Pátek 29. březen 2024 01:50
reklama
Purple trading AI
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ranní okénko - Vydrží Američanům optimismum?

08.09.2020 10:09  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


26,49

USD/CZK

22,43

EUR/USD

 

1,181

USD/PLN

3,755

Ropa Brent

USD/barel

41,85

Zlato

USD/unce

1930

Aktualizováno

8:35

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnešní datový kalendář je téměř prázdný a jedinou významnější informací tak bude výsledek průzkumu optimismu mezi malými podniky ve Spojených státech. Ten po dramatickém propadu uprostřed pandemie v červnu poměrně rychle opět narostl a od té doby víceméně stagnuje. Ani od srpnového výsledku se nečeká velká změna a index by tak měl jen nepatrně vzrůst o dvě desetiny bodu na úroveň 99,0 bodu.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indikátor důvěry investorů Sentix se v rámci eurozóny v září zvýšil ze srpnových -13,4 na -8,0 bodu. Mírně tím předčil tržní odhady, které počítaly s hodnotou -10,5. Zatímco hodnocení současné situace zůstává na bídných -33 bodech, očekávání ohledně budoucnosti se zlepšila a dosáhla 20,8 bodu.

Výkonnost tuzemského průmyslu pokračuje v náročném procesu zotavování po pandemických restrikcích. Za měsíc červenec na loňský výsledek ztrácela již „jen“ 5 %, což ovšem po červnových -10,5 % (očištěně) znamená citelný posun k lepšímu. Tržby průmyslníků se v červenci meziročně snížily o 3,6 %, přičemž pokles byl zaznamenán z tuzemska (-8,7 %), nikoliv ze zahraničí (+0,6 %). Snížil se i objem nových zakázek a i zde ubylo více těch domácích (-7,8 %) než zahraničních (-1,6 %). Z pohledu jednotlivých odvětví se nejhůře vedlo ve výrobě kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, naopak pozitivní zprávou je zotavování výroby motorových vozidel, která meziročně ztrácela jen 0,7 %

Podle předběžných údajů skončila v červenci bilance českého zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 13,4 mld. Kč. Po sezónním očištění se jedná o 22 mld. Kč. Tahounem červencového pozitivního salda zahraničního obchodu byl růst přebytku bilance motorových vozidel o 6,1 mld. Kč. Deficit bilance s ropou a zemním plynem byl o 4,7 mld. Kč pod hodnotou ze stejného období minulého roku. Za tím stál efekt kombinace nižších cen na světových trzích a nižšího dovezeného množství. Z teritoriálního pohledu dosáhl v červenci vývoz z Česka do Ruska letošní rekordní hodnoty. K zemím, kde český export posílil, patří ještě Slovensko, Polsko, Velká Británie, Itálie a Rumunsko. Oslabení zaznamenal naopak vývoz do Německa. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

12:00

USA

NFIB průzkum optimismu (srpen, v b.)

-

99,0

98,8

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČT: ČR Index spotřebitelských cen, EUR ECB úrokové sazby, USA Index cen průmyslových výrobců, USA nové žád. o pod. v nez.
PÁ: SRN Index spotřebitelských cen (final), USA Index spotřebitelských cen

Autor: Vít Hradil, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Vlna omikronu zatěžuje výrobu v částech USA
    V Německu dnes vyšel finální údaj prosincové inflace. Potvrdil se předchozí odhad nárůstu na 5,3 % meziročně – nejvýše od roku 1992. Z eurozóny nás čeká pouze údaj o vývoji sektoru stavebnictví a z USA dorazí informace o výstavbě nových domů. Dnešní ekonomický kalendář tak pro obchodování na finančních trzích nevysílá žádný důležitý impulz. Výsledek šetření mezi průmyslovými podniky v americkém státě New York, Empire Manufacturing index, se nečekaně výrazně propadl.
  • Ranní okénko - V Německu hrozí pro Q4´21 mírný mezičtvrtletní pokles HDP
    Americké HDP v posledním čtvrtletí roku 2021 vzrostlo podle předběžných údajů o 1,7 % mezičtvrtletně a naplnilo tak ta optimističtější očekávání, medián činil 1,4 %. Dnes jsou s údaji o HDP na řadě některé evropské země. Očekávají se mnohdy i výrazné rozdíly ve výkonu ekonomik, které odráží přísnost restriktivních protipandemických opatření a také strukturu HDP.
  • Ranní okénko - V Německu se čeká zhoršení nálady
    Dnes budeme zvědavi na říjnovou edici indexu ZEW z Německa a eurozóny. U našeho západního souseda se očekává pokračování trendu poklesu složky očekávání, který trvá nepřetržitě již od května letošního roku. Tentokrát by se podle odhadu trhu měl index pod tíhou zádrhelů v logistických řetězcích, které omezují výrobní kapacity, snížit z 26,5 na 23,5 bodu. Poprvé od letošního února by se ovšem mělo zhoršit i hodnocení současné situace, konkrétně pak z 31,9 na 28,0 bodů.
  • Ranní okénko - V Německu se očekává zlepšování sentimentu
    Z Německa dnes dorazí březnové vydání ostře sledovaného indexu ZEW. Trh si od něj slibuje zlepšení v obou měřených aspektech. Hodnocení současné situace by se mělo po klesání, které jsme sledovali prakticky již od října, konečně zvednout, konkrétně pak z únorových -67,2 na -62 bodů. I přesto ovšem zůstane na hony vzdáleno jak pětiletému průměru (26,2), tak i předpandemické úrovni (-15,7). Naproti tomu výhled do budoucnosti by se nárůstem ze 71,2 na 74 bodů měl přiblížit pětiletému maximu (77,4), které dosáhl v září. Tehdejší optimismus ovšem záhy zchladila druhá vlna pandemie a vyhlížené oživení se tak odložilo. Doufejme, že tentokrát bude euforie mít delšího trvání. Podobný vývoj jako v Německu lze očekávat i pro celou eurozónu, kde byl index očekávání jen mírně slabší s 69,6 body, a i zde vlivem pokračujícího procesu vakcinace lze předpokládat další růst.
  • Ranní okénko - Volatilita na trhu s US dluhopisy pokračuje, poslední ekonomická data z Evropy jsou povzbudivá
    Dnes dorazí řada důležitých ekonomických dat z Evropy i USA. Další data z trhu práce v USA od insitutu ADP o tvorbě pracovních míst mohou kontrastovat či potvrdit včerejší JOLTS. V obou případech lze počítat s reakcí investorů. Výsledek ADP je podle analytiků pro březen nastaven na 210 tisíc míst po 242 tisíci v únoru.
  • Ranní okénko - V rámci revize prognózy očekáváme nižší inflaci a rychlejší pokles sazeb
    Ekonomický kalendář hlásí pro předposlední únorový týden volnější tempo, kdy vycházejí především předstihové ukazatele, která jsou sice zajímavá v kontextu dalšího ekonomického vývoje, trh k nim ale obecně přistupuje více rezervovaně a do dění na finančních trzích tak tyto čísla obvykle příliš nepromlouvají. Výjimku tento týden můžou představovat jen středeční zápisky z posledního zasedání Fedu, které by mohly více přiblížit načasování prvního snížení sazeb. Jediný tuzemský ekonomický údaj bude představovat páteční průzkum nálady u spotřebitelů a firem.
  • Ranní okénko - Vrátí se americká inflace na sestupnou dráhu?
    Nejzajímavějším údajem dnešního dne bude vývoj americké inflace a výsledek může napovědět o dalším postupu Fedu. Dezinflační proces probíhá od loňského června, ale v letních měsících se zastavil, když v červenci i v srpnu inflace mírně povyrostla. Nyní trh očekává opětovný pokles, ale měl by být spíše kosmetického charakteru (ze 3,7 % na 3,6 %). Takový vliv již nebudou mít pohonné hmoty, ačkoli i v září pokračoval růst jejich cen ale nižším tempem než v předchozích měsících. Fed tak jako tradičně bude svou pozornost upínat spíše k výsledku jádrové inflace, která by se v meziročním vyjádření měla snížit ze 4,3 % na 4,1 %, ale meziměsíčně se predikuje její nárůst podobně jako v srpnu o 0,3 %. Pokud toto číslo vyjádříme v anualizované podobě, tak se jádrová inflace pohybuje těsně pod 4 %, což může Fed činit neklidným.
  • Ranní okénko - Vrátí se české mzdy k růstu?
    Dnes dorazí klíčové údaje o vývoji na českém trhu práce. Nejprve se dozvíme statistiku průměrných mezd za třetí čtvrtletí letošního roku, od které si slibujeme návrat k reálnému růstu. Ve druhém kvartále sice průměrná reálná mzda poprvé po téměř sedmi letech poklesla, ovšem bylo to do značné míry dáno nucenými uzavírkami provozů a přechodem zaměstnanců na výplatu ze státních podpůrných programů. To se již ve třetím čtvrtletí dělo podstatně méně, a trh i my tak věříme, že se české mzdy reálně opět zvýšily. O něco později se dozvíme i listopadovou hodnotu tuzemské míry nezaměstnanosti, měřené metodikou MPSV. Vzhledem k pokračujícím mzdovým dotačním programům nečekáme velkou změnu v počtu uchazečů o zaměstnání. Zda bude zopakována říjnová hodnota 3,7 %, či dojde k mírnému nárůstu, bude zřejmě pouze otázka zaokrouhlení. My se kloníme k druhé variantě.
  • Ranní okénko - V tomto týdnu vyjde česká a americká inflace
    Z Česka tento týden dorazí takřka kompletní set ekonomických dat včetně inflace, vývoje v průmyslu, zahraničním obchodu, stavu platební bilance a údaji o nezaměstnanosti. S trhy ale bude hýbat především nečekaná eskalace dění na blízkém východě, z ekonomických dat pak bude hrát roli čtvrteční americká inflace spolu se zápisky z posledních zasedání ECB a Fedu. Minulý pátek zveřejněné zápisky ze zasedání ČNB již ukázaly spíše holubičí pohled, kdy někteří členové favorizují relativně brzké snižování sazeb.
  • Ranní okénko - V USA vycházejí měsíční data z trhu práce, v Česku nezaměstnanost
    Dnešek patří datům z trhu práce, kdy hned ráno z české ekonomiky přijde údaj o podílu nezaměstnaných za měsíc listopad. Očekáváme, že nezaměstnanost setrvá na 3,5 %, v dalších měsících pak sezónní vlivy dostanou nezaměstnanost blíže ke 4 %. Námi dopočítávaná sezónně očištěná nezaměstnanost zůstává po celý letošní rok ale takřka neměnná, a i přes zhoršující se ekonomický výhled prozatím nedochází k výraznějšímu zhoršování podmínek na českém trhu práce.
  • Ranní okénko - Výhled v eurozóně se zlepšuje pouze velmi pomalu
    Středa přinese pokračování předstihových ukazatelů, kdy za několik minut vychází výsledek tuzemského konjukturálního průzkumu, v průběhu dne pak dorazí také indexy nákupních manažerů (PMI) z hlavních evropských ekonomik a z USA. V případě Evropy by měl být obrázek vesměs podobný, a to postupné odrážení směrem vzhůru, stále ale na pozadí hodnot značících problémy zejména ve výrobním sektoru. Ve Spojených státech naopak předstihové ukazatele mohou varovat před postupným zpomalováním ekonomiky, na rozdíl od Evropy ale z vyšších úrovní. V Česku lze očekávat pozitivní dopad postupného ústupu inflace na důvěru spotřebitelů, byť výraznější skok může nabídnout až únorový výsledek, kdy bude známá hodnota inflace za leden.
  • Ranní okénko - Výhled v eurozóně zůstává nejistý
    Dnes na trh dorazí várka předstihových ukazatelů z eurozóny, kdy konkrétně půjde o index nákupních manažerů (PMI) ve výrobě a službách. Výsledky ukážou, nakolik se v jednotlivých ekonomikách eurozóny již negativně projevují rostoucí úrokové sazby a zároveň z výsledku vyplyne, jak rychlé může být ekonomické oživení v nejbližších čtvrtletích. Poslední hodnoty ukazovaly na rozkol mezi sektorem výroby a služeb, kdy index výroby obzvláště kvůli slabým výsledkům Německa zůstává hluboko v oblasti recese pod hraniční hodnotou 50 bodů.
  • Ranní okénko - Výhled v Německu na optimismu nepřidal
    Dnešní den nabídne z Evropy pouze finální údaje o listopadové inflaci v eurozóně. Oproti úvodnímu odhadu se neočekává žádná změna. Jádrová inflace by tak měla poklesnout z říjnových 4,2 % na 3,6 % v listopadu a meziroční inflace by se měla snížit z 2,9 % v říjnu na listopadových 2,4 %. Mohlo by se zdát, že 2% inflační cíl je již na dosah, ale cílová rovinka bývá nejtěžší. Důvodem je, že inflace vznikla kombinací nabídkových (růst cen energií, pohonných hmot či problémy v dodavatelských řetězcích) i poptávkových (akumulace úspor během doby covidu, silná domácí poptávka, napjatý trh práce) faktorů, což se odráží na inflačních očekáváních domácností, která zůstávají zvýšená. Zároveň vyprchá efekt zvýšené statistické základny, který působil pozitivně v tomto roce.
  • Ranní okénko - Vyhlídky v Německu zůstávají pesimistické
    Dnes dopoledne se dozvíme nejnovější výsledky průzkumu pomocí indexu ZEW v Německu. V případě aktuálního hodnocení ekonomické situace u našeho západního souseda se očekává další meziměsíční zhoršení a není se čemu divit, protože podobně jako českou tak ani největší evropskou ekonomiku se zatím nepodařilo nastartovat.
  • Ranní okénko - Vyhlížíme klíčový summit EU
    Ze Spojených států dnes v odpoledních hodinách našeho času dorazí pravidelná týdenní informace o stavu tamního trhu práce. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti tam klesá jen velice pozvolně a trh tak počítá i nadále s přibližně 700 tisíci novými žádostmi. Ještě před pandemií bylo za normál přitom považováno zhruba 200 tisíc. O něco příznivější trend vykazuje počet žádostí pokračujících, které vytrvale klesají. Očekávané číslo, tedy 6,4 milionu, je ovšem taktéž na americké poměry spíše astronomické – ještě letos na jaře jich bylo „jen“ zhruba 1,7 milionu.
  • Ranní okénko - Vychází české HDP za 3.Q 2023
    Za pár minut vydá Český statistický úřad hlavní údaj dnešního dne, kterým je úvodní odhad HDP za třetí čtvrtletí tohoto roku v České republice. Ve druhé polovině roku jsme očekávali její postupné oživení, především díky vyšší spotřebě domácností, ale data například z maloobchodu ukazují, že české domácnosti zůstávají obezřetné pravděpodobně s příchodem zimní sezóny, a tak jejich spotřeba zůstává i nadále na nižších úrovních. Zejména z tohoto důvodu snižujeme náš původní odhad mezičtvrtletního růstu z 0,5 % na 0,2 %. Medián trhu je ještě pesimističtější, když predikuje stagnaci (0,0 %). Na pomoc tuzemské ekonomice by mohla přispěchat Česká národní banka, pokud by se na jejím čtvrtečním zasedání našla většina v bankovní radě, která by zvedla ruku pro snížení základní úrokové sazby. Tímto krokem by se začaly uvolňovat podmínky nejen v podnikatelské sféře, ale také na hypotečním trhu, který značně zamrznul.
  • Ranní okénko - Vychází PMI v Německu a eurozóně
    Dnešní den bude ve znamení indexu nákupních manažerů (PMI), kdy se dozvíme listopadový výsledek jak z Německa, tak z celé eurozóny. V případě našeho západního souseda se očekává, že dojde ke zlepšení situace ve zpracovatelském sektoru i v sektoru služeb. Ale stále zůstanou pod hraniční hodnotou 50, kdy zvláště zpracovatelský průmysl se stále potýká s velmi utlumenou poptávkou, mimo jiné v souvislosti s mnohem pomalejším oživením čínské ekonomiky. I to je jeden z důvodů, proč spolková vláda chce podpořit německý průmysl snížením daně z kWh u elektrické energie na minimum povolené Evropskou komisí (na 0,05 centu eur).
  • Ranní okénko - Vychází prosincová inflace
    ČSÚ dnes ráno zveřejnuje měsíční statistiku inflace za prosinec. Jedná se o poslední měsíc, kdy je aktivní úsporný tarif. Impulz ze strany energií by proto měl být umírněný. V meziročním srovnání očekáváme růst regulovaných cen pouze o zhruba jeden procentní bod na 21 %. Inflaci držely v prosinci při zemi také ceny pohonných hmot, které meziměsíčně klesly v průměru okolo 12 %. Naopak ceny potravin dle předběžných dat ČSÚ působily opět ve směru vyšší inflace.
  • Ranní okénko - Vychází průmysl v eurozóně a Fed zveřejní "minutes"
    Z pohledu makro dat je dnes zajímavý kalendář především v USA, kde vyjdou ceny výrobců (PPI). Poněkud netradičně předchází zveřejnění spotřebitelských cen, jež je na řadě zítra. Současně bude zveřejněn zápis z posledního měnověpolitického zasedání Fedu. V eurozóně vyjde jeden důležitý údaj, konkrétně srpnová statistika z průmyslu. Z dílny IMF (Mezinárodní Měnový Fond) vyjde aktualizace tzv. „Fiscal Monitor“.
  • Ranní okénko - Výkon německé ekonomiky dle Ifo indexu ochladne
    Z Německa dnes ráno dorazil další indikátor sentimentu. Tentokrát spotřebitelská důvěra od institutu Gfk. Evropská centrální banka zveřejní zápis z posledního měnového zasedání. Investoři budou číst mezi řádky, zda se nedozví více detailů ohledně přechodu na tzv. forward guidance. V USA vyjde druhý, zpřesněný odhad růstu ekonomiky ve druhém čtvrtletí.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster