Úterý 19. březen 2024 06:03
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ranní nadhoz - Další informace o náladě v ekonomice

11.08.2020 09:06  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


26,21

USD/CZK

22,35

EUR/USD

 

1,172

USD/PLN

3,756

Ropa Brent

USD/barel

44,99

Zlato

USD/unce

1997

Aktualizováno

8:55

Zdroj: Thomson Reuters

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Včerejší zveřejnění indexu Sentix dopadlo v eurozóně lépe, než se čekalo. V srpnu index přidal 4,8 bodů a polepšil si tak na -13,4 z minulé hodnoty -18,2. U investorů se stabilizovala očekávání na příští měsíce a dostavilo se také pozitivnějšího hodnocení aktuální situace.

Po neshodách ve Washingtonu ohledně podpůrných programů v nezaměstnanosti prezident Trump vydal sérii exekutivních příkazů. Jedním z nich je snížení demokraty protlačované dodatečné podpory v nezaměstnanosti z 600 USD týdně na 400 USD týdně. Zákonodárci v USA prezidentovo rozhodnutí kritizovali.

Česká koruna si během včerejšího dne k euru polepšila. V odpoledních hodinách se kurz stabilizoval u úrovně 26,20 korun za euro.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po včerejšku dorazí další informace ohledně srpnové nálady v ekonomice. Předstihový indikátor Zew Index vyjde v eurozóně a Německu. Po vysokých hodnotách za poslední čtyři měsíce analytici očekávají mírnější pokles.

V Německu zveřejněný Zew Index nám poskytne dvě různé informace. Zaprvé se ukáže, jaké očekávání má trh ohledně ekonomického růstu v příštích několika měsících. Analytici předpokládají, že dojde k mírnému zhoršení, a to z 59,3 bodů v červenci na 55,8 bodů v srpnu. Zadruhé se nám dostane údaj o tom, jak trh hodnotí stávající situaci v ekonomice. Analytici očekávají zmírnění negativního hodnocení z červencových -80,9 bodů na -69,5 bodů.

Odpoledne budou zveřejněny ceny výrobců v USA za červenec. S postupným ekonomickým oživením trh očekává, že ceny v červenci meziměsíčně přidaly 0,3 % oproti předešlým -0,2 %. I tak se ale ceny pravděpodobně držely pod úrovní růstu v červenci minulého roku.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

11:00

SRN

Zew Index očekávání (srpen, v b.)

-

55,8

59,3

 

 

 

 

11:00

SRN

Zew Index aktuální situace (srpen, v b.)

-

-69,5

-80,9

 

 

 

 

11:00

EUR

Zew Index očekávání (srpen, v b.)

-

-

59,6

 

 

 

 

14:30

USA

Ceny výrobců (červenec, m/m, v %)

-

0,3

-0,2

 

 

 

 

14:30

USA

Ceny výrobců (červenec, y/y, v %)

-

-0,7

-0,8

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: RBI, Zalando 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÚT: SRN ZEW sentiment, EA ZEW sentiment, USA index cen průmyslových výrobců
ST: EA průmyslová výroba, USA index spotřebitelských cen, USA státní rozpočet
ČT: ČR index spotřebitelských cen, USA žádosti v nezaměstnanosti
PÁ: EA předběžný odhad HDP, EA zaměstnanost, USA maloobchod, USA průmyslová výroba, USA Univ. Michigan spotřebitelský sentiment, USA využití kapacit

Autor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Vít Hradil, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz - čínský PMI si v březnu výrazně polepšil
    Index ekonomického sentimentu eurozóny v březnu odepsal téměř devět bodů a dosáhl 94,5. Protože v řadě zemí probíhal sběr dat ještě před zavedením restriktivních opatření proti šíření koronaviru, lze očekávat, že v dubnu dojde k dalšímu zhoršení ukazatelů. K poklesu ekonomického sentimentu došlo zejména ve službách a maloobchodě, průmysl odepsal „jen“ 4,6 bodu a stavebnictví 2,7 bodu. Bídné vyhlídky se pak projevily i ve zhoršení ukazatele zaměstnanosti.
  • Ranní nadhoz - Čínský PMI ve výrobě nejvyšší za posledních 5 měsíců
    Maloobchodní tržby v Německu v srpnu rostly meziměsíčně 0,5 %, což je v meziročním vyjádření nárůst o 3,2 %. V porovnání s minulým měsícem se dařilo nejen potravinám a oděvům, ale také informačním technologiím, které po dvou měsících zaznamenaly meziměsíční nárůst, a to o 9,5 %.
  • Ranní nadhoz - ČNB dnes dál uvolní měnové podmínky
    Podnikatelská nálada v Německu se v březnu propadla na nejnižší úroveň od července 2009. Podle finálních údajů klesl březnový Ifo index na 86,1 bodu z únorových 96 bodů a zaznamenal tak nejprudší sešup od sjednocení Německa. Předběžné odhady z minulého týdne byly tedy přehodnoceny ještě dolů o 1,6 bodu. Propad byl zaznamenán zejména u očekávání podniků, zhoršilo se však i vnímání současné situace. Ifo index tak navázal na úterní PMI indikátory, které rovněž zaznamenaly výrazné poklesy. Ifo institut zároveň předpovídá, že by nejsilnější evropská ekonomika mohla letos snížit výkon až o šest procent.
  • Ranní nadhoz - ČNB dnes sazby měnit nebude
    Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v prosinci meziročně vzrostly o 4,8 %, tržby včetně motoristického segmentu se pak zvýšily o 4,6 %. Spotřebitelé v předvánočním čase utráceli více zejména za počítačové a komunikační vybavení, výrobky pro domácnost a oděvy i obuv. Za celý rok 2019 vzrostly celkové maloobchodní tržby o velmi slušných 3,5 %. Očekáváme, že vlivem zpomalující ekonomiky i slábnoucího sentimentu by měl letošní růst tržeb v maloobchodě zpomalit pod tři procenta. Spotřeba domácností by nicméně měla zůstat hlavním přispěvatelem k růstu HDP.
  • Ranní nadhoz - ČNB dnes sazby nezmění
    Včerejší data o tuzemském maloobchodu zklamala, když bez započtení prodeje automobilů vykázala v červnu meziměsíční stagnaci. Po zohlednění kalendářních vlivů to pak odpovídá meziročnímu poklesu o 2 %. Lépe než loni se dařilo prakticky jen internetovým a zásilkovým prodejům (+22,7 %).
  • Ranní nadhoz - ČNB dnes sazby nezmění, německý průmysl pokračuje v poklesu
    Česká průmyslová výroba si v září meziročně připsala 4,9 %, tedy ještě o trochu více, než čekal trh. Výsledek byl ovšem do značné míry ovlivněn vyšším počtem pracovních dní v letošním září. Na celkovém přírůstku se nejvýrazněji podílela výroba elektrických zařízení a výroba motorových vozidel. Naopak výroba strojů a zařízení vlivem nízké investiční aktivity firem meziročně odepsala téměř 10 %. Zaměstnanost v průmyslu opět poklesla, růst mezd se udržel vysoký, když dosáhl 7 %.
  • Ranní nadhoz - ČNB nastavení úrokových sazeb nezněnila
    Bankovní rada ČNB včera na svém měnovém zasedání ponechala základní úrokové sazby na 2 %. O tomto výsledku rozhodlo pět členů bankovní rady, dva členové hlasovali pro zvýšení o 25 bazických bodů. Bankovní rada zhodnotila rizika stávající prognózy jako výrazná oběma směry, v souhrnu je hodnotí jako mírně proinflační. To je dáno úrovní kurzu koruny, která je ve třetím čtvrtletí o třicet haléřů slabší, než předpokládá prognóza ČNB. Rovněž inflace byla v červenci i srpnu vyšší oproti předpokladům. Mezi hlavní nejistoty BR zařadila dopady protekcionistických opatření ve světovém obchodě či výraznější zpomalení eurozóny. Postupné zpomalení ekonomiky a pokles inflačních tlaků a zahraniční vývoj by podle našeho názoru měly přimět ČNB v příštím roce postupně přikročit ke snížení úrokových sazeb.
  • Ranní nadhoz - ČNB sazby nezměnila, Ifo index potvrdil zlepšení sentimentu
    Bankovní rada ČNB na včerejším měnovém zasedání rozhodla v souladu s očekáváními o ponechání základní úrokové sazby na 2 %. O tomto výsledku rozhodlo pět členů bankovní rady, kteří hlasovali ve prospěch zachování sazeb na současné úrovni, dva členové hlasovali pro zvýšení o 25 bazických bodů. Zastánci stability sazeb poukazovali zejména na ochlazení v zahraničí, které se již začalo projevovat i v tuzemském průmyslu. Zastánci vyšších sazeb pak argumentovali inflací výrazně nad cílem a potřebou měnového zpřísnění. V souhrnu bankovní rada zhodnotila rizika stávající prognózy jako vychýlená ve směru nižších úrokových sazeb. Nicméně guvernér Rusnok během tiskové konference nevyloučil ani možnost zvýšení sazeb.
  • Ranní nadhoz - ČSÚ potvrdí zpomalení HDP v závěru loňského roku
    Český index nákupních manažerů ve výrobě v únoru vzrostl o 1,3 bodu na 46,5, tedy nejvyšší hodnotu za posledních 9 měsíců. Tento výsledek byl v souladu s tržním očekáváním. I přes dílčí zlepšení ukazatele v posledních měsících však hodnoty indexu nadále zůstávají hluboko v pásmu kontrakce. Navíc přetrvávají značné nejistoty ohledně budoucího vývoje. Zotavení německé ani evropské ekonomiky se nedostavuje, údaje v následujících měsících pak mohou být významně ovlivněny dopady koronaviru.
  • Ranní nadhoz - další indikátory potvrdí výrazný pokles sentimentu
    Americký prezident D. Trump prodloužil trvání mimořádných omezení kvůli šířícímu se koronaviru do konce dubna. Amerika s více než 140 tis. nakaženými nedávno předskočila i Čínu a je zde tedy v absolutní hodnotě nejvíce nakažených. Přitom nákaza v USA ještě nedosáhla svého vrcholu. Lze proto očekávat, že toto číslo ještě značně naroste.
  • Ranní nadhoz - další poklesy PMI indexů
    Poslanecká sněmovna včera schválila schodek státního rozpočtu na úrovni 300 mld. Kč. Novela proti předchozí verzi počítá s dalším poklesem příjmů o 60,1 miliardy korun. Ministerstvo financí zároveň navýšilo výdaje o 39,9 miliardy korun kvůli zvýšení plateb za státní pojištěnce, posílení vládní rozpočtové rezervy i výdajů na obsluhu státního dluhu.
  • Ranní nadhoz - další změna sazeb v USA není na pořadu dne
    V meziměsíčním srovnání se ceny průmyslových výrobců v říjnu snížily o 0,3 %, jejich meziroční dynamika dále klesla na 0,9 %. Nadále rychle rostou ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry (o 7,5 %), zvyšovaly se i ceny producentů v oblasti potravinářství (o 3,3 %), naopak značně klesaly ceny koksu a rafinovaných ropných výrobků a chemických látek. Zejména vlivem vyšší inflace v první polovině roku by měl průměrný růst cen výrobců letos dosáhnout hodnoty mírně pod 3 %.
  • Ranní nadhoz - Data z amerického trhu práce na pořadu dnešního dne
    ČNB se navzdory očekáváním rozhodla v poměru hlasů 4:3 pro zpřísnění měnové politiky. Základní úroková sazba se tak zvýšila o 25 bazických bodů na 2,25 %. Důvodem je zejména vyšší míra inflace. Ta by podle centrálních bankéřů měla v blízké době setrvat citelně nad horní hranicí tolerančního pásma inflačního cíle. Zdůvodnění nám ovšem nepřišlo přesvědčivé, jelikož na horizontu měnové politiky by se inflace měla pomalu blížit k dvouprocentnímu cíli.
  • Ranní nadhoz - deflace cen výrobců postupně odeznívá
    Rada guvernérů ECB podle očekávání ponechala nastavení měnové politiky beze změny. Zachovány tak zůstaly stávající sazby i podpůrné programy PEPP, APP a TLTRO III. Identické jako po posledním zasedání bylo i znění oficiálního oznámení rozhodnutí. Šéfka ECB Lagardeová nepřekvapila ani na následné tiskové konferenci, kde prohlásila, že zotavení evropské ekonomiky prozatím probíhá zhruba v souladu s plány, ale je zatíženo významnými riziky.
  • Ranní nadhoz - Den bude charakterizován indikátory sentimentu
    V Německu byl včera ráno zveřejněn index cen průmyslových výrobců za červenec. Ceny ve výrobním sektoru meziměsíčně stouply o 0,2 %, analytici počítali s růstem o 0,1 %. V meziročním srovnání ceny pokračovaly v poklesu, a to o -1,7 % oproti červnovým -1,8 %. Hlavní příčinou byly klesající ceny energií, které se snížily o 5,8 % oproti červenci 2019.
  • Ranní nadhoz - dění v Británii stále v centru pozornosti
    Ceny výrobců v sousedním Německu se v září meziročně snížily o 0,1 %, což byl první pokles po téměř třech letech. Významně k němu přispěly nižší ceny energií, nicméně i bez tohoto vlivu byl růst cen ve výrobní sféře jen velmi slabý. Vlivem slábnoucí poptávky a vysoké konkurence na trzích jsou firmy nuceny stlačovat svoje marže, což tlumí cenový růst.
  • Ranní nadhoz - Dnes budeme vyhlížet data o mzdách
    Americký prezident Donald Trump oznámil úmysl zvýšit cla na dovoz hliníku z Brazílie a Argentiny, které obvinil z „masivní devalvace“ jejich měn. Trump také naznačil, že urovnání obchodního sporu s Čínou by se nemuselo stihnout do příštích voleb, které Američany čekají v listopadu roku 2020.
  • Ranní nadhoz - Dnes dorazí další známky oživení
    Červnový index cen průmyslových výrobců vykázal v eurozóně meziměsíční růst o 0,7 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 3,7 %. Významnou roli v nárůstu cen sehrály ceny energií, které v červnu vlivem zdražující ropy jako jediné stoupaly.
  • Ranní nadhoz - Dnes zasedá ČNB, drama nečekáme
    Německý index nákupních manažerů vykázal v červnu meziměsíční nárůst o více než 13 bodů a zakotvil na hodnotě 45,8. Překonal tak tržní očekávání, která činila 44,4. Za zlepšením stojí primárně sektor služeb, který poskočil z 32,6 až na 45,8 bodu, ovšem znatelně si polepšili i zpracovatelé, kteří zaznamenali nárůst o 6 bodů na 44,6. Podobně jako v Německu si index vedl i v celé eurozóně, kde v souhrnu oproti květnu vzrostl z 31,9 až na 47,5 bodů, a taktéž citelně překonal tržní odhady. Ani americký index nákupních manažerů si nevedl špatně, když za červen v souhrnném vyjádření vzrostl o téměř 10 bodů na úroveň 46,8. Stejně jako v Evropě se i v USA vzpamatovává sektor služeb o něco rychleji, jelikož byl virem i více zasažen. Aktuálně tak americký PMI v obou hlavních sektorech ekonomiky pomalu šplhá směrem k hranici 50 bodů, nad kterou již bude možné mluvit o návratu k růstu.
  • Ranní nadhoz - Dnešek naznačí tempo amerického restartu
    Česká národní banka prostřednictvím bankovní rady po dnešním zasedání ponechala základní sazbu na 0,25 %. Na tuto úroveň se dvoutýdenní repo sazba dostala předchozím rychlým snížením o celkem dva procentní body v reakci na koronavirovou pandemii. ČNB tak momentálně evidentně považuje měnové podmínky za dostatečně uvolněné a rozhodla se vyčkávat dalšího vývoje situace. Ani v blízké době neočekáváme, že by ČNB sáhla ke změně sazeb. Jejich zvýšení v současné situaci prakticky nepřichází v úvahu a další snižování se nezdá být nutné.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI