Pátek 29. březen 2024 16:29
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani

Ranní komentář: Covid akcie včera pomohly indexům růst. Měny a komodity zatím vyčkávají

25.08.2020 07:28  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americké i evropské indexy za sebou mají další růstovou seanci. Tentokrát se dařilo především tzv. covid akciím, jako jsou výrobci letadel, aerolinky, nebo na turismus navázané společnosti. V růstu jim pomohly zprávy z USA, kde dál klesají počty hospitalizací a nových nakažených, a také optimismus ohledně vývoje vakcíny proti koronaviru. Indexy v USA tak postupně navyšují svá historická maxima.

Pozitivní dopad na trhy měly také zprávy z jednání mezi zástupci USA a Číny, na kterém obě strany vyjádřily spokojenost s plněním první fáze obchodní dohody. Na makro jinak byla včerejší seance chudá, takže si většina měn i komodit své ceny dokázala podržet.

Dnešek bude z hlediska makro kalendáře zajímavější a za pozornost budou stát především výsledky z USA.

Dnešní fundamenty:

  • 10:00 Německý index IFO (střední dopad)
  • 15:00 S&P/CS index cen nemovitostí v USA (střední dopad)
  • 16:00 Americká spotřebitelská důvěra (střední dopad)
  • 16:00 Prodeje nových domů v USA (střední dopad)
  • 16:00 Richmondský Fed index (malý dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Ceny elektřiny a plynu v Evropě opět prudce rostou
    Máme za sebou velmi pozitivní seanci, která pomohla akciovým indexům likvidovat značnou část ztrát z posledních několika dnů. Index S&P 500 včera rostl o 1.78 % a Nasdaq přidal dokonce 2.40 %. Výrazně se dařilo také menším růstovým akciím, které si v posledních týdnech procházely silnou korekcí a pozitivní sentiment tentokrát panoval i na čínských akciích.
  • Ranní komentář: Ceny energií pokračují v růstu, čínské indexy navyšují ztráty
    Americké indexy včerejší seanci ukončily v zelených číslech. Z jednotlivých sektorů se tentokrát nejvíce dařilo energiím, které dál těží z pokračujícího růstu cen ropy a zemního plynu. Ropa včera vzrostla nad 72 dolarů za barel poté, co byly zveřejněny americké ropné zásoby, které v minulém týdnu klesly o skokových 6.2 mil. barelů. V prudké růstu pak pokračují také ceny zemního plynu, které se v USA dostaly krátce až na 5.6 dolaru.
  • Ranní komentář: Ceny energií prudce rostou, akcie ráno znovu v červených číslech
    Včerejší seance akciím sice pomohla k růstu, už dnes ráno je ale situace na trzích znovu spíše negativní. Futures na americké i evropské indexy se nacházejí v červených číslech a svou roli pravděpodobně sehrávají prudce rostoucí ceny energií. Cena elektřiny v Evropě roste dramatickým tempem, ceny zemního plynu jsou v Evropě na 40 EUR/mmbtu, v americe vystoupaly nad 6 USD/mmbtu a cena ropy (WTI) atakuje hranici 80 dolarů. Do toho se zvyšují také obavy z inflace a tedy i dluhopisové výnosy, což jsou všechno negativní faktory pro ocenění a ziskovost řady společností.
  • Ranní komentář: Ceny energií rostou. Zemní plyn se v USA dostal nad 5 USD
    Začátek týdne na finanční trhy žádné větší změny nepřinesl. Akciové indexy v Evropě i v USA dokázaly mírně růst a stabilní situace byla také na většině měnových párů. Za pozornost stála ale ropa, která se dostala nad hranici 70 dolarů za barel WTI díky pozitivnímu výhledu OPEC na rok 2021. Vyšší ceny ropy následně pomohly i akciím energetických společností.
  • Ranní komentář: Ceny energií v Evropě dál rostou, meme akcie i krypto pokračují v korekci
    Akciové trhy zahájily týden mírnou korekcí. Pod tlakem se ocitly hlavně technologické akcie, ale výrazně ztrácely také dříve velmi oblíbené růstové tituly a meme akcie jako například GME a AMC. Bublina na těchto titulech se začíná postupně vyfukovat, což lze hodnotit jako zdravý návrat trhu k normálu. I tak ale valuace na těchto titulech zůstávají stále poměrně vysoké.
  • Ranní komentář: Ceny kovů prudce klesají, zemní plyn v Evropě naopak dál zdražuje
    Akciové trhy si včera držely své pozice a na většině trhů jsme byli svědky velmi klidné seance. Zatímco na akciích se situace stabilizuje, zemní plyn v Evropě dál prudce roste a jen zvyšuje obavy z dopadu vysokých cen na evropskou ekonomiku. Pod silným tlakem naopak zůstávají ceny průmyslových kovů, které za sebou mají nejhorší čtvrtletí od roku 2008.
  • Ranní komentář: Ceny ropy pokračují v růstu, kanadský dolar zpět na 1,33 USDCAD
    Začátek týdne na finančních trzích proběhl v klidu a na nízkých objemech. Akciové indexy si své pozice podržely a podobná situace panovala také na většině měnových párů. Z majors měn včera výrazněji zpevňoval pouze kanadský dolar, který tak podle všeho začal těžit z rostoucích cen ropy. Ty díky Libyi rostou už druhým dnem v řadě, což pomohlo cenám severomořského brentu poprvé v letošním roce překonat hranici 70 dolarů za barel.
  • Ranní komentář: Cigna a Macy's výrazně rostou, T-Mobile vs Verizon a AT&T, dnes americká inflace
    Akciové trhy včera opět mírně rostly. Dařilo se hlavně akciím v sektoru polovodičů a velmi pěkné zisky si připsaly také například společnosti Cigna a Macy’s. Nálada na trzích zůstává stabilizovaná a trhy vyčkávají na nové fundamenty, kterých bude tento týden celá řada. Dnes pozor hlavně na výsledky americké inflace.
  • Ranní komentář: Country Garden s prodlouženou splatností bondů, šéf BMW se obává o evropské automobilky
    Včerejší obchodování bylo ovlivněno americkým státním svátkem, což způsobilo nižší objemy na evropských akciových burzách. Zajímavé zprávy přišly z Číny. Jaké čipy začal Huawei vyrábět? Proč se CEO BMW obává o budoucnost evropských automobilek vyrábějící vozy pro střední třídu? To se dozvíte již nyní v ranním komentáři.
  • Ranní komentář: Covid a fiskální stimul v USA nadále hlavním tématem na trzích
    Akciové trhy včera opět zamířily do červených čísel. Ztráty byly tentokrát vysoké hlavně v Evropě, kde indexy odepisovaly okolo dvou procent, když na ně dál doléhá především zhoršující se covidová sotuace. Rekordní čísla nových pozitivních testů včera reportovala Francie, Itálie, Portugalsko, nebo Nizozemsko, zatímco jednotlivé evropské vlády pokračovaly ve zpřísňování pravidel, která se mohou negativně promítnout na vývoji evropské ekonomiky.
  • Ranní komentář: Covid, brexit, fiskální stimul, ECB a výsledková sezóna. Trhy čeká důležitý týden
    Nálada na finančních trzích byla minulý týden stabilizovaná, i když většina indexů nakonec zamířila do červených čísel. Navzdory stabilitě, kterou mají na svědomí hlavně opatření vlád a centrálních bank, se však pandemická situace začíná výrazně zhoršovat a je otázkou, jak dlouho dokážou indexy zůstat na aktuálních valuacích v situaci, kdy Spojené státy a Evropa dosahují rekordních přírůstku nových nakažených. Právě pandemie tak bude klíčovým tématem tohoto týdne, které přitom už dnes negativně doléhá na futures na většinu světových indexů.
  • Ranní komentář: Covid nadále klíčovým rizikem pro trhy, indexy zůstávají pod mírným tlakem
    Akciové trhy za sebou mají relativně klidný týden, během kterého sice ztrácely, celkové ztráty ale nebyly nijak vysoké. Indexy si tak své vysoké valuace drží, i když nálada na trzích zůstává, kvůli všem rizikům, stále viditelně napjatá. Téma covidu ani zdaleka nemizí a jeho tíha na trhy stále může dolehnout prakticky kdykoliv. Situaci ale napomáhá ekonomická realita a skutečnost, že se jednotlivé ekonomiky s podporou centrálních bank s následky covidu zatím relativně dobře vypořádávají a jejich kondice se pozvolna zlepšuje.
  • Ranní komentář: Čeká nás důležitý týden. Výsledková sezóna v plném proudu, makro a ECB
    Akciové trhy za sebou mají úspěšný týden. V USA rostly indexy až o pět procent, a to navzdory pokračujícímu růstu dluhopisových výnosů. Ty se u desetiletých platností v USA dostaly nad 4.2 %, zatímco u dvouletých oscilují kolem 4.4 %. Trh ale i tak začíná postupně spekulovat na to, že se blíží peak sazeb a už příští týden by Fed mohl začít signalizovat zpomalení tempa jejich růstu.
  • Ranní komentář: Čína a USA budou koncem měsíce jednat o obchodní politice, nervozita na trzích mírně polevuje
    Včera se na trhy vrátila nervozita, která dostala pod tlak akcie a většinu rizikových aktiv. Na vině jsou obvyklí podezřelí, tedy silný dolar a jeho dopad na EM trhy, společně s politickými riziky, která jsou momentálně spojena hlavně s Tureckem. Situace se ale dnes ráno začala zklidňovat poté, co se objevily zprávy o tom že by ještě tento měsíc měl přijet do USA na jednání čínský zástupce ministra pro obchod, který se bude snažit vyjednat normalizaci vztahů mezi Čínou a USA. Na to dnes reagovaly pozitivně futures na indexy v Evropě i v USA, zatímco v reakci na tuto zprávu začal slábnout americký dolar. Politická rizika a další vývoj na USD budou i dnes pro finanční trhy klíčová. Z makra pak pozor snad jen na výsledky z Británie.
  • Ranní komentář: Čína a USA obnoví jednání o obchodu, akcie ráno reagují růstem
    Akciové indexy včera zamířily znovu do červených čísel, když je táhly především technologie, v čele s velkým firmami jako Apple nebo Amazon. Růstu se naopak dočkala úroveň rizikových přirážek, takže nervozita z trhů zatím plně nemizí a dál platí, že další vlna výprodejů může přijít kdykoli. Dnešní ráno ale vypadá o něco optimističtěji, když indexům v Asii a ostatním rizikovým aktivům pomohly zprávy o tom, že se čínský vicepremiér chystá do USA, kde by měl jednat o možné podobě obchodní dohody mezi USA a Čínou. Vedle tohoto fundamentu pak trhy dál čekají na výsledek vyjednávání o brexitu, která podle britské premiérky nyní vstupují do své finální fáze.
  • Ranní komentář: Čína dál zpomaluje, trhy se prozatím uklidnily
    Včerejší seance na finanční trhy přinesla částečné zklidnění, i když se na problematice americko-čínských vztahů nic nezměnilo. Špatné zprávy jsou ale prozatím podle všeho započteny v ceně rizikových aktiv a ty ve svém výprodeji nepokračovaly. Dnešní ráno přineslo zajímavou sérii makra z Číny, která upozornila na to, že tamní ekonomika zpomalovala už před zavedením nových cel. Na devizovém trhu se pak pod mírný tlak dostává britská libra, na kterou doléhá brexit a skutečnost, že Mayová podle všeho nebude schopna naleznout schodu s Labour party. O něco silnější je naopak americký dolar, který ale stále částečně doplácí na rostoucí přesvědčení trhu, že bude letos Fed kvůli obchodní válce nucen snížit úrokové sazby.
  • Ranní komentář: Čína hasí požár na akciovém trhu, roste zájem o zahraniční akcie
    Akciové trhy v minulém týdnu opět rostly. Dařilo se hlavně evropským indexům, ale solidní zisky si po delší době připisovaly také čínské akcie. K růstu jim pomáhá snaha čínské vlády stabilizovat situaci na tamním trhu, který pokračoval v pádu a od začátku letošního roku vytrvale klesal. Na americkém trhu se dařilo hlavně akciím v energetickém sektoru, kterým pomáhá napětí na Blízkém východě. To se ještě zvyšuje po víkendovém útoku v Jordánsku, při kterém zemřeli tři američtí vojáci. Ropa mezitím dále stoupá a dnes ráno se americká WTI dostala nad hranici 78 dolarů.
  • Ranní komentář: Čína chce pomoci akciovému trhu, pád ADM a Gilead a růst Trumpova SPACu
    Akciové trhy včera mírně rostly. Celkově byla ale nálada na trzích stabilizovaná a investoři spíše vyčkávají na nové fundamenty. Pár zajímavých pohybů jsme se ale dočkali. Pod silným tlakem se včera ocitly akcie společnosti Archer-Daniels-Midland, jejíž CFO byl odvolán kvůli problémům s účetnictvím, díky kterým bude pozdrženo zveřejnění výsledků za 4Q. Silného růstu se naopak dočkaly akcie automobilky Fisker a dařilo se United Airlines, která reportovala výsledky za 4Q. Dnes svá čísla za 4Q nabídnou například Netflix, Verizon, Johnson & Johnson, nebo Lockheed Martin.
  • Ranní komentář: Čína kvůli covidu omezuje provoz ve svém největším přístavu
    Akciové trhy za sebou mají další klidnou seanci, během které se většia indexů držela v bočním trendu. Tématem zůstává pokračující šíření delta varianty covidu, které už vedlo v Číně k částečnému omezení provozu v největším světovém přístavu poblíž Šanghaje. Delta a její důsledky obchodníky ale i tak nechávají prozatím klidnými, takže americké i evropské indexy zůstávají na dosah svých historických maxim.
  • Ranní komentář: Čína kvůli deltě zavádí nová omezení, ropa dál klesá
    Americké indexy včera zamířily do červených čísel, zatímco Evropa mírně rostla. Nálada na trzích je i nadále stabilizovaná, i když investoři řeší rizika spojená s dalším šířením delta varianty, která začíná doléhat už také na Čínu. Ta zavádí nová omezení týkající se cestování hned v několika regionech, což negativně dopadá také na ropu, která klesala už třetím dnem v řadě.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster