Úterý 19. březen 2024 12:41
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster

Rozbřesk: Český kurzarbeit na obzoru, Fed mění přístup k inflaci i nezaměstnanosti

28.08.2020 09:07  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Firmy sice z programu Antivirus A a B čerpají stále méně peněz, avšak s nezaměstnaností v ČR to zatím vůbec nic nedělá. Z přehledu MPSV vyplývá, že boom čerpání „dotací“ na mzdy v rámci české obdoby kurzarbeitu již skončil. I když tyto programy mají fungovat ještě další dva měsíce, od dubna se čerpání peněz postupně snižuje.

Z rekordních 7,3 mld. korun až na červencových 632 milionů. Pro úplnost je třeba dodat, že červencová data ještě nemusí být úplná, nicméně žádné velké překvapení se v tomto směru asi čekat nedá. Zapomenout nelze ani na Antivirus C, v rámci kterého je firmám odpouštěno pojistné. Zveřejněné statistiky – prozatím jen červnové – uvádějí částku 4,1 mld. korun. Dohromady tedy jde o 21,4 mld. korun, které stát vyplatil nebo nezískal do veřejných rozpočtů.

Zatímco Antivir má před sebou ještě dva měsíce, začíná se rýsovat skutečný kurzarbeit, který by měl vypadat diametrálně odlišně. Základním rozdílem je fakt, že tentokrát by peníze získávali za předem daných podmínek přímo postižení zaměstnanci a nikoliv firmy, a to až po dobu devíti měsíců. Základním předpokladem však je, aby tito pracovníci pracovali minimálně dva dny v týdnu, aby pak by mohli postupně dostávat 70 % a nakonec 60 % svého výdělku (v případě rekvalifikace dokonce 80 %), maximálně však 1,5násobek mzdy. Program by mohla odstartovat vláda v případě, že by prudce vzrostla nezaměstnanost nebo při jiné mimořádné situaci.

Je nepochybně dobré, že se do českého právního rámce dostane standardnější nástroj podpory firem, který má předem jasná pravidla včetně délky trvání, nicméně na druhou stranu je evidentní, že ani takové řešení nemusí v krajních situacích stačit. Už samotná podmínka odpracovaných dnů pro každého jednotlivého zaměstnance může být v situaci karantény, živelné pohromy nebo kyberútoku docela tvrdá. Už před několik málo měsíci se totiž ukázalo, jak „málo“ stačí, aby celé obory ekonomiky přišly téměř ze dne na den třeba o 90 % měsíčních tržeb. Firmy, které budou chtít v takové situaci udržet zaměstnance, jim tak budou muset najít alespoň na dva dny v týdnu nějakou práci a samozřejmě za tuto práci i platit mzdy. I když jde možná jen o snahu vyhnout se prodlužování agónie neperspektivních firem, nezbývá než doufat, že realita tyto krajní meze neotestuje. 


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Potom, co koruna ve středu prozatím vzdala snahu o prolomení šestadvacítky, se ve čtvrtek pohybovala v pásmu 26,20-26,30 EUR/CZK. Alespoň o kousek se přiblížila k prognóze ČNB, která pro toto čtvrtletí počítá s průměrným kurzem 26,70, a prozatím se tak snížila pravděpodobnost realizace jednoho z citlivostních scénářů centrální banky předpokládajícího další snížení úrokových sazeb v reakci na rychlé posílení koruny. Jak vyplývá ze situace na dalších středoevropských trzích, současné dění spíše souvisí s náladami na zahraničních trzích spíše, než že by šlo ruku v ruce s domácími fundamenty.

Na dluhopisovém trhu se MF podařilo tento týden prodat bondy v hodnotě 5,4 mld. korun a vedle toho si samo ministerstvo do svého portfolia nakoupilo papíry za necelých osm miliard korun. Vzhledem k omezené nabídce bondů v srpnu a relativně chudém kalendáři pro září je vidět, že MF zřejmě není pod tlakem nedostatku likvidity. 

Zahraniční forex

Americký dolar se po vystoupení guvernéra Fedu Powella dostal včera opět pod tlak. Americký Fed má nově cílovat průměrnou inflaci, což ve výsledku bude znamenat delší období “extrémně” nízkých úrokových sazeb. Stejně tak Fed oznámil nový přístup k cílení zaměstnanosti – nově se bude zaměřovat především na nižší příjmové skupiny. Dolar se v reakci vrátil do blízkosti 1,19 EUR/USD. Zdá se však, že na testování klíčové úrovně 1,20 zatím nebude mít měnový pár dostatek síly.

Akcie
Těsně před včerejším obchodováním ve Spojených Státech vykazovaly trhy určitou dávku nervozity. Investoři totiž čekali na vystoupení šéfa Fedu Powella. Garance zásoby levných peněz a vyšší cíl inflace tak pošťuchoval trhy výš. Index S&P nakonec rostl o 0,2 % na 3484 b. Akcie Tesly pokračovaly ve své spanilé jízdě (+4 %). Další zajímavou zprávou byly choutky Walmartu (+4,5 %), který podle všeho bude ve spojení s Microsoftem (+2,5 %) usilovat o sociální síť TikTok. Technologický index Nasdaq byl ale včera pod taktovkou prodejců. Největší váhy indexu ztrácely jedno až dvě procenta Apple -1,2 %, Alphabet INC-A -0,9 %, Amazon -1,2 %, Facebook -3,5 %. DJIA +0,6 %, S&P + 0,2 %, Nasdaq -0,3 %.

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Českou korunu posiluje vyšší inflace a optimismus. Co čekat dál?
    Česká koruna včera vyrazila vstříc novým ziskům a dostala se až do okolí 25,15 EUR/CZK. Od nového roku si tak připsala skoro jeden a půl procenta (optikou posledních let nebývale prudký zisk) a je na dostřel od post-intervenčních maxim. Co stojí za poslední vlnou optimismu a má šanci vydržet?
  • Rozbřesk: Česko versus Německo = tvrdý lockdown versus otevřená kadeřnictví a ZOO
    Česko opět zamířilo do tvrdého lockdownu. I když průmysl a velké podniky nadále “jedou”, je těžké si představit, že bychom zvládli zkrotit reprodukční číslo a nárůst nových případů bez omezení výroby nebo zavedení povinného očkování ve velkých podnicích.
  • Rozbřesk: Česko ve vleku Německa hlásí rychlý “letní” růst, jde však o “staré” číslo
    Dnešek je dalším dnem pravdy. Dozvídáme se, jak se ekonomice dařilo ve třetím kvartále. Jak moc se dokázala po jarním propadáku nadechnout a nabrat síly před druhou vlnou pandemie. Již včerejší čísla z USA ukázala rekordní nárůst ekonomiky o více než 7 % a dnešní ranní čísla z Německa potvrdila podobný, i když o něco slabší růst i v největší evropské ekonomice – v Německu. Celá eurozóna nicméně mohla v létě přidat také okolo 7 %. Česká jsou v souladu s našimi odhady o něco slabší - mezikvartální růst 6,2 %, meziroční pokles o 5,8 %.
  • Rozbřesk: Česko vstupuje do recese. Důvodem vysoká inflace a propad reálných příjmů domácností
    Česká ekonomika ve třetím kvartále podle našich očekávání poklesla o něco méně, než naznačoval předběžný odhad (o 0,2 % mezikvartálně), což zpomalilo meziroční dynamiku na 1,7 %. Česko tak vstupuje do recese, kterou ovšem zatím způsobuje prakticky výhradně spotřeba domácností, která ubrala z meziroční dynamiky HDP 2,7procentního bodu (nejvíce od covidového startu do roku 2021). Tentokrát však důvodem nejsou zavřené obchody a restaurace, po jejichž otevření spojeným s uvolněním covidových opatření na jaře 2021 spotřeba hnaná úsporami opět rychle rostla. Nyní je důvodem poklesu spotřeby vysoká inflace a prudký propad reálných příjmů českých domácností, který v nadcházejících kvartálech bude působit ještě více. Navíc české ekonomice nebude v budoucnu pomáhat zahraniční obchod a investice, kterým se ve třetím kvartále dařilo díky poklesu napětí ve výrobních řetězcích (pokles cen v mezinárodní logistice, lepší dostupnost komponent v sektoru automotive).
  • Rozbřesk: Česko vykázalo nižší prosincovou inflaci, zásadní však bude leden
    Tuzemská inflace v prosinci meziměsíčně stagnovala a meziroční dynamika proto zvolnila z listopadových 16,2 % na 15,8 %. Oproti našemu očekávání šlo o lehce nižší dynamiku, vzhledem k celkové výši inflace a vysoké volatilitě řady položek nepovažujeme celkovou prosincovou odchylku od konsensu i našeho odhadu za zásadní. Průměrná míra inflace za celý rok 2022 činila 15,1 % – od vzniku samostatné České republiky byla inflace vyšší jen v roce 1993, a to 20,8 %.
  • Rozbřesk: Česko zpět na cestě do čtvrtého stupně, v centru pozornosti brexit a evropský rozpočet
    Česko je zpět na cestě do čtvrtého stupně rizika protiepidemického systému PES. Od začátku posledního rozvolnění bylo jasné, že přichází stále na velice nebezpečných úrovních – přírůstky počtu nakažených byly na úrovních, kde Izrael v září připravoval “tvrdý lockdown”, vir se zjevně ve velké části republiky šířil komunitně a pozitivita testů byla vysoká. V takové situaci stačí relativně málo k tomu, abychom si rychle zadělali na nový problém.
  • Rozbřesk: Česko ztrácí tempo, americká ropa na ceně
    Podle předběžného odhadu se HDP ve třetím čtvrtletí mezikvartálně zvýšil jen o 0,3 % - tedy na necelou polovinu předchozího výsledku – a v meziročním vyjádření se jeho tempo snížilo na 2,5 %. Bez podrobnějších čísel můžeme jen spekulovat, co přesně výkon českého hospodářství ovlivnilo, ale dvě základní hypotézy nepochybně vyřknout lze.
  • Rozbřesk - Český absurdistán: výnos dvouletého dluhopisu -1 %, inflace +2 %
    Včera se obchodoval dvouletý český vládní dluhopis s výnosem nižším než mínus 1 %. Český krátkodobý vládní dluh je tak prakticky nejníže úročeným dluhem na světě, když jediní, kdo nám aktuálně konkurují, jsou jenom Švýcaři.
  • Rozbřesk: Český automotive zaostává za Německem. Odrazí se to v dynamice mezd?
    Šéf odborů Škody Auto Jaroslav Povšík dnes v Hospodářských novinách přiznal, že dodávky čipů v rámci koncernu jsou špatné a že spolu se Seatem tahají za kratší konec provazu. Obává se proto, že i příští rok nebude možné vyrobit přes 200 tisíc vozů, a situace se nijak dramaticky nevylepší.
  • Rozbřesk: Český běžný účet po letech v mínusu
    Běžný účet platební bilance občas slouží jako lakmusový papírek, který naznačuje zdraví každé ekonomiky, respektive je docela dobrým indikátorem blížící se finanční krize. V dobrých časech se mu, třeba v případě ČR, však až taková pozornost nevěnovala. Od roku 2014 končil pravidelně jako přebytkový a větší zájem vyvolal teprve až na konci kurzových intervencí. Do jisté míry totiž vyjadřuje, jak je česká ekonomika schopna vnitřními silami generovat příliv peněz ze zahraničí a docela dobře se dal právě jeho nepříliš vysoký výsledek porovnávat s nahromaděným objemem horkého kapitálu přicházejícího s koncem intervenčního režimu. Nebyl to nijak povzbudivý poměr, protože v nejlepších časech takto ČR dosahovala kladného salda na běžném účtu cca 1,7 % HDP ročně, zatímco objem příchozího, řekněme spekulativního kapitálu se přiblížil hranici 40 % HDP. Na to, aby mohl případně hladce odejít bez výrazného tlaku na kurz koruny, rozhodně česká ekonomika sama o sobě dostatečné zdroje eur vygenerovat nedokáže. A ty, které sem přišly, má už dávno ve své bilanci ČNB.
  • Rozbřesk: Český maloobchod na vlně květnových rozvolnění…
    Dnešní květnový výsledek maloobchodních tržeb může patřit k těm dobrým letním zprávám. Maloobchodní tržby bez prodejů motorových vozidel stouply meziročně bez očištění o 8,1 procenta. Trh čekal tempo zhruba poloviční. Přírůstky nakažených (nejen) díky postupující vakcinaci poklesly v květnu z více než dvou tisíc nových případů na méně než pět set nových nakažených za den. I v důsledku toho došlo na první vlny výraznějších rozvolnění - otevíraly se školy, zahrádky, hotely a zmírňovala se pravidla pro kulturní akce. A proto se viditelně vylepšil index mobility mapující pohyb lidí v maloobchodě, pohostinství a rekreačních objektech.
  • Rozbřesk: Český maloobchod utrpěl v lockdownu méně, než se čekalo
    Dnes a zítra přicházejí asi nejzajímavější čísla z tuzemské ekonomiky. Ta dnešní za tuzemský maloobchod v dalším lockdownovém měsíci dopadla lépe než analytici očekávali. Maloobchodní tržby bez motorových vozidel v únoru meziročně bez očištění klesly o 5,8 %, zatímco konsensus byl nastaven na proprad o 7,8 %. Meziměsíčně po očištění o sezónní vlivy dokonce vzrostly o 2,8 %. A jak na tom bylo v únoru nejvýznamnější tuzemské odvětví – průmysl, se dozvíme zítra.
  • Rozbřesk: Český průmysl ovládl pesimismus
    S předběžně odhadnutým růstem o 0,6 % si česká ekonomika ve druhém kvartále nevedla vůbec zle ve srovnání s tím zbytkem Evropy, který vůbec dokázal své HDP ve stejném čase odhadnout či vypočítat. Co přesně za tímto výsledkem stálo, se dozvíme sice až v pátek, ale už podle prvního komentáře statistického úřadu je zřejmé, že motorem ekonomického růstu tentokrát nebylo největší tuzemské odvětví – průmysl – ale některé služby. Navzdory (zřejmě) počínající německé recesi se ekonomice podařilo udržet si tempo nastavené už na začátku roku, se kterým sice nemůžeme soupeřit s Maďarskem nebo Polskem, avšak stále trojnásobným ve srovnání třeba s eurozónou.
  • Rozbřesk: Český realitní trh - na obzoru ochlazení, zatím ne pád
    Ceny na českém realitním trhu pomalu začínají zvolňovat svůj růst. Nejedná se však o žádný pád, zatím spíše o pozvolné sešlapování brzdového pedálu. Ve druhém kvartále 2022 ceny stávajících bytů stále mezikvartálně rostly o 5,3 % (6,2 % v prvním kvartále 2022 a 7,3 % ve čtvrtém kvartále 2021). Výrazněji zpomaluje dynamika v hlavním městě, kde ceny stávajících bytů rostly jenom o 1,8 % mezikvartálně a ceny nových bytů prakticky stagnovaly.
  • Rozbřesk: Český realitní trh se v roce 2018 dál přehřívá
    Poslední data z OECD ukazují, že nadhodnocenost českého realitního trhu postupně narůstá. I když v roce 2018 postupně zvolňuje dynamika růstu cen nemovitostí, ty pořád pádí meziročně vpřed rychleji než nájmy nebo mzdy. Především vůči příjmům domácností jsou tak ceny nemovitostí hodně vysoko nad dlouhodobým průměrem - podle našich propočtů skoro 2 směrodatné odchylky. Z tohoto pohledu se zdá nadhodnocení vůči nájmům o poznání menší - poměr cen nemovitostí k nájmům je nad dlouhodobým průměrem stále necelou jednu směrodatnou odchylku. Poslední čísla tak potvrzují naše závěry z konce minulého roku. Český realitní trh je v průměru drahý pro domácnosti, které chtějí bydlet - koupit nemovitost a splácet ji ze svého příjmu. Naopak nemusí být nutně předražené pro domácnosti, které peníze jednoduše mají, chtějí je do nemovitostí uložit a inkasovat nájem.
  • Rozbřesk: Český rozpočet dál láme rekordy a půl biliónový schodek začíná být realitou
    Český rozpočet dál láme rekordy. Za prvních pět měsíců dosáhl schodek 255 miliard korun. To je více než polovina letošního plánu, který možná na začátku roku vypadal hodně nadsazeně…, dnes už je však půl biliónový deficit realistickým základním scénářem.
  • Rozbřesk: Český rozpočet míří k rekordnímu schodku
    Český rozpočet láme nové rekordy - za první čtyři měsíce deficit narostl na rekordních 192 miliard korun (ze 125 miliard v březnu). Zatímco z počátku roku vypadal plán ministryně Schillerové počítající s deficitem 500 miliard korun jako přehnaně pesimistický, a již tradičně vytvořený s velkou rezervou, po čtyřech měsících je vše jinak. Třetina roku je za námi a pokud se něco zásadního nezmění, můžeme být za deficit okolo půl bilionu korun ještě rádi.
  • Rozbřesk: Český růst hluboko pod trojkou regionu
    Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku rostla o půl procenta – tedy stejně jako v úvodu roku. V meziročním srovnání však v důsledku vysokého srovnávacího základu tempo HDP propadlo až na 2,3 %. Na první pohled je to hodně velký sešup ze 4,2 % dosažených v prvním čtvrtletí, avšak ve skutečnosti to až takové překvapení není. S číslem hluboko pod trojkou se více méně počítalo na trhu i v centrální bance. Česká ekonomika se už fakticky dostává na hranici svých možností, takže vlastně ani prostor pro zrychlení zatím nemá. Úspěšné firmy jedou naplno a na další expanzi nemají v danou chvíli ani technologie, ani zaměstnance.
  • Rozbřesk: Čeští centrální bankéři se do snižování sazeb nehrnou
    Na úvod nového týdne ještě stojí za to ohlédnout se za pátečními předběžnými výsledky indexu nákupních manažerů v eurozóně, který v mezičase, než budou k dispozici zpožděná tvrdá data, indikuje dění v průmyslu i ve službách. Tentokrát celkový index pod vlivem nastupující druhé vlny pandemie zamířil zpět pod padesátku. O pokles se postaraly služby, které tíží obavy z dalších potenciálních proti-pandemických omezení, zatímco průmysl dál pokračoval v růstu v dosahovaní krátkodobých maxim. Situace v německém průmyslu, na který je do jisté míry navázán i ten tuzemský, zůstává velmi příznivá nejenom z pohledu aktuálního růstu, ale i nových zakázek.
  • Rozbřesk: Čína hlásí nejhorší HDP od krize a napětí na italských dluhopisech stoupá
    Čína zaznamenala nejpomalejší růst za posledních deset let (6,5 %). To není dobré znamení pro ekonomiku, která v budoucnu podle našich analýz může být jedním z epicenter finanční krize.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024