Úterý 19. březen 2024 09:55
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Hnojiva v zemědělství černým koněm dlouhodobých investic

18.08.2020 11:47  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V analýze brokera Tradecentrum jsme se nejprve podívali na globální vývoj populace a zemědělské půdy z ekonomického pohledu. Následně se věnujeme investičním příležitostem.

Populace, jako agregovaný datový celek, stále roste a také spotřeba potravin. Půda dostupná pro pěstování plodin je však omezená a poměr, vyjádřený metry čtverečními k počtu obyvatel, se zmenšuje. I přes velké disproporce mezi jednotlivými modely, kde extrémní japonský dokonce připouští možnost nasycení až desítek miliard obyvatel, je však zřejmý fakt limitního využití a neefektivnosti každé další dodatečné jednotky, ale dokonce i terminální stav, neboť půda patří k vzácným zdrojů a její nabídka je omezená – nikoli však potenciální výnos z čtverečního metru.

V období od počátku tisíciletí do roku 2016 (konečné datum aktuálně odstupné statistiky World Bank) celková zemědělská půda v procentech z celkové půdy mírně poklesla. Celková půda se do značné míry nemění. Podle ukazatelů Světové banky procento kleslo z 37,8 % v roce 2000 na 37,4 % v roce 2016.

Graf 1 Poměr zemědělské půdy na celkové výměře půdy


Zdroj: World Bank (2020)

Naproti tomu světová populace vzrostla z přibližně 6,1 miliardy v roce 2000 na 7,42 miliardy v roce 2016. Celková orná půda dostupná na osobu se tedy za tu dobu zjevně zmenšila: orná půda dostupná na osobu v roce 2000 byla 0,225 ha. V roce 2016 činila 0,192 ha.

Graf 2 Vývoj světové populace


Zdroj World Bank (2020)

Graf 3 Orná půda na osobu (ha)


Zdroj World Bank (2020)

Omezený růst půdy a rostoucí populace jsou problémem, který způsobil vznik průmyslových odvětví, které vyvíjejí technologie a produkty, aby čelily výše popsanému problému. Mezi tato průmyslová odvětví patří hnojiva (POT) (AGU) (CF), osiva (MON), herbicidy (DD) (DOW) a zemědělská zařízení (DE).

Současný vývoj světové ekonomiky je tak determinován nejen schopností jednotlivých zemí uživit své obyvatelstvo, ale i agregovaná schopnost populace zajistit si základní životní potřeby. Vezmeme-li v úvahu fakt, že zvyšování výnosů na ha je nutnou podmínkou zachování současných standardů, ale i podmínkou dalšího přežití, je zřejmé, že hnojiva patří mezi strategické komodity, a pokud současně platí, že dlouhodobě nejvýznamnějším producentem a exportérem těchto látek je Čína, měl by nás výrazně znepokojovat prohlubující se spor s USA a taktéž možnost dočasného, nebo setrvalého výpadku produkce, tedy i exportní schopnosti Číny a impakt na ostatní státy.

Z pohledu Evropy je pak velmi znepokojivé, že mezi prvními pěti producenty (2019) nebyla ani jedna evropská země, tedy pokud nepočítáme mezi země EU Rusko. Čína představovala zhruba třetinu světové produkce a z tohoto objemu sama spotřebovává 67 %. Dvojkou v produkci byla Indie, na třetím místě pak USA, čtvrté Rusko a pátá Kanada. Je zřejmé, že nadprodukci v tomto případě vytváří pouze Čína a ostatní spotřebitelé jsou na ni více méně závislí.

Investoři do zásob hnojiv (MOO) mohou doufat, že se v zemědělském podnikatelském prostředí projeví určité známky zotavení, protože rok 2019 byl pro toto odvětví nepříznivý. Poptávka po hnojivech zůstala silná – zejména u potaše a dusíku. Poptávka by měla zůstat silná, vzhledem k důležitosti hnojiv.

Doposud se zdá, že odvětví zemědělství, alespoň v aktuálním roce, poněkud pokulhává za indexem S&P 500 (SPY). VanEck Vectors Agribusiness ETF (MOO), který má třetinu svých investic do zemědělských chemických zásob, k polovině srpna (01/01/2020-14/08/2020) vykázal pokles o 2,23 %, ve srovnání s 4,10 % výnosem S&P 500. 12M (MOO) změna je pak na úrovni +6,54 %, 3M na +27,18 %, 1M +9,12 % a a 1 W +2,88 %. SPY apk 12M +18,64 %, 3M +18,19 %, 1M +5,61 % a 1 W 0,67%

Klesající ceny hnojiv jsou jádrem zájmu tohoto odvětví, které bylo potlačeno hlavně kvůli nadměrné kapacitě produkce. Někteří výrobci omezili svou výrobu a přizpůsobili se dynamice poptávky.

Průměrná návratnost Mercurius portfolia za pětileté období je od roku 2015 přibližně 24 %. CF Industries (CF) je na prvním místě v portfoliu s mediánem ROE 28,5 %. Podobně i CVR Partners (UAN) ROE činila za pětileté období 24,4 %. Israel Chemicals '(ICL) ROE je přímo na mediánu v oboru a Agrium (AGU) je asi 15,2 %.

Na chvostu portfolia jsou Mosaic (MOS) a Intrepid Potash (IPI). Mosaicův ROE byl za pětileté období 10 % a Intrepid Potash byl 7 %. Společnosti s velkými provozy mohou dosáhnout úspor z rozsahu.

Pokud bychom investovali do některé ze společností zabývajících se zemědělskými hnojivy, nepodařilo se nám překonat S&P 500 (SPY). SPY měla za posledních sedm let CAGR (složená roční míra růstu) 10,3 %. CF Industries (CF) je nejblíže s CAGR 9 %. Agrium také vrátilo zdravých 7 % na základě CAGR a Terra Nitrogen (TNH) měl flat návratnost.

Netřeba dodávat, že za posledních sedm let tyto společnosti zažívaly konec růstového cyklu, po němž následoval poklesový cyklus v tomto odvětví. Producenti hnojiv (MXI) dokonce oznámili fúze a akvizice s cílem podpořit růst.

Pro období 2016–2019 zůstávají ceny hnojiv nízké. Pouze vzestupná cena přinese těmto akciím dynamiku.

Ziskovost hráčů v průmyslu hnojiv do značné míry závisí na typu hnojiv, které tvoří jejich core business. Většina společností vyrábějících hnojiva (MOO) produkuje makronutrienty, jako je NPK (dusík, fosfor a draslík). Aktuální geopolitický spor s Čínou však může fatálně znesnadnit dostupnost těchto látek a razantně tak snížit výnosy na ha. V současné situaci je také pravděpodobné, že Čína sama, díky záplavám a rozsáhlému propadu zemědělské produkce bude nucena nakupovat velké množství hnojiv na trhu a s tím i velký objem potravin, což vyvolá tlak na vyšší využití hnojiv v zemědělské praxi – zvýšení výnosů na ha.

Tento kruh, i díky rostoucí populaci, nebude jednoduché zastavit a spirála se bude rozevírat. Pro jasněji pochopení situace: V ČR je produkce pšenice na cca 115% roční spotřeby, jsme tedy exportéry této komodity. Pokud dusíkatá hnojiva zvyšují produkci o ca 60 %, potom výpadek těchto hnojiv by přinesl propad až k možným 46 % naší vlastní roční spotřeby. Za těchto okolností by bylo nejen obtížné, ale i velmi nákladné tento propad nahradit a současně by nebylo možné jej nahradit day-to-day. Potenciální hladomor je tedy výsledem… I když nedojde k takto drastickým scénářům, ve střednědobé perspektivě je tento segment trhu, spolu s akciemi firem zabývajících se vodním hospodářstvím jedním z nejperspektivnějších.

Michal Dvořák, Tradecentrum

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Hledá zlato své dno?
    Zlato od začátku roku ztratilo ze své původní hodnoty necelých 9 % a jeho cena je pod tlakem navzdory stále nejisté situaci ohledně tempa vakcinace, pokračujícím monetárním a fiskálním stimulům a rostoucím inflačním očekáváním. K růstu mu nepomohla ani korekce na akciových trzích. Proč zlato stále klesá a kde by mohlo najít své dno?
  • 🚀Hliník na 14-ročných maximách!
    Hliník je určite jednou z najzáujimavejších komodít posledných mesiacov. Ceny priemyselných kovov sú približne 3 % pod svojimi rekordnými maximami a dnes môže dôjsť k prelomeniu na nové historické maximá. Doteraz sa ceny hliníka obchodovali nad súčasnou úrovňou iba dvakrát – raz v roku 2006 a raz v roku 2008. V oboch prípadoch však ceny rýchlo klesli. Tentokrát to môže byť inak.
  • Hliník prudce vzrostl, protože USA zvažují zákaz dovozu z Ruska
    Bílý dům zvažuje zákaz ruského hliníku v reakci na vojenskou eskalaci Kremlu na Ukrajině. Tento kov nepodléhal dřívějším sankcím kvůli jeho důležitosti ve výrobních procesech v mnoha průmyslových odvětvích. Bílý dům bere v úvahu tři možnosti: úplný zákaz, zvýšení cel na úroveň tak trestuhodnou, že by uvalily účinný zákaz, nebo sankcionování společnosti, která kov vyrábí, uvádí Bloomberg.
  • ⏫Hliník roste o 2,5%
    Ceny hliníku vyskočily na téměř 2 200 dolarů za tunu v naději na větší stimulaci v Číně, což dnes také vedlo k růstu čínských indexů. Silné zisky lze zaznamenat i na trzích s niklem a zinkem, zatímco měď zaostává a za celý den si připisuje méně než 1 %.
  • Hliník se stěhuje z Ruska, trh se obává krize
    Odběratelé hliníku jsou stále znepokojeni důsledky uložení amerických sankcí společnosti Rusal, největšímu světovému dodavateli po Číně. Jejich obavy nerozptýlil ani nedávný ústupek ze strany USA. Cena hliníku může znovu směřovat k vyšším hodnotám. V tříletém horizontu si kov udržuje více než 25% nárůst, i když momentálně vykazuje menší ztráty.
  • Hluboká recese světové ekonomiky je velmi málo pravděpodobná
    Pokud se podíváme na dynamiku světové ekonomiky střednědobým pohledem, zjistíme, že dynamika světového HDP dosáhla v rámci současného hospodářského cyklu vrcholu na přelomu let 2017 a 2018 a od té doby do dnešního dne kontinuálně mírným tempem zpomaluje. Toto zpomalení má několik fundamentálních příčin.
  • Hluboký nádech před dalším ponorem
    Zpřesněný odhad hrubého domácího produktu za třetí kvartál přinesl výraznější revizi směrem nahoru. Mezičtvrtletní růst české ekonomiky byl tak zvýšen z 6,2 % na 6,9 %. V meziročním srovnání činí pokles HDP dle zpřesněných údajů -5,0 % namísto -5,8 %, které statistický úřad původně odhadoval. Oproti druhému kvartálu se tak meziroční pokles ekonomiky zmírnil z -10,9 % na -5,0 %.
  • Hluboký pokles cen mléka a horší CPI poslaly NZD na nová šestiletá minima
    V první části dnešní obchodní seance ukázal novozélandský dolar na Forexu nejvyšší pohyby z hlavních světových měn. Zt...
  • Hmla beznádeje
    To čo sme včera niekoľkokrát naznačili sa potvrdilo, ratingová agentúra S&P včera pristúpila k ďalšiemu znižovaniu ratingov rizikových krajín eurozóny. Portugalsko (BBB-) stojí aktuálne nad neinvestičnou priepasťou a Grécko (BB-) sa úrovňou svojho ratingu stráca v rizikovej hmle beznádeje. Pri oboch krajinách S&P ponechala „creditwatch“, čo naznačuje možnosť ďalšieho znižovania ratingu a nárast beznádeje pri oboch ekonomikách. Rizikom ostáva i výhľad Írska (A-), ktoré ešte drží aktuálne najlepší rating spomedzi najrizikovejších krajín eurozóny, ale podľa komentárov od agentúry S&P rozhodne tento štvrtok o jeho prípadnom znížení. Od novembra je írsky rating na listine „creditwatch“, preto negatívne štvrtkové výsledky strestestovania írskeho bankového sektora by mohli tlačiť na zníženie investičného stupňa a navŕšenie rizika (podporujú to i komentáre o prípadnej zrážke na írskych bankových dlhopisoch).
  • Hmla beznádeje
    Európska mena (eur) však ani napriek negatívnym krokom ratingovej agentúry voči európskym ekonomikám nezaznamenala výraznejšie turbulencie. Pár EURUSD tak udržal nami preferovanú suportnú bariéru na úrovni 1,4040/20. Dôvodom je viackrát naznačovaná finančná pomoc Portugalsku z eurovalu (predpoklad jún/júl), čím sa krajina prestane financovať cez finančné trhy prostredníctvom súkromného kapitálu. Podobne sú na tom Gréci, Íri, v takomto prípade výška rizikovej prirážky (stupeň ratingu) nezohráva kľúčovú úlohu pokiaľ sú ekonomiky mimo kolobehu toku súkromného kapitálu a sú financované zo zdrojov ostatných členských krajín eurozóny cez finančný mechanizmus eurovalu.
  • HN: Penta mění vlastnickou strukturu, Haščák převádí podíl na rodinu
    Finanční skupina Penta Investments mění vlastnickou strukturu. Jeden ze zakladatelů Jaroslav Haščák začal převádět svůj podíl v Penta Investments Group Limited, což je základní vlastnický fond celé skupiny, na rodinu. Vyplývá to z prvních zápisů v evidenci skutečných majitelů, píšou dnešní Hospodářské noviny (HN). Skupina to potvrdila s tím, že o změně vlastnické struktury majitelé uvažovali již delší dobu. Na konci roku má ze všech manažerských pozic odejít třetí největší podílník Penty Jozef Oravkin a zároveň začne jeho postupné vyplácení. Ze zakladatelů tak zůstane jako majitel jen Marek Dospiva.
  • HN: Podílníci CS Fondů musí zaplatit stamilionové úroky
    Společnost Akro neuspěla se žalobou na zrušení povinnosti zaplatit stamilionové úroky z přechodně získaného odškodnění pro klienty vytunelovaných CS Fondů, které zastupuje. O rozsudku pražského městského soudu informují dnešní Hospodářské noviny (HN), podle kterých tak podílníci zřejmě definitivně přijdou i o zbytek peněz z fondů. Akro v roce 2012 získalo 2,1 miliardy korun jako náhradu za to, že stát nedokázal vytunelování CS Fondů zabránit. Justice ale později dospěla k závěru, že nárok byl promlčený a společnost musela peníze vrátit. Stát po Akru požaduje zaplacení 717 milionů korun - 8,05 procenta ročně - jako úroku za dobu, kdy firma měla peníze na účtech.
  • HN: Společnost GasNet, největší distributor plynu v Česku, je na prodej
    Společnost GasNet, která je největším distributorem plynu v Česku, je na prodej. Proces prodeje spustil jediný vlastník - konsorcium investorů vedené společností Macquarie Asset Management (MAM). Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny (HN) s odkazem na čtyři zdroje z finančních a poradenských kruhů i energetiky. Ocenění firmy může být ve vyšších desítkách miliard korun.
  • HN Televízia: Lacnejšiemu benzínu na našich pumpách by najviac mohol pomôcť Trump
    Bol som v pondelok v HN Televízii k vývoju na ropnom trhu. Najskôr som dal výborný rozhovor. Potom mi volajú, že sa im zaplnil server a že ho teda nemajú uložený a musím prísť ešte raz. A keďže som mal medzitým plnú hlavu iných vecí, tak mi na druhý pokus nejako nešla karta a ten rozhovor bol tak o polovicu horší. To isté sa stalo aj moderátorovi. Aj takéto veci sa stávajú:
  • HN Televízia: O rizikách novej talianskej vlády
    Bol som v utorok v HN televízii k Taliansku. Je to dlhšia, obsiahlejšia debata, tak na 20 min (video X-Trade Brokers - XTB).
  • HN: Tykač nabízí státu elektřinu za cenu před válkou na Ukrajině
    Majitel energetické skupiny Sev.en Pavel Tykač nabízí vládě, že jí prodá levnější proud ze svých uhelných elektráren. Státu by mimo burzu prodal několik terawatthodin (TWh) elektřiny za cenu odpovídající situaci před ruskou invazí na Ukrajinu, uvádí web Hospodářských novin (HN). Návrhem se podle serveru bude zabývat porada ekonomických ministrů.
  • HN: USA hrozí Česku odvetou za zavedení digitální daně
    Spojené státy varují, že kvůli takzvané digitální dani zavedou vůči Česku odvetná opatření. Hospodářským novinám (HN) to sdělil americký vládní zdroj. Neuvedl ale, kterých výrobků by se případná cla týkala a jak velká by byla. Česká vláda sedmiprocentní digitální daň pro velké internetové firmy schválila loni, v lednu ji má začít projednávat Sněmovna. Washington daň považuje za diskriminaci vůči firmám se sídlem ve Spojených státech. Podobný spor vedou USA i s Francií, která má tříprocentní digitální daň.
  • Hnutí ANO nezavede suprehrubou mzdu ("nečekaně"), ani euro (to se čekat dalo). Neříká, kde na sliby vezme
    Dnes zveřejněný program hnutí ANO v ekonomické oblasti více slibuje, než aby sděloval, kde na sliby vezme finanční prostředky. To je ale zásadní neduh i všech dalších programů, které dosud relevantní politické strany a uskupení pro říjnové volby představily.
  • HODNĚ INVESTORŮ RECESI NEPŘEŽIJE ❌ Změny v Číně, akcie rostou 🚀 Co je disruptivní technologie?
    Týdenní videokomentář: Forex, komodity, akcie, indexy a kryptoměny.
  • Hodnocení aktuální politiky ruské centrální banky
    Ruská centrální banka dlouhodobě patří mezi nejlépe fungující instituce v Rusku, a dokonce bych ji dal za vzor mnoha dalším zemím. Současnou krizi zvládá na výbornou. Na kolaps rublu zareagovala přerušením obchodování s ruskou měnu, akciemi a dluhopisy. Doplnila to prudkým zvýšením základní úrokové sazby na 20 % a omezeními na pohyb kapitálu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new