Úterý 19. březen 2024 08:03
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Sedm mýtů spojených s důchodem aneb Proč neřešíme zajištění na stáří?

27.08.2020 14:30  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh ČR

Že je český penzijní systém dlouhodobě neudržitelný, je známý a často opakovaný fakt. Že stát se nepostará a bude jen hůř, slyšíme ze všech stran. Přesto však stále někteří před problémem zavírají oči a čekají, že se to „nějak vyřeší“. Často i proto, že místo faktů věříme nepodloženým mýtům.

1) Důchodu se stejně nedožiju

Tak toto neví nikdo z nás. Věk odchodu do důchodu se sice posunuje, zároveň ale roste i věk dožití. V roce 2018 bylo ve věkové kategorii 65 a více let 19 % obyvatel, v roce 2025 to bude 22 % a v roce 2050 to bude už každý třetí Čech. V současné době tráví senioři v důchodu zhruba 25 let. Navíc roste nejen celkový věk, ale také se prodlužuje doba tzv. aktivního stáří, tedy počet let, kdy už pobíráte důchod, ale stále chcete žít aktivní život, cestovat, dopřávat si zážitky. A to není zadarmo.

2) Nemám na to, abych platil horentní poplatky penzijním společnostem. Radši si nechám peníze na běžném účtu.

Společnosti, které hospodaří s penězi určenými na penzijní spoření, jsou nuceny se řídit zákonem. Účastnické i transformované penzijní fondy tak mají zákonem regulované poplatky na úrovni, která je nižší než u drtivé většiny finančních produktů. Platí z nich například náklady na zhodnocení prostředků účastníků penzijního spoření, provize a samotnou správu fondů. Tyto fondy si tedy nemohou stanovit poplatky dle svého mínění. Proto je doplňkové penzijní spoření jeden z nejlevnějších finančních produktů.

3) Splácím hypotéku a tím se zajišťuju na stáří

Obzvláště v Čechách platí vlastní nemovitost za záruku poklidného života ve stáří. Podnájem není u rodin příliš oblíbený, tím spíš, když uváží, že se nájem často vyrovná splátce hypotéky. Když člověk po dvaceti, třiceti letech splatí hypotéku, uleví se mu, přibude disponibilních prostředků z měsíční výplaty a zároveň ho v penzi nečeká placení podnájmu. To je určitě fajn základ, jenže nemovitost vám složenky za energie nezaplatí, a pokud nechcete jen „dožít“, ale důchod si aspoň trochu užít, musíte na to mít.

4) Posílám na penzijko tři stovky měsíčně, tak jsem v klidu.

Penzijní připojištění by mělo tvořit základní kámen našeho zabezpečení i přesto, že vzhledem k současným nízkým úrokovým sazbám na trhu nepřináší žádné zásadní výnosy. Záleží nicméně na jeho nastavení. S blížícím se věkem odchodu do důchodu bychom měli volit konzervativnější investiční strategie, zatímco pokud nám do důchodu ještě zbývá spousta času, můžeme si dovolit být odvážnější a volit strategii dynamičtější, s perspektivou vyššího výnosu. Tak jako tak, na penzijko si sice můžete posílat, kolik chcete, nicméně příspěvek pod 500 Kč měsíčně ztrácí smysl, optimální částkou je 1000 Kč, kdy čerpáte maximální příspěvek státu.

5) Investice nepotřebuji, ty jsou jenom pro bohaté

Ani s penzijkem se nedá říci, že budete v důchodu za vodou. Jako další stavební kámen je důležité zvolit vhodný způsob investování. Pro zajištění na stáří jsou určeny především pravidelné investice. Drobným investorům umožňují investovat i menší částky od několika stokorun měsíčně a zároveň automaticky zajišťují diverzifikaci portfolia. Navíc jsou nastaveny tak, aby zohlednily v dlouhodobém horizontu různé tržní krize, které mohou nastat.

6) Svěřit peníze institucím je zbytečné riziko.

Mnozí mají strach, že o úspory, které svěří penzijním fondům nebo obecně jakékoli finanční instituci mohou přijít. Potvrdil to i nedávný průzkum finanční gramotnosti Čechů Ministerstva financí, podle kterého tři čtvrtiny respondentů raději spoří na bankovních účtech nebo prostřednictvím stavebního spoření a za posledních pět let se významně zvýšil i podíl těch, kteří spořili také v hotovosti (z 34 % na 58 %). Češi jsou prostě konzervativní.

Je sice pravda, že s výjimkou transformovaných fondů už neplatí povinnost fondů skončit každý rok v kladných číslech, lze ale například spořit se zárukou, že na konci programu bude na penzijním účtu nejméně taková částka, kterou jste do něj celkově vložili. Navíc penzijní připojištění prošlo k 1. 1. 2013 zásadní změnou, kdy došlo k oddělení majetku akcionáře a účastníka penzijního připojištění, čímž se produkt stal průhlednějším a bezpečnějším. Takže netřeba se obávat.

7) Stát se nějak postará, přece musí. Důchodová krize je jen fáma

Bohužel není. Současný průběžný důchodový systém vychází z principu, že lidé v produktivním věku ze svých daní platí důchody seniorů a očekávají, že jejich důchody zajistí budoucí generace. Funguje to, ovšem za předpokladu růstu populace. A zde je jádro problému: populace naopak stárne a tím klesá i přísun prostředků do systému. Nezadržitelně se tak blížíme ke stavu, kdy ve státní kase na důchody prostě nebude dost. Ani posouvání věku odchodu do důchodu a další spíše kosmetické změny parametrů nic neřeší. Reforma je nevyhnutelná, ale zároveň velmi nepopulárním tématem, a tak se do ní nikdo nehrne. A tak nám občanům nezbývá nic jiného, než vzít svoji penzi do vlastních rukou, a to čím dříve, tím lépe.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • SEC údajne vyšetruje spoločnosť Exxon pre oceňovanie aktív
    Akcie spoločnosti ExxonMobil (XOM.US) poklesli takmer o 5% po tom, čo denník The Wall Street Journal uviedol, že SEC začal vyšetrovanie ropného giganta po sťažnosti zamestnancov na informovanie o ocenení majetku. Sťažnosť ukazuje, že zamestnanci boli nútení „agresívne predpokladať“, ako rýchlo môže spoločnosť vrtať studne na svojich poliach v permskej kotline v Texase, aby tak odôvodnila vysoké ocenenie, ktoré chcela spoločnosť priradiť k majetku. Najmenej jeden z pracovníkov zapojených do sťažnosti bol minulý rok prepustený, uviedol pre WSJ informovaný zdroj. Sťažnosť viedla k vyšetrovaniu SEC, informovali zdroje. Hovorca spoločnosti Exxon - Casey Norton odmietol komentovať, či ide o vyšetrovanie.
  • Sečteno, podtrženo, loňská pandemická ztráta české ekonomiky činí zhruba 600 miliard korun. Bez silné zahraniční poptávky po českém exportu v druhé půli roku by byla ještě výrazně vyšší
    Tuzemská ekonomika loni ve čtvrtém čtvrtletí podala nad očekávání dobrý výkon. Propadla se totiž meziročně pouze o 4,7 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů očekávali, že spadne o rovných pět procent. Pětiprocentní pokles avizoval také předběžný odhad ČSÚ, který však dnes statistici příznivým směrem, o tři desetiny procentního bodu, zlepšili. Loňský celoroční pokles ekonomiky ovšem vykazuje stejně jako podle předběžného údaje ČSÚ hodnostu 5,6 procenta.
  • Sedací vak fotbalový míč do dětského pokoje i pro dospělé
    Současný životní styl moderního civilizovaného světa zmítá stres. Je to svým způsobem daň za technický pokrok, který ...
  • Sedem grafov k rope
    Posledne som natrafil na viacero zaujímavých grafov k rope. Pôvodne som ich chcel zaradiť k obrázkom dňa, ale nejako s...
  • Sedem gréckych prikázaní záchrany
    Grécka vláda predstavuje sedem bodov&amp...
  • Sedláci jsou naštvaní a lidé se začínají bát deflace
    Český statistický úřad dnes zveřejnil nová data o vývoji cen v jednotlivých segmentech ekonomiky.
  • Sedm důvodů proč odmítnout totální ekonomický lockdown, tj. zejména uzavírku průmyslu a velkých firem. „Zahubíme si ekonomiku, ale nezahubíme virus.“
    Firmy zajišťují podstatnou část ekonomického výkonu naší země. Kdyby nefungovaly, poroste míra nezaměstnanosti, zpřetrhají se vztahy těchto firem se zahraničními dodavateli či odběrateli. V jiných zemích navíc takto přísný lockdown není, což by znamenalo, že by získaly konkurenční výhodu, nebo by české subdodavatele nahradily dodavateli z jiných zemí. A takto zpřetrhané vazby by se už nemuselo nikdy podařit obnovit. Loni na jaře byla v těžkém lockdownu celá Evropa, proto toto tehdy nehrozilo. Navíc firmy většinově dodržují opatření a také v nich bude probíhat rozsáhlé testování, které výrazně zlepší možnosti boje s pandemií. Podle vládního plánu mají být testovány zhruba dva miliony lidí z podnikového sektoru, a jestliže nebudou chodit do práce, nepodaří se takto organizovaně otestovat tak podstatnou část populace.
  • Sedmiprocentní inflace v USA trhy nezaskočila, jádrový index mírně nad odhady
    Index spotřebitelských cen ve Spojených státech vykázal za prosinec meziroční růst o 7 procent, tedy na úrovni tržního odhadu. Inflace od listopadových 6,8 pct lehce zrychlila, ale už to není tak výrazné, jako dříve během loňského roku. Jádrová inflace na úrovni 5,5 pct zrychlila ze 4,9 a mírně překonala odhady na úrovni 5,4 pct. Dolar po inflačních číslech ztrácí, dluhopisové výnosy míří dolů a akcie reagují pozitivně. Zatím nejde o velkou reakci, ale vypadá to, že data zapadla do předchozího pozitivního vývoje.
  • Sedm kroků, jak bezpečně nakoupit firemní dluhopisy
    Dluhopis bývá označován za jednu z nejbezpečnějších investic. Odborníci se ovšem shodují, že není všechno zlato, co se třpytí. Důležité také je, abyste odvětví, do kterého investujete, rozuměli a neřídili se pouze výší úroku. Vaší investici totiž může ovlivnit řada faktorů od politiky, přes ekonomický vývoj na světových trzích. Tomu všemu je nutné věnovat náležitou pozornost. Zde je našich sedm základních kroků na vaší cestě k bezpečné dluhopisové investici, abyste nenaletěli finančním šmejdům a nepřišli o pracně nastřádané úspory.
  • Sedm mýtů o keynesiánské ekonomii
    Harvardský historik Niall Ferguson se omluvil za své úvahy o tom, že Keynesova sexuální orientace a bezdětnost v něm v...
  • Sedm nadějných akcií společností, které vyvíjejí léčbu proti koronaviru
    Globální ekonomika byla poničena pandemií koronaviru a panuje shoda na tom, že návrat k normálu bude vyžadovat účinnou a široce dostupnou léčbu a novou vakcínu. Není divu, že investoři sledují akcie společností, které tvrdě pracují na dodávce takových produktů. V této analýze se podívejme na přední kandidáty v oboru.
  • Sedm zemí EU zakládá skupinu na propagaci technologie blockchainu
    Trh kryptoměn zahájil dnešní seanci propadem, a to až na jednu výjimku, kterou se stal Bitcoin. Ten dnes, na rozdíl od zbytku ekosystému, roste o přibližně 2 %. Pod největším tlakem se naopak nachází DASH, který se propadl o více než 9 %. Tržní kapitalizace všech kryptoměn však mírně klesá a aktuálně dosahuje 123 miliard dolarů.
  • SEK
    Švédska Riksbank navŕšila sadzby o 25 bázických bodov na 0,75%.......
  • SEK
    Švédska centrálna banka Riksbanka neplánuje navršovanie úrokovej sadzby počas dlhej doby (ak...
  • SEK
    Švédska centrálna banka &...
  • Sekačky, zahradní traktory, vozy lamborghini. To vše lidé vykupují jako diví, dluh budou splácet jejich děti a vnuci, nůžky bohatství se rozevírají
    Zahradní technika či superluxusní vozy. A mnoho dalších věcí. Po tom všem se mohou lidé s odezníváním pandemie doslova „utlouct“. Lidé v ČR i v zahraničí totiž mají peníze. Během pandemie odkládali svoji spotřebu, přičemž centrální banky a vlády podpořily ekonomiku nevídanou injekcí miliard nových peněz.
  • „Sekera“ dalších minimálně 90 miliard korun do rozpočtu. To je výsledek dnes oznámeného zrušení superhrubé mzdy a zavedení jednorázového příspěvku pro důchodce
    Vláda se dnes rozhodla pro zrušení superhrubé mzdy a zavedení dvou sazeb daně z hrubé mzdy. Záměr ještě musí projít parlamentem. Pokud se tak stane, většina zaměstnanců si polepší. Například zaměstnanec, který pobírá průměrnou mzdu letošního prvního čtvrtletí, 34 077 korun, by po změně bral v čistém nikoli 25 559 korun měsíčně jako nyní, ale 27 280 korun. Za celý rok by si tak polepšil o 20 736 korun.
  • SEK je po ďalších silných číslach na polročných maximách, výhľad ostáva pozitívny
    Švédsko pokračuje v zverejňovaní jedného dobrého čísla za druhým. Dnes dorazil PMI index výrobnej dôvery, ktorý vzrástol na 62b. (hranica medzi rastom a poklesom aktivity v sektore je 50b.), čo predstavuje najvyššiu úroveň od roku 2010. Navyše toto číslo výrazne prekonalo prognózy na úrovni 50b. Historická korelácia naznačuje, že pri takýchto úrovniach je možné očakávať medziročný ekonomický rast až niekde okolo úrovne 6%.
  • SEK po zápisu Riksbank
    Dnes v 9:30 byl zveřejněn zápis z jednání Riksbank. Dokument se týkal zasedání z 22.-23. listopadu 2023, na kterém centrální banka nečekaně ponechala úrokové sazby beze změny, přičemž hlavní depozitní sazba zůstala na úrovni 4,00 %. Trh očekával poslední zvýšení sazeb v tomto cyklu o 25 bazických bodů. Tehdy to investoři považovali za silný signál, že Riksbank se zvyšováním sazeb skončila, a nyní obchodníci hledali potvrzení v minutes.
  • SEK po zápisu Riksbank získává
    Riksbank dnes v 9:30 zveřejnila zápis z měnověpolitického zasedání z 31. ledna 2024. Úrokové sazby byly na tomto zasedání ponechány beze změny, přičemž hlavní úroková sazba zůstala na úrovni 4,00 %. Z dokumentu vyplynulo, že členové Riksbank nejsou nakloněni tomu, aby došlo k rychlému snížení sazeb, a že raději počkají, aby získali větší jistotu, že to bude správný krok. Klíčové komentáře ze zápisu z jednání Riksbank naleznete níže.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook