Čtvrtek 28. březen 2024 13:22
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Dukascopy new

Czech Top 100: Žebříček největších firem v České republice dostal finální podobu

14.08.2020 14:09  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„V loňském roce zaznamenaly mnohé firmy rekordní výsledky, které se jim letos kvůli dopadům pandemie koronaviru budou těžce překonávat. To by do budoucna mohlo výrazně proměnit žebříček sta největších firem v České republice,“ říká předseda Czech Top 100 Jan Struž.

„Sto největších firem působících v naší zemi vytvořilo v loňském roce tržby, které svou velikostí dvojnásobně převýšily státní rozpočet České republiky. To jasně ukazuje, jak jsou velké firmy důležité pro naše hospodářství,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Sdružení Czech Top 100 vytvořilo finální verzi každoročního žebříčku nejvýznamnějších firem působících v České republice. Nejvyšší příčku obsadila již tradičně Škoda Auto, která v roce 2019 vytvořila tržby o celkové velikosti 459,1 miliardy korun. Na druhé místo se tentokrát dostal Energetický a průmyslový holding s tržbami 230,0 miliardy korun. Až třetí příčku obsadil polostátní ČEZ, který vykázal tržby 206,2 miliardy korun.

Do první pětice firem se probojovala taiwanská společnost Foxconn CZ, která v loňském roce vytvořila tržby 152,4 miliardy korun. Skončila tak na pátém místě těsně za čtvrtým Agrofertem s tržbami 162,0 miliardy korun. Do první desítky dále patří společnosti Unipetrol, Hyundai Motor Manufacturing Czech, Alpiq Energy SE, Moravia Steel a Continental Barum. Přehled stovky největších firem naleznete v příloze 1.

Kdybychom sečetli loňské tržby deseti největších firem ze žebříčku Czech Top 100, dostali bychom se na hodnotu 1 688,7 miliardy korun. To je o 184 miliard více než v roce 2018. V roce 2009, kdy v České republice propukla ekonomická krize, měla první desítka firem celkové tržby ve výši 921,3 miliardy korun. Za deset let tedy došlo k růstu tržeb o více než čtyři pětiny. Je však třeba upozornit, že první desítka firem se v průběhu let měnila. Některé firmy z ní vypadly a jiné se do ní probojovaly.

Zatímco hrubý domácí produkt České republiky dosáhl v loňské roce úrovně 5 748,7 miliardy korun, sto největších firem ze žebříčku Czech Top 100 vytvořilo ve stejném období tržby o velikosti 3 464,4 miliardy korun. Z těchto údajů je patrné, jak zásadní dopad mají největší společnosti na celé české hospodářství. Přehled vývoje tržeb od roku 1994 naleznete v příloze 2.

Vzhledem k důsledkům pandemie koronaviru došlo letos ke zpoždění při vyhodnocování výsledků firem. Nakonec se podařilo zpracování žebříčku Czech Top 100 uzavřít, díky čemuž mohl být ve spolupráci se společností Bisnode sestaven finální žebříček firem. Samotné účetní výsledky za rok 2019 ještě nebyly ovlivněny pandemií koronaviru, takže mnohé firmy překonaly rekordní tržby z roku 2018. V roce 2020 však lze očekávat, že se výsledky mnohých firem prudce zhorší, což může zamíchat celým žebříčkem.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Cyprus: ďalší európsky unikát
    Detaily záchrany Cypru, ktoré prišli cez víkend, priniesli jedno obrovské prekvapenie. Nie je to v tom, že krajine...
  • CYRRUS vstoupil do fondu Bohemian Empire
    Finanční holding CYRRUS GROUP majetkově vstoupil do Bohemian Empire, českého fondu kvalifikovaných investorů. Transakci schválila Česká národní banka.
  • Czech CPI
    Česká inflace se v prosinci zvýšila, ČNB pravděpodobně opět zvýší v únoru sazby. Český růst spotřebitelských cen se na konci loňského roku zrychlil. Cenový pohyb zaznamenal meziroční nárůst o 2,4 procenta a byl v souladu s očekáváním. Inflace v prosinci vzrostla o 0,1 procenta.
  • CzechCrunch: Největšími e-shopy na českém trhu jsou Alza, Mall a Rohlík
    Největšími internetovými obchody na českém trhu jsou e-shop s elektronikou Alza, nákupní galerie Mall.cz a on-line supermarket Rohlík.cz. Stovka největších e-shopů měla loni tržby 120 miliard korun, což je 60 procent celkové útraty Čechů na internetu. Vyplývá to z žebříčku on-line magazínu CzechCrunch.
  • CZECH FUND otevírá fond kvalifikovaných investorů s developerskými projekty
    Nový fond kvalifikovaných investorů Czech Development Fund SICAV (CDF) se zaměří na investice do developerských projektů ve střední Evropě, které zhodnotí při jejich prodeji. V prvním roce počítá s projekty v hodnotě 1,4 miliardy korun a pro investory cílí na výnos 6,75 procenta ročně.
  • Czechoslovak Group kupuje italského výrobce zbraní pro lovce a sportovce
    Průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG) kupuje 80procentní podíl v italské rodinné firmě Armi Perazzi, která vyrábí brokovnice pro lovce a sportovce. Zbylých 20 procent zůstane potomkům zakladatele firmy, jehož rodina podnik nadále povede. V tiskové zprávě o tom dnes informovali zástupci CSG. Cenu transakce neuvedli. Pro Czechoslovak Group je to v poslední době další akvizice v Itálii, koncem loňského roku získala firma většinový podíl v předním výrobci malorážové munice Fiocchi Munizioni.
  • Czechoslovak Group kupuje za 45 mld. Kč muniční divizi americké Vista Outdoor
    Průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG) kupuje od americké firmy Vista Outdoor její muniční divizi Sporting Products, jejíž součástí je řada značek a výrobců malorážové munice a jejích komponentů v USA. Cena obchodu je 1,91 miliardy dolarů (zhruba 45 miliard korun). Podmínkou jeho dokončení je souhlas akcionářů výrobce malorážové munice společnosti Vista Outdoor a národních regulačních úřadů. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek.
  • Czechoslovak Group má většinu ve Fiocchi, předním výrobci malorážové munice
    Holding Czechoslovak Group (CSG) koupil většinový podíl v italském podniku Fiocchi Munizioni, předním výrobci malorážové munice. Podle CSG jde o největší zahraniční investici v historii českého obranného průmyslu, cenu nezveřejnil. Holding vlastněný podnikatelem Michalem Strnadem se stal vlastníkem 70 procent italského podniku, podíl odkoupil od investiční skupiny Charme Capital Partners, uvedl v tiskové zprávě mluvčí CSG Andrej Čírtek.
  • CZECH REPUBLIC ECONOMIC REVIEW AND A WEEKLY FORECAST FOR EURCZK, MARCH 17-21, 2014
    A range of economic indicators was published this week in Czech Republic. Let us start with industrial manufacturing...
  • CZECH REPUBLIC ECONOMIC REVIEW AND A WEEKLY FORECAST FOR EURCZK, MARCH 17-21, 2014
    A range of economic indicators was published this week in Czech Republic. Let us start with industrial manufacturing...
  • CZECH TOP 100: Žebříček největších firem v České republice ovládla Škoda
    „Účetní výsledky za rok 2019 nebyly ovlivněny pandemií koronaviru, takže mnohé firmy překonaly rekordní tržby z roku 2018. V letošním roce lze však očekávat, že se mnohým firmám zhorší jejich výsledky,“ říká předseda Czech Top 100 Jan Struž.
  • CZG – Česká zbrojovka Group SE dosáhla v prvním čtvrtletí 2021 výnosů v hodnotě 2 miliardy korun
    CZG - Česká zbrojovka Group SE („CZG”, „Skupina“ nebo “Společnost”) dnes zveřejnila své konsolidované neauditované finanční výsledky za první tři měsíce roku 2021 končící 31. března.
  • CZG – Česká zbrojovka Group SE dosáhla v roce 2020 rekordních výnosů 6,8 miliardy korun
    CZG – Česká zbrojovka Group SE („CZG”, „Skupina“ nebo “Společnost”) dnes zveřejnila své předběžné konsolidované neauditované finanční výsledky za rok 2020.
  • CZG – Česká zbrojovka Group SE dosáhla v roce 2021 podle předběžných výsledků rekordních výnosů v hodnotě 10,7 miliardy korun
    „Rok 2021 byl opět rekordní, což potvrzuje, že naše globální prodejní strategie a zaměření na výrobky a výzkum a vývoj podporují růst výnosů při udržení ziskovosti a zároveň vytvářejí dlouhodobou hodnotu pro naše investory. Naše hospodaření generuje silné cash flow, pokračujeme v investicích do výrobních kapacit, produktů a odbornosti. Zároveň věříme, že si naši akcionáři zaslouží odpovídající podíl na našem úspěchu.
  • CZG – Česká zbrojovka Group SE dosáhla za prvních devět měsíců roku 2020 rekordních výnosů 5,0 mld. Kč
    Praha (24. listopadu 2020) ― CZG – Česká zbrojovka Group SE, která patří k nejvýznamnějším evropským výrobcům ručních palných zbraní, dnes oznámila vybrané konsolidované neauditované finanční výsledky za první tři čtvrtletí roku 2020.
  • CZG – Česká zbrojovka Group SE dosáhla za prvních devět měsíců roku 2021 výnosů v hodnotě 7,6 miliard korun
    CZG - Česká zbrojovka Group SE („CZG”, „Skupina“ nebo “Společnost”) dnes zveřejnila své konsolidované neauditované finanční výsledky za devět měsíců roku 2021 končících 30. září.
  • CZG – Česká zbrojovka Group SE oznamuje dokončení akvizice Coltu
    CZG – Česká zbrojovka Group SE (dále jen CZG nebo Skupina; PSE: CZG) dnes oznámila, že po získání všech potřebných regulatorních souhlasů od amerických a kanadských orgánů úspěšně dokončila akvizici 100% podílu ve společnosti Colt Holding Company LLC (dále jen Colt), mateřské společnosti amerického výrobce zbraní Colt’s Manufacturing Company LLC a rovněž jeho kanadské dceřiné společnosti Colt Canada Corporation.
  • CZG – Česká zbrojovka Group SE v prvním pololetí zvýšila výnosy meziročně o 41 procent a čistý zisk o 54 procent
    Společnost CZG – Česká zbrojovka Group SE (dále „CZG”, „Skupina“ nebo “Společnost”) vykázala v prvních šesti měsících letošního roku nárůst ve všech klíčových ukazatelích, a to zejména díky vyšším prodejům zbraní ve Spojených státech, Africe a Asii. Pozitivně také přispěla akvizice společnosti Colt a konsolidace jejích výnosů do celkového hospodaření CZG od 21. května 2021. Vyplývá to z dnes zveřejněných konsolidovaných neauditovaných finančních výsledků.
  • CZG - Česká zbrojovka Group SE získala ve veřejné nabídce akcií 812 mil. Kč
    Společnost CZG – Česká zbrojovka Group SE (dále jen CZG nebo Společnost) dokončila úpis svých akcií v rámci veřejné nabídky (dále jen Nabídka), v níž získala celkem 812 milionů Kč určených k financování rozvojových plánů Společnosti ve Spojených státech. Nad rámec primární nabídky poskytl jediný akcionář CZG, jímž je společnost Česká zbrojovka Partners SE, opci navýšení umožňující prodej dalších 280 000 akcií v hodnotě až do výše 81,2 milionů Kč. Obchodování akciemi CZG na hlavním trhu (Prime Market) Burzy cenných papírů Praha (BCPP) začíná dnes pod symbolem CZG. Otevírací cena byla stanovena na Kč 290 za akcii.
  • CZG – Česká zbrojovka Group SE: Změny ve složení představenstva a dozorčí rady
    CZG – Česká zbrojovka Group SE („CZG“, „Společnost“ nebo “Skupina”) v souvislosti s úspěšným dokončením akvizice společnosti Colt Holding LLC (dále jen „Colt“) a potřebou přizpůsobit řízení podniků ve Skupině nové struktuře oznamuje následující plánované změny v dozorčí radě a v představenstvu Společnosti.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
KeyStock
NORD FX
Alpari UK
reklama
Fintokei SwiftTrader