Čtvrtek 28. březen 2024 13:57
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei SwiftTrader

Graf dne: Investoři stále sázejí na vzestup amerických akcií

02.09.2020 17:46  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Investoři na opčním trhu zvyšují sázky na nárůst amerických akcií. Poměr put/call opcí obchodovaných na amerických trzích klesl v úterý na 0,5 a pětidenní průměr se dostal na 0,54. Jedná se o nejnižší úroveň průměru tohoto poměru od roku 2010. Rostoucí poptávka po call opcích naznačuje, že se investoři ženou za rally na akciových trzích, které se pohybují na dosah historických rekordů. Opce dává kupujícímu právo koupit (call opce) nebo prodat (put opce) podkladové aktivum za předem stanovenou cenu do určitého data.

Graf ukazuje poměr objemu call a put opcí za poslední rok na amerických burzách. Pokud se poměr pohybuje pod hodnotou 1, můžeme říci, že na trhu převažují býci. Naopak hodnota poměru nad 1 znamená převahu medvědů. Zdroj: Bloomberg

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne: Index Dow Jones by mohl toto čtvrtletí zakončit s nejvyšší ztrátou od roku 1987
    Po vysokém růstu akciových indexů v závěru minulého roku nebyly předpovědi dalšího vývoje zrovna nejoptimističtější, i když s poklesem počítal málokdo. Vlastně nemusíme chodit až tak daleko. Ještě 20. února 2020 dosáhl akciové index S&P 500 historického rekordu a podobně na tom byly také další indexy na Wall Street. S téměř 19 % poklesem však nyní směřuje akciový index S&P 500 k nejhoršímu čtvrtletí od závěru roku 2008. Index Dow Jones se svým 22 % poklesem směřuje dokonce k nejhlubšímu závěru od posledního čtvrtletí 1987. Technologický index Nasdaq se na tom nezdá být alespoň na první pohled tak špatně. Jeho 13 % pokles má ještě daleko k 17,5 % propadu v závěru roku 2018, když vánoční výprodej postihl v první řadě technologické akcie. I přes nevídané poklesy však na tom nejsou akciové indexy nijak tragicky, alespoň ne z pohledu absolutních čísel. Index S&P 500 se dnes pohybuje na úrovních z ledna 2019. Dow Jones dosahuje na úrovně z prosince 2018 a Nasdaq se dokonce pohybuje až na cenách ze září 2019.
  • Graf dne: Index globálních ekonomických překvapení vystoupal na rekordní maximum
    Index globálních ekonomických překvapení banky Citigroup ukázal masivní nárůst pozitivních překvapení ze srovnání výsledků makrodat s jejich předchozími odhady. V tomto měsíci vystoupal na historicky nejvyšší úrovně. Snadno tak překonal dosavadní maxima z roku 2009. Přitom do pozitivního teritoria (kdy počet pozitivních překvapení převýší počet negativních překvapení) se index dostal teprve v červnu. Globálnímu ekonomickému makru se daří překvapovat i přes šíření koronaviru a ekonomické zpomalení v posledních měsících. Poslední výsledky makrodat ukazují na rychlejší korekci ekonomického koronavirového propadu, než se ještě před několika týdny očekávalo.
  • Graf dne: Index JP Morgan hlásí největší rally na Emerging Markets měnách od roku 1998
    Za poslední rok nebyli obchodníci vůbec shovívaví k měnám zemí rozvíjejících se trhů (EM - Emerging Markets). Hlavním ...
  • Graf dne: Index S&P 500 balancuje na hraně tržní korekce
    Index S&P 500 vymazal v dosavadním průběhu čtvrteční seance veškeré letošní zisky. Index ztrácel až 0,9 % a od svých historických maxim z 2. září přišel už o více než desetinu. Pokud se ztráty udrží do dnešního závěru, tak trh vstoupí oficiálně do fáze korekce. Obchodníci se bojí slábnoucího hospodářského oživení. Trhy nepotěšil nejnovější výhled banky Goldman Sachs, která snížila očekávaný růst americké ekonomiky v Q4 na polovinu. I když z americké ekonomiky přicházejí obstojné výsledky makrodat, tak trhy by k pokračování růstu potřebovaly další monetární či fiskální stimuly. O nových stimulačních programech by se v USA mělo začít brzy jednat. Americkým indexům nepomáhá ani posilování USD. Jen v tomto týdnu posílil americký dolar o více než 200 pips na páru s eurem.
  • Graf dne: Index S&P 500 má za sebou nejhorší výsledkovou sezónu od roku 2012
    Výsledková sezóna v USA končí a je čas na malou rekapitulaci. Pouze 2/3 společností z indexu S&P 500 dokázalo v prvním kvartálu překonat očekávání na poli zisku. Jedná se o nejhorší výsledek od roku 2012. Ve druhém kvartálu 2018 se podařilo překonat očekávání takřka 90 % společností. Na poli tržeb překonalo očekávání 59 % společností. Pandemie koronaviru se v prvních třech měsících roku neprojevila plnou silou. Dá se očekávat, že v druhém kvartálu se situace dále zhorší, i když očekávání by měla také výrazně klesnout. Horší výsledky však nezneklidnily akciové investory. Index S&P 500 během výsledkové sezóny silně rostl a dnes se nachází pouze 7,7 % pod svým únorovým historickým maximem.
  • Graf dne: Index S&P 500 nezaznamenal od počátku října více než 1 % ztrátu
    Akciové indexy v posledních měsících prudce rostly a ani ztrátové seance nebylo výrazné. Poklesem o více než 1 % si index S&P 500 naposledy prošel 8. října minulého roku. Celkem tedy jde o 70 seancí v řadě bez více než jednoprocentní ztráty. Dle zjištění agentury Bloomberg se jedná o 27. nejdelší řadu v historii. Většina ztrát se ovšem jednoprocentní hranici ani nepřiblížila. Pouze ve čtyřech z uvedených 70 seancí přesáhly ztráty půl procenta. Pokud se podíváme stejnou optikou na německý index DAX 30, tak ten zaznamenal ve stejném období 3 více než jednoprocentní ztrátové seance.
  • Graf dne: Index S&P 500 roste průměrně o 5 % od začátku října do konce roku
    Pozitivní vývoj na akciových trzích v závěru roku není jenom zdání. Alespoň to potvrzují statistiky průměrných pohybů ...
  • Graf dne: Index S&P 500 roste už 9 z posledních 10 týdnů
    Akciovým trhům se v poslední době dařilo a na sklonku minulého týdne dostaly nový pozitivní impuls ve formě schválení obchodní dohody USA s Čínou. Wall street tak opět navýšila historické úrovně. Index S&P 500 vyrostl v minulém týdnu o 0,73 % na 3168,8 bodů. Jednalo se už o devátý růst z posledních deseti týdnů. Od počátku této růstové vlny vzrostl index o 6,2 % a od začátku roku jsme svědky výjimečného růstu o 26,8 %. Akciím v průběhu roku pomáhaly dobré finanční výsledky společností. Přestože se dlouhou dobu přetřásalo globální ekonomické zpomalení, tak negativní dopad na akciovém trhu nebyl výrazný. Jedním důvodů je expanzivní měnová politika hlavních světových centrálních bank.
  • Graf dne: Index S&P 500 se opět nedostal přes 20 EMA
    Z pohledu technické analýzy existuje jasná překážka růstu indexu S&P 500, která zatím znemožnila pokračování pozitivní korekce. Hlavní rezistencí se stal 20denní exponenciální klouzavý průměr (20 EMA - oranžová čára na grafu). Po 4 seance se index snažil přes tuto hranici neúspěšně dostat a až včerejší propad o 4,4 % znamenal opuštění bojového pole. Exponenciální klouzavý průměr se navíc pohybuje v rozmezí 2600 - 2650 bodů - tedy v zóně rezistence na základě historické Price Action. Futures na americké indexy ukazují dnešní otevření trhu lehce do plusových hodnot. Počet případů koronaviru v USA nicméně narůstá hrozivým tempem a zatím tak neukazuje na pozitivní scénář dalšího vývoje.
  • Graf dne: Investoři masivně sázejí na vzestup cen ropy
    Investoři nalili v minulém týdnu masivní objem hotovosti do amerického ETF fondu, jehož hodnota se odvíjí od vývoje ceny ropy na trzích. Napumpovali do něj dle dat Bloombergu rekordních 765 mil. dolarů. Podobného přílivu investic se fond dočkal naposledy v roce 2015. Cena ropy WTI se v minulém týdnu přiblížila úrovni 20 USD/bbl, přitom ještě před měsícem se pohybovala nad 50 USD/bbl. Dnes se cena WTI pohybuje v blízkosti 24 USD/bbl. Propad cen ropy je důsledkem neschválení dohody mezi Saúdskou Arábií (OPEC) a Ruskem o pokračování těžebních kvót. Na straně poptávky se pak projevuje výrazné zpomalení ekonomické aktivity v souvislosti s globálním šířením koronaviru. Extrémní příliv hotovosti do ETF ropného fondu napovídá, že nemalá část trhu sází na vzestup cen ropy. Je už cenové dno na ropě za námi?
  • Graf dne - ITA40 (20.07.2022)
    Itálie je na pokraji další politické krize. Premiér Draghi podal minulý týden rezignaci na svůj post kvůli nedostatku podpory ve své vládní koalici. Italský prezident Mattarella však Draghiho rezignaci nepřijal a místo toho ho požádal, aby hledal většinu, která by ho podpořila. Technokratickou vládu Maria Draghiho sice podporovala většina stran v italském parlamentu, ale její udržení nemusí být snadný úkol. Hnutí Pěti hvězd odmítlo dát Draghimu bianco, zatímco Forza Italian a League o víkendu signalizovaly, že jsou připraveny opustit vládu.
  • Graf dne: ITA40 (24.01.2022)
    Italský parlament se dnes schází k volbě prezidenta země. Na rozdíl od mnoha západních evropských zemí, kde občané volí prezidenta přímo, mají v Itálii toto právo členové parlamentu a regionální zástupci. Na volbě se tak podílí 630 poslanců, 320 senátorů a 58 představitelů regionálních vlád. Kandidát potřebuje ke svému zvolení 2/3 hlasů v prvních 3 kolech a více než 50 % hlasů v kole čtvrtém.
  • Graf dne: Jádrová inflace v USA vyskočila nejvíce od roku 1991
    Meziroční tempo indexu CPI v USA vzrostlo v červenci o 1 % z červnových 0,6 %. Očekávání analytiků byla nastavena na růst o 0,8 %. Jedná se o nejvyšší meziroční růst za poslední čtyři měsíce. Jádrová inflace (bez volatilních cen potravin a paliv) vzrostla o 1,6 % z předchozích 1,2 %. Trh však čekal pouze nárůst o 1,1 %. Na měsíční bázi vzrostla inflace o 0,6 %. Odhad analytiků byl na poloviční úrovni. Jednalo se o nejvyšší meziměsíční nárůst za poslední takřka 3 dekády. Růst se týkal hlavně cen automobilů, paliv a textilu. Vysoký růst inflace je důsledkem konce protikoronavirových opatření a návratu spotřebitelů do maloobchodních řetězců. Návrat inflace na předkrizové úrovně se z posledních dat zdát být rychlejší, než se dosud soudilo. Nemělo by se však jednat o začátek nové inflační vlny. Vyšší nezaměstnanost by totiž měla držet růst mezd na nižších úrovních, než bylo standardem před koronavirovou krizí.
  • Graf dne: JAP225 (09.06.2023) 🚀
    Po dvoudenním poklesu z 33letého maxima se japonský průměr akcií Nikkei v pátek odrazil. Index Nikkei do poledne vzrostl o 1,61 % na 32 149,76, čímž se zotavil téměř o 4 % ze středečního 33letého maxima. Index je na dobré cestě k dokončení devítitýdenního postupu a představuje nejdelší vítěznou sérii za více než pět let. Od 2. června se vyšplhal téměř o 2 %, čímž prodloužil svůj náskok od 7. dubna na 17 %.
  • Graf dne - JAP225 (21.03.2024)
    Japonský index Nikkei 225 dnes posílil o více než 2,00 % a potvrdil překonání rekordní úrovně 40 000 bodů. Index zaznamenal již sedmou růstovou seanci v řadě, když nashromáždil nárůst o více než 6,00 %. Růst následuje po dobrém týdnu na Wall Street a rozhodnutích japonské centrální banky (BoJ) a včerejšího zasedání Federálního rezervního systému, které investoři přijali pozitivně. Dnes byly rovněž zveřejněny údaje o PMI a obchodní bilance Japonska:
  • Graf dne: JAP225 (22.02.2024)
    Japonský index Nikkei 225 (kontrakt JAP225) si během dnešní seance připisuje více než 2 % a překonává historickou hodnotu ATH z roku 1989.
  • Graf dne: JAP225 (23.03.2022)
    Akcie v asijsko-pacifickém regionu po silném růstu na Wall Street včera posílily. Japonský Nikkei 225 (JAP225) byl nejvýkonnějším v regionu se ziskem 3 %. Index těžil z celkového zlepšení nálad zaznamenaného na globálních trzích. Objevily se však zprávy specifické pro jednotlivé země, které mohly sentiment vůči japonským akciím dále vylepšit. Japonský list Yomiuri totiž uvedl, že premiér Kishida pravděpodobně projde dalším kolem fiskální podpory, aby zmírnil ránu rostoucích cen energií a zboží. Podrobnosti nejsou však prozatím známé.
  • Graf dne: JAP225(31.05.2023) 📈
    Přestože Nikkei 225 nedávno dosáhl historických maxim kolem 31 500 bodů, nálada na japonském trhu může být v tuto chvíli smíšená. Na jedné straně se investoři snaží zhodnotit potenciál trhu s polovodiči a AI, na druhé straně dostávají slabší než očekávaná data z fundamentální ekonomiky.
  • Graf dne - JP225 (14.03.2024)
    Velká pozornost trhů se v poslední době soustředí na Japonsko, protože se objevuje stále více signálů naznačujících, že Bank of Japan brzy opustí záporné úrokové sazby. Odbory informují o největším zvýšení mezd v letošních mzdových jednáních za posledních deset let. To je důležité, protože vyšší mzdy podporují inflaci a Japonsko se již několik let potýká s inflací, která je nižší než cílová. Po pandemii sice inflace vyskočila nad cíl, ale panují obavy, zda se tento nadcílový růst cen udrží. Výsledky mzdových jednání takovou možnost výrazně posilují a očekává se, že BoJ brzy zvýší sazby. Trhy začaly počítat se zvýšením sazeb již na zasedání příští týden, přičemž silnější JPY vytváří tlak na domácí akcie. Normalizace politiky by také naznačila zrušení nákupů ETF. Jelikož však Bank of Japan v současné době vlastní přibližně 7 % místního akciového trhu, je velmi nepravděpodobné, že by tyto podíly začala brzy nebo rychle prodávat, protože by to mělo na domácí akcie masivní negativní dopad.
  • Graf dne: Kiwi se nachází na důležité technické úrovni
    Novozélandský dolar se z pandemie COVID-19 zotavil velmi dobře. Už během letních měsíců vyšplhal pár NZDUSD na předpandemické hodnoty. Růst NZD však s nástupem podzimu obrátil směr a od konce srpna už NZDUSD oslabil o 2 %. Pár se aktuálně nachází na významném technickém supportu dlouhodobé rostoucí trendové čáry, která je navíc posílena o 100 denní klouzavý průměr. Pokud instrument významnou bariéru prorazí, mohli bychom se dočkat další korekce postpandemického růstu. Za posledním poklesem stojí poznámky představitelů novozélandské centrální banky (RBNZ) o přípravě na negativní úrokové sazby a nový monetární stimul. Hlavní ekonom RBNZ Yuong Ha dnes řekl reportérům, že "měli bychom raději udělat příliš mnoho příliš brzo než příliš málo a příliš pozdě".
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani