myslíme, že súčasné nezvyčajne silné turbulencie v energetickom sektore príležitosť ešte viac zatraktívnia. Pri pohľade na týždenný graf (vid. obrázok) je vidieť prieraz výraznej medvedej trendovej čiary a rovnako je vidieť výraznú horizontálnu rezistenciu. Predpokladáme, že táto bude v najbližších mesiacoch otestovaná. Ak sa tak stane, akcie ponúknu 100% zhodnotenie.
  • Cenu platiny ohrožují úspory v automobilovém průmyslu
    Dnešní zákazník už je imunní vůči nabídkám automobilek, které se snaží zapůsobit na přeplněných výstavních plochách, což některé výrobce přivádí ke změně prodejní strategie. Pro radikální změnu se s ohledem na zmíněné rozhodli v rámci blížícího se automobilového svátku v Paříži (1. říjen) zástupci automobilek Ford, Volvo i Aston Martin, které zde natěšení návštěvníci nenaleznou. Ušetřené náklady hodlá první zmíněný investovat více efektivními způsoby, které mu dovolí oslovit zákaznickou obec ve Francii napřímo. Výrobce dále zvýšil rozpočet na nové experimentální způsoby prodeje o 50%. Veletrhy však Ford nezavrhl úplně a zúčastnil se pařížské konference Le Web, zabývající se digitálními a technickými inovacemi, které úzce souvisí se směrem, kterým se chtějí automobilky v blízké budoucnosti vydat.
  • Cenu ropy zvedají iránské sankce a krize ve Venezuele
    Íránské sankce a krize ve Venezuele neustále ženou ceny ropy nahoru již od listopadu 2014. Světové ceny ropy opět rostou o další 1 %. Jde o nejvyšší úroveň ceny ropy sledovanou od konce roku 2014.
  • Ceny a bonusy na Finanční konferenci ShowFx World v Praze
    Všichni obchodníci a ti, koho zajímá dozvědět se více o obchodování a investicích, jsou zváni 12. května na bezplatnou vzdělávací akci – první Finanční konferenci ShowFx World v Praze.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points